tööriistad balsa voolimiseks
tööriistad balsa voolimiseks
Plaan hakat ehitama oma esimest mudelit, milleks on guppy mk-2
Küsimus siis targematele, et mis tööriistad on hädavajalikud ja ilma milleta ei saa kohe kuidagi balsast mudelit ehitada. Millega näiteks balsast ribisid ja muid asju välja lõigata jne. Teine küsimus on see, et kui mul peaks õnnestuma mudel valmsi teha, siis kui palju võib maksma minna kogu tehnika sinna peale st. mootor, vastuvõtjad, akud, servod ja saatja.
Küsimus siis targematele, et mis tööriistad on hädavajalikud ja ilma milleta ei saa kohe kuidagi balsast mudelit ehitada. Millega näiteks balsast ribisid ja muid asju välja lõigata jne. Teine küsimus on see, et kui mul peaks õnnestuma mudel valmsi teha, siis kui palju võib maksma minna kogu tehnika sinna peale st. mootor, vastuvõtjad, akud, servod ja saatja.
kaks põhilist tööriista on terav nuga - vaibanuga näiteks sobib hästi ja sirge puuklots,millele liimid liivapaberi,sellise parajalt "karvase" (see üldiselt kujuneb töökäigus välja,kui karvast vaja on - see on individuaalne).Edasi on vaid fantaasia ja rahakott,mis seab piirid teiste lõike-,lihv jne instrumentide kasutamisele.Balsa on nii kergesti töödeldav,et seal saab mistahes instrumente kasutadad.mis tööriistad on hädavajalikud ja ilma milleta ei saa kohe kuidagi balsast mudelit ehitada
kogu raha kulub ära,mis Sul on ja alati jääb puudu kakui palju võib maksma minna kogu tehnika sinna peale st. mootor, vastuvõtjad, akud, servod ja saatja

Kui üldse mudellennuki ehitusest mingit aimu ei ole,siis võiks alustada joonise hankimisest (enne kasulik hinnata oma ehitusoskusi ja muidugi ka finantsilisi võimalusi - odav lõbu see eriti ei ole).Hea oleks käia mõnel mudelistide üritusel ja pärida vähe nõu ja vaadata mudeleid - siis saab ülesanne vähe selgemaks - saab ka näpunäiteid valiku tegemiseks ja ideid,millist mudelit ehitada

Joonis on olemas. Kahjuks hetkel ainult pdf failina, kuna viljandis ei ole võimalik seda A0 formaadis välja printida. Proovin lähiajal hankida vajaliku balsa materjali ja siis vaatab mis edasi saab
Mai alguses pidi olema Viljandi lennuväljal suurem mudelistide üritus ja proovin selleks ajaks ehitusega jõuda sinnamaani, et oskaks konkreetseid asju küsida.

