ESC kaablite pikendamisest
See 105C on pigem rusikareegel ja näitab, et tegu kvaliteetsema kondekaga. Aga ka neil on ikka suur vahe. Tevalo/ELFA kodukal olid need impetentsused ja muud kenasti ka kirjas, tasub sealt korra piiluda. Ise leidsin lõpuks kuskilt välismaa foorumist soovitused otse ühele eBay müüjale, kes korraliku kraami müüs - tellisin sealt. Huupi eBayst vast tellida ei tasu, saad iluaste kirjadega jama, nagu sealt odavalt ostes tihti. Lisaks 105C on võlusõna ka "Japan"
Kusjuures kasutatakse ka supercapse, aga väga populaarseks pole nad muutunud. Ju siis tavaline on piisavalt suure mahtuvusega, odavam ja vast ka kiirem?
Kusjuures kasutatakse ka supercapse, aga väga populaarseks pole nad muutunud. Ju siis tavaline on piisavalt suure mahtuvusega, odavam ja vast ka kiirem?
Lauri Laidna - www.pistik.com
Ma ei ole ise ESCi tööpõhimõttes eriti pädev, aga minu eelmises postituses viidatud lingil kirjeldadatkse, et tegemist on induktiivsuse probleemiga ja see ei avaldu vattmeetriga mõõtmisel võimsuse või pinge kaos. Jämedalt võttes tuleks iga 10cm lisa pikkuse kohta juurde panna 220uF. Seda tehakse kondensaatorite eluea huvides. Minu jaoks oli kondekate vajadus piisav põhjus, et pikendada mootori poolseid juhtmeid (need olid mul koheselt olemas).Scoop wrote:Missugusest pikkusest alates oleks siis kondensaator nö must be? Minu test näitas, et näiteks 37cm pikendamine ei muuda absoluutselt mitte midagi, pinge/võimsuse kadu puudub.
Oma EDF lennukil pikendasin juhtmeid 50cm. Aku juhtmete korral oleks pidanud seega lisama ca 1100uF. Samas lendas mu mudel raadiohäirete tõttu esmalennul vastu maad puruks. Maas töötas mootor täiesti normaalselt. Ega Graupner R700 ppm vastuvõtja ja elektrilennuk hästi kokku ei sobi. Tarmotaja käest sain endale veel ühe pikendatud juhtmetega kahemootorilise EDF lennuki. Sellel olid juhtmed mässitud mingi hõbepaberi sisse. Kasutasin teist vastuvõtjat ning mingeid häireid ei olnud.
Raadiohäirete vähendamiseks võib juhtmed keerata ümber üksteise trossiks või kasutada varjestatud kaablit.
Kui alguses räägiti kohe, et pole vahet, kummalt poolt banaani koorida, siis lõpuks läks asi ikka sügavaks ära See selleks.
Minu poolt küsimus - kuna EI peaks kondekat lisama siis? Ma saan aru, et kondeka lisamise vajadus sõltub otseselt ESCi ja aku vahelisest kaabli pikkusest. Jääb nagu mulje, et stock kaablite mitte pikendamise puhul ei tuleks midagi lisada, aga pikendatud kaablite korral tuleks iga X ühiku kohta lisada Y ühiku suurune kondekas. Siit tekib ka lisaküsimus - aku ja ESC vaheliste kaablite kogupikkus jääb nagu teemast välja? ESC kaablid võivad tõesti stockis olla 10 cm ja kõik OK, aga ESCi kaablist edasi võib ju tulla terve hunnik kaablit, enne kui akuni jõuad. Seda seetõttu, et erinevatel akudel on ju erineva pikkusega akukaablid, sealt edasi tuleb nagu miljon erinevat power board lahendust. Jääb nagu mulje, et stock ESCile peaks ka kondekaid juurde lahmima vastavalt ESC - aku vahelisele kogudistantsile?
