Abi mudelismiringile

See on koht, kus rääkida kõigest mudelitega seonduvast, mis teiste teemade alla ei lähe.
gupi
Posts: 63
Joined: Thu Apr 09, 2009 8:38
Location: Tartumaa

Abi mudelismiringile

Post by gupi »

Peas küpseb plaan teha üks mudelismiring koolinoortele. Et neile alguses ikka täies mahus tegevust pakkuda, siis peaks asja kuidagi sügavamalt ja pulkade tasemelt alustama, ehk siis kas keegi oskab juhatada kohta, kust saaks päris konstruktori tasemel lennukeid (ka koptereid) soetada, niiet istud laua taga ja hakkad joonise järgi juppe kokku liimima. Olgu siis kodumaine maaletooja või mõni euroopa netipood (mujalt maailmast tellides on tollimaksud mõttetu lisakulu). Ka võite välja pakkuda muid häid ideid tegevuse rikastamiseks ja kui keegi Tartumaalt tunneb, et tahaks natuke oma teadmisi ja oskusi jagada või ka asja käimalükkamisel abiks olla, siis on pakkumine tertulnud. Tegevuskohaks plaanin Elva.
kõik on õpitav
User avatar
ak
Posts: 552
Joined: Fri Jul 20, 2007 17:16
Location: Tallinn
Contact:

Post by ak »

Hei,

milleks konstruktoreid?

Ostad lehe /kaks depronit. Kasutad joonlauda, pliiatsit ja teravat nuga ning paned kokku näiteks Pibros'e: http://www.rc-soar.com/pibros/

Pibrose selle pärast, et delta on väga tugev ja peab kukkumistele hästi vastu. Depronist lennukite tegemiseks on päris palju jooniseid, neid on ka siit foorumist ka läbi käinud.

Deproni hind on Kullost ostes u. 60EEK/leht.

AndrusK
ussimuna
Posts: 916
Joined: Thu Feb 14, 2008 19:24
Location: Elva
Contact:

Re: Abi mudelismiringile

Post by ussimuna »

gupi wrote:Tegevuskohaks plaanin Elva.
Tohib ka osa võtta? :roll: :wink:
gupi
Posts: 63
Joined: Thu Apr 09, 2009 8:38
Location: Tartumaa

Post by gupi »

Õige, ak, depron täitsa meelest läinud :)
Pole lihtsalt veel jõudnud foorumeid nii palju läbi kammida, et siit kõiksugu infi ammutada.
ussimuna võib loomulikult osa võtta kui asi käima läheb, aga enne pean ma selle asja käima ajama. Põhiline on finantside ja ruumide leidmine.Eks ma selle nimel sebingi :)
kõik on õpitav
User avatar
ik
Posts: 478
Joined: Tue Jun 30, 2009 17:39
Location: Tartu
Contact:

Post by ik »

Selveriski müüdavas AMI-s on ka tihti plaanid vahel + plan service, kust saad omale joonise või valmispulgad tellida..
P28A- FPV
User avatar
prosper
Posts: 1621
Joined: Mon May 11, 2009 18:22
Location: Hiiumaa
Contact:

Post by prosper »

Kui kunagi sai alustatud siis ikka nii http://www.youtube.com/watch?v=RcQ1WrWh ... re=related Ja see pakkus huvigi päris pikaks ajaks.Paberit on ju igas poes :)
gupi
Posts: 63
Joined: Thu Apr 09, 2009 8:38
Location: Tartumaa

Post by gupi »

Tänapäeva tehnikamaailmas vist paberlennukitega kaua ei lenda :)
aga ik- mis on AMI?
kõik on õpitav
User avatar
prosper
Posts: 1621
Joined: Mon May 11, 2009 18:22
Location: Hiiumaa
Contact:

Post by prosper »

AMI on mudelismi ajakiri Aviation Modeller International http://www.aviationmodeller.com/
rain92
Posts: 5
Joined: Mon Sep 27, 2010 15:49

Post by rain92 »

