"Eesti parim rc piloot"

See on koht, kus rääkida kõigest mudelitega seonduvast, mis teiste teemade alla ei lähe.
Marek

"Eesti parim rc piloot"

Post by Marek »

Mind pani mõtlema J-i tänane üks postitus: "Eesti koondis asus teele!
Edu meie parimatele RC pilootidele!
http://www.f3j-bovec2011.si/
Pole ime kui meistritiitel tuleks Balti riikidesse ja Tragi Clusteriga!"
Arusaadav, et teele läksid Eesti parimad F3J piloodid aga kas nad on ka siis parimad RC piloodid üldse Eestis? Ma ei kirjuta nüüd, et kellegagi norida aga tahaks teada, kuidas mõõta seda parimaks RC piloodiks olemist? Saab seda üldse? Mille alusel? Tiitlite? Hmm...on ju klasse, kus "piloot" ise lennukit ei juhigi vaid heidab selle õhku ja see lendab nii hästi kui omanik seda timmida oskab. Kui selline inimene on rahvusvaheliselt ja Eesti siseselt kõige rohkemate tiitlitega, kas teda saab siis parimaks piloodiks pidada? Või on parim see, kes suudab lennukit igas asendis jube täpselt ja kiirelt juhtida? Kuna mudelism on tihedalt seotud spordiga ja spordis tihti parimaid selgitatakse, siis võiks siin seda asja veidi lahata.
Et teemasse veel vürtsi lisada, siis mina arvan, et hetkel on Eesti parim RC piloot Tarmo, kellele järgneb Jan. Vaielge vastu :)
Last edited by Marek on Tue Aug 16, 2011 14:59, edited 1 time in total.
ak

Post by ak »

Hei,

mina näen siin 2'te lähanemist:
1. J läheb ja parandab oma postituses RC F3J'ks ja teema lõppenud, või siis:

2. Defineerime parima niimoodi, et see on RC {lennuki|helikopteri|truggy|allveelaeva} piloot kes maailma/euroopa tasemel võistluselt kõrgeima koha noppinud. Miks mitte asja ka niimoodi vaadata.

AndrusK
Marek

Post by Marek »

J-i postituses ei ole midagi viga, see oli lihtsalt hea näide.
Aga kas sõna piloot ei peaks olema seotud ikka tegevusega piloteerimine?
Ma praegu avastasin enda eelmises postituses vea, et tõin võrdluseks klassi, kus RCga ei olegi midagi pistmist. Aga mõttest saite aru ju. Nt meie tublid ja kuulsad plaanerimehed on küll head meteoroloogia tundjad ja oskavad täpselt maanduda aga kui neile 3D lennuk kätte anda ja neilt mõnda 3D kiiret vigurit nõuda, siis nad jäävad jänni. Ja maailm, kui selline ei mängi siin rolli. Nii et kas siis ikka saab kasutada sellist väljendit ilma täpsustava infota, mis klassi parimat mõeldakse?
Aga laevad ja autod võiks praegu välja jätta, sest muidu läheb väga keeruliseks :)
[J]

Post by [J] »

AK punktiga 2. nõus :!:
Hinnang ei saa kindlasti olla stiilis "Ei väsi ennast kiitmast!"
Ikka muu maailma pilgu läbi ja "võsalendur", kellest maailm kuulnudki pole, see küll olla ei saa.
Lisaks on lennuülesanded nii erinevad, et rääkida saab parimatest, mitte kõige paremast. Ka on rahvusvahelistel konkurents nii tihe, et alati esimene olla ei saa. Saab kuuluda 20 parima hulka ja võidab, kes kunagi.
titan

Post by titan »

Teeks nii, et vahetaks meestel puldid peos ja kes siis võsalenduriks lennuplatsil jääb :idea:
Need suht erinevad alad ja võrrelda neid ei saa. Maailma minekul on vist eelarved ka selle võrra erinevad...
Siin kohal kutsuks ka purilendureid mudelistidepäevadega ühinema ja koos seltskondades olema.
Kunagi olid ka kopteri- ja vigurlennu piloodid omaette tuumikud ja korraga platsile ei mahtunud. Nüüd on kõik üks suur pere!
:)
Raptor X50/Airwolf/Mi-24 Hint/Agusta 109/AH-1 Cobra/T-28 Trojan
don`t fly faste then yours angel can fly!
ik

