Minu esimene lennuk.
Tänud jällegi kõigile, kes nõuandeid on jaganud. Nimepidi nimetama ei hakka.
Pakk laeplaati on ostetud. 8tk 50x50cm ja olgu see paksus tal 5 või 4.5 mm, vaatame hiljem.
Imelik, et UHU Por on müügil ainult Mikromaailmas. Sealt saan ma seda homme peale lõunat. Daibohh, kui keegi peaks minema ja minu eest kõik ära ostma.
Uut lennukit ehitama hakates on mul otsustatud ainult see, et talle tulevad eleronid, sabasse pöördetüüri ei tule (kuna elektroonikat ei jagu). Kere pikkus üle 50cm ei saa olla ja tiibadega on hoopis jama...
1) Tiibade hulk - mulle hirmsasti meeldivad kahetiivalised aga kuna tuleb esimene kaldtüüridega lennuk, siis biplaan pole just prioriteet.
2) tiibade asetus - üla-ala-kesk? Kaldun ülatiivalise poole, kuna selliseid olen juba ehitanud.
3) Profiil - Padusirge, Profiiliga, või kleebin ribid vahele ja teen alt sileda (mida aeglastele mudelitele vist eriti ei soovitata).
Kui kellelgi on mingeid soovitusi, siis andke tulla. Lähen lennukite jooniseid uurima. Või mustandit joonistama.
Sitkust ja jõudu soovides,
daapn
Pakk laeplaati on ostetud. 8tk 50x50cm ja olgu see paksus tal 5 või 4.5 mm, vaatame hiljem.
Imelik, et UHU Por on müügil ainult Mikromaailmas. Sealt saan ma seda homme peale lõunat. Daibohh, kui keegi peaks minema ja minu eest kõik ära ostma.
Uut lennukit ehitama hakates on mul otsustatud ainult see, et talle tulevad eleronid, sabasse pöördetüüri ei tule (kuna elektroonikat ei jagu). Kere pikkus üle 50cm ei saa olla ja tiibadega on hoopis jama...
1) Tiibade hulk - mulle hirmsasti meeldivad kahetiivalised aga kuna tuleb esimene kaldtüüridega lennuk, siis biplaan pole just prioriteet.
2) tiibade asetus - üla-ala-kesk? Kaldun ülatiivalise poole, kuna selliseid olen juba ehitanud.
3) Profiil - Padusirge, Profiiliga, või kleebin ribid vahele ja teen alt sileda (mida aeglastele mudelitele vist eriti ei soovitata).
Kui kellelgi on mingeid soovitusi, siis andke tulla. Lähen lennukite jooniseid uurima. Või mustandit joonistama.
Sitkust ja jõudu soovides,
daapn
Härrased aga väidavad siin, et UHU-Por liimiga saab kaks plaati liimida kokku. Tegelikult on mul plaan kumbki tiib teha eraldi osana. Vajadusel panen tiivad V-kujuliselt kokku. Ehk saan hakkama?vana wrote:daapanile ütleks, et ehitasin samast plaadist 1m pinnaulatusega mudeli. üleeile sai ka proovitud - väga hea.
50cm on kindlasti vähevõitu...
daapn
Nüüd on tõe selgitamise koht...
Ma ise ei oska veel sõna sekka öelda, kuna pole toda va UHU-Por liimi oma silmaga näinud.
daapn
varem on kirjutatud aga...Even wrote:UHU Por liimiga EI saa liimida 2hte plaati külgepidi kokku, ei hoia kinni, selleks ikka epo..
AndresO wrote:Mina olen need kumerused äralõiganud ja 2 plaati servapidi kokkuliiminud.daapn wrote: Siis tuleb oma lennuki konstrui mõelda nii, et alla 50x50cm oleks iga detail, kuna sellel plaadil on servad kumerad ka...
daapn wrote:Mis selle hea liimi mark on ka?
AndresO wrote:Liim on UHU Por.
Vt ka http://forum.pistik.com/viewtopic.php?t ... ht=uhu+por ja kasuta foorumi otsingut.
Ise ostsin ka viimasel talvel Mikromaailmast, Tallinnas Peterburi mnt-l. Maksis 25...30 kr.
Ma ise ei oska veel sõna sekka öelda, kuna pole toda va UHU-Por liimi oma silmaga näinud.
daapn
Tühja sest liimimisest nüüd...
