LCD taustavalgus
LCD taustavalgus
Kuna tegelen ka telefonide remondiga siis jäi täna pihku kaks katkist ekraani kust eemaldasin valgustuse osa.
Tahtsin panna saatja LCD´d valgustama...Kõik oli ilus kuni selle hetkeni kuni ma suutsin ühe ära lõhkuda. Midagi pleksiklaasi sarnast ta on aga samas on veel mingi kile seal mis seda valgust paremini hajutab.
Saatja hetkel juppideks ja nüüd siis oleks vaja kiirelt mingi alternatiiv leida...võiks tellida uue LCD ekraani ja LCD osa minema visata aga see võtab liialt kaua aega...
Parem variant oleks teha üks tervik siis ei jääks mingit nähtavat pragu keset ekraani. Küsimus nüüd ,et kust seda saada...kas TFT monitoridel on ka sama ehitus? Seal pole küll LED´id kasutusel...
Tahtsin panna saatja LCD´d valgustama...Kõik oli ilus kuni selle hetkeni kuni ma suutsin ühe ära lõhkuda. Midagi pleksiklaasi sarnast ta on aga samas on veel mingi kile seal mis seda valgust paremini hajutab.
Saatja hetkel juppideks ja nüüd siis oleks vaja kiirelt mingi alternatiiv leida...võiks tellida uue LCD ekraani ja LCD osa minema visata aga see võtab liialt kaua aega...
Parem variant oleks teha üks tervik siis ei jääks mingit nähtavat pragu keset ekraani. Küsimus nüüd ,et kust seda saada...kas TFT monitoridel on ka sama ehitus? Seal pole küll LED´id kasutusel...
Hirobo EVO 50//T-rex 600FBL //T-rex 450SE //Gaui EP550* // Honey bee king II*//Lama V4*
Jäi pisut arusaamatuks mis sa täpselt ära lõhkusi?
Kas lõhkusid ära vana mobla ekraani valgustjuhtiva plaadi või... ??
Püüdsin kunagi oma akulaadijale valgustust alla panna.
Sain sobivas mõõdus valgustuse mis läks ilusti laadija LCD alla
aga ohh häda... LCD polnud ju valgustuse jaoks mõeldud ja tema kõhu alla klaasile oli kleebitud foolium, et pealtpoolt langevat valgust läbi klaasi tagasi peegeldada.
Selle eemaldamiseks tuli aga LCD klaas metallraamist välja võtta ja tagasi panekul enam korraliku kontakti nende kummist voolujuhtivade ribadega ei suuda saada - pigista või klaas katki aga mingid sektorid enam nubreid ei näita.
Kas lõhkusid ära vana mobla ekraani valgustjuhtiva plaadi või... ??
Püüdsin kunagi oma akulaadijale valgustust alla panna.
Sain sobivas mõõdus valgustuse mis läks ilusti laadija LCD alla
aga ohh häda... LCD polnud ju valgustuse jaoks mõeldud ja tema kõhu alla klaasile oli kleebitud foolium, et pealtpoolt langevat valgust läbi klaasi tagasi peegeldada.
Selle eemaldamiseks tuli aga LCD klaas metallraamist välja võtta ja tagasi panekul enam korraliku kontakti nende kummist voolujuhtivade ribadega ei suuda saada - pigista või klaas katki aga mingid sektorid enam nubreid ei näita.
Proovisin isegi ainult servadesse panna.
Aga kuna see ei toiminud siis mõtlesin edasi katsetada. Kuna LCD oli liimitud saatja korpuse külge siis eelnevalt ei julgenud ma seda sealt väga eemaldada. Täna siiski tegin seda.
Eemaldasin ka LCD tagant selle fooliumi vms...
Nüüd siis tuleks panna valge kile, valgust juhtiv/hajutav plaat ja siis LCD.
Katki läkski mul see valgust juhtiv plaat. Kuna see kleepus mu saatja LCD külge vale koha peale. Ja kui eemaldama hakkasin siis käis ühel hetkel krõps...
Ja küsimus oli kas on mõtet monitori lammutama hakata...? Kas seal kasutatakse sama süsteemi valguse hajutamiseks...
Aga kuna see ei toiminud siis mõtlesin edasi katsetada. Kuna LCD oli liimitud saatja korpuse külge siis eelnevalt ei julgenud ma seda sealt väga eemaldada. Täna siiski tegin seda.