Post by ik »

"Eesti parim" mingil alal on siiski kohalikel võistlustel mõõdetav, olgu siis tegu võsalenduritega või mitte.
Aga võrrelda saab siiski võrreldavaid asju - mina küll ei julgeks kinnitada ,et Jurgis Kairys tingimata hea purilendur oleks või aladelt kus on võrdlusi tehtud- kas Sebastian Loeb on parem autojuht kui Raikkonen ? Rallis on asi ühtepidi väga selge ja vormeliga teistpidi..
Marek

Post by Marek »

Üks näide veel kopterite maailmast:
Nt Indrek on nn maailmas kõvasti tuntum ja käinud ka paljudel võistlustel aga ma ütleks, et hoopis Roman (pole vist kunagi ühelgi võistlusel osalenud) on parim neist (võimalik, et ka Kristjanist parem, pole ammu Kristjanit lendamas näinud) - kusjuures vaevalt, et Indrek mulle vastu vaidleb - noh muidugi oleneb mis alustel Indrek parimat määratleb :)
[J]

Post by [J] »

ik wrote:"Eesti parim" mingil alal on siiski kohalikel võistlustel mõõdetav, olgu siis tegu võsalenduritega või mitte.
Minuteada võsalendureiks on väga palju aastaid kutsutud neid, kes võistlustel ei osale. Olin ka vahepeal hulk aastaid võsalendur, kuid eelmisel aastal vahetasin staatust ja nüüd olen jälle tihti osalenud.
Alade parimaid on paraku palju ja aasta "kõige-kõige" otsustatakse vast ikka välisvõistlustel, sest nendel käiakse tegelikult päris hoolega :!:
prosper

Post by prosper »

Tuleks võtta ikka iga ala eraldi arvan ma. Nii palju häid piloote on Eestis erinevatel aladel.
Paneme nüüd Eesti parima kettaheitja ja Eesti parima sumomaadleja ning Eesti parima maletaja Eesti parima kümnevõistlejaga ühele joonele , siis arvan et sumo võidab. :) Sest peale sumoka sõbralikku kallistust peavad teised ikka kaua taastuma. :)
Kõiki nelja teab vaata et kogu maailm ja kõik neli on Eesti parimad .
Näiteks Andrus(ak) kes on Eesti lipu toonud nähtavale sellisel alal millega Eesti tasemel ju ei võisteldagi.
Paneks veel kõrvale meie Eesti SUPER STAARID keda enamus Eestis teavad aga maailmas vaevalt nad esi tuhandeski on. Kuid siiski me kuulame neid ja oleme nende üle uhked.
Räägime ikka inimestest nende tegude järgi olenemata kus maailma nurgas nad on . Olen näinud kuidas Tarmo, Marek ja Jan piloteerivad ja olen kuulnud meie F3 ja F5 maailma tasemel sportlastest.Tean kuidas on tunnustatud meie vanameistrit Jüri Roots`i. Olen ülimalt uhke kõige üle kui teen juttu mujal maailmas Eesti mudellenduritest.
Suured tänud teile Eesti mudellendurid.
Tunnustagem teineteist sest Eesti on nii väike.
Me kõik oleme pärit ju oma kodust ja nn. "võsast".
Hiiumaal öeldakse ka nii et jooda ja tantsita sa neid naisi palju tahad aga (et mitte otse välja ütleda n....mees ütlen) tegija mees tuleb ikka saali nurgast. :)
Jätan igale ühele oma arvamuse :)
Marek

Post by Marek »

