Turku Airshow

Teavita toimuvatest võistlustest ja kokkusaamistest ning treeningutest.

Moderators: Marek, mart63

Post Reply
User avatar
silver
Posts: 185
Joined: Fri Nov 16, 2007 13:37
Location: Värska

Turku Airshow

Post by silver »

Tere

Kui kellelgi huvi ja võimalusi , siis sell nädalal toimub Turku lennuväljal airsow, täpsemalt saab lugeda http://turkuairshow.com/fi/home , toimub kaks päeva ja tekst mida seal üritusekohta kirjutatakse on üsna huvipakkuv.
53 401 449
Kopter: T-Rex 450 Sport , Mini Titan E325
Raadio: Spektrum DX6i 2,4GHz
andi
Posts: 140
Joined: Mon Aug 23, 2010 23:18
Location: Harjumaa, Järvamaa

Post by andi »

Deem, oleks ma seda enne teadnud. Planeerisin väikse puhkuse Soomemaal mõni päev hiljem, juhannuse ajaks.

Luureinfo ütleb, et "Thunderbirds" näitab ennast järgmisel nädalal ka Tallinnas. Jälgige reklaami ja hoidke silmad lahti!
Raadiod: 35MHz kanal 61 ja 63
2,4GHz DSM2/DSMX
Marek
Posts: 2912
Joined: Tue Jul 26, 2005 15:43

Post by Marek »

Keegi teab mõnda head ööbimiskohta läheduses?
User avatar
silver
Posts: 185
Joined: Fri Nov 16, 2007 13:37
Location: Värska

Post by silver »

Jäi silma selline majutus koht http://turku.fi/Public/default.aspx?nod ... ntentlan=1 , hinnad tunduvad suht ok , ainult et pole uurinud kas vabu kohti on , kuid seda saab ju helistades järele kysida.
53 401 449
Kopter: T-Rex 450 Sport , Mini Titan E325
Raadio: Spektrum DX6i 2,4GHz
Marek
Posts: 2912
Joined: Tue Jul 26, 2005 15:43

Post by Marek »

Sai käidud ja väga rahule jäädud. Kirjutan väikese ülevaate.