Mai alguses pidi olema Viljandi lennuväljal suurem mudelistide üritus ja proovin selleks ajaks ehitusega jõuda sinnamaani, et oskaks konkreetseid asju küsida.
mina printisn esimese mudeli tavaprinteriga välja.lõikasin tykid välja jne jne.. kleepisin need kokku jne jne.ja kõigetavalisema peno laeplaadist tegin.ning teipisn üle:D vähemalt sain teada et se mudel ei lennand kuna joonised olid ikk väga mööda:D
ahjaaa,,keegi rääkis jõupaberist? kus seda saada? kas nt ehituspoest võix saada?
ahjaaa,,keegi rääkis jõupaberist? kus seda saada? kas nt ehituspoest võix saada?
Põhiline töövahend on nn Xacto nuga : http://en.wikipedia.org/wiki/X-Acto
Vajalik on ka sirge töölaua olemasolu + mingi laud, kuhu saab asju kinnitada. Müüakse spets metallist laudu ja magnetitega kinnitusi (näiteks tiiva ehitamiseks) või siis koduste vahenditega on lihtsam nööpnõeltega kinnitamine (eeldab piisavalt pehmet aluslauda).
Erinevad liimid, metallist joonlauad, täisnurgad... liivapabereid osta ehituspoest erinevaid + mingid klotsid nende jaoks.
Vajalik on ka sirge töölaua olemasolu + mingi laud, kuhu saab asju kinnitada. Müüakse spets metallist laudu ja magnetitega kinnitusi (näiteks tiiva ehitamiseks) või siis koduste vahenditega on lihtsam nööpnõeltega kinnitamine (eeldab piisavalt pehmet aluslauda).
Erinevad liimid, metallist joonlauad, täisnurgad... liivapabereid osta ehituspoest erinevaid + mingid klotsid nende jaoks.
Lauri Laidna - www.pistik.com
Kas selle noa asemel saab kasutada ka tavalist skalpelli ?lauri wrote:Põhiline töövahend on nn Xacto nuga : http://en.wikipedia.org/wiki/X-Acto
Näiteks selline http://www.yeint.ee/products/526/470/19 ... bimoot_8mm
Mis liimi mudeli ehitusel kasutatakse balsa liimimiseks?
Balsa jaoks on see väga hea liim http://europemodels.eu/p_1299_Cyano-acr ... xtra+20+g/
Olen seda Kullost ostnud.
Olen seda Kullost ostnud.
Cyano on esialgu ehitamiseks minu meelest natuke overkill.
Oluliselt mugavam, ohutum endale ja mudelile ning odavam on nt UHU Hart nimeline liim. Müüb seda nt Mikromaailm
Lisaks rõhutan veel, et ehitama hakates kontrolli väga hoolikalt üle, et klotsid, millest liivapaberiklotse hakkad tegema ning laud, millel kogu tiiva konstruktsiooni laduma hakkad, oleksid täiesti sirged - muidu võib rõõm lennukist väga üürikeseks jääda.
Ei taha entusiasmi rikkuda, kuid Guppy on päris esimeseks lennukiks, mida täiesti omal käel ehitada natuke keeruline valik. Samas klassikalise balsakonstruktsiooni põhitõed peaks väga hästi selgeks saama.
Mina soovitaks millestki nõks robustsemast alustada või otsida endale mõni alaga kursis mentor, kes hoiaks silma peal, et ehitamisel väga suuri vigu sisse ei tehtaks.
Oluliselt mugavam, ohutum endale ja mudelile ning odavam on nt UHU Hart nimeline liim. Müüb seda nt Mikromaailm
Lisaks rõhutan veel, et ehitama hakates kontrolli väga hoolikalt üle, et klotsid, millest liivapaberiklotse hakkad tegema ning laud, millel kogu tiiva konstruktsiooni laduma hakkad, oleksid täiesti sirged - muidu võib rõõm lennukist väga üürikeseks jääda.
Ei taha entusiasmi rikkuda, kuid Guppy on päris esimeseks lennukiks, mida täiesti omal käel ehitada natuke keeruline valik. Samas klassikalise balsakonstruktsiooni põhitõed peaks väga hästi selgeks saama.
Mina soovitaks millestki nõks robustsemast alustada või otsida endale mõni alaga kursis mentor, kes hoiaks silma peal, et ehitamisel väga suuri vigu sisse ei tehtaks.
Cyano on mu meelest väga hea valik - mulle meeldib asjaolu,et kuivab mometaalselt - koostad sõlme,vaatad,et kõik on sirge - tilk liimi vahele ja valmis ta ongi - ei ole ohtu,et kuivamise ajal konstruktsioon kuhugipoole kõveraks tõmbub või ära vajub.Balsa liimimisel on mulle meeldinud kõige vedelam variant - see jookseb kenasti liite vahele.Kiirest kuivamisest lähtub probleem - ei säili kaua peale pudeli avamist ja peale töö lõpetamist pead korgi ümbruse puhta hoidma - muidu järgmisel korral pudelit lahti ei saa.
Liiga keerulise konstruktsiooni puhul kipub entusiasm üle minema ja kui ükskord valmis saab ,siis ei julge katkiminemise hirmus lennutada 
tundub tõesti vähe keeruline olevat - mõistlik oleks võibolla mõnd treenerilaadset lennukit valmistada - lihtsad sirged tiivad,kere balsalaudadest,stapp sirge jne.Sellise lennukiga oleks hea ka esimesed lennud teha - võibolla esimesed remondidkiGuppy on päris esimeseks lennukiks, mida täiesti omal käel ehitada natuke keeruline valik

