Aku laadimisel...

Arutelu kõigist mootoritest ja sellega seonduvast... elektrimootorid, sisepõlemismootorid, kiiruseregulaatorid jms
Post Reply
5245jah

Aku laadimisel...

Post by 5245jah »

Tervist
mul on üks aku
NiMH 14.4V 15C 2000mAh
kuna mul endal pole veel niipea võimalus osta korralikku laadijat, laen seda akut sobiva adapteriga:
DC (polaarsus klapib) 15V 200mA
ja siinkohal küsingi (vabandan kehva kodutöö koha pealt),et mitu tundi võib seda akut laadida sellise vooluga ja kas üldse tohib laadida seda nõnda?
From Lemps
ak

Post by ak »

Hei,

see on siis 12-elemendiline aku, kokkuleppeliselt antakse aku pinge eeldusel, et elemendi pinge on 1.2V Seda ta siiski päris ei ole - koormamata olekus võib NiMH element anda välja 1.4 ... 1.45V. Koormamata kogu aku pinge seega 16.8 ... 17.4V

Seega - kui sul laadija annab välja täpselt 15V, siis päris täis laetud sa seda akut ei saagi selle laadijaga, lae kasvõi terve aasta. Samas, kui see on lihtne laadija, siis tema koormuseta oleku pinge võib olla oluliselt suurem kui 15V - tasuks ära mõõta.

Teisest küljest, kui aku on tühi, siis 200mAh laadija ei suuda seda toita 200mA'ga 15V pingel ja võib läbi minna kui tal asjalikku ülekoormuskaitset pole. Ta võib päris kuumaks minna - ole ettevaatlik.

Ehk siis, soovitan testriga laadija pinget uurida ning ka jälgida aku pinget laadimise jooksul. Lihtne reegel on, et kui aku hakkab soojaks minema, siis ta on täis.

AndrusK
5245jah

Post by 5245jah »

Hei
Pinge sai üle mõõdetud ning laadija annab välja 14.6V hoopis.
Seega jätan meelde, et kuna aku pole eriti tühjaks (õnneks) saanud, siis saan ma seda laadida küll sella laadijaga, aga pean silma peal hoidma, et mul laadija ega aku üle ei kuumeneks.
Unustasin aitäh ka öelda ennem :D
From Lemps
Post Reply