Ma jõudsin oma joonisesurfamisega nii kaugele nagu...
http://foamfly.ready2flyplanes.com/gall ... _Fuselage/
Ma võtan selle kasutusele. Eriti selle tõttu, et mu esimene mudel oli peaaegu samasugune. Vist strateegilistest kohtadest tsipsa laiem elektroonika asjus. Vaevalt, et ma neid sakke viitsin välja lõigata, lihtsam on vist ikka kleepida. Aga seda ma veel mõtlen.
Ma kuidagi ei suuda välja mõelda, mis ma tiibadega teen.
Kas eleronide puhul V-kuju on vajalik?
Äkki teeks tiiva midagi sellist:
http://www.stechflug.com/50296894d10aad ... 65008.html
daapn
Ma jõudsin oma joonisesurfamisega nii kaugele nagu...
http://foamfly.ready2flyplanes.com/gall ... _Fuselage/
Ma võtan selle kasutusele. Eriti selle tõttu, et mu esimene mudel oli peaaegu samasugune. Vist strateegilistest kohtadest tsipsa laiem elektroonika asjus. Vaevalt, et ma neid sakke viitsin välja lõigata, lihtsam on vist ikka kleepida. Aga seda ma veel mõtlen.
Ma kuidagi ei suuda välja mõelda, mis ma tiibadega teen.
Kas eleronide puhul V-kuju on vajalik?
Äkki teeks tiiva midagi sellist:
http://www.stechflug.com/50296894d10aad ... 65008.html
daapn
Eleronid saavad olla vist V tiival ja sirgel tiival, kõrvadega tiivale vist eriti ei panda. Sirget tiiba on palju kergem teha kui profiiliga, kõvasti vähem aega võtab.
Ja muidu ma nägin veel Ehitus Services 6mm rohekat depronit.(mart63 vist koguaeg kasutab). 1 pool on mustriga teine sile. Plaadid üsna suured ja hind oli 31 eek tükk.
Ja muidu ma nägin veel Ehitus Services 6mm rohekat depronit.(mart63 vist koguaeg kasutab). 1 pool on mustriga teine sile. Plaadid üsna suured ja hind oli 31 eek tükk.
Mes, Sa Mart, neist rohelistest plaatidest ehitad ka?
Männiliist on siis nagu balsa aseaine vä?
Keerad aga selle triibulise külje sisse poole ja läheb käiku küll?
Ma ise tegin oma kahe esimese mudeliga täpselt nii.
Samas see roheline oli mingi 5 või 6mm paks eksole? Kaks tükki kokku lajatada on kohati liiga paks või mis?
Jee!
daapn
Männiliist on siis nagu balsa aseaine vä?
Keerad aga selle triibulise külje sisse poole ja läheb käiku küll?
Ma ise tegin oma kahe esimese mudeliga täpselt nii.
Samas see roheline oli mingi 5 või 6mm paks eksole? Kaks tükki kokku lajatada on kohati liiga paks või mis?
Jee!
daapn
aga miks mänd? balsat kästakse ju panna? on mänd palju odavam või kergemini saadav? ja üldse, kust seda saab? www.puumarket.ee või midagi sellist?
daapn
daapn
Pole sellist lahendust varem kohanud
Aga miks ka mitte. Kuigi reeglina on siiski pandud nii, nagu siin ühel pildil, mille postitasin - lihtsam

Lauri Laidna - www.pistik.com
arvan,et mõistlikum on otsida kahe õlaga eeblit,lahendus on praktilisem.ja siis mõlemad latid sama servo külge sama haru külge ühendada
Kui soovid ühe õlaga eeblit kasutada,tekib mitu jama:
-eleronide käik tuleb erinev,kuna ühe traadi ühendad servo teljest kaugemale ja teise lähemale,kuna ühte auku kahte traati panna ei saa
-keeruline on ka traadi viimine tiiva peale.
Kui tõesti originaaleeblit ei leia,tee õhukesest vineerist ise uus ja kinnita väikse kruvi ja liimiga olemasoleva külge.Samas on servod nii odavaks muutunud,et äkki on otstarbekam uus servo hankida.Igasugused aretused muudavad lennuaparaadi ilmaasjata raskemaks ja kindlasti vähem töökindlamaks,kuna kõik aretused kipuvad ära lagunema.
kasutada saab ka tekstoliitplaati (trükiplaat), mis peaks olema veidi usaldusväärsem ja paremini töödeldav, kui vineer.