Eemaldasin ka LCD tagant selle fooliumi vms...
Nüüd siis tuleks panna valge kile, valgust juhtiv/hajutav plaat ja siis LCD.
Katki läkski mul see valgust juhtiv plaat. Kuna see kleepus mu saatja LCD külge vale koha peale. Ja kui eemaldama hakkasin siis käis ühel hetkel krõps...
Ja küsimus oli kas on mõtet monitori lammutama hakata...? Kas seal kasutatakse sama süsteemi valguse hajutamiseks...
Hirobo EVO 50//T-rex 600FBL //T-rex 450SE //Gaui EP550* // Honey bee king II*//Lama V4*
HK os sellised asjad saada, eri värvi. Võid panna pmst ükskõik millisele saatjale. http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _DIY_.html
Mingisuguseid LCD-taustavalgustuse kilesid või plaate müüs kunagi ka Tevalo, nüüd siis Elfa.
Neil seal oma foorum.
Võid ka sealt ka nõu küsida.
http://www.elfafoorum.ee/
Neil seal oma foorum.
Võid ka sealt ka nõu küsida.
http://www.elfafoorum.ee/
LCD-monitoris on tõesti sarnane hajuti. aga minu mälu järgi lihtsalt kile. Sinna ei kinnita mingeid LED-e.
Miks senist plaati kokku kleepida ei anna? Tal peaks nagunii matt kile peal olema ja pragu ei jää näha.
Hajuti tehakse üldiselt amapaks kui LEDid ja lihvitakse serv läbipaistvaks. Siis dioodid sinna vastu. Mõnikord kleebitakse nende taha veel fooliumist peegeldi.
Miks senist plaati kokku kleepida ei anna? Tal peaks nagunii matt kile peal olema ja pragu ei jää näha.
Hajuti tehakse üldiselt amapaks kui LEDid ja lihvitakse serv läbipaistvaks. Siis dioodid sinna vastu. Mõnikord kleebitakse nende taha veel fooliumist peegeldi.
Pole midagi paremat halvast ilmast !
HK´st Backlight ei sobi kuna on liiga väike.
Tevalo variante olen ka uurinud aga suhteliselt kallis...
Kokku liimimisel pole mõtet kuna valgus ei lähe prao kohast edasi...juba proovisin seda.
Telefoni ekraanil oligi üks pool sile ja teisel pool oli mingi kile mis oli kergelt kare ja iga nurga alt ei paistnud ka hästi läbi.
Katsetasin lihtsalt pleks klaasiga ja võrdlesin selle telefoni omaga siis tulemus oli öö ja päev...ühega oli ühtlaselt valge ja valgustugevus oli ka oluliselt suurem.
Mõtlesin just ühte monitori lammutama hakata aga kui seal mingi kile siis pole sellest abi...
Tevalo variante olen ka uurinud aga suhteliselt kallis...
Kokku liimimisel pole mõtet kuna valgus ei lähe prao kohast edasi...juba proovisin seda.
Telefoni ekraanil oligi üks pool sile ja teisel pool oli mingi kile mis oli kergelt kare ja iga nurga alt ei paistnud ka hästi läbi.
Katsetasin lihtsalt pleks klaasiga ja võrdlesin selle telefoni omaga siis tulemus oli öö ja päev...ühega oli ühtlaselt valge ja valgustugevus oli ka oluliselt suurem.
Mõtlesin just ühte monitori lammutama hakata aga kui seal mingi kile siis pole sellest abi...
Sebisin omale uue ekraani ja proovin uuesti.
Aga oskab keegi rääkida kuidas ma need LED´id põlema saan...
Põhimõtteliselt oleks siis igale LED´ile vaja oma takistit? Aga kust ma teada saaks mis väärtusega need olema peaks.
Saatjaks on JR 10sx kasutan 8x1.2V akusid...
Aga mul pole aimugi mis parameetritega ned LED´id mul on...
Jutt siis nendest mis telefonide(iPhone 4G) ekraane valgustavad.
Aga oskab keegi rääkida kuidas ma need LED´id põlema saan...
Põhimõtteliselt oleks siis igale LED´ile vaja oma takistit? Aga kust ma teada saaks mis väärtusega need olema peaks.
Saatjaks on JR 10sx kasutan 8x1.2V akusid...
Aga mul pole aimugi mis parameetritega ned LED´id mul on...
