Kuidas lihtne eestlane tegi endale Quadcopteri

Ise tehtud - hästi tehtud. Näitame siin oma projekte teistele!
cuprum

Post by cuprum »

Scoop wrote:Proovisin järgi. Kui mootorid tööle panna ja pult OFF, siis masin jätkab samas vaimus ilma ühegi muutuseta.
Siis failsafe rakendab holdi - ehk, et kui signaal kaob, hoitakse endist seisu. Mitte just kõikse muhedam varjant.
Minemalennu põhjus teada - vaja veel põhjuse põhjus välja nuputada ;)
tommi

Post by tommi »

See võib tähendada seda, et puldi(vastuvõtja) ja saatja vahel kadus signaal ära. Soovitan sul teha range check.
Pista saatja taha mingi suva servo ja hakka eemale jalutama samal ajal puldiga servot liigutades.
Kui sul seal 100m peal ära kaob juba signaal, siis teada miks ta sul minema "jalutas".

Muidugi võid vaadata, kas sul vastuvõtja toetab "range-check mode" funktsiooni, kus saad vastuvõtja signaali võimsust vähendada mingi % või kordaja võrra.
Ehk siis peaksid kõndima ainult mõned kümned meetrid, et teada saada, kuidas vastuvõtja/saatjavaheline signaal toimib.
Scoop

Post by Scoop »

Kasutusel olev FlySky CT6B toetab vaevu neid põhilisi funktsioone, enamast võib vaid unistada esialgu :roll:
Täpne 3D skanneerimine, võta ühendust.
tommi

Post by tommi »

Noh, siis tee seda esimest minu pakutud varianti. et jätad saatja koos servoga kuskile kõrgema kohapeale istuma ja jalutad siis pult käes minema ja liigutad seda servot ning siis keegi teine inimene jälgib, et mis see servo teeb ja kui kaugelt veel ta liigub.
Scoop

Post by Scoop »

Proovin lähipäevil Su variandi ära, tommi. Ilmselt teen seda natuke muudetud moel. Kuna mul servosid ei ole, siis panen lihtsalt kopteril mootorid vaikselt tööle ja näpin Throttle Cut nuppu erinevalt kaugustelt, et leida see distants, kus ta enam mõju ei oma. Seda on nkn kasulik teada, kuna tulevikus kavas ka FPV tehnika peale laduda.

Sain ka selle ühe vigase mootori juhtme ära joodetud koduste vahenditega. Eks homme/ülehomme ole näha, kas masin ka häält hakkab tegema või tuleb kolm nädalat uut mootorit oodata :)

Lisaks - Kas keegi oskab soovitada häid ja vastupidavaid propellereid? Sooviks ära proovida, kas on ka tuntav vahe sees minu tellitud nirudel HobbyKing propsidel ja (ilmselt) kallimatel kvaliteetsematel propsidel. Võimaluse korral oleks link väga teretulnud. Uurisin neid APC omasid ja tihti jäi silma "APC style" propsid - Mida need endast kujutavad?

Midagi peab ka seoses selle failsafega välja mõtlema...see "jätkan samas vaimus" failsafe ei ole kohe üldse vastuvõetav :D
tommi

Post by tommi »

Ma vist ennem kirjutasin kaa, et need odavad EPP omad on saatanast. Ise kolisin APC slow flyer'ite peale ja sain lennuaega 7min pealt 13min peale ainult propside vahetusega. Mul on muidugi rctimer 4x880kv mootorid, 5000mAh aku ja 12" pikkused propellerid kaa. Need painduvad rohkem läbi ka kui 10"sed. Seega mida pikemad on propsid, seda jäigemad nad peavad olemad, et läbi ei painduks.
Scoop

Post by Scoop »

20. aprillil HK'st tellitud propsid jõudsid kohale. Olen positiivselt üllatunud - propsid on paremad kui oodata oskasin. Tegemist siis 9x4.7 GEMFAN propelleritega. Kokku sai tellitud 3 pakki CW ja 3 pakki CCW, seega 24tk. Olen hetkel lahti teinud vaid kaks pakki ja kõik propellerid on tasakaalus olnud (8 tk siis). Selle raha eest igati väärt kraam.