Minu poolt küsimus - kuna EI peaks kondekat lisama siis? Ma saan aru, et kondeka lisamise vajadus sõltub otseselt ESCi ja aku vahelisest kaabli pikkusest. Jääb nagu mulje, et stock kaablite mitte pikendamise puhul ei tuleks midagi lisada, aga pikendatud kaablite korral tuleks iga X ühiku kohta lisada Y ühiku suurune kondekas. Siit tekib ka lisaküsimus - aku ja ESC vaheliste kaablite kogupikkus jääb nagu teemast välja? ESC kaablid võivad tõesti stockis olla 10 cm ja kõik OK, aga ESCi kaablist edasi võib ju tulla terve hunnik kaablit, enne kui akuni jõuad. Seda seetõttu, et erinevatel akudel on ju erineva pikkusega akukaablid, sealt edasi tuleb nagu miljon erinevat power board lahendust. Jääb nagu mulje, et stock ESCile peaks ka kondekaid juurde lahmima vastavalt ESC - aku vahelisele kogudistantsile?
Täpne 3D skanneerimine, võta ühendust.
Akust reguni on pulseeruv alalisvool ja regu teeb sellest mootorile kolmefaasilise vahelduvvoolu. Kõik logerid mõõdavad aku ahelas voolu ja pinget ning arvutavad mis tarvis.
Kontensaator silub juhtmel ja akul tekkivat pinge kõikumist. Pingelang sõltub nagu eespool rehkendati voolust ja juhtme takistusest.
Kehva akuga ja suurte vooludega on lisaks aku sisetakistusel arvestatav roll.
Pikk jäme juhe võib seejuures olla väiksema takistusega lühikesest peenest.
Tuleks ikka mõõta või kasvõi näpuga katsuda, kas kondel "on valus". Kui konde leige ja kõik toimib, pole häda midagi.
Kontensaator silub juhtmel ja akul tekkivat pinge kõikumist. Pingelang sõltub nagu eespool rehkendati voolust ja juhtme takistusest.
Kehva akuga ja suurte vooludega on lisaks aku sisetakistusel arvestatav roll.
Pikk jäme juhe võib seejuures olla väiksema takistusega lühikesest peenest.
Tuleks ikka mõõta või kasvõi näpuga katsuda, kas kondel "on valus". Kui konde leige ja kõik toimib, pole häda midagi.
Mida suurem on aku-regu vahelise ahela takistus, seda rohkem peab kondekas "tööd" tegema ehk ennast regul laskma tühjaks laadida ja ennast akust uuesti täis laadima. Mida suurem ahela takistus, seda sügavamad tühjenemistsüklid kondekat koormavad. Kui kondeka ESR on suht suur siis kadumaläinud elektrienergia muudab ennast ahvikiirusel soojusenergiaks ja kondekas läheb kuumaks. Korralikel akudel on juhtmed suht jämedad, ka odavamatel nagu Turnigy ja Roxxy on need vahel jämedamad kui regul endal.Scoop wrote:Kui alguses räägiti kohe, et pole vahet, kummalt poolt banaani koorida, siis lõpuks läks asi ikka sügavaks ära See selleks.
Siit tekib ka lisaküsimus - aku ja ESC vaheliste kaablite kogupikkus jääb nagu teemast välja? ESC kaablid võivad tõesti stockis olla 10 cm ja kõik OK, aga ESCi kaablist edasi võib ju tulla terve hunnik kaablit, enne kui akuni jõuad. Seda seetõttu, et erinevatel akudel on ju erineva pikkusega akukaablid, sealt edasi tuleb nagu miljon erinevat power board lahendust. Jääb nagu mulje, et stock ESCile peaks ka kondekaid juurde lahmima vastavalt ESC - aku vahelisele kogudistantsile?
Kui kondekas tuliseks (sõrmega katsudes on 60 kraadi juba tuline) ei lähe ja regu ei jupsi (ebapiisavast pingest võib regu kontroller segi minna) siis on kõik hästi. Aga eks igaüks kaalub ise oma riskivalmiduse ja mudeli hinna suhet
TZ Frenzy V2 .50, Trex600N, GAUI Hurricane 550, HK500CMT TT, HK450V2, Trex250, HK250GT FBL, NE Solo Pro 100&125 3D, WLToys V977
GWS Mini-Dragonfly, Esky Lama V3, Nine Eagles Solo Pro II &Free Spirit
Hea ossi omanikud võiks kontrollidatikka wrote:tegemist on induktiivsuse probleemiga
Väidetakse, et üle poolemeetriste akujuhtmete korral tekivad juhtme induktiivsusest ülilühiajalised impulsid, mis on juba kuni 2 korda aku pingest suuremad ja võivad madalapingelised väljatransistorid regus ära kärsutada. Kondekas pidavat veel lisaks neid impulsse "sööma". Sellistele imulssidele võiks ju elektrolüüdile lisaks parralleelselt tavalise kiire kilekondeka panna
Tavaliselt on mikrokontrolleriga seadmetes juba toitega paralleelselt 10-100 nF kondekas olemas just nende pisikeste pulsside eemaldamiseks. Pinge kordistamiseks oleks ahelasse vaja vist dioode? Pole niisuguse nähtusega kokku puutunud ja ei oska kommenteerida.