Jutt siis nendest mis telefonide(iPhone 4G) ekraane valgustavad.
guugelda, online'is kümneid led calculator'eid, mis arvutavad sobivad takistid jms.
Lauri Laidna - www.pistik.com
Kas mobla ekraani kuidagi põlema ei saa panna vana mobla küljes?
Siis saaksid ju testriga mõõta mis pingega LEDi toidetakse.
Ja vb-olla õnnestub ka takistid radu mööda üles leida ja ära mõõta.
Muidugi võid ka lihtsalt katsetada.
Algatuseks paned mingi 5,1KOhm takisti ja annad saatja akust pinge peale.
Kui väga tuhm tundub vähendad tunde järgi takistust ja leiad lõpuks optimaalse suuruse.
Võid ka mingi 1KOhmast seadetakat jadas 4,7K...5,1KOhmase püsitakaga kasutada. Ja alguses keera kindlasti seadetaka maks takistuse peale.
Siis saaksid ju testriga mõõta mis pingega LEDi toidetakse.
Ja vb-olla õnnestub ka takistid radu mööda üles leida ja ära mõõta.
Muidugi võid ka lihtsalt katsetada.
Algatuseks paned mingi 5,1KOhm takisti ja annad saatja akust pinge peale.
Kui väga tuhm tundub vähendad tunde järgi takistust ja leiad lõpuks optimaalse suuruse.
Võid ka mingi 1KOhmast seadetakat jadas 4,7K...5,1KOhmase püsitakaga kasutada. Ja alguses keera kindlasti seadetaka maks takistuse peale.
Nominaal võiks olla 1k-oom ja allapoole. Läbi 1k kannatab igasugust LEDi 12V toite külge ühendada. Skeemides on punaste/roheliste LEDide eeltakisti 5V toitel tüüpiliselt 470 oomi ja 3,3V toitel 330 oomi.
Kalkulaatoreid on netis tõesti palju, siin link ühele ettejuhtunule: http://ledcalculator.net/
Kalkulaatoreid on netis tõesti palju, siin link ühele ettejuhtunule: http://ledcalculator.net/
Pole midagi paremat halvast ilmast !
Pea 10h pusimist ja sain mis tahtsin(Peaaegu)
*Eemaldasin siis ekraani tagant selle fooliumi ja liimi(näpp siiani valus)
*Lammutasin telefonide ekraanid laiali...
*Siis hakkasin uurima kuidas need ekraanid põlema saada. Jootsin juhtmed külge ja kuna telefoni aku on 3.7V(4.2V) mõtlesingi sellise pingega katsetada. Aga midagi ei juhtunud. Peale pikka pusimist selgus ,et telefon teeb sellest aku pingest ca 18V ja minu saatja aku on kõigest ca 11V...lõpuks eemaldasin kaks LED´i ja siis nelja LED´iga sain toimima. Kuigi nüüd kui kõik valmis avastasin ,et ca 9.4V juures on ekraan juba pime.
*Järgmisena üritasin aru saada mis filtrid sinn ekraani peale alles jätta ,et parim tulemus saada...
*Lõpuks üritasin ka lahti saada kahe ekraani liitekohale tekkinud praost aga see ikkagi päris nähtamatuks ei jäänud.
Kokkuvõtteks: parem kui varem.
Mõned pildid ka
http://imageshack.us/g/812/img4330u.jpg/
*Eemaldasin siis ekraani tagant selle fooliumi ja liimi(näpp siiani valus)
*Lammutasin telefonide ekraanid laiali...
*Siis hakkasin uurima kuidas need ekraanid põlema saada. Jootsin juhtmed külge ja kuna telefoni aku on 3.7V(4.2V) mõtlesingi sellise pingega katsetada. Aga midagi ei juhtunud. Peale pikka pusimist selgus ,et telefon teeb sellest aku pingest ca 18V ja minu saatja aku on kõigest ca 11V...lõpuks eemaldasin kaks LED´i ja siis nelja LED´iga sain toimima. Kuigi nüüd kui kõik valmis avastasin ,et ca 9.4V juures on ekraan juba pime.
*Järgmisena üritasin aru saada mis filtrid sinn ekraani peale alles jätta ,et parim tulemus saada...
*Lõpuks üritasin ka lahti saada kahe ekraani liitekohale tekkinud praost aga see ikkagi päris nähtamatuks ei jäänud.
Kokkuvõtteks: parem kui varem.
Mõned pildid ka
http://imageshack.us/g/812/img4330u.jpg/