No jah aga kas siis ikka loeb ainult tiitel või lennuki, kui sellise piloteerimise oskus? Tundub, et ikka ei saa tituleerida üldiselt parimaks või parimateks, vaid peab ikka lisama klassi, või kuidas? Kas kui nt Tarmol ei ole piisavalt finantse, et Argentiinasse MMile sõita oma oskusi näitama, siis ta ei saagi kunagi Eesti parimaks? Ja miks ei või mõni võsalendur Eesti parim olla? Äkki selle parima otsustab hoopis enamuse arvamus?
Ma arvan, et üldistada ja nimetada kedagi Eesti parimaks rc piloodiks ei saa vaid peab lisama täpsustuse, mis klassi parim ollakse. Kusjuures võistlustel võib tehnikaspordis midagi untsu minna ja kui siis tiitlist ilma jääda, kas siis langeb ka lootus olla parim?
Äkki see enamuse arvamus on kõige parem indikaator?
mart63

Post by mart63 »

Pointless teema, kriteeriumid on suhtelised ja iga vaatleja silmis erinevad.
Marek, mine lendama parem, mis klaviatuurikauboi su's nüüd äkki välja lõi :?: 8)
Peamine on, et inimesed naudivad mida teevad.
ak

Post by ak »

Hei Marek,

ma arvan, et "parim" peaks olema mõõdetav mingit moodi. Sest, kui ta pole mõõdetav, siis ta on maitse asi, aga maitse üle teadagi mitte ei vaielda, vaid kakeldakse ja on's seda vaja.

Niisiis, kui juba mõõta, siis peaks mõõtemeetod olema universaalne ja üldlevinud. Minul midagi muud peale rahvusvahelise võistluse ei koida selle peale.

Iseasi on see, et kui oluline on teada, et kes justnimelt see parim on. Võib-olla piisab sellest, et ollakse "lihtsalt" hea omal alal ja nauditakse seda mida tehakse ning et koju minnes on RC-vahendid kenasti ühes tükis. Kes aga "parimat" taga ajab see teab kust seda leida.

AndrusK
Marek

Post by Marek »

Küsimus ei olnudki nautimises, vaid mõistes ja selle kasutamises. Pointless võib pea iga teema kohta siin foorumis öelda ja kommenteerijate pingereas suht tipus olev Mart võiks ise rohkem platsile ilmuda :p
[J]

Post by [J] »

Marek wrote:mõnda 3D kiiret vigurit nõuda, siis nad jäävad jänni.
Sinu häda on, et Sa ei ole elus ühtegi tõsist võistlust näinud (ei plaaneri, ei vigurlennu) ja ei oska ette kujutadagi millist vigurlendu F3J parimad vahel enne maandumist rahvale teevad (kõrguse ja liigse energia kaotamiseks), muidu lendamisest rääkimata.
Arvamine pole muidugi keelatud.
titan

Post by titan »

kommenteerijate pingereas suht tipus olev Mart võiks ise rohkem platsile ilmuda
10 punkti
Sinu häda on, et Sa ei ole elus ühtegi tõsist võistlust näinud
Üks asi on see, mis me teinud näinud ja saavutanud oleme, teine asi on see, millega me foorumis tähelepanu püüame.
Ei usu, et Marek vähe näinud ja käinud on.
Last edited by titan on Wed Aug 17, 2011 1:00, edited 1 time in total.
Marek

Post by Marek »

[J] wrote:
Marek wrote:mõnda 3D kiiret vigurit nõuda, siis nad jäävad jänni.
Sinu häda on, et Sa ei ole elus ühtegi tõsist võistlust näinud (ei plaaneri, ei vigurlennu) ja ei oska ette kujutadagi millist vigurlendu F3J parimad vahel enne maandumist rahvale teevad (kõrguse ja liigse energia kaotamiseks), muidu lendamisest rääkimata.
Arvamine pole muidugi keelatud.
Et siis ikka on lennuki valdamine igas asendis ja täpselt tähtis jah? See on hea kui teete vigureid, siis on Eesti parim - minu standardite järgi - kuskil teie seas. Seda peaks tõesti ise nägema kuidas mõni Eesti plaaneril võistleja lennukit valdab nagu seda Tarmo või Jan suudavad.
Kusjuures, millal sa ise viimati Eesti vigurlendajate etteastet vaatamas käisid? Asi on kõvasti paranenud.
Aga tundub, et minnakse veidi teemast kõrvale. Ärge minge! Küsimus oli ju kas on võimalik üldse üldistada ja parimat välja kuulutada või saad seda ainult klassi kaupa ja tulemusi arvestades.
mart63

