Lihtne 3D joonestusprogramm

See on koht, kus rääkida kõigest mudelitega seonduvast, mis teiste teemade alla ei lähe.
Post Reply
lauri
Administrator

Lihtne 3D joonestusprogramm

Post by lauri »

Tekkis mõte mõningaid asju joonestada. Paber ja pliiats ei tule kõne alla, puuduvad vajalikud vahendid, et seda korralikult teha :wink:

Ehk oskab keegi soovitada mõnda joonestusprogrammi, millel oleks ka elementaarne 3D-joonestamine olemas. AutoCad jms ei huvita, peaks olema miskit lihtsamat. Ideaalis võiks olla mõni vabavara joonestusprogramm.

Mõtlesin lihtsalt küsida, enne kui googeldama hakkan ja kümnete vahel valima...
Lauri Laidna - www.pistik.com
mart63

Post by mart63 »

Google SketchUp on üpris normaalne proge, isegi kasutan kuigi mudeli joonestamiseks on ka seal küllaltki palju oskusi vaja.
arne

Post by arne »

Njaa. Ma ise kasutasin Alibre Design-i tasuta versiooni. Mul on _tunne_ et nagu paljude asjadega on sealt nuditud maha funktsioone, mis asjast asja teeks. S.t. head tunnet mulle ei jäänud. Tehtud sai aga vastik tunne oli kogu aeg, et nagu oleks loll või nii. Samas Alibre point on see, et ta on parameetriline joonestusprogramm. Parameetrilise joonestusprogrammi uba on selles, et sa mitte lihtsalt ei tõmba jooni ja tee pindu vaid sa kujundad objekte millel on mõõtmeid. Ja mõõtmed on omavahel seotud. Näiteks teed silindri, millel on mõõdud läbimõõt ja kõrgus ja siis teed sinna teise silindriga augu sisse ja nimetad seda seinapaksuseks avaks.

Ja siis saad nende väärtustega mängida ja muude mõõtudega siduda.

Hästitehtud parameetrilises mudelis vaatad, et ups, ruumi vähe. Kirjutad, et pikkus on 10mm suurem ja kõik venib/nihkub mõistlikult.

Mingeid muid asju leidsin ka aga üldine tunne oli selline, et ilma raha välja käimata ikka rahuldust pakkuvat asja ei saa. Probleem ka selles, et sellised kauaarenenud asjad nagu 3D CAD on arenenud väga isesugusteks. Ja arusaada, et mis sulle sobib pole nii lihtne. Eriti peedistatud demode pealt.

Arne
lauri
Administrator

Post by lauri »

Tööalaselt tean, et enamvähem samade võimalustega proged võivad oma User Interface suhtes olla nagu öö ja päev. Üks on enamvähem nagu kõik teisedki programmid, lihtne ja loogiline, alati mõtled välja kust vajaliku nupu või käsu leiad. Teine programm aga hoopis enda UIga ja läheb kaks päeva aega enne, kui loogikale pihta saad - AutoCad'i puhul näiteks selline teema, niivähe kui olen seda kunagi näppinud.

Uurin soovitatud programme! Arne pakutu on huvitav - selliseid funktsioone tahaksi. Ei hakka lennukit vms joonestama, vaid pigem lihtsamaid asju.
Lauri Laidna - www.pistik.com
Rixy

Post by Rixy »

Oma igapäevases töös kasutan SolidWorksi.
Joonestan selles juba ligi 3a. Kuna põhimõtted selged siis tundub see igati mõnus masinaehituslik programm.
Samas algajale kindlasti raske, sest õigesti joonistada ja osata ära kasutada programmi võimalusi, on keeruline.

