Esimene lennuk

Uued ja juba vastuse leidnud küsimused algajatele
Post Reply
Aqua
Posts: 48
Joined: Mon Feb 06, 2012 19:58
Location: Eksinud

Esimene lennuk

Post by Aqua »

Olen seda foorumit juba pikalt sirvinud ja otsustasin natuke küsimustele vastuseid otsida. Umbes pool aastat tagasi oli kindel plaan quadrokopter ehitada, aga see plaan jäi pooleli. Nüüd mõtlesin, et prooviksin lennuki ära. Vaatasin, et lennuki ehitamine vahtplaadist (mis selle õige nimetus on?) peaks olema lihtne ja odav. Tahaks midagi sellist millega saab suvel mere ääres (hea vaba ala ja enamuse suvest veedan seal :D) lennata. Mis kojuga lennukit soovitate? Vaatasin, et alguses soovitatakse ühe tiivaga lennukit, millel mootor "seljas". Endale meeldivad muidu peenikeses sabaga piklikud lennukid (ei tea, mis selle nimetus on), millel mootor ninas. Mis rahasummaga peaks arvestama, kui olemas ei ole mitte midagi (üks leht vahtplaati on, aga seda jääb ka vist väheseks :D). Simulaatorit kohe ostma ei tormaks, sest olen aru saanud, et selle eest saaks juba ühe lennuki ja esimene kogeus mingi pisikese puldilennukiga olemas.

4M
Ilus, tark ja osav
User avatar
särts
Posts: 679
Joined: Sat Nov 08, 2008 14:26

esimene lennuk

Post by särts »

Hei.Simu maksab alla 20 eur-i,igal juhul odavam isegi odava lennuki pilbastamisest.Lennuk võiks olla ülatiivaline trainer tüüpi,stabiilne.Paljud arvavad ekslikult et ehitavad väikese lennuki,sellega lihtsam.Tegelikkuses mida suurem,seda rahulikum ja lihtsam kontrollida,ka nähtavuse mõttes.Alla 1000-1200mm tiiba ei soovitaks,pigem suuremat.Ehitamise kohta veel niipalju et isegi lihtsama lennuki ehitamine nõuab pisut oskusi ja uurimist,teadmata ka kui sirge/lennuvõimeline ta saab.Vist siiski mõistlikum võtta esimeseks valmis aparaat ja teha esimesed seadistused/lennud kogenuma piloodi abiga.Tuleb odavam ja pettumusi ka vähem.Valmis komplekt ~100.- ja alla +pult.Näiteks Bixler FPVmarkolt võtta ja rõõmsa näo eet ehk pult ka lisaks kaubelda soodsamalt.Lendab hästi,andestab palju ja remonditav väikeste kuludega.Samas ka "tuunitav",seda võin oma Bixu näitel julgelt väita,teeb lihtsamad pilotaa#i trikid ära probleemita.Need pika peene sabaga on äkki plaanerid?
User avatar
kyylik
Posts: 1181
Joined: Sun Feb 20, 2011 21:53
Location: Rakvere

Post by kyylik »

Kui asud kusagil nt Lääne-virumaal siis oleks ka võimalus proovida,nii simu ning lendamist kh
User avatar
Ropka
Posts: 1450
Joined: Mon Jun 12, 2006 16:47
Location: Tallinn

Post by Ropka »

mere ääres on tuul ja see "vahtplaadist" lennuk on üsna raskelt juhtav, pooleks minev asi ja vette sulpsatades saad üldjuhul kõik minema visata

esimeseks proovi ikka korralik tehases tehtud kindlasti lendav asi vaadata omale, mõistagi trainer tüüpi, mitte vigurlennuk
kogun vanu vene lennukimootoreid
Aqua
Posts: 48
Joined: Mon Feb 06, 2012 19:58
Location: Eksinud

Post by Aqua »

Sirvisin Marko tabelit ja tal kõik suuremad lennukid otsas. Asun Tallinnas. Kui rakse on ise ehitada selline lennuk? Youtubes videoid hulgi ja tundub lihtne (ei hoia tööriistu esimest korda käes). Või kas tasub üldse ise jännata? Palju sellise 1600mm tiivaga lennuki meisterdamine odavam tuleb võrreldes poe hinnaga? Kui rääkida esimesest mudelist siis vast veel vara rääkida, et tahaks hakata tulevikus sellega videoid ka tegema (juttude järgi läheb esimene lennuk enne katki, kui kaamera külge saad :D)?
Ilus, tark ja osav
User avatar
coolix
Posts: 332
Joined: Wed Mar 02, 2011 21:34
Location: Pärnu
Contact:

Post by coolix »

Markol tuleb varsti Skysurfer. See on suhteliselt sarnane floater jetiga. Floater on esimeseks lennukiks minu arvates kõige etem kuna õhus on stabiilne ja on võimalik lennata suurema tuulega ilma probleemiteta. Lihtne parandada. Mina soovitan sul esimeseks võtta just nimelt see SKYSurfer. Ma arvan, et saad marko käest hea Diili. RTF lennukile.
Floater jet
Alien x-mod quad(FPV),
User avatar
tikka
Posts: 902
Joined: Wed Jan 31, 2007 13:33
Location: Rakvere

Post by tikka »

