Rangevideo autopiloot + OSD

Post Reply
AndrusT
Posts: 541
Joined: Mon Mar 05, 2007 19:41
Location: Tallinn

Rangevideo autopiloot + OSD

Post by AndrusT »

Kas kellelgi on kogemust viidatud seadmega?

http://www.rangevideo.com/index.php?mai ... cts_id=135
User avatar
ak
Posts: 552
Joined: Fri Jul 20, 2007 17:16
Location: Tallinn
Contact:

Post by ak »

Hei,

ei ole kogemust, aga ole sa tänatud selle posti eest: see juhatas mind pickit2 logic tool'i juurde, ma ei teadnudki sellest lisavõimalusest mis tal on:-)

AndrusK
User avatar
mg3a1@hot.ee
Posts: 372
Joined: Sun Jul 01, 2007 21:44
Location: Pärnu

Post by mg3a1@hot.ee »

Tere!
Sammuti plaan soetada. Kül mitte endale, aga .... kuna ise sellise tehnika kohapealt ikka tume mis tume, siis sooviks Teie teajamate meeste abi ja soovitusi. Siiani on ainuke koht RangeVideo.com kus miskit taolist pakutakse.
Kuid kas on veel pakkujaid taolisele tehnikale?
Kusagil parem kvaliteet, soodsam?
Ja mida ültse vaja läheb? Ühesõnaga aidake komplekt kokku panna, kuna seal igal komplektil kirjas, et "komplektis kõik mis vaja, aga seda on ikka juurde vaja?!?!".

Kas äkki pakub keegi ka Eestis sellist tehnikat, saaks kohale tulla ja asja oma silmaga vaadata.

Sooviks on:
Pilt videoprillidesse ja saaks ka arvutisse salvestada.
Ekraanil OSD(mis näitab kodu suunda) + virtuaalne horisont
Güro mis toimib aileronidel ja lülitamise peale.
Kaamera peaks olema ikka parema kvaliteediga, kui seda joutuubi pilt.
Hinna piiriks on 10K eeku
Ja levima peaks asi ikka võrdselt puldiga (hetkel vist oli 35mHz Fut.).
pipercub
Posts: 516
Joined: Wed Dec 13, 2006 13:10
Location: Tartu

Post by pipercub »

Suurim UAV komponentide valik mõõdukate hindadega tundub olevat:
http://www.sparkfun.com/commerce/produc ... ts_id=9038

Otsing "camera":
http://www.sparkfun.com/commerce/advanc ... n=products
AndrusT
Posts: 541
Joined: Mon Mar 05, 2007 19:41
Location: Tallinn

Post by AndrusT »

Code: Select all

Sammuti plaan soetada. Kül mitte endale, aga .... 
Miks siis mitte endale? Kellel siis?

Lihtsalt infoks, et ostsin teemas nimetatud asjanduse ära. Esimesed laua pealsed katsetused ära tehtud ja esimesed probleemid ka juba läbi elatud. Lennukatsetusteni kahjuks niipea ei jõua (varasemad plaanid jälle muutusid :( ).
User avatar
mg3a1@hot.ee
Posts: 372
Joined: Sun Jul 01, 2007 21:44
Location: Pärnu

Post by mg3a1@hot.ee »

Endale ostan kah :lol: kui raha kokku kogutud, aga hetkel plaanib seadmeid muretseda Arne Roodus. Ja kuna ta ise eriline "netisurfar" pole, siis lihtsalt üritan natuke kodutööd tema eest ära teha.
[J]
Posts: 2776
Joined: Sun Aug 28, 2005 22:42
Location: Tallinn

Post by [J] »

User avatar
felch
Posts: 1462
Joined: Wed Apr 22, 2009 16:48
Location: Tallinn, Nõmme
Contact:

Post by felch »

Need (Sparkfun'is) kaamerad tunduvad küll üsna magedad olevat. Reso 380 joont! Ühe sarnasega (parameetritelt) katsetasin, ei jäänud rahule.
User avatar
mg3a1@hot.ee
Posts: 372
Joined: Sun Jul 01, 2007 21:44
Location: Pärnu

Post by mg3a1@hot.ee »

Millised näitajad peaks kaameral olema?
Et noo väkemalt 17" monitoril oleks ilus selge pilt. Ja kas pildi kvaliteedil on piiravaks ka saatja (kogu süsteemi) enda võimekus.
Tundub, et enamus pakutavatest komplektidest annavad sellise youtubi nigela pildikvaliteedi. Või on asi selles, et enamus arvutis olevatest videodest on peale töötlust sellised nigelad?
User avatar
saarlane
Posts: 360
Joined: Fri Sep 28, 2007 16:49
Location: Kuressaare