Siin link mõningatest asjadest, mida on maailmas selle programmiga valmis joonistatud:
http://www.dem.ist.utl.pt/~m_desI/TrabAlunos.html

R.
pipercub

Post by pipercub »

Olen proovinud erinevaid tasuta ja odavaid 3D joonestusprogramme. Lõppkokkuvõttes osutus kõik tühjaks ajaraiskamiseks. Ainuke kasutatav oli venelaste "bCAD". Aga nüüdsks on nad spetsialiseerunud mööbli projekteerimisele. Lõpuks jõudsin profipakettide juurde tagasi. Tasuta lõunaid ei leidnud.

Kõik kaasaegsed projekteerimiskeskkonnad kasutavad virtuaalset mudelit. Joonised on ainult üks võimalik väljund. Praktiliselt kasutatavad on SolidWorks, Solid Edge ja Autodesk Inventor. Inventor on mugav AutoCADi oskajatele, SolidWorksi loetakse kõige võimalusterohkemaks ja Solid Edge on algtasemel kõige lihtsam.

Solid Edge omab 2D täisfunktsionaalset tasuta varianti. Saab teha korrektseid jooniseid. Lubatud kasutada ka kommertseesmärkideks. St., vöib seaduslikult tööarvutisse installeerida. On levinud mitmel pool Eesti koolides. Korraldatakse kursusi. Windowsi põhine, lihtne kasutada.
arne

Post by arne »

Ahjaa - kui sa seda Alibret vaatad, siis tee tutorial läbi. Mina kulutasin selle peale miski aja - ilma oleks vist eriti rappa läinud.

Arne
mart

Post by mart »

Hei!

Kasutan progeCAD´i, juba aastaid.
Pole eriti kallis, minu vajadusteks piisav, sööb autocad´i formaati.....
Võsalendur

Post by Võsalendur »

Hehh. Mul tuli ka joonestamise tunnis SolidEdge kasutada. Suhtkoht lihtne.
sever

Post by sever »

Ma olen umbes kaks aastat Solid Edge kasutanud hea ja lihtne joonestamis programm .
parkjet

Google Sketchup

Post by parkjet »

mart63 wrote:Google SketchUp on üpris normaalne proge, isegi kasutan kuigi mudeli joonestamiseks on ka seal küllaltki palju oskusi vaja.
Upitaks seda teemat veidi (muidu ainult ostu ja müügi kuulutused põhilised viimasel ajal)

Otsustain ise ikkagi kasutada Googel Sketcup'i joonestamiseks, sest see on vaba vara ja areneb edasi väga kiiresti. Leidsin RC Group foorumist http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=920416 mõistliku teema, mis anna päris häid juhiseid. Samuti on võimalik Sketchup'ile juurde lisada igasuguseid pluginaid ( http://sketchup.google.com/download/rubyscripts.html ), mis tõstavad selle programmi funktsionaalsust. Ja siin ( http://sketchup.google.com/3dwarehouse/ ) on vist juba Sketchup'is valmistehtuna olemas kõik maailma lennukid pane aga otsingusse mida soovid ja olemas.

Samas võiksid siin teemas kogenumad anda soovitusi, kuidas 3D joonestatud mudelist saada 2D plaanid, et need näiteks balsast või depronist välja lõigata ning lennuk kokku panna. Või siis keegi annab mõne näpunäite kuidas konstrueerida lennuk, et seda hiljema siis jooniste järgi lendavaks asjaks kokku panna.
parkjet

Re: Google Sketchup

Post by parkjet »

parkjet wrote: Samas võiksid siin teemas kogenumad anda soovitusi, kuidas 3D joonestatud mudelist saada 2D plaanid, et need näiteks balsast või depronist välja lõigata ning lennuk kokku panna.
Ise küsin, ise vastan :lol:

Mida rohkem seda Google Sketchup'i vaatan, tundub ta mulle väga võimsa tööriistana - siin video ( http://www.youtube.com/watch?v=Ax9HY06PB8M ) kuidas 3D saab teha 2D plaane.

PS. Vaata hoolega seda osa kus näitab autoga nippe!
Post Reply