TZ Frenzy V2 .50, Trex600N, GAUI Hurricane 550, HK500CMT TT, HK450V2, Trex250, HK250GT FBL, NE Solo Pro 100&125 3D, WLToys V977
Põnev teema. Üks kuldne kesktee võiks olla pikendada ESC mõlemat otsa pool ja pool
Mina pooldan võimalusel ikka akukaablite jakkamist mitte mootori mähise pikendamist. Mudelismis vahemaad piisavalt tühised ja sellest probleeme ei tohiks tekkida.
AWG jutu kohalt peaks ju ka olema suur vahe kas kasutada kõrge kiudude arvuga (sada?) silicon kaablit või sama AWG-ga ~25 kiuga elektrikaablit. Viimane peaks olema tunduvalt kehvem just väheste kiudude pärast.
Sõnastusega võin eksida, aga targemad parandage: Olen kuulnud põnevat fakti, et amper liigub põhiliselt metalli "pealispinnal". Mida rohkem seda pinda on seda agaramalt liigub. Eriti just mudelite maailmas kus amper suur ja volt madal.
Mina pooldan võimalusel ikka akukaablite jakkamist mitte mootori mähise pikendamist. Mudelismis vahemaad piisavalt tühised ja sellest probleeme ei tohiks tekkida.
AWG jutu kohalt peaks ju ka olema suur vahe kas kasutada kõrge kiudude arvuga (sada?) silicon kaablit või sama AWG-ga ~25 kiuga elektrikaablit. Viimane peaks olema tunduvalt kehvem just väheste kiudude pärast.
Sõnastusega võin eksida, aga targemad parandage: Olen kuulnud põnevat fakti, et amper liigub põhiliselt metalli "pealispinnal". Mida rohkem seda pinda on seda agaramalt liigub. Eriti just mudelite maailmas kus amper suur ja volt madal.
Jah, nii on küll. S.t. induktiivsed ahelad tekitavad kõrgepingelisi impulsse. Sellise ahela tüüpiline rakendus on nt. auto süütepool või kineskoopteleka reatrafo.[J] wrote:Hea ossi omanikud võiks kontrollidatikka wrote:tegemist on induktiivsuse probleemiga
Väidetakse, et üle poolemeetriste akujuhtmete korral tekivad juhtme induktiivsusest ülilühiajalised impulsid, mis on juba kuni 2 korda aku pingest suuremad ja võivad madalapingelised väljatransistorid regus ära kärsutada.
Iga konde "sööb" kiirelt muutuvat fronti. Iseasi, kas piisavalt. Induktiivkoormustele (relee, mootor jne) lisatakse päripidi paralleeli dioodid, kuhu ahela katkestamisel tekkiv impulss end välja elada saab. Lihtsalt 100 nF (hetkel soovitavam küll 10 uF 0603 mõõdus SMD konded) konde seda eesmärki küll ei täida kuid suudab maha šunteerida pisikesed impulshäired toiteahelates.
Enamikus jõuFET-ides on vastukäigu diood sees olemas. Jällegi iseasi, mis pinget ta talub...
Kes disanib testmise algoritmi- teeme ära! Moodne mäluga digioss on täiest olemas!
PS. Juhtmetest veel: mootori mähiste induktiivsus on kordades suurem kui meetrise juhtmejupi oma. Ma ise kardaks pigem seda aga ESCid ei näi kartvat.
Pole midagi paremat halvast ilmast !