Tartus on hobipood, tule läbi, leiame, tellime sobivad asju, aitame nii jõu kui ka nõuga.
Poe kohta saad rohkem infot www.rc-est.ee
User avatar
tulnuk
Posts: 539
Joined: Mon Aug 01, 2005 1:33
Location: tartu

Post by tulnuk »

Rõõm kuulda, et ringe juurde tekkimas on.
Olles ise juba mõningad aastad Tartus ringi juhendanud, pakuks välja, et enne, kui asi päris lennutamiseni jõuab, võiks iga õpilane asja esmalt simulaatoris selgeks saada- nii jääb rõõmu päris mudelist kauemaks.

Teiseks siis see kurvem pool selliste ringide puhul - ressursid ja nende kulukus.
Hoolimata hiinast saada oleva odava tehnika olemasolule ja vastupidavamatele materjalidele ja parematele liimidele kahtlen ma kas õpilastel/ringil jätkuks raha, et kõigile kohe kogu vajaminev elektroonika saada. Sestap olen ringis lasknud esimeste mudelitena ehitada lihtsad balsast/paksemast paberist mudelid, mis annavad õpilastele esimesed arusaamad sellest, mis lennukeid õhus hoiab ja kuidas erinevad kandepinnad ja nende väänamine lendu mõjutavad.

See esimene mudel on enamasti ka sõelaks mis eraldab tõelised huvilised muust seltskonnast.
Kompromiss ringi maksimaalselt huvitavaks tegemise ja reaalsel oskuste jagamise vahel on minu arvates ka see kõige keerulisem osa õppetamistegevuses.
Kui tarvis võin abistada jooniste, know-how ja muu erialase kohapealt.

Tel 58019586 ja meil ppkruuv@gmail.com

Pärtel
User avatar
arpo
Posts: 50
Joined: Fri Jul 22, 2005 16:46
Location: Laagri,Saue vald

Post by arpo »

tulnukal on õigus :mudellend algas varem ikka lihtsatest vabalt lendavatest mudelitest mida lastel lihtne kokku panna ja lennutada
gupi
Posts: 63
Joined: Thu Apr 09, 2009 8:38
Location: Tartumaa

Post by gupi »

Simulaator loomulikult, ilma selleta oleks tehnika kadu ilmselt liiga suur :)
Eks ma püüan need elementaarsed põhitõed ja -tegevused kuidagi ritta sättida ning kindlasti tuleb keegi targem ka külla kutsuda, kes asjast ikka midagi jagab ka- mina ise olen samuti iseõppija tasemel algaja ja otsin veel vastuseid paljudele küsimustele. Aga et see mudelismiarendamise mõte ükskord pähe tekkis, siis proovin selle kuidagi ellu viia. Tänapäeva põhiteemad on tõesti raha ja ruumid. Et aga kumbki neist ilmast kadunud pole, siis tuleb nende leidmiseks pisut vaeva näha. Eks täna selgub, millised on rahalised väljavaated, siis teab edasi sihte sääda.
kõik on õpitav
ussimuna
Posts: 916
Joined: Thu Feb 14, 2008 19:24
Location: Elva
Contact:

Post by ussimuna »

gupi wrote:ussimuna võib loomulikult osa võtta kui asi käima läheb, aga enne pean ma selle asja käima ajama. Põhiline on finantside ja ruumide leidmine.Eks ma selle nimel sebingi :)
Ma pigem seda mõtlesingi ... :wink:
gupi
Posts: 63
Joined: Thu Apr 09, 2009 8:38
Location: Tartumaa

Post by gupi »