Lauri Laidna - www.pistik.com
vot täpselt samu radu pidi käivad ka minu mõtted...Kuno wrote:arvan,et mõistlikum on otsida kahe õlaga eeblit,lahendus on praktilisem.ja siis mõlemad latid sama servo külge sama haru külge ühendada
Kui soovid ühe õlaga eeblit kasutada,tekib mitu jama:
-eleronide käik tuleb erinev,kuna ühe traadi ühendad servo teljest kaugemale ja teise lähemale,kuna ühte auku kahte traati panna ei saa
-keeruline on ka traadi viimine tiiva peale.
Kui tõesti originaaleeblit ei leia,tee õhukesest vineerist ise uus ja kinnita väikse kruvi ja liimiga olemasoleva külge.Samas on servod nii odavaks muutunud,et äkki on otstarbekam uus servo hankida.Igasugused aretused muudavad lennuaparaadi ilmaasjata raskemaks ja kindlasti vähem töökindlamaks,kuna kõik aretused kipuvad ära lagunema.
miks ma üldse sellist totakat süsteemi arendan? 3-kanaliga süsteem, mida ma kasutan on Kyosho oma. Sellel on kurikuulsad 5-traadiga servod. Nendel servodel on 40 sakiga võll. Ma ei usu, et ma selle otsa leian normaalseid heebleid. Servot üksi ka vahetada ei saa, kuna keegi pole veel välja mõelnud, mis moodi muu servo selle Kyosho vastuvõtja külge ühendada. Paarkend grammi raskust ei ole mingi küssa, eks ma midagi aretan. Kõige puhtam tundub siiski olevat eleronid erinevalt küljelt sama servo heebli külge ühendada. Siis lennuk võibolla ei kaldu mõlemas suunas ühte moodi aga vahe peaks olema siiski üsna väike...
daapn
>> Servot üksi ka vahetada ei saa, kuna keegi pole veel
>> välja mõelnud, mis moodi muu servo selle Kyosho
>> vastuvõtja külge ühendada
kui ma 6igesti m2letan, siis need 5 juhtmega servod k2ivad nii, et kaks juhet l2hevad mootorisse ja kolm potentsiomeetrisse. pmst v6iks proovida tavalisest servost elektroonika v2lja visata ja samamoodi yhendada ..
k
>> välja mõelnud, mis moodi muu servo selle Kyosho
>> vastuvõtja külge ühendada
kui ma 6igesti m2letan, siis need 5 juhtmega servod k2ivad nii, et kaks juhet l2hevad mootorisse ja kolm potentsiomeetrisse. pmst v6iks proovida tavalisest servost elektroonika v2lja visata ja samamoodi yhendada ..
k
Ma käisin Järve Key-s esmaspäeval. Ega mulle muidu poleks see roheline kraam silma hakanud, kui üks pappkarp poleks lahti olnud. Ta asus parketikraami vahel. Ütleme nii, et seal, kus need laeplaadid on seinale vaatamiseks välja pandud, sellest otse põhja poole 40 meetrit.
Mulle millegi pärast tundub, et see ei olnud nende standartne koht.
daapn
Mulle millegi pärast tundub, et see ei olnud nende standartne koht.
daapn
Ma olen nüüd kuulda võtnud kahte Kuno soovitust:
Servo triki lahendasin cd torni kaane lõhkumise, liimi ja kruvi abil.
Pilt pole just Tehnika maailma kaanepildi vääriline, aga Kroonikasse sobiks küll:
***selle kohapealt kustutasin oma valesti pandud pildi ära. Ropka pani selle järgmisse postitusse korrektselt üles. Vabandan jama pärast ja tänan Ropkat.***
Olge tublid!
daapn
Kuno wrote:Soovitus - ära ehita üldse ilma eleronideta lennukit!
Uus lennuk tuleb eleronidega, kahetiivaline. Üritan sellist "pontsakat" teha. Tähtis on, et saaks ise elerone proovida. Ma pole seda isegi simus veel teinud. Aga simu on nagu alkoholivaba õlu - sealt on ainult üks samm kummist naiseni.Kuno wrote:Kui tõesti originaaleeblit ei leia,tee õhukesest vineerist ise uus ja kinnita väikse kruvi ja liimiga olemasoleva külge.
Servo triki lahendasin cd torni kaane lõhkumise, liimi ja kruvi abil.