Sai kolm akut tühjaks sõidetud ja masinat timmitud. Alguses oli suurem tuul (ca 10m/s), õhtul pimedas väiksem. Saatuse tahtel kohtus masin mõned korrad maaga kokku ka mitte soovitud hetkel, kuid propellerid ning ka masin ise pidasid hästi vastu. Lõpuks suutsin ühe propelleri ikka ära painutada, aga katki ta ei läinud.

Varem katki olnud mootori juhe sai samuti termokahanevaga ära kaetud ning järgi proovitud - töötab probleemideta. Vahel järsemalt throttle andes märkasin, et masin kaldub ühe mootori poole. Arvasin kohe, et tegemist just selle vigasega, kuid hoopis teine mootor oli probleemiks. Katkine mootor oli nr 1 (esimene vasak) ja kaldus ta hoopis 4nda suunas (tagumine parem). Tundub, et see nö katkine hoopis liialt terve :D

Lisaks - Kui kellelgi on soovi 9x4.7 proovida ja samaväärseid 10x4.7 vastu anda, siis saab ehk diili teha. 9x4.7 on minu raske masina jaoks liialt väike. :?

Teen vaikselt ettevalmistusi Octo jaoks. Uurinud neid Controllereid siit ja sealt, aga midagi head ei ole leidnud. Joonis vähemalt CADis valmis :D

Illustratsioone ka:

Image Image Image
tommi

Post by tommi »

Räägi octost lähemalt, sest mu enda octo on lõpusirgel.
Ma võtsin sellise komplekti - http://www.infinity-hobby.com/main/prod ... ts_id=7956

Alumiiniumtorud vahetasin välja pikemate süsiniktorude vastu, et saaks panna suuremad propsi 13".

Kuna sul endal plaan ise teha, siis uuriks, et kas lased cnc pingis teha keskmised plaadid või kuidas sul idee on?
striker

Post by striker »

tommi wrote:Räägi octost lähemalt, sest mu enda octo on lõpusirgel.
Ma võtsin sellise komplekti - http://www.infinity-hobby.com/main/prod ... ts_id=7956

Alumiiniumtorud vahetasin välja pikemate süsiniktorude vastu, et saaks panna suuremad propsi 13".

Kuna sul endal plaan ise teha, siis uuriks, et kas lased cnc pingis teha keskmised plaadid või kuidas sul idee on?
Millega sa seda juhtima hakkad? Mis kontrollerit kasutad?
Selle samaga? http://www.infinity-hobby.com/main/prod ... d7ac281dcc
tommi

Post by tommi »

striker wrote:Millega sa seda juhtima hakkad? Mis kontrollerit kasutad?
Selle samaga? http://www.infinity-hobby.com/main/prod ... d7ac281dcc
hetkel apm1 atmega2560 + oilpan, tulevikus tahaks apm2.0 peale kolida.
Scoop

Post by Scoop »

Octocopteri ideest - Sooviks saada Octocopterit, mis on stabiilne ning sobilik aerofotode ja -videode tegemiseks. Masin, mida saab usaldada ka mujal kui tühjal väljakul. Hetkel on kaalukausil mitu varianti, mida tahaks proovida või mille vahel tuleb valida. Mõni on sigaodav, teine jälle parajalt kulukas, kuid eks aeg näitab, milline lõpuks tuleb.