Ok, paneme teema praegu lukku. Erilisi võimalusi taolise tegevuse rahastamiseks eestimaal ei leia kui sa pole just kasumiteenimisest tüdinenud ärimees ning tahad hakata oma raha heategevusele kulutama :)
Räägitakse küll vajadusest tegeleda noortega, aga nagu paljude asjade puhul, on ka see vaid ilus jutt. Tekib selline tunne,et oli see veneaegne ideoloogia mis ta oli, aga vähemalt järelkasv oli pioneeride majas teretulnud ning kuigi nendega tegelemise eesmärgiks oli riigile vajaliku kahuriliha dresseerimine, oli vähemalt lastel tegevust.
Aga päris maha ma seda plaani veel ei mata.
Tänud kõikidele, kes kaasa viitsisid mõtelda!
Last edited by gupi on Wed Oct 06, 2010 21:17, edited 1 time in total.
kõik on õpitav
chrysler
Posts: 37
Joined: Fri Mar 19, 2010 17:42
Location: Lõuna Eesti

Post by chrysler »

Tohib ka paar sõna, enne kui teema kinni pannakse. Olles ise ka üks potensiaalne ringi käimatõmbaja, siis tegin natuke ka eeltööd selle ringi vajalikkusest üldse. Sai räägitud linna lastekaitse ametnikuga(seepärast temaga, et natuke rohkem tuttav), siis veel kooli huvijuhiga ja kooli õppealajuhatajaga. Kõigi vastus oli äravahetamiseni sarnane. Jah Elvasse oleks vaja niisugust ringi poistele. Hetkel on pakkuda ainult laulu ja näitering ja tööd alustanud automudelismi ring. Samas mingit abi ruumide, rahade ja vahenditega ei lubatud. Ise teete- ise majandate, meie olema sellele kahe käega poolt ja plaksutame kõrval käsi. Et siis surmud ring. Vajadus nagu oleks ja lapsed ehk käiksid, aga vahendeid pole.
Enese jaoks olen siiski väljundi leidnud. Käin korra nädalas ühel kindlal õhtul Elva Väikelastekodus poistega meisterdamas. Päris vabatahtlikult. Lastekodu on siiani ikka vajaduse lihtsamaid materiale ostnud (liim, liistud, papp, värvipaberid jne.) Sealne kontingent on muidugi hoopis teine, kuid särasilmne vastuvõtt on iga kord garanteeritud.
Terv.Jaanus
User avatar
ak
Posts: 552
Joined: Fri Jul 20, 2007 17:16
Location: Tallinn
Contact:

Post by ak »

Hei,

Ruumid peaks saama tasuta, muidu läheb väga kalliks. Teine eduks vältimatu komponent on missioonitundega, hea suhtlusoskusega, väga hea tehnilise taibu ja aerodünaamika-alaste teadmistega ringijuhendaja, kes väga palju raha ei küsi. Siis on vaja veel materjale, mida ma kardan, peavad osalised ise ostma. Kui kalliks see läheks?

Kullo lennumudelismi ringi tasu on 250EEK kuus per nägu. Vot ei tea, kas ja kui paljud Elva lapsevanemad sellist raha leiavad, aga tehnikat ja materjale saaks selle eest küll.

Mis selle eest siis saaks (hinnad hobbykingist koos transaga, ehk siis see on nende asjade hind Eestis):
4kanaliga 2.4GHz pult ja vastuvõtja maksab $23+$18transa, ehk $41 ehk 462 EEK

5x HXT900 servo koos transaga: 200 EEK.

1000mAh 3S 25C Lipo + 12v laadija: 200 EEK.

Towerpro combo TowerPro BM2408-21T / 18A BEC / 9x3.8 - 230EEK

lisaks veel nipet-näpet 100 EEK eest (ühendused BEC ja aku vahele).

Tehnika hinnaks tuli 462+200+200+230+100=1200 EEK. 5 kuu ringiraha, kui ainult selle eest tehnikat osta, ning osa asju on liiaga (servod). Paneme juurde veel 300EEK eest depronit, liimi ja teipi ja saame, et 1500 EEK eest saab vägagi lendava depronist lennuki! 250EEK kaupa kuus kogudes läheb selleks 6 kuud, ehk pool aastat. Järgmistel aastatel on huvilistel juba osa tehnikat olemas ja saaks juba vaadata keerulisemate lennukite poole, katsetada klaasriidega jne. Saaks ehitada pingi vahust profiilide lõikamiseks ja muid asju mida lennukite ehituseks vaja aga mida igaühel ei ole.