Pilt pole just Tehnika maailma kaanepildi vääriline, aga Kroonikasse sobiks küll:
***selle kohapealt kustutasin oma valesti pandud pildi ära. Ropka pani selle järgmisse postitusse korrektselt üles. Vabandan jama pärast ja tänan Ropkat.***
Olge tublid!
daapn
Last edited by daapn on Thu Sep 27, 2007 12:52, edited 1 time in total.
Tsau, tüübid!
Jooksin oma kolmanda lennuki projektiga puusse.
Avastasin asjaolu, et servod tõmblevad alati, kui mootor töötab. Komponentide omavahelisest kaugusest asi ei olene.
Kombineerimise teel (erinevad mootorid, vastuvõtjad, servod) sain teada, et mure on saatjas.
Kuna tegemist on Kyosho nuditud saatjaga, mis originaalis käib Piperite ja Cessnade sees, siis on mul olemas üks täiesti ebavajalik vidinas. Eriti arvestades, et kui mu mälu mind ei peta, siis see saatja oli pardal, kui paanikapöörde tõttu ühe lennuki nina ees vastu maad lasin. Suurim häving paistis tookord olema aku sahtel aga vist mitte ainult...
Kuna see elektroonika komplekt on minu kahe eelmise leiutisega juba edukalt õhus käinud samas konfiguratsioonis,otsustasin käesoleva projekti siiski lõpule viia ja siis prügikasti kaant kergitada.
1) Käesolev projekt valgest depronist kahetiivaline kaldtüüridega kuid pöördetüürita elukas saab valmis kas täna või siis alles novembris.
2) Ostan endale mingi saatja-vastuvõtja-kiirusregulaatori-servode-mootori kollektsiooni ja kavatsen ka edaspidi vahtplasti lõigata-voltida-kleepida oma äranägemise järgi.
3) Põhimõtteliselt olen nõus maha müüma oma Piperi ja Cessna. Need Kyosho omad, teate ju küll.
4) Ma ostan endale karmima lennuki. Elektri juurde jään kindlasti. 4 kanalit vähemalt. (Mõtlesin ka 12 kanali peale, et saaks mp3-si lennukis mängida ja aknaid üles-alla kerida ning tulesid vilgutada aga ei taha päris rullnokaks hakata). Ülejäänud parameetrid on shoppamise küssa juba.
Punkt 4 eeldab punkti 3 läbiviimist, kuna muidu pole ruumi...
Parimate soovidega,
Endiselt Teie,
Kõike head,
Lugupeetud daapn
Jooksin oma kolmanda lennuki projektiga puusse.
Avastasin asjaolu, et servod tõmblevad alati, kui mootor töötab. Komponentide omavahelisest kaugusest asi ei olene.
Kombineerimise teel (erinevad mootorid, vastuvõtjad, servod) sain teada, et mure on saatjas.
Kuna tegemist on Kyosho nuditud saatjaga, mis originaalis käib Piperite ja Cessnade sees, siis on mul olemas üks täiesti ebavajalik vidinas. Eriti arvestades, et kui mu mälu mind ei peta, siis see saatja oli pardal, kui paanikapöörde tõttu ühe lennuki nina ees vastu maad lasin. Suurim häving paistis tookord olema aku sahtel aga vist mitte ainult...
Kuna see elektroonika komplekt on minu kahe eelmise leiutisega juba edukalt õhus käinud samas konfiguratsioonis,otsustasin käesoleva projekti siiski lõpule viia ja siis prügikasti kaant kergitada.
1) Käesolev projekt valgest depronist kahetiivaline kaldtüüridega kuid pöördetüürita elukas saab valmis kas täna või siis alles novembris.
2) Ostan endale mingi saatja-vastuvõtja-kiirusregulaatori-servode-mootori kollektsiooni ja kavatsen ka edaspidi vahtplasti lõigata-voltida-kleepida oma äranägemise järgi.
3) Põhimõtteliselt olen nõus maha müüma oma Piperi ja Cessna. Need Kyosho omad, teate ju küll.
4) Ma ostan endale karmima lennuki. Elektri juurde jään kindlasti. 4 kanalit vähemalt. (Mõtlesin ka 12 kanali peale, et saaks mp3-si lennukis mängida ja aknaid üles-alla kerida ning tulesid vilgutada aga ei taha päris rullnokaks hakata). Ülejäänud parameetrid on shoppamise küssa juba.
Punkt 4 eeldab punkti 3 läbiviimist, kuna muidu pole ruumi...
Parimate soovidega,
Endiselt Teie,
Kõike head,
Lugupeetud daapn