Suured tänud Silverile, kes üritust promos, sest muidu poleks sellest ealeski kuulnud. Kui nägin, et lähedal toimuval üritusel on pikselinnud USAF Thunderbirds, siis ega palju rohkem mõtisklema ei hakanud - seda peab nägema!
Broneerisin laevapileti ja WikinLine viis auto ja kolm inimest edasi-tagasi üle lahe 116 EUR eest. Laupäeva hommik oli väga nutuse ilmaga aga eelneval päeval olin kontrollinud Turu linna ilmateadet ja see oli lubanud kena lennuilma show piirkonda. Kella 13 ajal hakkasime Turu linnale lähenema aga ilm ei olnud ikka veel paremaks läinud. Pilved madalad ja vihmasadu tihtiesinev. Helistasin soome Laurile/Laurinko :), kes juba varakult kohal oli ja tööd tegi (töötab Soome mudelipoes). Laurilt saadud teave oli masendav: lennuväljal ei pidanud miskit eriti toimuma vihma tõttu. Tuli kuskil aega surnuks lüüa ja loota parimat.
Peale 2 h shopingut mingis supermarketis jõudsime lennujaama. Vihm oli järele andnud ja lennuväljal tegi mingi kopter trikke. Parkimiskoht leitud (parklaid oli mitmeid ja kõik puupüsti täis) sai kassast show pilet 20 EUR eest ostetud ja parklapilet 5 EUR, mida tegelikult üldse vaja ei läinudki, selgus hiljem.
Vaatamist oli küllaga. Koha hakkasid silma A-10 ründepommitajad, mida ma oma silmaga veel näinud ei olnudki vist, kuigi olen käinud väga suurtel lennushowdel. Kaua seal maas seisvaid lennukeid aega uudistada ei olnudki, sest üks Soome F-18 ajas oma mootorid pöördesse ja tuhises taevasse.
NÜÜD MA EI LIIALDA! See oli hull vend. Ma olen ennegi vigurlendu näinud erinevate hävitajate esitluses aga see oli hull mees ma ütlen. Ta tuli sõlmedest ja kuuba kaheksatest nii madalal välja, et ma lihtsalt ei suutnud oma silmi uskuda. Ta oli ammu läbi varisenud, kohtumisnurk oli no mingi 45 kraadi ja ikka veel vajus ja siis vist puht mootorite jõul rebis end mingi 20-30 m enne maad tagasi tõusulendu. Huhh, siiani meenutades hakkab süda kiiremini põksuma. Ja siis see heli. Sellised väiksemad lennushowd ongi ägedad, sest saad lennukitele lähedale. Pariisis ma vaatasin vist kilomeetri kauguselt ja lennurada ei näinudki. aga Turus olin vist max 200 m kaugusel rajast ja kui F-18 oma kaks mootorit järelpõletitega raja kohal 50 m kõrgusel täispöördesse ajas, siis oli kõrvadel jube valus - sõna otses mõttes. Targemad muidugi sulgesid kuulmeavad aga no ma panin hullu :)
Hollandist oli kohal vist ainult showlendamisega tegelev F16 meeskond kahe lennukiga - väga shefilt värvitud üks isend. Üks neist tegi siis rahvale kõike mida suutis ja see oli võimas. Eriti effektne oli flare´ide (peibutusküünlad) laskmine ja järsud manöövrid, mis tekitasid lennukile keeris- ja kondentsjälgi. KIIRE MÖÖDALEND oli ka tema tõmbenumber. Helikiirust muidugi ei ületatud, see vist Euroopas keelatud aga väga palju puudu ei jäänud vist :) igastahes mööda vuhisedes 50 m kõrgusel liikus lennuki hääl kuskil 200 m lennukist tagapool :) ÜLI KÕVA!
Soome Hawkid tegid ka kena formatsioonlendu, kuigi jah peale kahte eelnevat lendu jäid veidi lahjaks/vaiksesks, aga pole need ka järelpõletitega lennukid. Lendasid muidugi soomlased väga ilusti ja lähestikku ning täpselt. Hawkid on üldse ilusad lennukid, nagu lendavad delfiinid :) Eestil võiks need olla :)
Lennupäeva tippsündmus olid muidugi USAFi pikselinnud :) Nende show algas juba maapeal. Lennukitesse siseneti muidugi sama koordineeritult nagu hiljem lennati. Kõik see mees ja teenindav personal töötas nagu peegelsaalis identsete liigutustega ning kõik 6 lennukit üheaegselt mehitatud said. Muidugi lasti kõlaritest USA isamaalist juttu jmt aga see ei seganud väga. Mul õnnestus end paigutada huvitava kaadervärgi lähedusse. Mingi väike järelkäru, mis käis lahti ilmajaamaks, side- ja videosillaks Thunderbirdidega. Muidugi kuulus see nende tiimi, oli sinipunavalgetes triipudes ja tähekestega kaunistatud ja selle ümber askeldas asjalik ja väga viks vormides meeskond, kes siis hoolitsesid rahva informeerimisest, mis toimumas on, muusika mängimisest, videpildi edastamisest jne. Meeskonnas olid ka inimesed, kes olid pilootidega või vähemasti nr 1 lennukiga sides ja andsid mingeid juhiseid või nõuandeid.
6 Thunderbirdi andsid super show päeva lõpetuseks, siin palju midagi rääkida ei oskagi, seda peab ise nägema. Järgmine tase vist Blue Angels :)
Nii et igati kordaläinud päev ja reis kokkuvõttes. Öömaja leidmiseks pidi küll peaaegu pool teed Helsingisse tagasi sõitma peale tunnist ootamist, et parklast välja sõite (hull ummik) aga Lõuna-Soome on ilusa loodusega ja väärt avastamist. Kes sealkandis ööbimist otsib, siis super koht mida soovitada on siin: http://www.donsby.net/index_eng.php
25 EUR öö koos hommikusöögiga tuli nina kohta kolmele ühes toas.
Edu! Ja käige lennushowdel! Järgmine juba Jämil varsti.
http://gallery.pistik.com/view_album.ph ... nnushow-11
Image

Image

Image

Image
User avatar
Submarin
Posts: 826
Joined: Sun Aug 27, 2006 17:49
Location: Tln

Post by Submarin »

:shock: võimas
Futaba T8FG
TBS Discovery
GoPro 3 BE +

51980760
User avatar
felch
Posts: 1462
Joined: Wed Apr 22, 2009 16:48
Location: Tallinn, Nõmme
Contact:

Post by felch »

Kuidas see esimene pilt on saadud? Oleks nagu õhust tehtud, ega sa ometi...?
Pole midagi paremat halvast ilmast !
Marek
Posts: 2912
Joined: Tue Jul 26, 2005 15:43

Post by Marek »

EDIT: Homseks tähtpäevaks tellisin Thunderbirdid Tallinnasse lendama. Hoidke siis silmad ja kõrvad lahti 12.45 ajal. 8)
User avatar
silver
Posts: 185
Joined: Fri Nov 16, 2007 13:37
Location: Värska

Post by silver »

Kurb et ise ei saanud seda ilu vaatama tulla , kuigi olin 77 km kaugel, töö rikub teinekord kõik plaanid , kuid tore kui on inimesi kellel on see võimalus ja jagavad oma kogemusi kõigi teistega .
53 401 449
Kopter: T-Rex 450 Sport , Mini Titan E325
Raadio: Spektrum DX6i 2,4GHz
Marek
Posts: 2912
Joined: Tue Jul 26, 2005 15:43

Post by Marek »

andi
Posts: 140
Joined: Mon Aug 23, 2010 23:18
Location: Harjumaa, Järvamaa

Post by andi »

http://www.youtube.com/watch?v=MKS5YVTpTIc
Linnahalli katuselt nähtuna.
Raadiod: 35MHz kanal 61 ja 63
2,4GHz DSM2/DSMX
Post Reply