Algajale head lennukit !

Uued ja juba vastuse leidnud küsimused algajatele
felch

Post by felch »

Mida kogenud piloodid arvavad säärasest HK lennukist: http://hobbyking.com/hobbyking/store/uh ... _crash-kit ?
Pole midagi paremat halvast ilmast !
cuprum

Post by cuprum »

felch wrote:Mida kogenud piloodid arvavad säärasest HK lennukist: http://hobbyking.com/hobbyking/store/uh ... _crash-kit ?
Välja näeb umbes selline, nagu võiks algajale soovitada, kuid samas:
* Tundub olema pisut liiga pisikene - kardan, et see, mida nemad agiilsusena reklaamivad on tegelikult kipakus. Lisaks - algajale poleks isegi agiilsust vaja, pigem oleks abiks rahulik ja *laisk* lennuk, et oleks aega pisut ennem mõelda, kui kangi liigutada.

* Isiklikult minu muudab VÄÄÄÄGA ettevaatlikuks piltide peal nähtud aileroni link (Servohoob ristisuunas, ning see suund muudetakse "kõrrega" siis pikisuunaliseks):
1. Kõrrel on küllaltki suur sisetakistus, eriti, kui ta veel suht lühikeselt on täisnurka painutatud
2. Kõrt on suhteliselt raske vahu külge jäigalt kinnitada, eriti, kui veel täisnurkne terastraadi painutus taga. Seega, kardan, et varem või hiljem hakkavad kõrreotsad pisut liikuma ja sellega seoses ka ailekad vabalt võdisema.
TU.144

Post by TU.144 »

Otsin ka endale esimest lennukit ja silma on jäänud 2 mudelit:

Radian: http://www.fasthobbies.eu/radian-rtf-p-2096.html
või
Easy Fly Glider EPO: https://www.hobbycity.com/hobbyking/sto ... oduct=7895

Mõned küsimused.
Mis arvamused on Radiani komplekti kuuluvast saatjast/vastuvõtjast? Spektrum peaks olema hea firma? Lisaks 5 kanalit, ühe saab veel varuks jätta. Radianile saab teha juurde ka aileronid ja seega juhitavust veelgi parandada.

Easy Fly probleemiks on saadavus - juba kuu aega olen oodanud aga hobbycitys neid ei jõua ega jõua.

Kas 3800.- eest radiani komplekt oleks mõistlik valik ? Või radian pnp ja mingi teine saatja ja akud ja laadija ? Ega palju vist ei säästa ?

Tänud.
ussimuna

Post by ussimuna »

TU.144 wrote: Radian: http://www.fasthobbies.eu/radian-rtf-p-2096.html

Mis arvamused on Radiani komplekti kuuluvast saatjast/vastuvõtjast? Spektrum peaks olema hea firma? Lisaks 5 kanalit, ühe saab veel varuks jätta. Radianile saab teha juurde ka aileronid ja seega juhitavust veelgi parandada.
Ikka sama jutt, mis koguaeg on olnud. Kui on plaanis pikemalt tegutseda, oleks mõistlik pisut võimekam saatja muretseda. Radianist on juba saadaval ka aileronidega variant - Radian Pro. Küsi Jazz`ilt hinna ja saadavuse infi. Juhitavuse probleemi pole mina küll täheldanud. Välja-arvatud see kord, kus pöördetüüri servo otsad andis :wink:
TU.144

Post by TU.144 »

mille poolest see kaasas olev spektrumi pult "halb" on? Kas asi vähestes kanalite arvus või ka töökindluses? Kuskilt poole kõrvaga kuulsin, et spektum pidi turul üks parimaid brände olema?
JazZ

Post by JazZ »

ussimuna: Radian Pro ei ole kuskilt otsast veel saadaval. Parimal juhul tuleb müügile novembri lõpus. RTF versiooni esialgu kuskilt ei paista.

PKZ5475 Radian Pro PNP 2490.-
PKZ5480 Radian Pro BNF 3590.-
Need on esialgsed hinnad ja võivad muutuda (nagu DX8 tõestas).

TU.144: Spektrum DX5'l ei ole kindlasti probleeme töökindlusega. Ma ei ole siiani pidanud tegelema mitte ühegi DX5 garantii juhtumiga.
Siin foorumis on inimestel lihtsalt suuruse hullustus ;) Neil on kõigil vaja vähemalt 9 kanalit.
Aga kui nii aus olla siis jah, DX6 omab palju rohkem seadistus võimalusi, seega oleks etem variant. Samas sellel on ka ainult 6 kanalit...
Fast Hobbies - Mudelipood internetis
Pärnu mudelipood - Lao tn 10-5, Pärnus
Tel: (+372) 712 00 11
E-post: info@fasthobbies.eu
Internetis: www.fasthobbies.eu
titan

Post by titan »

