Puldi valimine
Puldi valimine
Ma olen ka suht koht noob mudellennunduses, aga olen juba simuga mõned kuud lennanud ja arvan et oskan piisavalt hästi lennata, et päris mudelit õhus hoida. Mudeli ostan ka üsna varsti, aga ma ei oska pulti valida.
Mida peab puldi ostul tähele panema?
Ja kas saab osta ka mingit sellist pulti, mille saaks nende RF G3 juhtmetega arvutisse ühendada. Või on olemas ka mingi muu selline ühendusviis? Kullos simupäeval nägin ma ühel vennal, et tal oli USB pordis mingisugune vastuvõtja ning siis sai oma pulti niisama kasutada, kas saab ka neid kuskilt osta, aga niiviisi ei saa seda pulti jälle simu'l tööle?
Kas on mõtet osta kompuutriga pult?
Mida peab puldi ostul tähele panema?
Ja kas saab osta ka mingit sellist pulti, mille saaks nende RF G3 juhtmetega arvutisse ühendada. Või on olemas ka mingi muu selline ühendusviis? Kullos simupäeval nägin ma ühel vennal, et tal oli USB pordis mingisugune vastuvõtja ning siis sai oma pulti niisama kasutada, kas saab ka neid kuskilt osta, aga niiviisi ei saa seda pulti jälle simu'l tööle?
Kas on mõtet osta kompuutriga pult?
Eks ise vali aga nt MX-12 kõik võimalused ja kvaliteet on algajale 5 aastaks täiesti piisavad. Või hakkad sa helikopterit juhtima, millega samuti MX12 vabalt hakkama saab. Lisaraha eest saaksid endale 2 lennukikomplekti. Mul on MX 12 ja Andrusel, ja Matil, ja Lauridel mõlemal ja keegi pole nurisenud.
Üks asi, mis tuleb valida, on ilmselt see, et kas hakata nn. "pöidlameheks" (saatja peos ja juhitakse pöialdega) või "kõnepuldimeheks" (saatja kaelas, juhtkang mitme näpu vahel). Mõlemat moodi lastakse väga hästi ja kumbki suund oma ilmset paremust pole tõestanud. Mulle tundub "kõnepuldil" olevat eeliseid (käetoed, käed muude toimingute jaoks vabamad, pikkadel lendudel pole vaja saatjat hoida).

MC 19 on mu vennal kasutusel. Lendab sellega nii ~2m elektriplaanerit kui ka suurt, Tragi 705, termikaplaanerit(kohe kohe ka kahepinnalist sisepõlekat). Minu kuuldes on ta seda igatahes kiitnud. Mõne lihtsamat sorti mootormudeli juures ehk ülepingutus, aga näiteks "nelja servo" tiivaga F3J-i mudeli juures mugavalt kasutatav ja laiade võimalustega saatja. Aga hinna seisukohalt muidugi üsna kulukas.
"Kõnepuldi"jutt on oluline seetõttu, et saatjate disain kipub määrama nuppude hoidmisviisi.
MC19 on kindlasti väga hea, aga pöialdega juhtimine (pildil oleva kang pöidla jaoks ei kõlbagi) on kasti kuju tõttu raske. Ka on ta antenn 1,45 meetrit, mis on saatjat peos hoides väga ebamugav. "Pöidlasaatjad" on tavaliselt teise kujuga ja umbes 1 meetrise kerge antenniga (ka sellise antenniga saab saatja väljundsignaali täiesti probleemitu).

Pöialdega saatjal on köik nupud ja lülitid kohe olemas. Suurtel "kõnepultidel" tuleb neid tavaliselt hingehinnaga ühekaupa juurde osta.

MC19 on kindlasti väga hea, aga pöialdega juhtimine (pildil oleva kang pöidla jaoks ei kõlbagi) on kasti kuju tõttu raske. Ka on ta antenn 1,45 meetrit, mis on saatjat peos hoides väga ebamugav. "Pöidlasaatjad" on tavaliselt teise kujuga ja umbes 1 meetrise kerge antenniga (ka sellise antenniga saab saatja väljundsignaali täiesti probleemitu).

Pöialdega saatjal on köik nupud ja lülitid kohe olemas. Suurtel "kõnepultidel" tuleb neid tavaliselt hingehinnaga ühekaupa juurde osta.

Last edited by [J] on Sat Mar 17, 2007 21:15, edited 2 times in total.
LAURI esmalend. Pilt ütleb kõik.