Kui ikkagi tundub kallis, siis jah, lennumudelism ongi kallis hobi!! Viimastel aastatel on õnneks tehnika hinnad mitmekordselt alla läinud, kallis on pigem lennuk ise (aga mitte siis kui ise ehitada).

Mis puutub simulaatoritesse, siis selleks on vaja ainult arvuteid (kui pult on arvutiga ühendatav ja kasutada FMS'i). Kasutatud arvutid on vägagi odavad, osad firmad viskavad oma vana, aga FMS'i-kõlbuliku tehnika lihtsalt ära. Peaks leiduma ainult inimene kes nad üle installiks ja üles paneks.

AndrusK
User avatar
felch
Posts: 1462
Joined: Wed Apr 22, 2009 16:48
Location: Tallinn, Nõmme
Contact:

Post by felch »

Ma ei tea, kas see on väganaiivne idee aga... Tehakse ju igasugu kampaaniad ja ... noh palju jõuludenigi aega on jne. Ehk siis mis oleks, kui mudelistid jagaksid oma vähem vajalikku tehnikat mõnele sarnasele hobiklubile? Tasuta!
Vist rumal mõte...?
Pole midagi paremat halvast ilmast !
User avatar
ak
Posts: 552
Joined: Fri Jul 20, 2007 17:16
Location: Tallinn
Contact:

Post by ak »

Hei,

mõttel pole viga midagi, aga see eeldab, et sihtgrupis on keegi kes oskab n.ö. sitast saia teha, see võib olla päris keeruline. Ja peamine puudus, niipalju kui ma aru sain, on konkreetselt Elvas ruumidest (kuigi see on naljakas, kas siis koolis ei saa mõnel õhtul nädalas ntx tööõpetuse klassi kasutada).

Andrus
chrysler
Posts: 37
Joined: Fri Mar 19, 2010 17:42
Location: Lõuna Eesti

Post by chrysler »

Järgnev on minu ja kooli õppealajuhataja vahelise telefonijutu lühike üldistus tööõpetuse klassi kasutamise kohta:
Kuna klassis on uusi ja keesulisi seadmeid ja masinaid, ning ringi juhendajal puudub nendega töötamiseks vajalik väljaõpe, siis laste ohutuse huvides klassi kasutada ei anta.
Vastus on lühike ja lööv, ning ilmselt edasi kaebamisele EI kuulu.
Parimat Jaanus
User avatar
ak
Posts: 552
Joined: Fri Jul 20, 2007 17:16
Location: Tallinn
Contact:

Post by ak »

Hei,

ega siis muud kui tööõpetuse õpetaja haridust omandama:-)
Õppekava on näiteks selline: http://www.tlu.ee/files/arts/7987/Tooop ... 8c3bb0.pdf

Ainete nimistu on päris huvitav ja kasulik, sealhulgas näiteks:

KUT6204 Elektroonika
KUT6211 CNC tööpingid
ja isegi:
KUT6262 Mudeliehitus

aga ka:
KAK6012 Haridus Eesti kultuuris
KAA6001 Laps ja tema arengukeskkond
KAE6030 Erivajadustega õppija

Võib-olla ei olegi vale mõte, et ringijuhendaja peaks omama ka adekvaatset teoreetilist teamistebaasi pedagoogilises valdkonnas, et siis teda ka toetatakse. See aga eeldab ikka _väga_ tugevat pühendumust ja missioonitunnet juhendajalt.