Kõrgsagedusvool liigub peamiselt juhi pinnal, sellepärast kasutati tihendatud sideliinide jaoks bimetalltraati, kus teras sees ja vask pinnal ning teleka antenni vasktorud soovitati üle hõbetada.FPVmarko wrote:Sõnastusega võin eksida, aga targemad parandage: Olen kuulnud põnevat fakti, et amper liigub põhiliselt metalli "pealispinnal". Mida rohkem seda pinda on seda agaramalt liigub. Eriti just mudelite maailmas kus amper suur ja volt madal.
Alalis- ja madalasageduslik vool kasutab ikka kogu juhtme ristlõiget.
Selle kõrge sageduse ja kõrge pingega tehakse niisuguseid imetrikke, kus inimese keha peal jooksevad meetrised elektrilahendused, inimene aga tunneb ainult väikesi torkeid nahal. Kui sama kõrge pinge oleks 50Hz sagedusega, söestuks vaene trikitaja silmapilkselt
Jah, seda kutsutakse "scin" effektiks. Aga minu teada peaksid sagedused olema siis ikka 10-ned megahertsid (vähemasti >30 MHz). Võin eksida, pole raadioamatöör.
Samas teame, et (näiteks ESCides kasutatav) 4-nurksignaal sisaldab kõiki (!) sagedusi. Kuni lõpmatuseni välja ! Suurtel voolutugevustel on ka erinevate "harmoonikute" tugevus suurem ja kes teab...
Kas mitte ei pea voolud olema tõesti märkimisväärsed et mingit erieffekti saavutada?
Kuskil vaieldi kõlarite juhtmete materjalide üle. Väide oli suht loogiline: arvestades sama scin-effekti peaks kasutama paremaid materjale nagu vask ja erit hõbe !!! Aga helisageduse küündivad siiski kuskil 20..30 kHz-ni. Sõltub kuulmisest.
Seega ?
Samas teame, et (näiteks ESCides kasutatav) 4-nurksignaal sisaldab kõiki (!) sagedusi. Kuni lõpmatuseni välja ! Suurtel voolutugevustel on ka erinevate "harmoonikute" tugevus suurem ja kes teab...
Kas mitte ei pea voolud olema tõesti märkimisväärsed et mingit erieffekti saavutada?
Kuskil vaieldi kõlarite juhtmete materjalide üle. Väide oli suht loogiline: arvestades sama scin-effekti peaks kasutama paremaid materjale nagu vask ja erit hõbe !!! Aga helisageduse küündivad siiski kuskil 20..30 kHz-ni. Sõltub kuulmisest.
Seega ?
Pole midagi paremat halvast ilmast !
See kiudude arv ei tohiks meie madalsageduslikes lahendustes mingi tähtsust omada.FPVmarko wrote:AWG jutu kohalt peaks ju ka olema suur vahe kas kasutada kõrge kiudude arvuga (sada?) silicon kaablit või sama AWG-ga ~25 kiuga elektrikaablit. Viimane peaks olema tunduvalt kehvem just väheste kiudude pärast.
Peale selle muidugi, et sajakarvaline kaabel on oluliselt vastupidavam painutamisele ja väntsutamistele.
Aga elekrtiliste omaduste poolest tekiks vahe alles kõrgsageduse puhul kus vool kipub ainult pinna peal liikuma.
Helitehnikas kullatakse ja hõbetatakse juhtmeid ja pistikuid ainult parema kontakti pärast. Samas sõltub juhtmete valmistamiseks kasutatud vase koostisest (vask pole alati puhas vask) juhtmete takistus ja see mõjutab helikvaliteeti samamoodi kui ühenduskohtade takistus, sest kõlarid on paras segu induktivsest ja mahtuvuslikust koormusest (võnkepoolid ja ribafiltrid), tekivad lainekuju muudatused.
Kui kooli ajal lühilaine vastuvõtjaid-saatjaid ehitasin siis soovitati 28 MHz poolid kindlasti üle hõbetada, 160 ja 80 meetri (u 1,9 ja 3,7 MHz) laineala juures seda mul minu mäletamist mööda teha polnud vaja.
Kui kooli ajal lühilaine vastuvõtjaid-saatjaid ehitasin siis soovitati 28 MHz poolid kindlasti üle hõbetada, 160 ja 80 meetri (u 1,9 ja 3,7 MHz) laineala juures seda mul minu mäletamist mööda teha polnud vaja.
