Minu esimene Hiinakas

Arutelu helikopteritest ja teistest "liikuva tiivaga" mudelitest

Moderator: Kristjan

Post Reply
IvarS
Posts: 2
Joined: Tue Apr 08, 2014 12:16
Location: Tallinn/Haapsalu

Minu esimene Hiinakas

Post by IvarS »

Tere kõik see pere!

Peaks vist alustama sellest, et kui ma väike pätakas olin, juba siis pakkusid huvi igasugused vidinad mis mööda maad, vett või õhus liikusid. Muude hobide ja põhjuste tõttu aga sinnapaika see jäi. Nüüd on elu ette mänginud sellised variandid et avastasin jällegi needsamad vidinad(maa-õhk-vesi) ja enim neist pakub huvi just õhk, eriti kopterid.
Kuna Ameerikast saan hetkel veel tooteid tellida ilma saatekuluta, mõtlesin et tellin siis kopteri ja hakkan proovima et kas üldse tasub lennutama hakata. Esimene koperdis oli siis ca 20cm pikkune äbarik millel lennuaega maksimaalselt 2 minutit(aku 150mAh). Seda sai mööda tuba ringi sõidutatud ja muidugi hammas verel- tahaks midagi suuremat/ägedamat, seda enam et pisike leidis oma kurva lõpu.
Mõeldud tehtud-tellisin Usast siis Double horse 9104 nimelise koperdise, pikkuseks 710mm, pealabade diameeter 535mm.
Praeguseks olen teda 4 korda lennutanud, arvukalt kukkumisi, vastu seina lendamisi aga ta lendab siiski! Aku ka vähe asisem kui eelmisel, tervelt 1300mAh ja kannatab 8-10minutit õhus püsida. Esimene lend väljaspool tuba (tuult oli niipalju et Vabariigi lipp vardas oli kenasti lahti laotunud-ilmselgelt selle kopteri jaoks liiga tugev) osutus halvemaks kui ma arvatagi võisin. Tootja annab puldi ja kopterivaheliseks vahemaaks maksimaalselt 50meetrit, mille ma ka väga edukalt saavutasin. Niikui kopter tuultekeeristesse sattus ei saanud enam aru kus on pea, kus per*e. Õnneks suutsin järgi joosta ja niipalju stabiilsena hoida et ilma suurema kukkumiseta ta tagasi maapeale tuua. Nüüd ootan vähe rahulikumat ilma.

Ok, pikk jutt sai. Kuna ma siiski kopterite maailmas algaja olen, siis palun targemad mehed parandage minu kirjeldatud osasid/detaile , siis saan isegi targemaks.
Plaan praegu selle koperdisega asi võimalikult käppa saada et siis tulevikus midagi huvitavamat(ja kallimat) omale soetada. Tekkis küsimus et mida targemad arvavad, kas on ehk isegi mõtet seda kopterit edasi arendama hakata või lendab kaua lendab ja siis midagi korralikku osta?
Kuna piltide laadimine dropboxi võtab praegu veel aega siis panen samasuguse kopteri lingi siia, seal mõned pildid ja andmed ka kirjas.

http://www.ebay.com/itm/Double-Horse-91 ... 417e27a4ae

Ivar
User avatar
KristoR
Posts: 370
Joined: Sat May 24, 2008 13:40
Location: Haapsalu

Re: Minu esimene Hiinakas

Post by KristoR »

IvarS wrote: Tekkis küsimus et mida targemad arvavad, kas on ehk isegi mõtet seda kopterit edasi arendama hakata või lendab kaua lendab ja siis midagi korralikku osta?

http://www.ebay.com/itm/Double-Horse-91 ... 417e27a4ae

Ivar
Seda kopterit polegi väga võimalik edasi arendada. Tegu rohkem mänguasjaga...
Õige kopteri tunnet sellega ka ei saa, kuna see on ainult 3.5 kanaliga (Mida iganes see tähendab). Kanaleid peaks olema ikka 5 (tavaliselt 6)
Siis saad kopterit ikka igas suunas liigutada.
Fikseeritud labanurkadega pole ka just väga palju rõõmu...
Hirobo EVO 50//T-rex 600FBL //T-rex 450SE //Gaui EP550* // Honey bee king II*//Lama V4*
User avatar
trebla
Posts: 1141
Joined: Fri Oct 29, 2010 13:45
Location: Tallinn

Post by trebla »

Imelik asi see 3,5 kanali jutt, lõhnab mingi reklaami triki järgi vist :wink:
Lennukiga saab 3 kanaliga hakkama aga kopteril siiski vaja 4 kanalit minimaalselt :
-gaas (throttle)
-sabatüür (nina vasakule/paremale)
-kõrgustüür (kallutus ette/taha)
-kaldetüür (kallutus vasakule/paremale)
Seda viimast tollel kopteril pole, mis see pool kanalit :?: veel on, mingi 360 fixed-point hovering funktsioon vist? Reaaalsuses muidugi poolt kanalit ei eksisteeri.

Täisfunktsionaalsel kopteril oleks vaja ikkagi 6 kanalit (lisaks siis labanurga muutmiseks ja güroskoobi võimenduse seadmiseks). Sellise kopteriga kannatab ka tuulisema ilmaga lennata ja kas või jalad ülespoole (kui oskusi jätkub). HK kopteri ise kokkupanemisel tuleks hinnaks 80-160 eurot (HK250-HK450 erinevas konfiguratsioonis). Odavamatest pultidest soovitaks Turnigy pulte vaadata ja eriti veidi kallimat FrSky pulti, kindlasti vaja hankida ka simu.
Sellist arengut siis soovitaks soojalt.
TZ Frenzy V2 .50, Trex600N, GAUI Hurricane 550, HK500CMT TT, HK450V2, Trex250, HK250GT FBL, NE Solo Pro 100&125 3D, WLToys V977
GWS Mini-Dragonfly, Esky Lama V3, Nine Eagles Solo Pro II &Free Spirit
Post Reply