Post by saarlane »

Kaamera reso võiks olla ikkagi 1080 või siis 720 horisontaalset joont. Ehk siis kas fullhd või hd. Kui vähegi suurem lennuk siis mina arvan, et kaamera hea valik oleks toshiba camileo seeriast. Näiteks p10. Ise olen seda juba ka noolinud lennuki peale filmima, aga pole raha olnud veel ära osta.
Samas see, kas teda selle rangevideo süsteemiga ristata saab on iseasi.
Samuti, kui eeldan, et see 17'' monitor on arvuti oma, siis arvuti monitoridel on suured resod. 17 tollistel vist tavaliselt 1024*768. Ehk siis selge pildi saamiseks kõlbaks ehk juba hd resost.
56481228- Erkki
AndrusT
Posts: 541
Joined: Mon Mar 05, 2007 19:41
Location: Tallinn

Post by AndrusT »

Püsiks jutuajamistega ikka teemas. Kaameratest ja nende parameetritest võib lõputult jahuda.
Teemaks on ikka OSD ja sinna juurde ehitatud väidetav autopiloot.
Kui keegi veel selle asjanduse ära ostaks siis võiks siia kogemusi kirja panna.
User avatar
mg3a1@hot.ee
Posts: 372
Joined: Sun Jul 01, 2007 21:44
Location: Pärnu

Post by mg3a1@hot.ee »

Teemaks on OSD. Ehk siis OnScreen... . Sooviks on selline asi alles muretseda. Seega on küsimus kaamera kohta ehk väga teemakohane ja ikka neile kel on kogemusi. Esimese ostuga ei taha ju keegi endale päris kasutut asja soetada. Jah, võimalik, et ei oska ka õieti küsida.
User avatar
chris
Posts: 97
Joined: Tue Jun 09, 2009 12:14
Location: Tallinn
Contact:

Post by chris »

Loen ja loen ja ikka aru ei saa mis sooviks on OSD, Kaamera või mõlemad, ja mis lõppeesmärk on, kas tahad ilusaid lennu vieosid või lihtsalt instrtumentaal lendu proovida. FPV... vms.

Too alguses viidatud vidin on vaid OSD ilma kaamera, video saatjata ja sensorita mille abil joonistatakse virtuaalne horisont.
Tööpõhimõte on selles, et istutatakse video signaali vahele enne saatjat. OSD overlay lisatakse videosignaalile ja siis saadetakse saatjasse, või kuhu iganes.
Ei ole aru saanud kas ta sööb tõesti suvalise kvaliteediga signaali või ainult vgad.

Too OSD tundub olevat võrdlemisi hea, autopiloodi osa aga üsna kasin.

Ehk tollele viidatud vidinale on sul vaja veel copilot x-y sensorit (kui tahad virtuaalset horisonti), kaamerat ja video saatjat.
Ilmselt ka vastuvõtjat ja ekraani maa peale.

Rangevideo DX201 kaamra oli vist 540 horisontaal triipu mis minu arust sobiks FPV lennuks küll. DX201 test videosid on nii jutuubis kui vimeo üsna palju. eks ta nõelasilm rohkem ole. Ise võtaks sellele kaamerale lisa läätsede komplekti, saaks nurga natuke kitsamaks ja pildi sirgemaks. Samas FPV jaoks on laial nurgal oma eelised.

Kui tahad ka lisaks head video pilti siis pead ostima HD või FullHD kaameraid, mida ma sellistes mõõtudes näinud ei ole. kui keegi leiab tahaks ise ka näha.
User avatar
mg3a1@hot.ee
Posts: 372
Joined: Sun Jul 01, 2007 21:44
Location: Pärnu

Post by mg3a1@hot.ee »

Esiteks, ingliseekele oskus ei ole 5+, eriti tehnilise teksti poolest ja teiseks, elektroonika ei ole kah igapäevane tegevus. Väga raske on arusaada poes pakutavate vidinate komplektidest-kohati jääb arusaamatuks mis toode(tootekomplet) täpselt sisaldab ja kas sellest piisab- äkki on miskit puudu jne.

Soov on: lennutada lennukit videoprillid peas, kaamera lennuki küljes ja pilt kaamerast otse prillidesse. Et pilt läbi prillide oleks informatiivsem, siis on soov pildile lisaks ka OSD+tehis horisont. Kui lennuk peaks puldi või video saatja ulatusest väljuma, oleks lennuk suuteline nina kodupoole pöörama ja levisse tulema(võtma suuna stardipaika). Hetkel on olemas ainult valik lennukeid.

