Minu Esimene FPV lend

Kõik mis seotud õhust pildi tegemisega.

Moderator: Kristjan

Post Reply
meelisk
Posts: 12
Joined: Tue Apr 07, 2015 16:53

Minu Esimene FPV lend

Post by meelisk »

Tere,

Tahtsin siin pakkuda väikese ülevaate minu esimesest FPV kogemusest ja rääkida muljetest.

Kunagi 2a tagasi läksin rocca hobbipoodi ja nägin seal lennukit, kuna väikesest saati unistanud lendamisest ja kuna asi tundus siis nii kättesaamatu, et isegi sai seda kihke alla surutud.

Nii... nägin lennukit ja mõtlesin, et 200€ ja saan saata asja taevasse RTF komplekti näol. Lennukiks oli LRP Upstream 1400. Esimene lend oli 10 sekundit ja võssa. Teine lend juba sain ta taevasse ja edasi läks ainult ülesmäge, kuni mõni aeg hiljem, kehva saatja tõttu, mis vahest andis korralikult kaugele lennata ja vahel kohe üldse mitte, lendasin ta vastu maad puruks, kuna failsafe polnud ja jäi surmasõlmi tegema, kuni vasta maad pani nina ees...

Siis võtsin sihiks, et esimese asjana korralik pult, ennem ei ole mõtet raha raisata.

Sain siin kuuaega tagasi endale FrSky Taranis X9E kingitusena ja siis hakkas verejanuline ralli uue lennuki soetamiseks.

Soetasin omale Bix3'e et ta FPV võimeliseks teha. Tegin paar lendu ja õnnestus ka saba ära murda, kui sõbrad küsisid, et kas see trikke ka teeb :). Natuke UPU POR'i ja teipi, ning nagu uus.

Sai Goproga lennatud aga see pärast enda lennu vaatamine on küll nauditav ja mõelda, et jah täpselt nii ma tegin ja et mina olen see kes lendab. Aga tahaks ikka ise laivis seal 'sees' olla.

Kuna rahakott oli juba bix3e + korralikuma laadija ja pudi ostmisest suht tühi, võitlesin endaga ja ostsin pmst kõige odavama FPV komplekti mis ma leidsin;

https://hobbyking.com/en_us/fx718-6-40- ... y-kit.html - Quanumi saatja koos kaameraga

https://hobbyking.com/en_us/quanum-auto ... eiver.html Quanumi vastuvõtja

https://hobbyking.com/en_us/quanum-diy- ... 2-pro.html Quanumi DIY FPV V2 PRO komplekti (Saatmine tasuta ja hind tuli miskine 28€ ehk)

Kartsin kohe alguses, et kuna kõik on kõige odavamad pmst siis tegu on täieliku risuga aga kiht oli nii suur, et sundisin end mitte sellele väga mõtlema.

Eile tuli siis komplekt ära. Kaamera, mis peaks olema 600tvl, nägi nii väike välja et kahtlustasin, et ega ta head pilti ei näita. Minu rõõmuks oli pilt väga mõnus, olin positiivselt üllatunud. Muidugi korraliku WDR'i tal ei ole aga asja ajas väga hästi ära.

Saatja kohta lugesin pärast, et keegi olevat testinud ja tegelikult suts üle 250mw välja andnud. See ming ei morjendanud, kuna tegelikult tahtsingi 200mw aga kätte sai selle. Infot konkreetse komplekti kohta oli väga raske leida.

Prillide kohapealt. Prillidele tegin eeltööd ja leidsin, et selle raha eest (27€ norm olevat olnud 67 vms... HK sõnul) Paremat asja ei saa. Olgu ta vana mudel, väljavahetamisele minev vms... Kogemus oli positiivne, 2500mah akuga mis mul läbi, ei olnud liigselt raske ja istus peas hästi.
Ainukese asjana peaks sisemuse vb valgust mittepeegelduva materjaliga ära katma.

Vastuvõtja töötas ka nagu reklaamitud. Autoscan ja pilt ees.


