Mõtisklusi...
Ning kui 1000 kana ära sureb, siis peaks karp 21000g ehk 21kg kergemaks muutuma - üks hing ju väidetavalt 21g kaalub 

Lauri Laidna - www.pistik.com
väidetavalt... näiktes 21 Grams film, kui juhtunud nägema... They say we all lose 21 grams at the exact moment of our death... everyone. The weight of a stack of nickels. The weight of a chocolate bar. The weight of a hummingbird...
Vaata, selleks et üks keha saaks ühtlaselt ja sirgjooneliselt liikuda peab talle mõjuvate jõudude summa olema null. Võtame lennuki. Meil on hõõrdejõud ja mootorite tõukejõud ja raskusjõud ja tõstejõud. Ühed jõud mõjuvad üht, teised teist telge mööda. Vaatame ainult raskus- ja tõstejõudu. Raskusjõuga on lihtne. Aga tõstejõud - mis see oma olemuselt üldse olla saaks? Ainuke jõud mida lennuk saab oma õhushoidmiseks kasutada on reaktiivjõud - ta peab midagi endast maa suunas eemale viskama, selleks et tekiks vastasuunaline reaktiivjõud mis kompenseerib raskujõu. Ja ainuke asi mida tal eemale visata on, on õhk.Marek wrote:Kohtumisnurk "suurendab" alarõhku tiiva peal, ei muud. Seisvate mootoritega A380 ei tee üle pea liueldes kellelegi liiga, kui just väga lähedal pole, siis vast tunne nagu rekka sõidaks mööda :dMängu tuleb kohtumisnurk.
Ehk siis - sõltumata sellest kuidas sa endale tõstejõu tekkimist selgitad -kas alarõhuga, või mingite pöörisvooludega ümber tiiva või kaldu asetatud plaadilt põrkuva õhuvooga - on lõpptulemuseks ikka see, et lennuk surub pidevalt meeletu õhumassi allapoole, selleks et õhus püsida. Kõik need erinevad selgitused vaatlevad tõstejõu tekkimise eri aspekte või nö. sama asja eri tahke. Aga fundamentaalselt on küsimus ikkagi õhu allasurumises.
Vaata seda esitlust: http://www.physics.ohio-state.edu/~wilk ... rhardt.pdf
Ja loe seda ariklit: http://home.comcast.net/~clipper-108/lift.htm
Kruisiv Cessna surub alla viis tonni õhku sekundis.
Kahjuks kaotasin ma lingi kus arvutati seda allasurutava õhu massi mudelplaaneri jaoks aga see oli hämmastavalt suur. Samas oli ka Boeingu jaoks arvutused ja need olid veel hämmastavamad.
Arne
PS. Ja selle alarõhuaspekti kohta - kui on alarõhk, siis järelikult on ruumalaühikus vähem molekule - kus need molekulid siis jäävad? Vastus - surutakse allapoole :)
Aga miks siis kegadi selles videos http://www.weekend.ee/?lk_id=30&id=2992 ei lömastatud? Üle lennanud lennuk kaalus vähemalt 100 tonni.
Peaks äkki kevadise Viljandi laagri raames ka aerodünaamika teemal kellegi põhitõdesid rääkima kutsuma? Oleks kindlasti kõigile huvitav ja saaks pildi enamvähem ette, miks need lennukid mõnikord õhus püsida suudavad 
Tegelikult mõtlen seda kohe päris tõsiselt...

Tegelikult mõtlen seda kohe päris tõsiselt...
Kah kahe käe ja kolme jalagatola555 wrote: Aga viljandis võiks lausa katseid teha. Rõhuanduritega või midagi sarnast.