Siin foorumis on inimestel lihtsalt suuruse hullustus ;) Neil on kõigil vaja vähemalt 9 kanalit.
Selle väitega ma küll nõus ei oleks.
Kui asjaga tõsiselt tegeleda, siis ei sega ükski lisakanal. Ja neile kõigile jätkub olemasolul rakendust.
Kui lihtsalt lennukiga pühapäevalendu teha ilma perspektiivitundeta, siis aitab ka neljast kanalist 8)
Kopteril on miinimum 6 kanalit, aga kunagi ei tea, millal võib lennukit lennutades kopter huvitama hakata, seega... :wink:
Praegu tean mitut mudelisti, kes kunagi omale 6 kanaliga puldi soetasid ja tahaks juba enamat, kus minimaalselt vähemalt 7 kanalit oleks.
Lihtsalt vajadused on kasvanud, lennuvahendile pannakse peale kaameraid ja muid vidinaid, mis oma kanalit nõuavad.
Raptor X50/Airwolf/Mi-24 Hint/Agusta 109/AH-1 Cobra/T-28 Trojan
don`t fly faste then yours angel can fly!
JazZ

Post by JazZ »

Njah, selle teema üle on siin foorumis juba vaieldud ja nagu ma juba korduvalt öelnud olen, siis kõigil ei teki selliseid vajadusi.
Mina isiklikult olen igasugu erinevate asjadega lennanud juba aastaid ja pole kunagi veel üle 6 kanali kasutanud.
Mul käib poes üsna mitmeid püsikliente kes kasutavad DX5 ja see rahuldab kõik nende vajadused.

Ma ei tahagi väita et kellegil rohkem vaja pole. Ma tahan väita et kõigil ei ole rohkem vaja. Teie juttudest siin võib algajale jääda mulje et ainuke variant ongi 9+ kanaliga 10+ kilo maksavat saatjat omada.
Samas loomulikult tasub kohe parim saatja mida rahakott kannatab osta kui on plaanis pikemalt selle hobiga tegeleda. Paraku esimest lennukit otsiv inimene ei oma õrna ettekujutust ka mitte kui kaua ta selle asjaga tegeleda plaanib.
ussimuna

Post by ussimuna »

JazZ wrote:ussimuna: Radian Pro ei ole kuskilt otsast veel saadaval. Parimal juhul tuleb müügile novembri lõpus. RTF versiooni esialgu kuskilt ei paista.
Sry. nõus. Paraku kipub nende uute asjadega nii olema ...
Rcgroup-is olid jupp aega juba jutt ja pildid üleval, aga tehas väitis, et sihukest pole. Praegu jah ametlikult tuleb vist tõesti novembris, aga ometi neid sealsamas foorumis juba müüakse :wink:
Aga puldi osas olen nõus küll jah, olen kiiksuga. Paberit ei ole, aga ise saan vähemasti aru, et olen. 9 kanalit käigus, tulesid pole enam kuskile panna :lol:
[J]

Post by [J] »

9 kanalit käigus, tulesid pole enam kuskile panna
Paar sellist vist aitavad hädast välja:
http://unitedhobbies.com/UNITEDHOBBIES/ ... duct=12615
karvik

Post by karvik »

Jazzil on õigus!
vabalt saab aimu ju ka asjast nelja kanaliga.
viis on isegi ju esialgu kaks rohkem kui vaja.
reeglina alustatakse lenukiga millel saba tüür on ainus mis keerab lennukit ja kui ongi tal eleronid olemas siis jääb saba tahaplaanile, sest kui on taipu gaaski maha võtta on juba saavutus.

ja veel siia juurde see ka, et kui huvi suurem, saab muretseda vihasema puldi ja mõni pargi lennuk ikka on siis kapinurgal millega aegajalt tiiru teed ja saad vabalt ära kasutata vähesema kanaliarvuga puldi.

9+ kanaliga tundub olema ju lausa priiskamine, kui meelis lennukiteks jäävad 900mm tiivaulatusega lennukid või kummi vintsimisega kaks kanalit purjelennuk.
ak

Post by ak »

Hei,

sorry, aga see 9+ kanalit jutt kisub demagoogiaks (straw man, false dialemma), vastavates arutlustes on enamasti pakutud tulevikukindla puldi kanalite arvuks 7.

Samas, oma kogemuste järgi on täitsa OK omada hea puldi kõrval ka ühte lihtsat pulti lihtsate lennuvahendite jaoks. Esimene pult kipub tavaliselt tulema koos RTF lennuvahendiga (mis on algaja jaoks mõistlik valik, kuna kõik vajalik kuni laadijateni on seal sees), see 7+ kanaliga pult on see mille ostad hiljem eraldi, siis kui paremat tahad. Minu arust võib see "lihtne pult" ka 5 kanaliga olla, peaasi et on odav (500 EEK ringis).