Post by mart63 »

Ma käin teistmoodi platsidel. :wink:
[J]

Post by [J] »

Igal aastal on ikka aasta parim (või edukaim) minuteada määratud. Tundub, et sel aastal on peapretendent Euroopa 5. õhuvõitluses. Selleks ja sellisel alal peab tõesti superreaktsiooniga superpiloot olema!
Enamus parimaid on tihti väga mitmekülgsed olnud. Plaanerimeeste hulgas on lihtne leida aastaid FAI vigurlendu lennanud mehi jne. Ala järgi lennuoskust hinnata on väga primitiivne.
Minu hinnang vigurlennule ei maksa midagi, aga kui Leedus ära käite (oli justkui plaanis), siis see on juba "kõva raha".
http://forum.pistik.com/viewtopic.php?t=5586
Siis saaks juba midagi hinnata.
Ropka

Post by Ropka »

Nädalavahetusel Jõhvis oli jutuajamine ohjameestega. Vingelt ohjalahingut pidav meie "koondise" mees ütles minu küsimise peale (et ikka nii kiirelt käib lahing ja vinge reaktsioon jne), et ise imestab alati kuidas teised tegelased raadioõhuvõtlust teevad, et see kolmemõõtmelisus tema jaoks näib uskumatuna...

kõik see teema on nii suhteline, kõik me lennualad on tegelikult täiesti eraldi teemad ju, ühe mütsiga neid ei saa lüüa
Kes on pühendunud oma alale, sellele tundub teised alad igava või tüütuna.

Kõigil meil on fotokad kodus, aga kui palju meist on mingitel konkurssidel või näitustel osalenud? Mõned siiski oskavad profipildistajatele ka koha kätte näidata, samas keegi ei tee seda võistluskirge rahuldades

tekib väike arusaamine, et ühed ei tea kuidas teised miskit teevad, sest omavahel kokku ei saada/ei nähta
kogun vanu vene lennukimootoreid
Marek

Post by Marek »

Täiesti päri, et ala järgi kedagi hinnata ei saa. Seega, kui oled Eesti meister F3A-s ei tähenda, et oled veel kõige parem üldse rc mudellennus. Küsimus juba esimesest postitusest saati ongi, kuidas siis hinnata ja kas üldse saab üldistada? Kas saab üldse kasutada väljendit parim Eesti rc piloot?
mart63

Post by mart63 »

Marek wrote:... Kas saab üldse kasutada väljendit parim Eesti rc piloot?
Ei.

MOTT. 8)
titan

Post by titan »

[J] wrote: Enamus parimaid on tihti väga mitmekülgsed olnud.
Minu hinnang vigurlennule ei maksa midagi, aga kui Leedus ära käite (oli justkui plaanis), siis see on juba "kõva raha".
http://forum.pistik.com/viewtopic.php?t=5586
Siis saaks juba midagi hinnata.
Ehk Hr J tuleb ja demonstreerib oma mitmekesisust mõnel avalikul üritusel, et kõik need suht julgelt öeldud sõnad ka meie silme all kinnitust leiaks.
Ei saa aru, kuidas NII KÕRGE lennuga mees siin meie suguste võsalenduritega vaidlusesse on üldse laskunud.
Minu jaoks on mudelism hobi ja pole kunagi end kuhugi tabelisse sättinud, ega pole kunagi kavas seda teha ka, kuigi on kutsutud - nii, et jään edasi võsalenduriks!
Naudin ka edaspidi vastavalt võimalustele rahulolevate, kompleksivabade võsalendurit seltskonda nend üritustel.
Ma arvan, et nii minul, kui paljudel teistel siin, kes mudelismi hobina käsitlevad, on omad väljundid mujal, millega tunnustust ja enesekindlust saada.
Aga kellel need puuduvad, eks need peavad oma saavutustest ettekandeid siin tegema, et ego kannatada ei saaks.
Kui jutt jookseb ja teravalt torgata oskad siis on ju kõik eeldused rahulolu saavutamiseks olemas ka.

