Millega algust teha?

Arutelu kõikvõimalikest veesõidukites - paadid, kiirkaatrid, allveelaevad, jahid, purjekad, jet-skid jms
Post Reply
chrysler
Posts: 37
Joined: Fri Mar 19, 2010 17:42
Location: Lõuna Eesti

Millega algust teha?

Post by chrysler »

Tervitus siinsele rahvale!
Prooviks siis lahti seletada, et mis asjus Teie abi vaja oleks. Natuke endast. Minu kooliaeg jäi sinna 80-ndate algusse. Juba siis sai omal algatusel kodus ja käsitööringis koolis mudellaevadega tegeldud. Materiali saadavusega oli tollel ajal nagu ta oli. Vineeri ikka veel kusagilt sai, aga spooni leotasme ise vineerist lahti. Mikromootoreid lammutasime ka ise Norma mängusajadest. Vaatamata sellele, oli isetegemise rõõm ikka suur. Valmis mudeleid oli ikka mitmeid. Vahepeal on mitu korda kolitud ja kahjuks ei peetud neid väheseid allesjäänud asju säilitamist väärt asjadeks, kui ma sõjaväes olin. Praegu siis tuli väike pakkumine, et võiksin lastega hakata midagi meisterdama. Kuna see laevandus on nagu südamelähedane, siis teeksin sellega algust. Tegu on siis lastega, kellel kodus just kõik kõige paremas korras ei ole. No mida keerutada- tegu on lastekodu lastega. Ja see tegevus oleks 100 prossa vabatahtlikuse alusel. Igasugused eelarved ja töövahendid on ka suht piiratud. Mida siis selle foorumi rahvas arvab, millest oleks kõige lihtsam nendega alustada?
Idasugu ideed, arutelu ja kommentaarid teretulnud!
Terv.Jaanus
User avatar
ak
Posts: 552
Joined: Fri Jul 20, 2007 17:16
Location: Tallinn
Contact:

Post by ak »

Hei,

kunagi ammu, kui ise koolis käisin, siis sai laenutatud raamatukogust mitmesuguseid tehnilisi raamatuid, mis käsitlesid peamiselt kummimootoriga masinaid, ka laevu. Tehti neid pidust ja vineerist. Seal oli ka keerulisemaid asju, aga eriti uhke olin ma kummimootoriga allveelaeva üle, mis edasi liikudes sukeldus, mootori jaksu lõppemisel aga pinnale tõusus. Võib-olla midagi selles suunas?

Meeles on ka mänguasi-purjekas, mis mulle osteti, aga mida ma ise täiustasin, nii et ta tuulega reaalselt sõitis kah.

Igasugused raadio teel juhitavad asjad on abiks, aga nad tahavad paratamatult kohe alguses ja ka hiljem teatavat investeeringut.

AndrusK
User avatar
mg3a1@hot.ee
Posts: 372
Joined: Sun Jul 01, 2007 21:44
Location: Pärnu

Post by mg3a1@hot.ee »

Pärnu tehnikute majas nägin just selliseid öko laevu. Sõiduki kere oli valgest vahust välja lõigatud. Mõni viitsiam poiss oli isegi natuke lihvinud. Kõvemad mehed olid tüki vineeri kah külge liiminud. Liigutas neid veesõidukeid veneaegsed mikromootorid ja lennuki propeller. Toiteks aku või patareid, vahele oli pandud lüliti(osadel ka see ise tehtud). Kõigil paatidel oli ka tüür, millega sai siis asjale kindel suund regullitud. Vahust laeva kere oli võõbatud siis PVA liimiga ja hiljem ka miskit värvi peale plörtsitud. Köik töötasid ja ei maksa pea midagi.
chrysler
Posts: 37
Joined: Fri Mar 19, 2010 17:42
Location: Lõuna Eesti

Post by chrysler »

Tänud!
Kui natuke oma ajusopis sorida, siis tuleb meelde kuidas ise algust sai tehtud. Esmalt olid männikoorest laevukesed. Hiljem juba kummimootoriga lauajupist väljavoolitud sõiduvahendid. Praeguse IT ja mootori sajandi kohta muidugi väga lihtsad aga toimivad lahendused. Ilmselt tulebki esmalt võtta aluseks penoplst ja vaadata mis sellest teha annab.
Terv.Jaanus
Satel
Posts: 208
Joined: Fri Jul 18, 2008 9:17
Location: Viimsi 5123157

Millega algust teha

Post by Satel »

Tere, üks variantidest on internetist (Google`st) otsida paatide jooniseid, ja vaadata midagi jõukohast.Ma mingil ajal olen isegi nende otsa komistanud. Materjali poole pealt soovitaks igasuguseid ehituslikke soojustusmaterjale (mul endalgi vedeleb ca 5 tahvlit praegu lume all, need võin täitsa ära anda , kui soovi on), või pakkematerjale (nende nime ei teagi, aga kokku liimides ja lihvides saaks täitsa kobeda kere).Kui on soov klaasplastikust, siis selline koht on igati OK http://www.composite.ee/?lang=est&m1=tooted&m2=kiud (siinkohal tänud Kunole suurepärase vihje eest).
Kui eelarve on väike, või pole seda üldse, võib siia panna ka üleskutse, vahetevahel kellelgi ikka midagi on üle ja on nõus ära andma.
Chessna Skyline 182
0S .46LA

Turnigy 9X 2.4G
imm
Posts: 574
Joined: Sun Oct 01, 2006 22:54

Post by imm »

mina näiteks käin säästumarketist "varastamas" :wink: :oops: vahest vineer kaste, sellest virnast, mis seal kassade juures on ja mis ilmselgelt mõeldud ostetud kauba koju viimiseks. materjali kasutan küll lennuki ehituseks, kuid kindlasti annab ka laevu- paate ehitada :wink:
pärik korralik materjal on ainult kasti lammutamise vaev.
chrysler
Posts: 37
Joined: Fri Mar 19, 2010 17:42
Location: Lõuna Eesti

Post by chrysler »

Tänud nõuannete eest!
Kuna juba mitmendat aastat renoveerin vana päranduseks saadud talumaja, siis igasugu soojustusmateriali, lauajuppide, liistude-pulkade leidmisega ei tohiks raskusi tulla. Pigem on vajaka seda idee poolt, et mida tegema hakata. Peale esimest kokkusaamist lastega oskan täpsemalt kommentaarida, millest nemad huvitatud on ja kuidas neil selle käelise tegevusega on.
Terv.Jaanus
User avatar
ak
Posts: 552
Joined: Fri Jul 20, 2007 17:16
Location: Tallinn
Contact:

Post by ak »

Hei,

üks idee võiks olla vabalend. Lendamine võiks nii mõnelegi huvitav olla, samas see on low-budget tegevus (poes maksavad kummimootoriga free-flight lennukid-mänguasjad alla 100 krooni, ise ehitamine on jupp maad odavam) ja ühtlasi on see minu teada ka ainus ala, kus Eesti esindajad võistlustel pidevalt ja hästi osalevad. Juhitavad (ohjadega) lohed on samuti fun.

AndrusK
chrysler
Posts: 37
Joined: Fri Mar 19, 2010 17:42
Location: Lõuna Eesti

Post by chrysler »

To: ak
See lennukite pakkumine muidugi ahvatlev, aga kuna pole sellega elus kokku puutunud, siis võrdub see minu jaoks raketiteadusega. Muidugi kõik on õpitav.
Jaanus
Post Reply