Mul on Simpropi Intelli automaatlaadija (?), mis kasutab delta peak meetodit laadimisprotsessi lõpu äratundmiseks.
Kuna delta peak parameeter ei ole sellel laadijal seadistatav, siis on tekkinud probleem, et mismoodi ma peaks laadimisi läbi viima, sest mitmete akudega ei ole laadimine ise lõppenud väikse vooluga laadimisel.
Küll aga on aidanud laadimisvoolu suurendamine.
Samas pole kindlat seost, kui suur see vool (võrreldes mahtuvusega) minimaalselt peaks olema, et piisav pingelang laadimise lõpus tekiks. Erinevad akud käituvad erinevalt.
Mõned laadijad küsivad selleks puhuks vist ka aku mahtuvuse või näiteks maksimaalse laadimisaja (et mitte väga liiga teha akule), kuid see Simprop tahab teada ainult voolu ning kui piisavat delta peaki ei tule, siis jääbki vist laadima.
Ühe akuga (1800MAh) toimib asi ilusti juba 0.2A (1/9C) laadimisvooluga. Samas on mul üks väiksem aku (1000mAh), mille puhul tuleb piisav pingelang alles alates 0.4A (1/2C) laadimisvoolust.
Samuti vastuvõtja (1700mAh) aku laadimine ei lõppenud automaatselt 0.4A (1/4C) laadimisvooluga.
Kui suur see laadimisvool siis olema peaks (mahtuvusega võrreldes), et esineks küllaltki garanteeritult piisav delta peak.
Kas minimaalselt 0.5C?
Samas kas on mõtekas akusi laadida pidevalt nii suurte vooludega, kui tegelikult kiiret pole.
Minu jaoks ongi dilemma see, mismoodi oleks sobiv käituda. Ühelt poolt oleks minu sooviks see, et ma ei peaks passima laadija juures ja kontrollima, et ta üle ei laeks (ei tea ju, kas tuleb piisav pingelang) ja teiselt poolt ei taha akusi asjata suure laadimisvooluga nõrgestada.
Kas teete siis niimoodi, et iga akuga teete kindlaks, milline see vool minimaalselt olla võib (jälgides katsetustel pidevalt protsessi kulgu ja vajadusel laadimist katkestades) või laetegi pidevalt suurte vooludega?
Automaatne laadimisprotsessi lõpetamine pinge langu järgi
Loe akutootja spetsifikatsioone. Näiteks GP toob välja aeglase ja kiirlaadimise resiimi ja viimase korral oli minimaalne vool 0.5C. Mina isiklikult laen NiMH-e 1C lähedase vooluga - ainult saatja paki korral mida ma laen saatjas sees, kasutan väiksemat voolu (~0.7C), kuna pakk on suur ja saatja ei pruugi taluda kui temast 2A-t läbi ajada üritatakse.
Arne
Arne
Miks ma saatja laadimiseks 1/4C valisin?
Kuna kartsin, et aeglase laadimisega (1/9C) ei toimu piisavat delta peaki, sama päris 1C-ga ka ei tahtnud laadida, olles kuulnud, et suure vooluga laadimine aku eluiga lühendab.
Siis oligi loogiline kompromiss midagi vahepealset prooviks võtta. Lootsin, et ehk 1/4 C puhul võib tulla piisav pingelang. Jälgisin laadimise kulgu, pingelang oli lõpus, kuid natuke liiga rahulik ja laadija ei tundnud seda ära.
Kuna kartsin, et aeglase laadimisega (1/9C) ei toimu piisavat delta peaki, sama päris 1C-ga ka ei tahtnud laadida, olles kuulnud, et suure vooluga laadimine aku eluiga lühendab.
Siis oligi loogiline kompromiss midagi vahepealset prooviks võtta. Lootsin, et ehk 1/4 C puhul võib tulla piisav pingelang. Jälgisin laadimise kulgu, pingelang oli lõpus, kuid natuke liiga rahulik ja laadija ei tundnud seda ära.
Aku eluiga lühendab ülelaadimine ja pakki ühendatud elementide alalaadimine. Viimane on isegi hullem.
Vaata datasheeti: http://www.gpina.com/pdf/GP150AAM_DS.pdf
Need numbrid mis tootja siin toob (0.5C-1C, >500 tsüklit) on kõik kooskõlalised. S.t. ükskõik kas 0.5C või 1C > 500 tsüklit saad ikka. RC kasutused on see on juba palju. Ja sellist laadimisvoolu nagu 1/4C ei luba tootja üldse.
Ma ei usu, et 1C ja 0.5C laadimise efekte oleks võimalik mõistlike kuludega tõestada.
Arne
Vaata datasheeti: http://www.gpina.com/pdf/GP150AAM_DS.pdf
Need numbrid mis tootja siin toob (0.5C-1C, >500 tsüklit) on kõik kooskõlalised. S.t. ükskõik kas 0.5C või 1C > 500 tsüklit saad ikka. RC kasutused on see on juba palju. Ja sellist laadimisvoolu nagu 1/4C ei luba tootja üldse.