Esimene lend sellega oli meeli ületav. Lennuk lendas ilusti sirgelt, said aimu, kust tuul puhub ja mis ta lennukiga teeb. Sai väga kenasti horisontaalis hoitud, paremini kui ma arvasin, varasem kogemus LOS lendamisega oli see väga raske, kui neid kahte võrrelda (arvestades et tuult hetkel ikka on ja iilid ka puhuvad).
Kokkuvõttes oli see kombo hea, pole küll võrrelda teiste asjadega ja kogemus puudub. Kuni 300m oli pilt täiesti selge ja eristatav. Tulevikus loomulikult võtaks ehk runcami mõne cmos fpv kaamera, tundub, et see väike viide mis neil on ei muuda midagi.

Kuna jõudsin ainult ühe aku ennem täis laadida ja ennem pimedat ma ta ka täpselt tühjaks lendasin siis jäi see lend kusagil 20+ minuti kanti.
Oluliselt säästlikum lend, kui LOS, kus tahaks ikka sööste teha jms.

Kuna ma sundisin end väga koi olema, siis ei soetanud endale teisi antenne ja lendasin tavaliste pulkadega. Pilt oli väga kena kuni umbes 300m(linnulennult, kõrgust mitte arvestades) siis hakkas sahisema ja kadus eest ära, sealt kaugemale ma enam ei lennanud. Siinkohal tekkiski küsimus, et kas siin võib mingi minu lennuki esc vms.. signaali segada vms., kuna internetist loetu põhjal pidavat pulkantennidega levi olema just pikem kui CP antennidega ja oleks oodanud natukene pikemat levi. Või just need kaasas olevad antennid on nii kehvad et neilt ei olegi midagi oodata või võib asi sageduses olla, kuigi ümberringi ainult lagedad põllud.

Praeguseks olen võtnud vastu otsuse, et tellin endale Quanumi Diversity vastuvõtja, interneti põhjal diversity ei pidavat olma kõige parem tal aga see eest saatja tundlikust parandatud ja päriselu tsenaariumis inimesed kiidavad toda väga hästi.

Juurde pean soetama veel korralikud antennid, kui kellegil on soovitusi, siis need on teretulnud. Kõige kindalm oleks rcimmersioni cp combi + aomway patch. Rcimmersioni oma ainult sellepärast, et kindel nimi ja hind ehk määrab kvaliteedi. Kui keegi arvab, et see 2x hinnavahe ei ole hinda väärt või odavad mingi kindla tootjaomad on samaväärsed, siis ootan ka neid vastuseid.

Tuli nii pikk kiri, et üle lugeda enam ei viitsinud :) o7
peeterk
Posts: 15
Joined: Tue Nov 15, 2016 21:18
Location: Läänerannik

Post by peeterk »

Tänan, et kogemust jagasid, see julgustab mindki FPV lendamise kogemuse saamiseks oma süsteemi hankimissoovi suunas tõsisemalt mõtlema :)
Eelmine aasta sain oma esimesed pisikesed pargi-foamie`d, selle aasta veebruaris tellisin juba Tundra. Ilmselt poisikesepõlves täitumata jäänud soovid löövad talvel toas istudes välja...
FPV süsteemile mõeldes olen kiiganud seda komplekti: https://hobbyking.com/en_us/quanum-comp ... a-pnf.html
Kuid odava hinna tõttu olen ostmise osas skeptiline olnud.
meelisk
Posts: 12
Joined: Tue Apr 07, 2015 16:53

Post by meelisk »

sinu pakutud komplekt vist natukene ajast ja arust juba...

ma ei kujuta ette mis pilt küll 480TVLiga on aga tundub kehva :)

igatahes ma soovitan see ilma postitasuta fpv v2 pro komplekt tellida, 6 päevaga oli kaup käes. ostukorvis saad ta ainult üksikult tellida, muidu ei lase tellimust lõpuni viia... siis ülejäänud asjad eraldi...
User avatar
tikka
Posts: 902
Joined: Wed Jan 31, 2007 13:33
Location: Rakvere