pole sel guppil häda midagi,saabki tugevad ristsed kätte algatuseks,aga liimi suhtes on Kunol jumala õigus,pole mugavamat liimi balsa jaoks, kui kõige vedalam CA.
Siit veel Guppy kohta.
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=996029
Mul on olemas ka Guppy joonised,nii pdf kui ka DFX failina.
Siit veel Guppy kohta.
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=996029
Mul on olemas ka Guppy joonised,nii pdf kui ka DFX failina.
Harjumaa-Tallinn-Harjumaa
Spectrum DX9 2,4G
FOX EPO Glider 2,3M
DISCUS CS 2,6M
PROXIMA II 2,8M
CONDOR 2,5M
VOLARE 230
ELIPSOID EVO 280
Hot Pepper 3D
Durafly™ HyperBipe 900mm EPO
Spectrum DX9 2,4G
FOX EPO Glider 2,3M
DISCUS CS 2,6M
PROXIMA II 2,8M
CONDOR 2,5M
VOLARE 230
ELIPSOID EVO 280
Hot Pepper 3D
Durafly™ HyperBipe 900mm EPO
Eks see on kõva nokitsemine aga see mulle meeldibki. Puiduga olen tegelenud väga palju ja tegelikult aastaid tagasi ka kodustest käepärastest vahenditest ehitanud visatava lennuki. Selleks käepäraseks materjaliks oli tookord kaks katuse laastu millest tegin tiivad. Olenematta oma suurest kaalust isegi lendas natuke
to Ervin2 Mul olemas plaanid nii originaal guppy mk2-le kui ka hotwing mudelile. Esialgu prooviks aga selle lihtsama variandi valmis teha.

to Ervin2 Mul olemas plaanid nii originaal guppy mk2-le kui ka hotwing mudelile. Esialgu prooviks aga selle lihtsama variandi valmis teha.
Kui esimene lennuk, siis võiks vo penost või muust vahtplastist olla valmistatud. Kahju oleks vaadata nii suurt vaeva kohe purunemas...
Kasutajal arvid123 oli hea ja lihtne mudel valmimas. Ehitab Kullos juhendaja käe all.
http://forum.pistik.com/viewtopic.php?t=5169&highlight=
Kasutajal arvid123 oli hea ja lihtne mudel valmimas. Ehitab Kullos juhendaja käe all.
http://forum.pistik.com/viewtopic.php?t=5169&highlight=
T-Rex 600 EFL DFC 3GX HV; T-Rex 600N DFC 3GX OS55 LimitedEdition HV; HK250GT - DFC 3gx savöx jne
; RF 5,5G; DX9; RoboCat 280 (Holybro F7, Tekko32, Atlata2 HV, Monster 2 jne )

