ak wrote:Ma millegipärast arvan, et tulevik on sellistel lennuklubidel, mis
1. kas omavad või rendivad maad pikaajalise lepingu alusel
2. Vajaminevad tööd tehakse professionaalide poolt hea kvaliteediga ja konkurentsivõimelise hinnaga, hind jagatakse liikmemaksude peale laiali (nagu korteriühistud parandavad oma majade katuseid või trepikodasid - talgud ei ole ainus viis kuidas asju teha)
3. Platsil lennutavad kas külalised päevapileti alusel või klubi liikmed aastamaksu tasumise alusel. Kui mõni klubiliige saab millegi heaga hakkama, siis võimalik et ta vabastatakse aastamaksust.
Ma usun, et on ainult ajaküsimus millal sellised klubid tekivad, niikaua me räägime pigem asjaosaliste eralõbust ja kui siia tuleb piir tõmmata, siis olgu nii, aga olgu see piir siis ka mõlemapoolne.
1. Ai kuidas see mulle meeldiks... Maa suhtes võiks ehk olla realistlik (kunagi tulevikus?) omavalitsuselt tasuta saada 100aastaks rendile, kui meil oleks moes veidi teine suhtumine (ehk tekib?)... Või alternatriiv - ei tea mis praegu 300x600m maatükk ka Tallinna lähedal maksaks? Mingi 180,000m2 ei saa ju palju maksta?
2. Teeme vigase, aga seeeest kiire rehkenduse ;=)
Vana küsitud pakkumine 20kr m2 x 100x100m = 200,000 eek maksaks ainult platsi 1kordne ettevalmistus.
Lisame _vähemalt_ samapalju aiapiirde valmistamiseks, mida selline eraklubi kindlasti vajaks. Lisame opereerimiskulud jms, ehk hindaks min. 50,000 eek aastas juurde. Kuigi, kommertsklubi võiks ju muru ka kasta ja investeerida golfimurulõikurisse

Brr, dream off... Aga normaalne oleks siiski WC ja pisike riietusruum.
Seega, reaalselt korrutaks pigem 2..3ga.
Aga ok, võtame konservatiivselt - 5 aasta peale mingi 650,000 eek investeeringuid ehk ca 130,000 eek aastas. Seda nii raha hinda kui ka tulevikuväärtust/praegust puhasväärtust jms. aspekte arvestamata. Sobib.
Keskmisel klubil on ehk 50 tegevliiget (Eestis tõsi küll nii suurt klubi pole). Liikmemaksu "platsile kuluv osa" oleks ju vaid 2000 eek aastas. Pole paha. Lisame kohustusliku kindlustuse jm kulud - 2500..3000 eek oleks vast reaalne.
Tõsi, Eestis on ehk 10kond pilooti, kes on nõus 2000 eek aastas platsi eest maksma. Ehk siis, oletame olude sunnil siis, et me leiame 25 vana kes on nõus maksma aastas sellise platsi eest ca 5200 eek. Ahjah, siis ikka 5 aasta raha kohe osakuna, st. 26000 eek kohe ette. Teeme ära?
UPS. Maamaks!?
UPS2. Siiski, siiski... Maa hind?!
3. Tore. Nii see toimub jah klubides, ainult et klubilised käivad ka talgutel.
Moraal:
- ma juhtumisi ei tea vähemalt skandinaavias ühtegi sellist kohta mida kommertsalusel opereeritaks. Võimalik, et pole ette tulnud. Jah, USAs on ka selliseid. Samas on USAs lihtsalt siledat ja pragulist maad jalaga segada. Isegi puud pole probleemiks - neid tihtipeale lihtsalt pole (reas osariikides). Traataed ümber ja läheb. Ntx. Orlandos on selline. Palju USAs võiks mudelliste olla?
- minu jaoks on mudelism eralõbu tõesti
- ma saan aru, et inimpõlv sotslialismi on Eestis hävitanud arusaama, et eralõbu eest on normaalne eriti kallist hinda maksta. See kallis hind on oma aja pühendamine ala hüvanguks. Aga vaatame korraks meedetuletuseks siis kasvõi Soome - ka pereliikmed on seal tihti mudelismiklubi liikmed (kuigi ei lennuta), osalevad talgutel, tulevad võistlustele vorste grillima jms... On loomulik, et keegi (tipp-hambaarst) veab oma vabast ajast klubi, keegi (tippadvokaat) niidab muru jms. Huvitav, miks? Soovitan veidi mõtiskleda selle üle.
PS. Ametikohad meelevaldsed. Samahästi võid leida kõrvalt klubi, kus tegevjuht on päriselus pizzapoiss vms.
I.