Re: Minu Esimene FPV lend

Post by tikka »

meelisk wrote: Kuna ma sundisin end väga koi olema, siis ei soetanud endale teisi antenne ja lendasin tavaliste pulkadega. Pilt oli väga kena kuni umbes 300m(linnulennult, kõrgust mitte arvestades) siis hakkas sahisema ja kadus eest ära, sealt kaugemale ma enam ei lennanud. Siinkohal tekkiski küsimus, et kas siin võib mingi minu lennuki esc vms.. signaali segada vms., kuna internetist loetu põhjal pidavat pulkantennidega levi olema just pikem kui CP antennidega ja oleks oodanud natukene pikemat levi. Või just need kaasas olevad antennid on nii kehvad et neilt ei olegi midagi oodata või võib asi sageduses olla, kuigi ümberringi ainult lagedad põllud.
Pulkadega on levi parem, kui need on üksteisega paralleelselt ja suht samal tasandil. Manööverdades ei ole ja siis läheb ka pilt kiiresti halvemaks. CP aitab vältida signaali peegeldumisest tulevaid häireid ja asend pole nii oluline, kuigi tipu suunas on levi endiselt halb. Mudeli elektroonika võib tekitada häireid (kaamera ja selle juhe kaasa arvatud), samuti kui mootor, aku vms jääb saatva ja vastu võtva antenni vahele.

Kui lähedal on mõni mobiilimast, siis see võib mõnel kanalil häiret tekitada. Kui lülitad enne lendu (video saatja on väljas) video vastuvõtja sisse ja ekraanil on puhas "sipelgate sõda" on vastuvõtjani ulatuv side tõenäoliselt puhas. Kui on mingid horisontaalsed jooned vms, siis tasuks proovida mõnda teist kanalit, äkki on parem.
meelisk
Posts: 12
Joined: Tue Apr 07, 2015 16:53

Post by meelisk »

Jah, täpselt nii olen ka mina asjast aru saanud...

Küsimus pigem, et kas stock pulkantennid ongi nii kehvad, et ei kannata kriitikat? Kuigi ma usun et ma peaks kõigepealt ka juhtmestuse üle vaatama....
User avatar
nemo
Posts: 157
Joined: Sun Sep 30, 2012 19:04
Location: Siin ja seal
Contact:

Post by nemo »

meelisk wrote:Jah, täpselt nii olen ka mina asjast aru saanud...

Küsimus pigem, et kas stock pulkantennid ongi nii kehvad, et ei kannata kriitikat? Kuigi ma usun et ma peaks kõigepealt ka juhtmestuse üle vaatama....
Kui huvitab peenem seletus ja ka asjalikum, siis uuri raadioamatööride poolt välja antud selgitusi erinevate antennitüüpide kohta. Siis ei pea ka põrsast kotis leiutama.
Muidu cloverleaf saatjal ja vastuvõtus üks cloverleaf ning üks paneel oleks hea valik, eeldusel et vastuvõtja on kahe sisendiga.
Komplektis oleva pulga ehk wifi meeste jaoks omni ehk raadioside jaoks vertical reaalne võimendus on tegelikult null. See antud 2dBi on siis isotoobi suhtes võimendus. Pulga miinus on nii saatel kui ka vastuvõtul tema suhtes risti olev diagramm. Samas kui cloverleaf annab palli ehk kera kujulise. Ka on pulga puhul miinuseks väike tõusunurk diagrammil. Kes tahab vastu vaielda, tõmmaku endale netist mingi antenni modelleerimise soft ja näppigu seal neid pulki aretada.
Paneel annab vastuvõtul sulle võimendust juurde, kahjuks küll sedaviisi, et mida suurem võimendusaste, seda kitsam on horisontaalne ja ka vertikaalne suunadiagramm.
Võimsam pulk ka ei tasu ära, sest kaotad julmalt kaalus. Kaalu ja võimenduse suhe läheb ebaloogiliseks ja ainult vastuvõtus suuremast pulgast pole kasu, kui saatjal on miski tilluke junn püsti, mis reaalset võimendust ei oma.
Lisan siia lõppu antennivõimendust ihaldavatele inimestele seda, et parim võimendus on antenn.
The ground is the limit not the sky
  • Eachine Racer 250
  • KingKongSmart100
  • Fox EPO Glider 2.32m
  • Taranis ja FrSky kampott
  • 1/10 SCT
  • Camera: Runcam 2
Võsalendur
Post Reply