Küsimusi on palju ja loodan, et keegi, kes asjaga kursis, oskaks asja lahti seletada ja konkreetsel näitama(viidata) mida ja kust peab ostma, et eeldoodud soovid täituksid.

Näiteks:
Millise firma tooteid eelistada? Kas RangeVideo või EagelTree
Kummast firmast tuleb odavam, kumb kvaliteetsem?
Millised võimsused Eestis lubatud?
Kaugele erinevad võimsused levivad?

http://hobbywireless.com/cart/index.php ... cts_id=183
Mida sellisest komplektist arvata?
Kas eeltoodud komplektile saab lisada horisondi ja koju tuleku?


jne. jne.
AndrusT
Posts: 541
Joined: Mon Mar 05, 2007 19:41
Location: Tallinn

Post by AndrusT »

mg3a1@hot.ee, ma ei tea Eestist ühtegi isikut, kes aktiivselt FPV lendamisega tegeleks. Erinevaid katsetusi on muidugi tehtud. Täiskomplekt seadmeid FPV lennu jaoks leidub Eestis ka vaid ühekäe sõrmede jagu. Ühe komplekti kasutus ootab minu ajaressrsi taga.
Seega on FPV teema Eestis veel suures osas lahti lükkamata. Sul on võimalus ajalugu teha.

Muideks, kui rääkida videprillidest siis kõik 300 taala tuuri jäävad on kräpid. Olen 3 sellist eri tootjafirma eksemplari läbi katsetanud ja ükski pole pikalt kasutatav. Kui ei ole võimalik prillidele 1000$ kulutada siis võta parem kohe monitor ja ehita sellele päikese sirm ümber.
User avatar
mg3a1@hot.ee
Posts: 372
Joined: Sun Jul 01, 2007 21:44
Location: Pärnu

Post by mg3a1@hot.ee »

Tere!

Vaatasin siis seda EagelTreed OSD Pro´d.
Et siis tulevast süsteemi omanikku meelitab see, et EagelTree süsteemi kasutusala on väga lai, kuna eLogger on komplektis ja igasuguseid Expandereid on laialdaselt saada.
Aga tekib küsimus, kust oleks mõtekas hankida järgnevad tooted.
Of course, our OSD system also requires an NTSC, PAL or SECAM video camera with video output, a wireless video transmitter/receiver and/or a Digital Video Recorder


Kas neid oleks mõtekas kusagilt elektroonika poest hankida või on ikka mingi välismaine netileheke? Mõtekuse all pean silmas hinna kvaliteedi suhet. Ja mis peaks sobima meie oludes paremini NTSC, Pal........ . Ja kuidas ma kindel saan olla, et need EagelTree OSD´ga ühilduvad?
User avatar
lauri
Administrator
Posts: 3057
Joined: Wed Jul 20, 2005 23:13
Location: Tallinn, Estonia
Contact:

Post by lauri »

Igal juhul PAL standard, kuna see on Euroopa oma. Lisaks on eeliseks ka kõrgem resolutsioon võrreldes NTSCga. Vaata, mis sisend-signaali EagleTree soovib saada ja selle järgi validki oma video-süsteemi. Julgen pakkuda, et midagi paremat, kui Composite signaal ta süüa ei oska?!

Eesti poed müüvad hiina k*äppi mitmekordse hinnaga. Loomulikult võta telli mõnest veebipoest. Oluline oleks, et vastuvõtja oleks nö diversity-tyypi (loe: http://en.wikipedia.org/wiki/Antenna_diversity )

Mina võtaks uuriks, mis kaamerat/saatjat/vastuvõtjat edukalt mudelil kasutatakse ja telliks samasuguse. Peab jälgima, et ta EL/Eesti nõuetele ka vastaks (sagedused, saatja võimsus, CE-märgistus). Raadiosaatjate puhul oskab toll neid rajalt maha võtta küll. USA-s näiteks kasutatakse minuteada raadioamatööri litsentsi, et 900MHz peal võimsaid saatjaid ametlikult kasutatada tohiks. Meil see kõnealla kahjuks ei tule.
Last edited by lauri on Sat Jun 27, 2009 14:55, edited 1 time in total.
Lauri Laidna - www.pistik.com
User avatar
cuprum
Posts: 1548
Joined: Fri Mar 09, 2007 22:16
Location: EEKE