Ma ei usu, et 1C ja 0.5C laadimise efekte oleks võimalik mõistlike kuludega tõestada.
Arne
Nagu ma esimeses postituses mainisin, on mul üks aku mahtuvusega 1800mAh, mille laadimine 0.2A (1/9C) lõpeb automaatselt, kuna tekib korralik pingelang. Katsetasin sellega nüüd laadimist vooluga 0.5C (normaalne kiirlaadimine) ehk siis 0.9A ja tulemuseks oli see, et katkestasin laadimise igaks juhuks pisut enne prognoositavat täitumist ära, kuna pinge läks lõpus juba üle 1.65 voldi (oli katkestamise hetkel aktiivselt kasvamas). Võimalik, et poleks midagi juhtunud ja pinge kasv oleks peagi pidurdunud ja järgnenud pingelang, mis laadimise lõpetanuks, kuid ma ei suutnud leida infot, kui kõrget pinget võib NIMH elemendi laadimisel aktsepteerida ja kas minu laadijal on seatud ka mingi ohutu pinge ülempiir.
Vaatasin, et laadija juhendis on kohas, kus loetletud võimalikud veateated, mainitud ka "overvoltage", kuid loomulikult pole öeldud, millist pinget ta selleks peab.
Milline võiks jämedalt olla NIMH elemendi maksimaalne pinge laadimisel, ehk millise pinge ületamisel peaks laadimise ise kindlasti katkestama (kui laadija ise seda ei taipa teha)?
Jutt käib küünlatoite akust, seepärast ma aku tootjat ei tea. Pole seda laiali lammutanud.
Vaatasin, et laadija juhendis on kohas, kus loetletud võimalikud veateated, mainitud ka "overvoltage", kuid loomulikult pole öeldud, millist pinget ta selleks peab.
Milline võiks jämedalt olla NIMH elemendi maksimaalne pinge laadimisel, ehk millise pinge ületamisel peaks laadimise ise kindlasti katkestama (kui laadija ise seda ei taipa teha)?
Jutt käib küünlatoite akust, seepärast ma aku tootjat ei tea. Pole seda laiali lammutanud.
Kas seda pinget näitas sul laadija, mitte sai ei mõõtnud seda aku klemmidelt? Millised olid laadimisjuhtmed ja kas sul oli pistikuid vahel? 0.9A vool tekitab 1oomisel takistusel pingelangu 0.9V. Vähegi pikema, peenema, kehvemate kontaktidega juhtme korral on laadija näidatav pinge kõvasti mööda. Kiirel laadimisel on tipppinge klemmidel ~1.55V.
Arne
Arne
Sellist pinget näitas laadija.
Juhe on korralik spetsiaalne toitepulga laadimiseks (pikkus umbes 40cm, ilma liideteta).
Ma takistust ei saanud mõõta, sest testri patarei oli just tühjaks saanud, aga vaevalt see märkimisväärne on.
Sama akut 0.2A laadides tõuseb vool lõpus kuskil 1.53V kanti ja sellele järgneb tuntav pingelang.
0.9A laadides ületas pinge suhteliselt vara 1.5 voldi piiri ning kasvas vaikselt edaspidi.
Juhe on korralik spetsiaalne toitepulga laadimiseks (pikkus umbes 40cm, ilma liideteta).
Ma takistust ei saanud mõõta, sest testri patarei oli just tühjaks saanud, aga vaevalt see märkimisväärne on.
Sama akut 0.2A laadides tõuseb vool lõpus kuskil 1.53V kanti ja sellele järgneb tuntav pingelang.
0.9A laadides ületas pinge suhteliselt vara 1.5 voldi piiri ning kasvas vaikselt edaspidi.
Need küünlatoite laadimisjuhtmed on tihtipeale päris ebakvaliteetsed, sest küünlatoite külge minev pistik on aretatud 3.5mm kõrvaklapi pistikust tavaliselt. Olen ise loobunud seda juhet kasutades suure vooluga laadimisest. Laen maksimaalselt 0.5A või siis võtan aku küünlatoitest välja ja laen eraldi suure vooluga.
Usun, et "anomaalia" põhjuseks oli justnimelt juhtmete halb kvaliteet. Pealegi võib küünlatoite küünla poolne pesa olla ka must ja kulunud. Oma küünlatoidetel puhastan neid kontakte pidevalt. Ning lisaks kõigele sellele on veel küünlatoite sisesed kontaktid, kus vahel aku käib, tihtipeale väga kehvakesed.
Usun, et "anomaalia" põhjuseks oli justnimelt juhtmete halb kvaliteet. Pealegi võib küünlatoite küünla poolne pesa olla ka must ja kulunud. Oma küünlatoidetel puhastan neid kontakte pidevalt. Ning lisaks kõigele sellele on veel küünlatoite sisesed kontaktid, kus vahel aku käib, tihtipeale väga kehvakesed.
Lauri Laidna - www.pistik.com