AndrusK
gupi
Posts: 63
Joined: Thu Apr 09, 2009 8:38
Location: Tartumaa

Post by gupi »

Minu viga oli see, et oma liigses naiivsuses arvasin taolisele ideele igakülgset toetust leidvat. Et aga ka ametnik, kelle jutul käisin, esimese hooga ühtegi finantseeringuvõimalust sellisele plaanile ei leidnud, siis on selge, et kõiksugu hobindus on meie mail siiski igaühe enda isiklik lõbu. Kuigi arvan, et mõned uued lennunduspisikuga inimesed siin eestimaal ei teeks kellelegi kahju- eesti õhk on kõiksugu suurematest lennumasinatest, va liinilennukid päris tühi- mõned võsapiloodid, perekond sõnajalad oma kopteriga ja paneme siis purilennukid ka siia patta.
Et minu arust on elu maakeral mõnes mõttes igati edasi läinud, siis ei olnud sellist plaani ka, et alustaks kuskil pimedas pugerikus pussnoaga puutüki vestmist- tehnikat, mida soetada, on kõikjal saada ja miks mitte neid võimalusi ka pakkuda. Ka haritud inimesi, kes oma teadmisi jagama soostuksid, on küll, aga nagu meil kõigil, on ka nende aeg väärt raha ja loota, et nüüd pikki loenguid lihtsalt niisama aitähi eest saaks, oleks vist ka üsna naiivne. Mina võin ju enda vähesed teadmised pooletunnise jutuga kokku võtta ja seda tasuta, aga see pole ikka päris see :)
Ka mõlkus meeles korraliku lennuväljaku rajamine ja miks mitte ka autoraja tegemine ja kunagi mingite võistluste korraldamine jne, aga eks need mõtted jäävad nüüd mõneks ajaks kalevi alla. Eks elu näitab, mis edasi saama hakkab.
kõik on õpitav
User avatar
tulnuk
Posts: 539
Joined: Mon Aug 01, 2005 1:33
Location: tartu

Post by tulnuk »

Eesti puhul on kummaline see, et olgu sa kuivõrd entusiastlik, erialaselt osav, või staažikas - huviringi juhendajat ei taheta riigi poolt tasustada/tunnistada kui pedagoogi. See omakorda tuleneb sellest, et huvitegevus-poliitika pole otseselt haridusministeeriumi vaid pigem omavalitsuse käsutada ja seetõttu ka maakonniti erinev.

Nii tekib üsna perspektiivitult ebastabiilne olukord, et iga uue linnavalitsusega võivad tulla ka uued reeglid-ettekirjutused
Nt Tartus on peaaaegu kõik koolivälist tegevust pakkuvad ringid MTÜ'd, mis tähendab, et ühe huviringi juhtimine on lisaks noortega mudelite ehitamisele ka tegelikult raamatupidamine, projektide otsimine/kirjutamine, aruandluse teostamine, pidev enesetäiendamine ja kõik muu vajalik.
Et sellel MTÜ'l läheks nii hästi, et see ülivõimekas inimene, kes eelmainituga üksi hakkama saab saaks endale palka välja kirjutada, peab olema ikka kuramuse osav ja seni pole ma kuulnud, et Eestis keegi seda põhitööna sellisel kujul ka teha suudaks.

Neil teemadel võib auru välja lasta lõputult. Seni, kuni kuskil riiklikus ladvikus ja seadusandluses mingit sorti mõttelaadimuutust ei toimu - ei ole näha ka edumeelseid ümberkorraldusi huvihariduse teemadel.
gupi
Posts: 63
Joined: Thu Apr 09, 2009 8:38
Location: Tartumaa

Post by gupi »

Ei taha küll kellegi rahakotti arvustada, aga kodanikud, kes Tartus MTÜ sildi all laevukesi ehitavad, on miskipärast päris mitmete miljonite väärtuses toetusi väärinud. Seda nii linna kui eurorahade arvelt. Järelikult meie, mudelistid, lihtsalt ei oska neid miljoneid küsida ja õigeid uksi jalaga lahti lüüa. MTÜ võib jah teenida omatulu ja need paadid seda mingil määral ka teevad, aga selge see, et sellest tulust end ei majanda- lisaraha on hädavajalik. Aga nüüd jääbki mulle arusaamatuks, et miks üks paadikuur näib rahajagajate silmis kuldaväärt ettevõtmine olema, samas teine ei vääri pisematki tähelepanu. Või oli ametnik, kes minuga rääkis, lihtsalt liiga ebapädev ega osanud mulle erinevaid võimalusi selgitada. Ja mina ei osanud ka õigeid küsimusi küsida.
Igatahes mõtlemisainet on.
kõik on õpitav
User avatar
prosper
Posts: 1621
Joined: Mon May 11, 2009 18:22
Location: Hiiumaa
Contact:

