Kuidas tekib termikas?

Arutelu kõigi raadioteel juhitavate plaanerite teemal...
Post Reply
Lukas
Posts: 25
Joined: Mon Nov 17, 2014 2:07
Location: Kaerepere

Kuidas tekib termikas?

Post by Lukas »

Tervist-jõudu uuel hooajal planeristidele!

Täna ennelõunal kella 11 paiku lennuväljal sattus silm peale, et metsa ääres tuli vist lahti, tossu tuleb. Ilm suhteliselt märg, tund tagasi rahesadu lakkas just, ise mõtlesin. Siis plahvatas - pilt nagu Radio Carbon Art`i filmis. Päike veeres varjus metsaäärele kiirelt ja tuntavalt soojalt peale. Välja kohal õhk juba virvendas. Video sai telefoniga``puusalt``kätevärisedes tehtud ja lõppes abikaasa kõnega Raplast(4km kauguselt) ,et pane lennuk kokku ruttu, muidu pead lund tiiva pealt rookima hakkama. Raplas ta autot rookiski juba ning veerand tunni pärast oli sadu minuni jõudnud .
Niisama kiirelt kui aurustumine tekkis, sama kiirelt see ka lõppes 3 minutit pärast teile nähtava lõigu lõppu. Seljatagant tuli äkki tekkinud külm tuulehoog peaaegu tuuletule ilmale peale koos sajuga.
Videokvaliteet on vilets aga nähtu jättis sügava mulje.Hakka või kaamerat kaasas kandma. Youtube täisekraanile pannes on asjast selgem sott.
Loodan, et saate pisut osa.

https://www.youtube.com/watch?v=IHzY8VwEOrQ
User avatar
tikka
Posts: 902
Joined: Wed Jan 31, 2007 13:33
Location: Rakvere

Post by tikka »

Jep, sellised momendid on puhas kuld.
[J]
Posts: 2776
Joined: Sun Aug 28, 2005 22:42
Location: Tallinn

Post by [J] »

Termikalennuks on tõusvaid õhuvoolusid tarvis. Tõusva õhuvoolu tekkimiseks on jälle energiat tarvis ja seda saame päikeselt. Tuleb välja, et Lääne-Eesti polegi kõige hullem paik päikese poolest Euroopas:

Image

Pildil päikesepaistelised tunnid aastas.
Post Reply