Las see olla nüüd. Inimene ise valigu, parem veel, proovigu kuskil ja siis otsustagu kas osta 8 kilone või 2 kilone ja kas juhib 5 või 1 näpuga.
See jutt muidugi väga õige et osad, just need suuremad puldid on väga ebamugavad pöialdega juhtimiseks. Ja kes pöialde peale jääb ei tohiks neid soetada.

Las see olla nüüd. Inimene ise valigu, parem veel, proovigu kuskil ja siis otsustagu kas osta 8 kilone või 2 kilone ja kas juhib 5 või 1 näpuga.
See jutt muidugi väga õige et osad, just need suuremad puldid on väga ebamugavad pöialdega juhtimiseks. Ja kes pöialde peale jääb ei tohiks neid soetada.
Ei tasu unustada ka Futaba pulte.

Istub häsi kätte ja sobib nn."pöidlameestele" ülihästi,ka võimaluste osas pole midagi ette heita.
6 mudelit mälus ja kõikvõimalikud seadistused.
Samuti hea hind ca 170 eurot koos hea vastuvõtja ja servo ja kristallidega.
Mul olemas,vägagi rahul ja ühendub ka simulaatoriga,õpilase -õpetaja võimalus.

Istub häsi kätte ja sobib nn."pöidlameestele" ülihästi,ka võimaluste osas pole midagi ette heita.
6 mudelit mälus ja kõikvõimalikud seadistused.
Samuti hea hind ca 170 eurot koos hea vastuvõtja ja servo ja kristallidega.
Mul olemas,vägagi rahul ja ühendub ka simulaatoriga,õpilase -õpetaja võimalus.
Harjumaa-Tallinn-Harjumaa
Spectrum DX9 2,4G
FOX EPO Glider 2,3M
DISCUS CS 2,6M
PROXIMA II 2,8M
CONDOR 2,5M
VOLARE 230
ELIPSOID EVO 280
Hot Pepper 3D
Durafly™ HyperBipe 900mm EPO
Spectrum DX9 2,4G
FOX EPO Glider 2,3M
DISCUS CS 2,6M
PROXIMA II 2,8M
CONDOR 2,5M
VOLARE 230
ELIPSOID EVO 280
Hot Pepper 3D
Durafly™ HyperBipe 900mm EPO
Minu kui "kõnepuldi" kasutaja arvamus:
Selline alusega ja traksidega keha küljes olev pult on minumeelest mugavam kuna ei väsita pikemate lendude puhul kaela ja kuna kangid on pikemad(seega ka käik), annab teha mõneti täpsemaid liigutusi.
Platis peal vähe kiiremat tempot arendades on pult ka alusega kindlamalt keha küljes ja ei tolkne niisama.
Jah, lisalüliteid pole enamasti üle 1-2 kaasas aga see-eest on neid väga lihtne osade pultide puhul ise teha ja sellise puldi puhul on sul võimalus neid ise paigutada oma äranägemise järgi.
On olemas ka muidugi sellised universaalsemad puldid, mida annab kasutada nii "tray" peal kui ka käes nagu nt Futaba fx-18, fx-14 ja vist ka multiplexi cockpit
Selline alusega ja traksidega keha küljes olev pult on minumeelest mugavam kuna ei väsita pikemate lendude puhul kaela ja kuna kangid on pikemad(seega ka käik), annab teha mõneti täpsemaid liigutusi.
Platis peal vähe kiiremat tempot arendades on pult ka alusega kindlamalt keha küljes ja ei tolkne niisama.
Jah, lisalüliteid pole enamasti üle 1-2 kaasas aga see-eest on neid väga lihtne osade pultide puhul ise teha ja sellise puldi puhul on sul võimalus neid ise paigutada oma äranägemise järgi.
On olemas ka muidugi sellised universaalsemad puldid, mida annab kasutada nii "tray" peal kui ka käes nagu nt Futaba fx-18, fx-14 ja vist ka multiplexi cockpit

Jube segane tekst.
Futaba T8FG
TBS Discovery
GoPro 3 BE +
51980760
TBS Discovery
GoPro 3 BE +
51980760
Kõik oleneb puldist tegelikult,ma ise lendan nii simus kui ka päriselt põidlagamart63 wrote:Ma lendan simus kome sõrmega ja väga hea on.
Aga kui lennuk juba õhus siis pöidlaga ainult.
Pult kaelas sellegi poolest.