Post by prosper »

Ütlen ka paar lauset.Mina teen seda MTÜ asja oma põhitöö kõrvalt ja palka ei saa.Projektide kirjutamiseks võtan nädala töölt lahti. MTÜ dele on jah toetusi laste tegevuseks,ole mees ja kirjuta. No jah ausalt ütlen et kui omal tagataskus raha pole siis on raske ,sest esialgu pead raha ise sisse panema ja siis alles makstakse tagasi 90% .Kümme % peab sul ise olema.
No lastevanemaid on ka vaja koolitada ja kasvatada sest paljudel peredel on prioriteedid paigast ära. Kui küsid kuus 100 EEKu siis on see jalust rabav summa.Samas pole pereisal mingi mure letile visata kuuene pakk õlut ja emal ülikallid puudrid -määrid.
No seoses sellega julgen ka välja pakkuda siin sellise teema et MEHED VÕTAME ÜHE RINGI KÄIMALÜKKAMISEKS NÕUKS ÕLUT ÜKS KUU MITTE JUUA JA KES SUITSETAVAD NEED LOOBUVAD ÜKS KUU SELLEST. Ma küll ei eelda et kõik siin hirmsasti kaanivad ja tossutavad aga siiski olen nõus loobuma Saunaõllest.
Õnneks või kahjuks ei suitseta.
No seda ei pea ainult meie tegema vaid ka need lapsevanemad kelle lapsed hirmsasti lennuringi tahaksid tulla.
Meie tagasihoidliku MTÜ tegevus püsib ka erakapitalil ja projektide ja linnavalitsuse toetustel. Alustasime 2009 jaanuar ja sellest ajast on ikka tegevus positiivselt sujunud.
Ma muidugi ei tea kas on hea mõte aga ELVAS aitaks ehk see kui kooli buss saaks lapsed näiteks TARTUsse viia ringi kasvõi korra nädalas.Tartus on vist mitu klubi isegi. Ärge pahaks pange kui valesti olen asjadest aru saanud :)
User avatar
ak
Posts: 552
Joined: Fri Jul 20, 2007 17:16
Location: Tallinn
Contact:

Post by ak »

Hei,

mul üks lähedane sugulane töötab ühe väikelinna huvikeskuse juhatajana. Mida nad pakuvad: isegi robootikat:-o

http://huvikeskus.saue.ee/index.php?page=95&

Võimalik jah et selle asja edukus sõltub omavalitsusest ja küllap nõuab omajagu närve ja paberimäärimist, aga ON VÕIMALIK. Sealjuures: Saue Huvikeskuse huviringid on Haridusministeeriumi koolitusloaga.

Eh siis, naiivsus EI OLE edasiviiv jõud. Solvumine kah mitte. Teemaga ju tegeleti enne ja tegeletakse ka edaspidi, reeglid ja nõuded on paigas (võivad teadagi ka muutuda) ja need võiks endale selgeks teha. Kui esimene ametnik kohe raha ei leia ja selle peale püss nurka visata, siis ongi ilmselt mõistlik asi sinnapaika jäta, sest eks neid raskuseid tuleb ju veel. Peaasi on pöörata tähelepanu sellele mida teha saab, mitte keegi pole öelnud et elu peab lihtne olema.