Esimene variant - Kasutaks kahte odavat HobbyKing Contro Boardi (ja ka kahte akut ja Power Boardi). Kindlasti saaks masina lendama ka Y-kaableid kasutades, et neljast mootori väljundist kaheksa teha, kuid ei tundu hea variant. Plaanis on ühele ajule peale panna "+" konf ja teisele "X" konf ning mootorid siis ka vastavalt ühendada. Põhimõtteliselt on tegemist kahe erineva Quadiga, mis on kokku ühendatud. Probleemseks kohaks võivad olla üksteisega võitlevad gürod, kuid oled positiivse suhtumisega. Ilmselt saab neid piisavalt maha keerata, et nad võitlema ei hakka. Ajud paigutaks nii, et üks on spaceritega plaadi peal ja teine all, mõlemad samal kaugusel. Kasutaks ühte vastuvõtjat, mille ühendaks Y-kaablitega kahe aju külge. Põhimõtteliselt on seega võimalik masin sujuvalt alla tuua ka ühe Quadi rikke korral. Kuna HK aju ei ole kallis ja üks on olemas, siis on asi proovimist väärt.

Teine variant - Midagi high-end otsast. Näiteks DJI Innovationsi toodang:
http://www.dji-innovations.com/minisite/index_en.html
Hind on krõbe, aga proovimist väärt :roll:

Kolmas variant - Mikrokopter/Ardu/KkMulticopter/MultiWii controllerid. Ilmselt on midagi veel olemas, mida ma ei maininud. Võib-olla mõni vana kala oskab siinkohal nõu anda. Tähtis on Octocopteri konfi olemasolu, kaamera gimbal ja võimalus kasvõi hiljem GPS moodul lisada. Tegemist ei oleks nö "fun flyeriga", vaid pigem viisaka tööloomaga. Tinutada/joota ma põhimõtteliselt ei oska, seega tahaks "ready to go" plaati, mitte sellist, millel peab ise paar päeva juhtmeid siia-sinna jootma.

Raam - Algselt oli idee teha võrdsete käppade pikkustega Octocopter. Näeks välja midagi sellist:

Image Image

Joonisel olev on mõeldud 2x HK ajule ja 9"/10" propsidele (vastavalt väiksem/suurem ring). M2M distants on 70cm. Raami kergendamiseks tehtud augud on 10mm, mootorite kinnitused 3mm ja plaadi omad 5mm.

Kui idee liigub, siis ka plaanid muutuvad. Hetkel otsin võimalusi teha natuke suurem Octocopter (12-13" propsid) ja võimaluse korral kogu raam lasta ühes tükis CNC pingis. Seda saab teha muidugi vaid juhul kui suudan leida võimaluse teha võimalikult kerge (ja samas tugev) raam. Plaadid tuleks nkn CNC lasta, sest nii on täpsem, ilusam ja parem.
Oehh

Post by Oehh »

Plaanis on ühele ajule peale panna "+" konf ja teisele "X" conf ning mootorid siis ka vastavalt ühendada. Põhimõtteliselt on tegemist kahe erineva Quadiga, mis on kokku ühendatud. Probleemseks kohaks võivad olla üksteisega võitlevad gürod
See on päris huvitav mõte.
Aga ma prooviks ka nii, et paneks kontrollerid hoopis jadaühendusse :wink:
Nii väldiks eri gürode vastutöötamist.
Paralleelseks võiks jätta ainult Throttle

Saatjast tuleksid kanalid otse esimesele kontrollerile mis peaks olema "+" konfiga. Sealt edasi võtaks näiteks kas esimese või tagumise mootori ESC'i mineva otsa läbi Y kaabli ja ühendaks selle teise "X"konfiga kontrollri Elevatori sisendisse.
Sama saaks teha Eleroni kanaliga võttes võttes signaali kas Parema või vasaku mootori ESCilt.

Rudderi kanaliga peaks juba ükskõik olema kust kanalist signaali võtad.

Peab ainult jälgima, et ei võtaks reversseeritud signaali.
felch

Post by felch »

2 aju on muidugi huvitav idee aga (vähemasti minu meelest) mõttetu. Sa ei suuda tagada nende sünkroonset tööd - hakkavad pigem üksteist segama. Mitte ei saa aru, kuidas see süsteem võiks toimida.
Pole midagi paremat halvast ilmast !
aretaja

Post by aretaja »

ma arvan, et kui kasutada ühte plaati ja panna ühte väljundisse kaks regu on ikka märksa kindlam varjant. ma ei näe põhjust, miks ta ei peaks töötama.
Scoop

Post by Scoop »

Väike uuendus Quadcopteri teemal - Viimastel päevadel 3-4 korda päevas sõitmas käinud ja lendamisel hoopis teine mekk. Aku kohta enamasti üks õhkutõus ja üks maandumine (tahtlik :D).