Kristo
Last edited by Kristoka on Sun Mar 18, 2007 12:30, edited 1 time in total.
ega kui juba ostuks läheb siis
http://video1.hobbico.com/gallery/futj9400-deluxe.mpg

Futaba T8FG
TBS Discovery
GoPro 3 BE +
51980760
TBS Discovery
GoPro 3 BE +
51980760
Eks jah see on iga inimese oma harjumus kuidas ta lendab.
Selleks võib uue teema parem teha..
Selleks võib uue teema parem teha..
Last edited by mart63 on Sun Mar 18, 2007 12:30, edited 1 time in total.
MX-12 oleks parim alustaja esimene valik. Normaalne kvaliteet, piisavalt funktsioone ja normaalse hinnaga. See „normaalne hind“ tuleneb pigem antud margi suurest populaarsusest ja suurtest väljalaskeseeriatest kui hinnaalandusest kvaliteedi osas.
Kui mudeli KÕIK ülejäänud osad (servod, vastuvõtjad, mootoriasjandus, jne) on vähemalt sama kvaliteediga, on vähemalt tehniliselt kõik OK.
Kindlasti on igaühe õigus valida ja osta oma raha eest suvalise asja...
Kui mudeli KÕIK ülejäänud osad (servod, vastuvõtjad, mootoriasjandus, jne) on vähemalt sama kvaliteediga, on vähemalt tehniliselt kõik OK.
Kindlasti on igaühe õigus valida ja osta oma raha eest suvalise asja...
Last edited by vana on Sun Mar 18, 2007 20:47, edited 2 times in total.
mul on mulje jäänud, et neid sõrmepulte kasutavad just plaanerimehed, kellel on pikad lennud ja tüürid ei käi põhja kogu aeg
"sportlased" justkui kõik kasutavad tavalisi pöidlapulte, sest minu arust kolme sõrme korraga liigutades liigub käe ranne ka ja teeb kogu liigutuse kohmakamaks ja raskemaks(kiireks ja pidevaks liigutamiseks).
pöidlapuldiga nagu ei saagi kolme sõrmega kangi liigutada, sest siis pole enam millegagi puldist kinni hoida olgu ta sul kaelas või mitte ja kui pult korraga sul vastu kõhtu keerab siis on tagajärjed kiired tulema...
aga kes ütleb mis nende kangide otsas olevate lülitite otstarve ka on?
miks nad seal peavad olema, miks ei või mujal käeulatuses olla?
"sportlased" justkui kõik kasutavad tavalisi pöidlapulte, sest minu arust kolme sõrme korraga liigutades liigub käe ranne ka ja teeb kogu liigutuse kohmakamaks ja raskemaks(kiireks ja pidevaks liigutamiseks).
pöidlapuldiga nagu ei saagi kolme sõrmega kangi liigutada, sest siis pole enam millegagi puldist kinni hoida olgu ta sul kaelas või mitte ja kui pult korraga sul vastu kõhtu keerab siis on tagajärjed kiired tulema...
aga kes ütleb mis nende kangide otsas olevate lülitite otstarve ka on?
miks nad seal peavad olema, miks ei või mujal käeulatuses olla?
kogun vanu vene lennukimootoreid
Tere!
Need nupud seal kangiotstes on üldjuhul lennureziimide lülitamiseks, näiteks kopteril autorotatsiooni ja idle up 1 ja 2 reziimid... lennukitel näiteks klapid, pidurid või mõni muu seade.
Kunagi ammu ammu lennutasin ka pikkade kangidega puldiga aga jah eks ta ole rohkem plaanerimeestele ja muudele rahulikuma lennuharrastajatele sobivam.
Üldiselt kui ma ise plaanerit lennutaksin siis ka pikkade kangidega puldiga.
Käsipuldid on agressiivsema lennu jaoks paremad. Vigurlennu puhul väidan ma küll seda, et pöidlaotsaga lennutades tulevad vigurid täpsemini välja ja tunnetus on üleüldiselt parem. Ja nagu üteldud, käivad ka käsipuldid rihmaga kaela. Puldi raskus ripub kaelas... ise küll rihma puldi hoidmiseks ei kasuta, pult on käte vahel, rihm rohkem turvaelement.
Terv,
K.
Need nupud seal kangiotstes on üldjuhul lennureziimide lülitamiseks, näiteks kopteril autorotatsiooni ja idle up 1 ja 2 reziimid... lennukitel näiteks klapid, pidurid või mõni muu seade.
Kunagi ammu ammu lennutasin ka pikkade kangidega puldiga aga jah eks ta ole rohkem plaanerimeestele ja muudele rahulikuma lennuharrastajatele sobivam.
Üldiselt kui ma ise plaanerit lennutaksin siis ka pikkade kangidega puldiga.
Käsipuldid on agressiivsema lennu jaoks paremad. Vigurlennu puhul väidan ma küll seda, et pöidlaotsaga lennutades tulevad vigurid täpsemini välja ja tunnetus on üleüldiselt parem. Ja nagu üteldud, käivad ka käsipuldid rihmaga kaela. Puldi raskus ripub kaelas... ise küll rihma puldi hoidmiseks ei kasuta, pult on käte vahel, rihm rohkem turvaelement.
Terv,
K.
MX-12 on minumeelest parima hinna ja kvaliteedi/võimaluste suhtega aparatuur. Piisavalt funktsioone nii lennukite kui kopterite juhtimiseks (5-punkti kurvid, exponentialid jms). Puudu jääb ehk võimalustest siis, kui sul on 4 või 6 servoga tiib ja soovid selle puhul erinevaid miximisi ja lennurezhiime kasutada.
Samm edasi on MX-16 - 2 lisakanalit (8 kanalit), parema resolutsiooniga ekraan jms. Ka on tegu süntesaatoriga saatja ja vastuvõtjaga, seega pole mingit kvartsidega jamamist! Viimased paar nädalat on saada ka juba ingliskeelse menüüga variant, varem oli ainult saksakeelne saadaval.
Nüüd saadaval ka "kõnapuldi alus" MX-12/16-le:
http://shop.graupner.de/webuerp/servlet/AI?ARTN=3095