Häid pakkumisi on tihti ka eBays:
http://shop.ebay.com/i.html?_nkw=balsa+ ... eet&_sacat
http://shop.ebay.com/i.html?_nkw=balsa+ ... eet&_sacat
Kullos on müügil kolmnurksed liistud mille mõõtudeks on 6x25...et siis ristlõige on täisnurkne kolmnurk külgedega 6x25? vaja on mul 6x6.
Ja süsitoru on kullos mõõtudega 6,0 x 4, 0. See tähendab siis ilmselt välimist diameetrit ja sisemist diameetrit. Joonisel on antud, et süsitoru mõõdud peaks olema 6,0 x 1,0 aga nagu ma aru saan on siin see 1,0 mm toru seina paksus. Kui palju see lennuki kaalu ja raskuskeset mõjutab kui ma kasutan süsitoru, mille seina läbimõõt on ühe asemel kaks millimeetrit?
Ja süsitoru on kullos mõõtudega 6,0 x 4, 0. See tähendab siis ilmselt välimist diameetrit ja sisemist diameetrit. Joonisel on antud, et süsitoru mõõdud peaks olema 6,0 x 1,0 aga nagu ma aru saan on siin see 1,0 mm toru seina paksus. Kui palju see lennuki kaalu ja raskuskeset mõjutab kui ma kasutan süsitoru, mille seina läbimõõt on ühe asemel kaks millimeetrit?
6x4mm toru "seina" paksus ongi 1mm, sest torul on "kaks seina"ArdiK wrote:Ja süsitoru on kullos mõõtudega 6,0 x 4, 0. See tähendab siis ilmselt välimist diameetrit ja sisemist diameetrit. Joonisel on antud, et süsitoru mõõdud peaks olema 6,0 x 1,0 aga nagu ma aru saan on siin see 1,0 mm toru seina paksus. Kui palju see lennuki kaalu ja raskuskeset mõjutab kui ma kasutan süsitoru, mille seina läbimõõt on ühe asemel kaks millimeetrit?

edit: Mart jõudis ette!

edit2: mõttetalgutele suure ringi küsimus > mitu seina on torul? (õige vastus: 2)
Last edited by lauri on Wed May 04, 2011 16:24, edited 1 time in total.
ArdiK, ürita akule termorüüsi osta... seal saab teinekord ikka korralikku matemaatikat harrastada
ehk siis ringi diameetrit tahuka ümbermõõduks arvutada jne

torul on siis kokku vastastikku olevaid külgi integral nullist kuni 360 kraadini (tegelt rad jne) võetuna ringi funktsioonist, integrali lõpp ja nüüd jagad kahega, ongi lõpmata arv vastastikku olevaid külgi võttes ühe külje pikkuseks lim k -> 0 või mis 
Ära pööra tähelepanu eelnevale.
Turude mõõte saab erinevalt märkida, mõni märgib välismõõdu ja sisemõõdu, mõni märgib välismõõdu ja ühe seina paksuse (torul on üks sein, mis moodustab ringjoone) - viimane on rohkem levinud.
Meeleheitega ei ole mõtet veel tegeleda, selleni alles jõuad peale esimest lendu

Ära pööra tähelepanu eelnevale.
Turude mõõte saab erinevalt märkida, mõni märgib välismõõdu ja sisemõõdu, mõni märgib välismõõdu ja ühe seina paksuse (torul on üks sein, mis moodustab ringjoone) - viimane on rohkem levinud.
Meeleheitega ei ole mõtet veel tegeleda, selleni alles jõuad peale esimest lendu

T-Rex 600 EFL DFC 3GX HV; T-Rex 600N DFC 3GX OS55 LimitedEdition HV; HK250GT - DFC 3gx savöx jne

Toru mõõt
Aga kuidas märgitakse koonuselise toru mõõtusid?
http://www.shop.r-sky.com/Tube-Carbone-p-110-c-6.html
Ma saan aru, et toru on 1meeter pikk ja 3mm on ilmselt peenema otsa välimõõt.
Aga seina paksus ja jämedama otsa mõõt jääb teadmata.
http://www.shop.r-sky.com/Tube-Carbone-p-110-c-6.html
Ma saan aru, et toru on 1meeter pikk ja 3mm on ilmselt peenema otsa välimõõt.
Aga seina paksus ja jämedama otsa mõõt jääb teadmata.
miks kooniline?
See toru peaks ikka olema mõlemast otsast sama diameetriga, lihtsalt kujutatud on selliselt nagu inimene asju näeb.
See toru peaks ikka olema mõlemast otsast sama diameetriga, lihtsalt kujutatud on selliselt nagu inimene asju näeb.