Post by cuprum »

mg3a1@hot.ee wrote: Ja mis peaks sobima meie oludes paremini NTSC, Pal........ . Ja kuidas ma kindel saan olla, et need EagelTree OSD´ga ühilduvad?
Meie kasutame siin üldiselt PAL süsteemi, kuigi tänapäeval *enamus* laiatarbevidinaid valdab suht vabalt ka teisi värvi/pildiedastusstandardeid ;)

Mis puutub ülejäänud vidinatesse, siis Sinu jutus oli "täismäng". Kogu seda kupatust võid just oma vajadustele "kohendada". Alates sellest, et lased overlayga pildi lennuki pardal kaardile, ning lõpetades sellega, et tood ta reaalajas alla ning juhid prillidesse tuleva video järgi lennukit, samas, kui taskus kogu see sessioon ka spetskarbis kõvakettale kirjutatakse. Lisaks hakkab puldi küljes alarm piiksuma, kui õhkkiirus liig väikeseks kukub.

Soovitan esmalt *täpselt* paika panna, mida ise tahad (millised võimalused -> mis seadmed vajalikud). Seejärel konsulteerida rahakotiga, ning alles siis hakata mõõda võrku vajalikke juppe taga otsima.
[J]
Posts: 2776
Joined: Sun Aug 28, 2005 22:42
Location: Tallinn

Post by [J] »

Mina soovitan unistusele läheneda järk-järgult ja mitte SUURE PAUGUGA, nagu maailm olevat alguse saanud.
Lennuk korralikult lendama, logger peale ja korralikult tööle. Siis juba raadiolingid, kaamerad, monitorid jne.
Kuidas ja palju korraga tellida on samuti probleem, sest käibemaksud jne tollile ...
User avatar
-Ilmar-
Posts: 367
Joined: Mon Jan 08, 2007 11:08
Location: Viljandi
Contact:

Post by -Ilmar- »

Heips!

Võib-olla tõesti teha uus teema ja arutada seda FPV lendamist ja OSD või kaamera ja seadmete valikut.
Mind ennast huvitaks see lubatud saatja võimsus Eestis.

Ma ka viimasel ajal muretsen liiga palju...

Viimati muretsesin:
Saatja/vastuvõtja
http://www.rangevideo.com/index.php?mai ... c9a207f1ad
Kaamera:
http://www.rangevideo.com/index.php?mai ... c9a207f1ad

Isiklikult arvan et selle 10mW saatjaga saan maitse suhu küll. Arvan, et korraliku filmi saab ikka eraldi kaameraga, videolingiga lihtsalt suunad lennukit.
Täna jõudis just postiljon uksetaha :) Hetkel on puudu veel monitor, või videoprillid. Hetkel plaanil kasutada sõbra läpakat TV kaardiga.

Parimat soovides,
-Ilmar-
AndrusT
Posts: 541
Joined: Mon Mar 05, 2007 19:41
Location: Tallinn

Post by AndrusT »

Ma olen kogu videonduse ja videolinkide kraami ostnud http://www.rangevideo.com/.
Esimesed videolingi asjad tellisin ühest Austraalia firmast, kuid tänaseks on need juba läbi küpsenud. Kui tahta asjaga vähegi tõsisemalt tegeleda siis peab pea kõiki seadmeid olema mitmes eksemplaris, sest paraku on elektroonikal omadus ikkagi üks-kell ootmatult läbi küpseda ja siis jälle telli ja oota ja oota ja oota .... ei kannata sellist ootamist.

http://www.rangevideo.com/ kiituseks võib öelda, et ühe videosaatja, mis ka mul "ei tea mis põhjusel" töötamise lõpetas vahetasid nad tasuta uue vastu välja.

PS! Odavaid (sh. rangevideo), ~300$ maksvaid videoprille ei tasu osta. Olen selle ämbri juba läbi kolistanud.
User avatar
chris
Posts: 97
Joined: Tue Jun 09, 2009 12:14
Location: Tallinn
Contact:

Post by chris »

2,4 G max võimsus EUs oleks nagu 100mW,

Ma ei tea kas seda siis nüüd õieti välja loeb.
http://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=85019

§ 4. Mittespetsiifiliste lähitoimeseadmete kasutamise nõuded
Mittespetsiifilised lähitoimeseadmed on ka videoseadmed, mis töötavad raadiosagedustel üle 2,4 GHz.

9) 2400,0–2483,5 MHz, eirp = 10 mW

eirp – ekvivalentne isotroopne kiirgusvõimsus (pole aimugi ms see on)

Et siis video systeemidele 10Mw vä. sellega näeb max 100 sammu kaugusele tuulevaikse ilmaga. ja FPV puhul pilt kaob ilmselt esimese põõsa juures.