Endale meeldivad sellised käeshoitavad saatjad, pöialdega juhtimine, saatja on rihmaga kaela riputatud. Olen mõelnud, kas ehk peaks ka näppudega juhtima, kuid seni pole siiski selle kasuks otsustanud. Juhitakse nii ja naa, ka vigurlendu ja koptereid maailma tasemel - maitse asi!
Kindlasti on kahe kinnitusega kaelas rippuv pikkade kangidega saatja plaanerite puhul mugavam - kui on pikad lennud! Ka on need saatjad oma võimaluste poolest plaanerite puhul mitmekülgsemad. Puuduseks on see, et saatjakomplektil ei ole küljes lüliteid ja potesid, need tuleb vastavalt maitsele ja vajadusele eraldi osta. Eelkirjeldatud vahesid EI ole tipp-saatjate puhul, kus on kõik funktsioonid olemas nii käeshoitavatel (MX) kui ka kaelasrippuvatel (MC) saatjatel.
Samm edasi on MX-16 - 2 lisakanalit (8 kanalit), parema resolutsiooniga ekraan jms. Ka on tegu süntesaatoriga saatja ja vastuvõtjaga, seega pole mingit kvartsidega jamamist! Viimased paar nädalat on saada ka juba ingliskeelse menüüga variant, varem oli ainult saksakeelne saadaval.
Nüüd saadaval ka "kõnapuldi alus" MX-12/16-le:
http://shop.graupner.de/webuerp/servlet/AI?ARTN=3095

Endale meeldivad sellised käeshoitavad saatjad, pöialdega juhtimine, saatja on rihmaga kaela riputatud. Olen mõelnud, kas ehk peaks ka näppudega juhtima, kuid seni pole siiski selle kasuks otsustanud. Juhitakse nii ja naa, ka vigurlendu ja koptereid maailma tasemel - maitse asi!
Kindlasti on kahe kinnitusega kaelas rippuv pikkade kangidega saatja plaanerite puhul mugavam - kui on pikad lennud! Ka on need saatjad oma võimaluste poolest plaanerite puhul mitmekülgsemad. Puuduseks on see, et saatjakomplektil ei ole küljes lüliteid ja potesid, need tuleb vastavalt maitsele ja vajadusele eraldi osta. Eelkirjeldatud vahesid EI ole tipp-saatjate puhul, kus on kõik funktsioonid olemas nii käeshoitavatel (MX) kui ka kaelasrippuvatel (MC) saatjatel.
Lauri Laidna - www.pistik.com