Uute NiMh akude laadimine.

Saatjad, vastuvõtjad, servod, elektroonika jms
Post Reply
vana

Uute NiMh akude laadimine.

Post by vana »

Ostsin omale Multiplexi mikroprotsessoriga laadija MULTIcharger LN-5014. Siit need hädad algasid. Kõigepealt püüdsin om uue MX-12 1700mAh akut 300mA`aga laadida, kuna saatja andis tühjenemise signaali peale viit esimest tööminutit. Multiplexi laadija pistis peale mõnda minutit laadimist "kisama" kuna pinge läks 300mA juures temaarust üle normi. OK, panin peale 100mA, laadida sain tunni ringis ja jälle oli pinge liiga üleval. Mahalaadimisel näitas aku mahtuvuseks 80mAh. Proovisin nüüd min. vooludega formeerimisprogrammi, peale viit korda sain mahtuvuse 400mAh.
Milles probleem? On aku õhtal, või teen ise mõne lolli vea?
PS. Kontrollisin ka oma teisi arvikaid eri firmade NiMh akude mahtuvusi, mida olen siiani laadinud fotoka tavalaadijaga ja pimesi. Kurb. Ostsin 8 uut 2700mAh akut. Algul ei tahtnud üldse laadimisel voolu taha võtta, siis toppisin tavalaadiasse ja laadisin "vägisi" ca. 50% vajalikust ajast. Nüüd saab neid 0.4 ampriga laadida. Tegin 5 formeerimistsüklit ja sain mahtuvuse 1000mAh`ni.
Kas on kellegil taolisi probleeme olnud, või olen ainuke õnnetu?
Tänades
lauri
Administrator

Post by lauri »

Olukord on enam kui kummaline... mul on käepärast kaks väga vana (NiCd ja NiMH) vastuvõtja akut mis on ikka 4+ aastat vanad. Nominaalist annavad umbes 50% ikka välja, kui väikeste vooludega laadida-koormata! Niisama kodus katsetamiseks kõlbavad ja ära pole visanud, isetühjenemine on meeletu - laetud aku saab lihtsalt seistes alla nädalaga päris tühjaks.

Need computeriga laadijad on 99% deltapeak laadijad, ehk siis lülitavad laadimisprotsessi välja mitte pinge tõusu, vaid pinge langemise peale (olenevalt akutüübist ja laadijast nii 10-30mV). Minu Graupneri laadija on laadimise katkestanud mõnikord siis, kui on halb kontakt olnud. Halva kontakti tõttu langeb pinge ja laadija arvab, et aku on täis!

Proovi saatja akut ikka mingi 500mA manuaal-rezhiimis laadida kuni aku on käega katsutavalt soe (40-50kraadi). Kui laadija laadimise lõetab, kas aku on soe? See on kõige kindlam meetod teada saada, kas akupakk on täis (ei kehti siis, kui mingi üliväikese vooluga laed, siis võib tekkida oht üle laadida, kuna aku ei jõua soojeneda).

Julgen arvata, et probleem laadimises, mitte niiväga hukas akudes... Proovi ka Multiplexi laadijal deltapeak väärtust suurendada (peaks olema võimalik, kontrolli manualist!)

See et saatja alguses käima läks tõestab, et laos seistes EI olnud akud isetühjenemisega liiga madalale pingele kukkunud...
Lauri Laidna - www.pistik.com
vana

Post by vana »

OK.
Võtsin oma Graupneri 1700mAh aku välja, et leida sobivat isast pistikut. Leidsingi just, arvutites on taolisi hulgi. Õhtul katseten "otse".
Momendil teevad kodus 5x formeeriistsükklit mu poest ostetud 2700mAh AA`d. Tahan teada, kas mahtuvus suureneb, kui need õnnetud 1000 mAh.
[J]

Post by [J] »

Saatjal on tavaliselt diood vahel, mis laadija ära petab. Kes polaarsusega ei eksi ja garantii pärast ei karda , võib sellega midagi ette võtta.
AA-del 2500 - 2700 on ilunumbrid ostja jaoks. Tavaliselt uutel üle 2300 naljalt ei tule. Füüsikaseadused kehtivad kõigi firmade jaoks. 1600 on number, mida kaua aega võiks loota.
lauri
Administrator

Post by lauri »

Graupner/JR saatjatel ei ole Futabadele iseloomulikku dioodi, vaid asi on veidi teisiti lahendatud. Täpsemalt pean manualist järgi vaatama ja meelde tuletama :) võin ka eksida, kui keegi teab, parandagi mind, aga vist oli nii... Graupner/JR saatjatel ei tohi laadida suurema vooluga kui 1.5A juhul kui saatjast pole kaitset eemaldatud (kaitse põleb läbi)!!!
Lauri Laidna - www.pistik.com
vana

Post by vana »

Lauri!
Vastavalt Sinu soovitusele kiskusin aku saatjast välja ja kavatsen seda veel täna "otse" laadida. Leidsin töö juurest teise poole pistiku.
Momendil tühjeneb poe AA akude komplekt, siiani on 1.5 Ah välja andnud, pinget pea 1.2V purgile alles. Hommikul oli veel 1.0 Ah. Asi edeneb.
Järgmiseks läheb formeerimisele FX-12 akukomplekt...
vana

Post by vana »

P.S. Graupneri 8NH-1700 akule on selge sõnaga kirjutatud: Schnellladestrom 1A.
Post Reply