AndrusK
cuprum

Post by cuprum »

karvik wrote:Jazzil on õigus!
vabalt saab aimu ju ka asjast nelja kanaliga.
Koer saab kah elatud, kuigi peab terve suvi otsa koeranahkses kasukas ringi jooksma - mis pagana elu see siuke on ;)

karvik wrote: ja veel siia juurde see ka, et kui huvi suurem, saab muretseda vihasema puldi ja mõni pargi lennuk ikka on siis kapinurgal millega aegajalt tiiru teed ja saad vabalt ära kasutata vähesema kanaliarvuga puldi.
Tundub, et siit meie arvamused hakkavad *pisut* lahku minema. Tegelikult küll me seisame erinevate mätaste otsas, kui jaurame.
"paljukanalistid" siin räägivad põhimiselt sellest, et piisava kanaliarvuga pult on kasulik hankida juba *esimese* pisut tõsisema mudeliga (ennem loomulikult mõeldes, kas ikka järgmist mudelit Sõber Lama või Paipst Piperi kõrvale tekib).
Ma ei näe mitte mingit põhjust, miks peaksin platsile kaasa tassima kaks-kolm pulti. Eriti veel mingit vana ja väsinud 4x4 (neli potekat, neli peidetud lülitit) plastmasskarpi.
Just pühapäeval nägin ühte sellist, millega ei saanudki teise mudeli peale minna, kuna tundub, et üks reversi lülititest oli saba annud.

karvik wrote: 9+ kanaliga tundub olema ju lausa priiskamine, kui meelis lennukiteks jäävad 900mm tiivaulatusega lennukid või kummi vintsimisega kaks kanalit purjelennuk.
Sul on õigus. Aga ma kardan, et sellesama kahekanalise "kummika" juurde põõrdutakse tagasi - ja jäädakse elu lõpuni truuks - hiljem, siis, kui "suuremate" peal juba "sarved maha joostud".

"Joe Keskmisele" vajalikust kanaliarvust on mujal piisavalt jauratud ja ka vajadusi konkreetselt üles loetletud. Seepärast siinkohal teen lühidalt: Isiklikult soovitaksin 7 kanaliga pulti, kuid tunnistan, et kui hind vahe teeb, siis on Spektrumi tootevalikus 6-kanaline alampiir, millest allapoole mina isiklikult ei soovita langeda. Piiri paneb ette teine aileronikanal (Aux1 ehk #6). Kahe kanaliga aileronid on minu jaoks elementaarne inimõigus 8)
Lennundus

Post by Lennundus »

cuprum

Post by cuprum »

Lennundus wrote:sihuke on mõistlik pult ?
Yep. Sellega kannatad päris tükk aega ja erinevaid mudeleid lennutada, kui just väga lähemal ajal ei ole plaani kas FPV-ga või siis täismäng plaaneritega seiklema hakata.
ussimuna

Post by ussimuna »

Ahh, tegelikult, nagu mu üks Hiiumaa naistuttav (Prosper teab küll) ikka ütleb: ega suur ei peagi olema - peaasi, et pikk ja jäme oleks :lol:
Kiku

Post by Kiku »

Kas DX7 toetab plaanereid?
mart63

Post by mart63 »

Muidugi!
Ervin2

Post by Ervin2 »

selle Dx6 saab ka plaaneriga ilusasti hakkama,isegi pisut keerukamaga,tuleb ainult pisut mixe muuta(teha) ja mootor panna 5 kanali alla,3's kanal jääb ilusasti flappide sujuvaks liigutamiseks,kuuendat kanalit saab veel kasutada vajadusel pidurite jaoks - see on see "Butterfly mix" - tõstab eleronid üles. Proovisin ise niisama huvi pärast erinevaid võimalusi - neid saab sinna koostada piisavalt,minu esialgne piloteerimisoskus kõiki neid seadistusi aga ei vaja veel.
Harjumaa-Tallinn-Harjumaa
Spectrum DX9 2,4G
FOX EPO Glider 2,3M
DISCUS CS 2,6M
PROXIMA II 2,8M
CONDOR 2,5M
VOLARE 230
ELIPSOID EVO 280
Hot Pepper 3D
Durafly™ HyperBipe 900mm EPO
prosper

Post by prosper »

:) Muidugi peab pikk ja jäme olema :) Igaüks soovitab seda milleni ta on jõudnud ja egas siis kõik saagi Kassi mõni peab ka Lassi panema. Ja ikka on mönus :oops: . Kas ehk keegi seletaks ka seda miks skaala lennukite juures vahest kaks meest pultidega askeldavad.Kas on kanalitest puudus või???
cuprum