Ja tegelikult, mis tähendab mõiste "võsalendur" rahvusvahelises mõistes lendurite seas?
[J]

Post by [J] »

mart63 wrote:... Kas saab üldse kasutada väljendit parim Eesti rc piloot?
Ei.
MOTT.
Ja seepärast ma kirjutasingi "parimad piloodid", seega mitmuses ja mitu neid üldse on, on määramata.
Probleemiga,kes on parem uisutaja, kas kiir- või iluuisutaja ei viitsi tegeleda, sest üks ei oska hüpata ja teine ei jäksa sõita.
ussimuna

Post by ussimuna »

titan wrote:Minu jaoks on mudelism hobi ja pole kunagi end kuhugi tabelisse sättinud, ega pole kunagi kavas seda teha ka, ...
Sama siinpool. Elu on niigi üks pidev võistlus/võitlus ... Tahaks vähemalt hobiga tegeledes sellest pisut eemale saada :wink: Mis ei tähenda muidugi, et ma "võistlejate" peale kuidagi sellepärast viltu vaataksin. Kõigil meil on omad kiiksud, minul kogunisti mitu :lol:
titan

Post by titan »

[J] wrote: Ja seepärast ma kirjutasingi "parimad piloodid", seega mitmuses ja mitu neid üldse on, on määramata.
Probleemiga,kes on parem uisutaja, kas kiir- või iluuisutaja ei viitsi tegeleda, sest üks ei oska hüpata ja teine ei jäksa sõita.
Ära mees nüüd vingerda ja kõrvale põikle.
Võsalendurid tahaksid ikka parimatest parimat näha! :lol:
Musketär viskas kinda, aga nüüd tuleb ka võidelda...on see siis elu või surm :wink:
Aga vastu pakuks teile küll Roma, kopteriga tagurpidi kaheksaid lennutades. 8)
Selle peale oleksin isegi panustama nõus :wink:
Andu

Post by Andu »

J MV! Ja siis MVx2

Parim / Parimad ... ainsus / mitmus ... mis vahet seal on? Koti tõmbad pähe kõigile neile, kes Teie postitust loevad ja ise teel ei ole.
Marek

Post by Marek »

Ok, kui rääkida mõistest Eesti "parimad", kes siis sinna alla vigurlennus ja kopterite ning muude alade (kus me pole rahvusvaheliselt esindatud) poolelt kuuluvad või ei olegi neid olemas, sest rahvusvaheliselt neil tuntust pole?
[J]

Post by [J] »

titan wrote:Võsalendurid tahaksid ikka parimatest parimat näha!
Neid saab näha ainult MM ja EM võistlustel. Kuni vaatamas ei käida, ei näe uneski!
Marek wrote:.. ei olegi neid olemas, sest rahvusvaheliselt neil tuntust pole?
Väljaspoolt Eestit vaadates on jah nii.
Marek

Post by Marek »

Ok, aga väljamaale võistlema lähevad ju ikkagi Eesti parimad, ehk eestlased valivad need parimad, kuidas siis praegu valida Eestis parimaid, kes lähevad väljamaale? Selleks ju ikka kohalikud võistlused?
Kpe

Post by Kpe »

[/quote]
Väljaspoolt Eestit vaadates on jah nii.[/quote]

Ja tore ongi! Olen isegi uhke, et võin pidada ennast nüüd täieõiguslikuks "Bushpilot"-iks. Kes teab, mida see tähendab, see saab aru.
Hobi on hobi ja keegi teine ei tohiks seda tegevust kritiseerida. Enesetõestust ma ei vaja ja võistlen muul alal ning hulga kõrgema konkurentsiga.
Tegelikult pole vist mõtet siia rohkem midagi lisada. Õnneks on paljud hobikaaslased juba oma seisukohad, mida 100% nendega jagan, "parima" suhtes siin välja öelnud.
Kahju ainult, et aeg ajalt tuleb ikka ja jälle kokku puutuda oma iseenda väikeses maailmas elavate kodanikega... Üldiselt on mudelistid ikka avatud mõtlemisega :)

Paneks selle asja nüüd kenasti lukku!
Post Reply