Aqua wrote:Sirvisin Marko tabelit ja tal kõik suuremad lennukid otsas. Asun Tallinnas. Kui rakse on ise ehitada selline lennuk? Youtubes videoid hulgi ja tundub lihtne (ei hoia tööriistu esimest korda käes). Või kas tasub üldse ise jännata? Palju sellise 1600mm tiivaga lennuki meisterdamine odavam tuleb võrreldes poe hinnaga? Kui rääkida esimesest mudelist siis vast veel vara rääkida, et tahaks hakata tulevikus sellega videoid ka tegema (juttude järgi läheb esimene lennuk enne katki, kui kaamera külge saad :D)?
Üks asi mis on raske, on nendele küsimustele vastamine. Kui on kannatlikkust ja meisterdamishuvi, tasub igal juhul ise teha. Tallinnas on muidu vähemalt kaks mudelismiklubi, näiteks huvikeskuse Kullo lennumudelismi ring ja Nõmme Noortemaja lennumudelismi ring. Miks mitte kohal käia ja vaadata, äkki saab sealt innustust.
Aqua
Posts: 48
Joined: Mon Feb 06, 2012 19:58
Location: Eksinud

Post by Aqua »

SKYSurfer tundub mõistlik valik. Marko pole veel meilile vastanud ja ehk oskab keegi teist öelda palju see maksab (koos aku ja puldiga)?

4M
Ilus, tark ja osav
S4ND3R
Posts: 100
Joined: Sat Mar 30, 2013 23:24
Location: Tallinn

Post by S4ND3R »

Ma loen su tekstist välja, et sa tahad ise teha kuna arvad, et nii on odavam.
Aga sa eksid :D
Kui oskuseid ja kogemust napib siis igaljuhul on odavam netist või Markolt mingi komplekt soetada.
Aqua
Posts: 48
Joined: Mon Feb 06, 2012 19:58
Location: Eksinud

Post by Aqua »

Kuidas tundub see lennuk:
http://www.der-schweighofer.at/en/produ ... d_6_servos?
Kas sellel kõik vajalik elektroonika kaasas?

4M
Ilus, tark ja osav
Erki.K
Posts: 274
Joined: Sat Feb 15, 2014 1:03
Location: Saare mk

Post by Erki.K »

Kui julgust on võid proovida.
Mida suurem lennukil kaal on seda suuremad purustused kui midagi peaks nässu minema juhtimisega.
Mina alustasin 280gr ja see sai ka ikka kenasid matsusid alguses :) Mina sain liimiga asja korda aga alati ei pruugi sellest ka kasu olla.
User avatar
Oehh
Posts: 1196
Joined: Thu Jul 12, 2007 1:23
Location: Tallinn

Post by Oehh »

See FPVraptor ei tundu sugugi päris algaja lennuk olema.
Lennukaaluks märgitud üle 1kg.
Erki.K wrote:Mida suurem lennukil kaal on seda suuremad purustused kui midagi peaks nässu minema juhtimisega.
Sellele raptorile vajad lisaks pulti ja vastuvõtjat ja akulaadijat.
Aqua
Posts: 48
Joined: Mon Feb 06, 2012 19:58
Location: Eksinud

Post by Aqua »

Ok, hetkel tundub siiski kõige mõistlikum SKYSurfer.

4M
Ilus, tark ja osav
User avatar
cuprum
Posts: 1548
Joined: Fri Mar 09, 2007 22:16
Location: EEKE

Post by cuprum »

Oehh wrote:See FPVraptor ei tundu sugugi päris algaja lennuk olema.
Lennukaaluks märgitud üle 1kg.
Kaal pole kõikse olulisem ;) Kui lendab, siis *stabiilsust* on sellel peletisel piisavalt (oman ise kahte samasugust isendit).

Mis aga algaja jaoks võib problemaatiliseks osutuda on pisut liiga nõrk originaalmootor (flapid on stardil sõbrad). Ok, minu masinad on küll igatsorti elektroonikat (loe: kaalu) kõriauguni täis topitud.
Teine pisut häiriv omadus on see, et kas mootori nurk või lihtsalt mootori kaugus on originaalis pisut vale. Ja nii juhtubki üllatuslikult, et gaasi andmisel lennuk esmalt hoopis sukeldub.
Kolmas ja juba vägagi häiriv omadus originaalmootori juures on liig nõrk võll. Minul on kaks korda (seega mõlemal lennukil) lennu ajal propeller oma teed läinud. Lihtsalt niisama lendamisel pole asjast eriti häda (planeerib suurepäraselt, ning maandub kõhule). Automaatikaga ja FPV-prillidega, kui omaarust antakse gaasi, ning üritatakse lennukit paaniliselt horisontaalis või tõusujoones juhtida... nu kui ikka norida, siis oskab iga asi lõpuks läbi vajuda
:roll:

Aga üldiselt jah - lisaks saatja/vastuvõtja ning aku ja minu poolt kuskil 85%-line soovitus algajale. Kui tahad kõrgemat soovitusskoori saada, siis vaata miski Bixler'i laadne asjandus. On küll väiksem, aga lennuomadused umbes samad. Boonuseks väiksus ja kergus -> ei pea ainult "ametlike" (loe: suurte) lennuplatsidega piirduma.
Aqua
Posts: 48
Joined: Mon Feb 06, 2012 19:58
Location: Eksinud

Post by Aqua »

Peamine koht kus lendaksin on mere ääres ja seega peab suutma lennuk tuulega lennata. Kas seda on pisikeselt algajele mõeldud (u 1400-1600mm) lennukist liiga palju oodatud?

4M
Ilus, tark ja osav
Erki.K
Posts: 274
Joined: Sat Feb 15, 2014 1:03
Location: Saare mk

Post by Erki.K »

Minu meelest mereääres ja eriti mere kohal lendamine on siuke vilunumate teema ja aparatuur peab ka tasemel olema.
Kui mingi apsakas juhtub oled oma lennukist ilma kui just elektrooniline pool veekindel ei ole.
Heal juhul paadiga saab kere ka kätte. Ja mereääres tuul ka enamasti puhub.
Eriti kui veel muutlikusuunaga teine on siis juhtub imesid.
Post Reply