FPV teemadel tundub et aksepteeritav gear algab 500mW.
1W ja üle annaks lennata ka korraks puu ja maja taha ja lasta lennuki nö "out of sight"
FPV mõte nagu rohkem on ju lennata sinna ja seal kus ise enam hästi ei.
User avatar
mg3a1@hot.ee
Posts: 372
Joined: Sun Jul 01, 2007 21:44
Location: Pärnu

Post by mg3a1@hot.ee »

Rõõm teatada, et minupoolt mainitud tehing on sooritatud. Kevadeks ka ehk lennuki peal. Kuid katsetused rc auto peal on tehtud. Härra Roodus soetas siis sellise komplekti:
http://alai.h3m.com/~s0350672/catalogo/ ... cts_id=474

Loodame, et jaanipäevaks ka ilusast suvepealinnast videod joutuubis.
AndrusT
Posts: 541
Joined: Mon Mar 05, 2007 19:41
Location: Tallinn

Post by AndrusT »

mg3a1@hot.ee, kuidas läheb?
Kas oled saanud süsteemi tööle ja lendama?
User avatar
mg3a1@hot.ee
Posts: 372
Joined: Sun Jul 01, 2007 21:44
Location: Pärnu

Post by mg3a1@hot.ee »

Süsteem on olemas ja töötab. Ainult, et elektri auto peal ja sõidab toast tuppa. Kui kevad käes ja elu õues kuivemaks läheb, siis ikka lennuki peale.
User avatar
hommiku kohvi
Posts: 399
Joined: Thu May 28, 2009 14:14
Location: tallinn

Post by hommiku kohvi »

chris wrote:2,4 G max võimsus EUs oleks nagu 100mW,

Ma ei tea kas seda siis nüüd õieti välja loeb.
http://www.riigiteataja.ee/ert/act.jsp?id=85019

§ 4. Mittespetsiifiliste lähitoimeseadmete kasutamise nõuded
Mittespetsiifilised lähitoimeseadmed on ka videoseadmed, mis töötavad raadiosagedustel üle 2,4 GHz.

9) 2400,0–2483,5 MHz, eirp = 10 mW

eirp – ekvivalentne isotroopne kiirgusvõimsus (pole aimugi ms see on)

Et siis video systeemidele 10Mw vä. sellega näeb max 100 sammu kaugusele tuulevaikse ilmaga. ja FPV puhul pilt kaob ilmselt esimese põõsa juures.

FPV teemadel tundub et aksepteeritav gear algab 500mW.
1W ja üle annaks lennata ka korraks puu ja maja taha ja lasta lennuki nö "out of sight"
FPV mõte nagu rohkem on ju lennata sinna ja seal kus ise enam hästi ei.
Aga ka siis ntx. 1,2 Ghz või 900 Mhz Video Rx/Tx tehnika on lubatud Eestis suurema võimsusega, kui 10mW??
Näiteks: http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... Camera_PAL
Kas 900 Mhz on üldse võimaldab näha, mis toimub ~1 kuni 1,5 kilomeetri taga??
-------------
"Helicopters don't fly as much as they beat the air into submission"
-------------
Pakun 3D printimise teenust
User avatar
-Ilmar-
Posts: 367
Joined: Mon Jan 08, 2007 11:08
Location: Viljandi
Contact:

Post by -Ilmar- »

Hei!

900MHz on meil kasutusel moblavõrkudes...

GSM sagedused (MHz): 850/900/1800/1900

-Ilmar-
User avatar
hommiku kohvi
Posts: 399
Joined: Thu May 28, 2009 14:14
Location: tallinn

Post by hommiku kohvi »

-Ilmar- wrote:Hei!

900MHz on meil kasutusel moblavõrkudes...

GSM sagedused (MHz): 850/900/1800/1900

-Ilmar-
OK, kas see siis tähendab, et ta on ikkagi keelatud ja mobiilid segavad side ära??
kuda jääb 1,2GHz-iga (ja Rangevideos 1,3 GHz)??
User avatar
felch
Posts: 1462
Joined: Wed Apr 22, 2009 16:48
Location: Tallinn, Nõmme
Contact:

Post by felch »

Minu teada on meil lubatud video jaoks viad 2,4GHz. Mobla kasutatavad sagedused muidugi segavad.
Pole midagi paremat halvast ilmast !
User avatar
hommiku kohvi
Posts: 399
Joined: Thu May 28, 2009 14:14
Location: tallinn

Post by hommiku kohvi »

ok ... sain lõpuks pisut selgust, mis lubatud ja mitte :)
Post Reply