Hei, Tartlased, kas kellelgi on kas FI-s või siis Tähes käpp sees? Või veel parem oleks keski Ahaa-st välja ajada. Krm, minu sealsed sidemed pisut liiga vanaks jäänud juba.
Lennuk püsib õhus rõhkude erinevuse tõttu tiiva all ja peal. Alarõhk tiiva peal tekib tekib sellest, et õhk voolab peal kiiremini, kui all pool. Mida kiremini voolab õhk seda väiksem on staatiline rõhk tiiva pinnale.arne wrote: PS. Ja selle alarõhuaspekti kohta - kui on alarõhk, siis järelikult on ruumalaühikus vähem molekule - kus need molekulid siis jäävad? Vastus - surutakse allapoole
Suurel kohtumisnurgal tekib ka veel dünaamiline rõhk tiiva all, mis on tingitud õhu osakeste põrkumisest vastu tiiva põhja, mis tõesti surub õhku ka alla.
see teooria erinevate voolamiste kohta käib pealt kumera ja alt nõgusa või sirge tiiva kohta
aga depronlennukil on sirge/sirge tiib, kas see siis lendab ainult selle tõttu, et lennuk ise ei tea füüsikaseadusi?
siit edasi jõuame jälile kuidas meie lennukid tegelikult toimivad/käituvad, enamusel ju tiivad mõlemalt poolt ühtemoodu kumerad.
tegelikult on oluline asi tiival seesamune profiil, et miks tal just esimene pool kumeram on ja miks mitte tagumine pool...ja miks paksu tiivaga lennukil saab igasugu vigureid teha peaaegu kohapeal hõljudes, väga õhukese profiiliga tiivaga saab lennata enamvähem raketi stiilis.
aga depronlennukil on sirge/sirge tiib, kas see siis lendab ainult selle tõttu, et lennuk ise ei tea füüsikaseadusi?
siit edasi jõuame jälile kuidas meie lennukid tegelikult toimivad/käituvad, enamusel ju tiivad mõlemalt poolt ühtemoodu kumerad.
tegelikult on oluline asi tiival seesamune profiil, et miks tal just esimene pool kumeram on ja miks mitte tagumine pool...ja miks paksu tiivaga lennukil saab igasugu vigureid teha peaaegu kohapeal hõljudes, väga õhukese profiiliga tiivaga saab lennata enamvähem raketi stiilis.
kogun vanu vene lennukimootoreid
Tegelikult pädevad mõlemad - sõltub sellest, kui laialt/kitsalt vaatleja oma silmad sätib. Sina jutlustad reaktiivsusest ja Sul on 100% õigus - küsimus on selles, et mis sellesama õnnetu õhu allapoolesurumise tekitab.. Põhimiselt ikka rõhkude vahe. Samas, rõhkude vahe tekitab paratamatult selle ühtlustumise (mis paneb õhumassid liikuma). Minu isikliku arvamuse kohaselt kasutatakse rõhkudevahet arvutamisel tavaliselt seepärast, et sealt tuleneb suht ilusti välja erinevate profiilide "kasutegur", samuti õhutakistus.arne wrote:Ma soovitaks siiski nende linkide taga olevaid asju lugeda. See artikkel algab just selles, et seletab miks lihtne ala-ülerõhu teooria ei päde.
Arne
Sõltuvalt sellest, mis on meie eesmärk, on teinekord kaval vaadata/arvutada nähtuse ühte poolt, teinekord teist - Ma oletan, et Väints suutis koolis seda mitmepalgelisust piisavalt selgitada, nii mõnigi neetud sipelgas ei liikunud enam lõppmatu kiirusega

kas depronplaat....tehtuna laeplaadiks.... lendab sellepärast, et kuna ta on laeplaat siis ta lennundus/füüsikaseadustest ei tea mõhkugi?
ärme lähe tuumateadlasteks, asi on poole lihtsamini seletatav
ma olen käinud ka koolis, tavaliselt- selleks, et midagi lihtsamini ära seletada, jahvatatakse asi 15 lehekülje teoreemide ja valemitega, aga tegelikult kui asjast juba aru saad, mõistad, et põhimõtte annab mõne lausega ära öelda.

ärme lähe tuumateadlasteks, asi on poole lihtsamini seletatav
ma olen käinud ka koolis, tavaliselt- selleks, et midagi lihtsamini ära seletada, jahvatatakse asi 15 lehekülje teoreemide ja valemitega, aga tegelikult kui asjast juba aru saad, mõistad, et põhimõtte annab mõne lausega ära öelda.
kogun vanu vene lennukimootoreid
Tarts seletas õigesti ära, vähemalt mina olen nii alati aru saanud :d , seal ka vastus depronlennukite lennuvõime küsimusele, et siis püsivad need õhus tänu õhumolekulide põrkumisele tiiva alumisele osale, mis tähendab ka seda, et kui kohtumisnurk on 0 siis nad kõrgust ei hoia, rääkimata kõrguse kogumisest (v.a. tõusvate õhuvoolude puhul muidugi), kuigi silmaga vaadataes tundub ju et lendavad 0 kohtumisnurgaga ja hoiavad kõrgust. Sama ka sümeetrilise tiiva puhul, väike kohtumisnurk on ikka vajalik et lennuk hoiaks kõrgust. Nii saan mina asjast aru