Seda elavhõbeda värki rääkisid vene ajal mitmed tegelased, kes olid ise kuskil näinud või kelle tuttav oli kellegi juures näinud. Kord isegi toodi mulle mingi dipoolijupp mis väidetavalt pidi elavhõbdat täis valatud olema. Töötamas ma pole ühtegi elavhõbeantenni näinud, ehkki tol ajal sai telekaid remonditud ja ka antenne paigaldatud. Samuti ei mõista ma miks elavhõbe peaks paremini signaali püüdma kui temast tunduvalt parem elektrijuht hõbe ja veel toru sees, kus kõrgsagedussignaal ei liigu Usutavam oleks, et elavhõbeantenn püüab paremini gravitatsioonilaineid, kuna ta on kõvasti raskemOehh wrote:... ja punast elavhõbedat täis valada.trebla wrote:...ning teleka antenni vasktorud soovitati üle hõbetada.
Ja mitmekiulisi juhtmeid kasutati juba kesklaine vastuvõtjate juures samal põhjusel, sest sama juhtme läbimõõdu juures (ja sellest sõltub pooli induktiivsus) on mitmekiulisel juhtmel suurem pindala võrreldes ühekiulisega.
Vastavat mähisetraati nimetati siis nimega "kõrgsageduslitse"
Jah, see elavhõbeda legend oli omal ajal ikka väga tõsine.
Mis punasesse Hg-sse puutub siis olin ise ühes firmas tööl kus ka mõned edukamad müügimehed seda va punast vahendada üritasid.
Muidu tegeles firma muidugi kõige muuga ka edukalt nagu tolle aja koperatiividele kohane. Sai isegi reaalselt mingit Galliumi kangi käes hoitud.
Kaua ei lubatud hoida - öeldi, et ära aja teist vedelaks.
Olid ajad
Mis punasesse Hg-sse puutub siis olin ise ühes firmas tööl kus ka mõned edukamad müügimehed seda va punast vahendada üritasid.
Muidu tegeles firma muidugi kõige muuga ka edukalt nagu tolle aja koperatiividele kohane. Sai isegi reaalselt mingit Galliumi kangi käes hoitud.
Kaua ei lubatud hoida - öeldi, et ära aja teist vedelaks.
Olid ajad
Nu eks kogu tu kompott keerleb "kuulmise" ümber...felch wrote:Aga helisageduse küündivad siiski kuskil 20..30 kHz-ni. Sõltub kuulmisest.
Seega ?
ESC-i kõhus istuv siire "kuuleb" seda, kui temast (liig)kõrge-pinge impulss üle sõidab. Inimene audiosüsteemis on võimeline ilmselt kuulma natuke väiksemat häiritust, kui krõps/matsatus. Väidetavalt *mõned* eriti hea kõrvaga inimesed on võimelised kuulma/tajuma ka seda, et heli tuleb "CD"-lt, mitte analoogis. Kõrgeima otsa sagedused, mida kõrv vahetult ei kuule tulevad liitmistehtega hulka madalamale, ning selle komponendi mitteesinemine on juba "kuulatav".
Helitehnikas on peale sagedusriba ulatuse olulised niisugused asjad nagu mittelineaarmoonutused, intermodulatsioon, faasinihe jms asjad, mis moonutavad algset signaalikuju. Signaalikuju muudatused ongi need, mille järgi terava kõrvaga melomaanid aru saavad kuidas muusika salvestatud on ning kas kasutatav helitehnika komponent on hea või mitte. Kuuldav sagedusriba on tervetel inimestel enam vähem sarnane, moonutuste kuulmiseks on aga vaja head tähelepanuvõimet ja kogemusi.
Castle Creations tuntud ja heaks peetavate ESC-de insenerid annavad sellise lihtsa soovituse:
45 cm peaks enamusele olema piisav pikkus. Odavad Hiina ESC-d ei pruugi muidugi olla sellise ülekoormusvaruga nagu Castle omad.
45 cm peaks enamusele olema piisav pikkus. Odavad Hiina ESC-d ei pruugi muidugi olla sellise ülekoormusvaruga nagu Castle omad.
Mina pakuks algatuseks, et juhe vähemalt 18 tolli pikk, vool mitte alla 40A ja üle 100A jõuavad lennus vist Eestis ainult paar lendajat.felch wrote:Kes disanib testmise algoritmi- teeme ära!