AndrusK
Last edited by ak on Thu Oct 07, 2010 10:11, edited 1 time in total.
User avatar
prosper
Posts: 1621
Joined: Mon May 11, 2009 18:22
Location: Hiiumaa
Contact:

Post by prosper »

Ja lisan Gupile et vaatan selle teema ajalugu kuupäevaliselt ning näen et oled mõttega alustanud 4 okt ja 6 oktoober tahad juba teema lukku ning kalevi alla panna.Ametnike ja projektidega on nii et kui uksest välja visatakse lähed teisest sisse ja kui sealt välja saadetakse lähed aknast ja kui ka sealt välja visatakse siis ronid korstnast sisse JNE (on veel lukuaugud ja juhtmed ja torustik ning palju pragusid kus sisse minna ja neile "tüli" teha).
Paraku pead olema järjepidev ja väsimatu. :)
User avatar
titan
Posts: 981
Joined: Fri May 15, 2009 17:10
Contact:

Post by titan »

Selles suhtes tahaks kinnitada Prosperi sõnu ja olles näinud tema edusamme, siis võin väita, et aknast tagasi ronimisel on jumet.
See meenutab mulle oma seikluseid Eesti pankades Uue-Eesti aja alguses, kui oma ettevõtluseks esimest laenu tahtsin pangast saada. Võttis terve aasta aega enne, kui keegi mind üldse tõsiselt võtma hakkas ja lõpuni ära kuulas.
On siin veel teisigi tegelasi, kes projekte kirjutanud ja fondidest ringide tarvis raha saanud, ehk on teil siin midagi ühist ja saate kogemusi jagada.
Mina sooviks küll optimismi ja kindlat meelt. Üle öö ei tule midagi.
Raptor X50/Airwolf/Mi-24 Hint/Agusta 109/AH-1 Cobra/T-28 Trojan
don`t fly faste then yours angel can fly!
User avatar
cuprum
Posts: 1548
Joined: Fri Mar 09, 2007 22:16
Location: EEKE

Post by cuprum »

Sorry, et peaaegu OT, kuid mulle isiklikult tundub, et võiblla teema (ja aktiivsus) jõudnud uue alamgrupini - näiteks "järelkasv" ;) Erinevus siis "algajate" omast see, et ühes on "metsikud" noored ise, teises arutatakse organiseeritud tegevusest ja selle organiseerimisest.
gupi
Posts: 63
Joined: Thu Apr 09, 2009 8:38
Location: Tartumaa

Post by gupi »

Ega ma kavatsegi püssi põõsasse visata, lihtsalt sain esimese õppetunni ja nüüd tuleb sellest omad järeldused teha ning teistmoodi edasi liikuda. Õhinal asja kallale asumine pole keelatud ja tagasilöögid samuti, aga ehk hakkasin lihtsalt liiga vara kirema ja oma mõtteid foorumis avaldama :)
Kuigi ma ei saa aru ühest asjast- miks peavad kõiksugu algatused kulgema üle kivide ja kändude, samas kui asjaomased isikud võiksid hoopis rõõmust hõisata, et jälle keegi tahab toreda ettevõtmise käima lükata ja me aitame teda hea meelega.
Aga ju see maailm siis niimoodi on seatud, et sünnitamine ei kulge teps mitte naerulsui :)
Samas võttes kinni prosperi mõttest, kus kuuspakk letile visatakse ja silmgi ei pilgu, siis kuipalju läheb tegelikult maailmas raha niisama kaotsi puhtalt juba mõnede vastutavate isikute tegevuse(tuse) kaudu- mõnikord pole miljongi mingi summa...
Tundub, et kui vanasti oli võlusõna kellegi tundmine kes tunneb kedagi, siis tänapäeval on kogu jõud PROJEKTIDES- oskad sa projekti kirjutada, oled tegija. Ametnik, kes projekti loeb, ei pruugi asjast midagi teada, aga kaunilt voolav sõnademeri uinutab tema asjatundmatuse ja paneb rahad voolama.
Igastahes mõtteainet nüüd on ja kuna esimene reaalne toetusraha võimalus avaneb aprillis, siis proovin vahepealse aja täita enda harimise ja ju siis ka ühe projekti valmiskirjutamisega.
kõik on õpitav
ussimuna
Posts: 916
Joined: Thu Feb 14, 2008 19:24
Location: Elva
Contact:

Post by ussimuna »

Last edited by ussimuna on Thu Oct 07, 2010 14:45, edited 1 time in total.
Post Reply