Post by cuprum »

prosper wrote: kaks meest pultidega askeldavad.Kas on kanalitest puudus või???
Ise pakuksin just sedasama. Kusjuures kanalipuudust nii pultidel kui ka inimestel. Ega sellist suurt peletist õhus hoides eriti aega jää igatsugu "pisividinate" juhtimiseks.
[J]

Post by [J] »

Kõige ägedamatel võistlusplaaneritel on üldjuhul 5 või 6 servot, mis tähendab et 6 kanaliga saaks hakkama! Igasuguste mixide ja erinevate seadete jaoks virna lüliteid ja potesid saab edukalt ära kasutada küll.
Odavaimal, praktiliselt kõike võimaldaval, hulga plaaneritüüpe sisaldaval saatjal Futaba 8FG (Futaba 12 soft) on veel mixide tegemiseks lisaks isegi 4 virtuaalkanalit ja 2 lülituskanalit ning soft on lihtsalt upgradetav täiendatud versiooni ilmumisel.
Minu elektrimootoriga plaaneril, millega ka sel aastal võistlustel osalesin, oli kasutusel kõigest 4 kanalit:
Image
Saaks ka 3 kanaliga hakkama, aga suur lennuk lendab nii hästi, et ilma piduriklapita on väga raske stabiilselt-täpselt maanduda.
Mina eelistaks väga suure kanalite arvu asemel töökindlust ja kulutaks oma raha pigem sellel suunal.
Algajale soovitaks mingit EasyGlideri sarnast (ja mitte palju väiksemat) lennukit.
hommiku kohvi

Post by hommiku kohvi »

minu arvates, eks puldi kanalite arv taandub ikka ka rahakoti võimekusele. Kui erilisi võimalusi pole, siis lendad depronist isetehtud kipakatega ja kasutad neljakanalist mingit odavat saatjat ... ja saab ka lennuhuvi mingil määral rahuldatud.

Ise oman DX6i ja olen super rahul :)
Lennundus

Post by Lennundus »

See on siis hea http://www.fasthobbies.eu/spektrum-koos ... d12l2nu7o2 ? DX7
Selle puldiga saab lennata nii plaanerite kui ka teiste lennukitega ?

Mis see (Mode 2) tähendab ? :roll:
aretaja

Post by aretaja »

Lennundus wrote:See on siis hea http://www.fasthobbies.eu/spektrum-koos ... d12l2nu7o2 ? DX7
Selle puldiga saab lennata nii plaanerite kui ka teiste lennukitega ?

Mis see (Mode 2) tähendab ? :roll:
mode 2 on gaas vasaku kangi all, mode 1 paremal. DX 7 on väga hea saatja. Sellst juba niipea lahjaks ei jää. Kui rahakott kannatab, anna minna...
Lennundus

Post by Lennundus »

http://www.horizonhobby.com/Products/De ... ID=SPM2710

See on siis parim valik? kohe servod ka olemas.:)
Eesti neti poodidest ei ole leidnud 7kanaliga raadiosüsteeme, mis oleks eestis ka kohal..

On keegi sealt tellinud, kui kaua tuleb sihuke asi eestisse?
mart63

Post by mart63 »

Horizoni asju saad FastHobbies't, kasutaja jazz siin foorumis tegeleb selle poega.
JazZ

Post by JazZ »

Lennundus wrote:http://www.horizonhobby.com/Products/De ... ID=SPM2710

See on siis parim valik? kohe servod ka olemas.:)
Eesti neti poodidest ei ole leidnud 7kanaliga raadiosüsteeme, mis oleks eestis ka kohal..

On keegi sealt tellinud, kui kaua tuleb sihuke asi eestisse?
Sealt Sul tellimine ei õnnestu, HH.com ei müü siia. HH asju saab euroopas osta ametlike edasimüüjate käest, see on ainuke variant kuidas tootele ka garantii kehtib. Lisaks ei vasta väljaspoolt EU'd ostetud Spektrum'i lennusaatjad EU 2.4GHz nõuetele ja saadetakse tolli poolt tagasi sinna kus tuli (vähemat peaks nii olema).

Mis puutub sellesse, et neid Eestis kohapeal ei ole, siis mina olen neid DX7'meid aeg ajalt laos hoidnud, aga üldiselt on see mõtetu, sest soovijaid on vähe.
Tellida saab, tarneaeg sõltub sellest kas toode on HH EU laos olemas. Kui on, siis on tarnaeg umbes nädal (ma ei usu et välismaalt tellides kiiremini saab, eriti kui arvestada et ainuüksi Eesti posti tolli protseduurid võtavad umbes 2 nädalat).
Lennundus

Post by Lennundus »

Kui HH-st ei saa osta, aga siis ebay.com-ist saab ? :lol:
Või ma ei saanud Te tekstist aru :shock:
Või kust välismaa netipoest osta ?
http://cgi.ebay.com/Spektrum-DX7-7-Chan ... 1434wt_802
Post Reply