Huvitavat ka - Imekombel on lendamise ajalt katki läinud kaks alumiiniumist(?) mootorikinnitust. Esimene läks Elva staadionil ja kopter hakkas vaikselt ringe tegema, kuid sain kenasti maanduda. Sai siis uus kinnitus tehtud kahest kihist trükiplaadist. Ma ütleks, et isegi parem kui algne :D

Image

Teine kinnitus läks eile õhtul Maaülikooli campuses tiirutedes. Samamoodi õhust. Kuulsin, et mingi imelik kolin on juures ja maandusin. Kopteriga tutvudes avastasin, et kinnituse oli mõlemalt poolt ära murdunud ning mootor püsis kinni vaid seetõttu, et allesjäänud kinnituse osa oli kahe kruviga äramurdunud tükkide taga kinni. Lucky me! :D

Mõtlesin uusi propse ka katsetada. Kui eelmistel oli Nokiaga filmides korralik vibra sees, siis uutega on see oluliselt väiksem. Võrdluseks kaks videot ka:

9x5 Propellers (Standard and Counter Rotating) (6pc):
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=11332

Video:
http://www.youtube.com/watch?v=ms9EhiXO ... ure=relmfu

Slow Fly Electric Prop 9047R SF (4 pc - Green Right Hand Rotation) (CW ja CCW pakid):
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... duct=22445

Video:
http://www.youtube.com/watch?v=vW9l-eXk ... e=youtu.be

Lisaks - olen positiivselt üllatunud selles, kui stabiilne see odav HobbyKing control board on. Tuulevaikse ilmaga saab tõesti panna masina õhku nibin-nabin seisma. Kasulik lisaväärtus kui vahel vaja seljakott selga panna, et edasi liikuma hakata :)
Scoop

Post by Scoop »

Täna läbis masin värskenduskuuri. Kuna soovimatuid (:D) maandumisi enam ei eksisteeri, siis sai masinat ka natuke kõpitsetud, et vähe parem välja näeks ning endal esi- ja taguosa vahel parem orienteeruda oleks.

Tundus hea mõte olevat tagumine osa ka ära värvida, seekord siis punaseks. Kuna roheline osa oli osaliselt ära kriibitud, siis sai seegi esmalt maha hõõrutud oma suure sõbra liivapaberiga ning hiljem uuesti värvitud.

Image Image Image

Huvitaval kombel on kõik alumiiniumist mootori kinnitused õhus katki läinud. Asendused tehtud trükiplaatidest.

Paar videot ka. Nii ta hetkel lendab. Enda suunas lendamine tahab harjutamist. Peab hakkama FPV suunas vaatama :)

http://www.youtube.com/watch?v=V8PqZF-wM2o
http://www.youtube.com/watch?v=0k-kybOX ... ure=relmfu
rreims

Post by rreims »

Väga ägedalt lendab! Aga kaheksaid paremale vasakule? Endast eemale ja tagasi kaheksad on järgmine level! :D
Oehh

Post by Oehh »

FB-s, HobbyKing Lives on tekkinud mingi pilt uuest multicopteri ajust.
Jääb mulje, et kaheksa väljunit - ehk siis octocopterile.
Aga müügis küll veel seni pole :cry:
http://www.facebook.com/photo.php?fbid= ... 405&type=1
striker

Post by striker »

Scoop wrote:
striker wrote:Mis see reaalne lennuaeg ehk jalad maast lahti on?
Hetkel ei oska kahjuks öelda. Olen sattunud alati lennutama suure tuulega või kitsas kohas ning pole saanud terve aku aja õhus olla. Pakun 15-20min.
Kuidas nüüd lennuajaga lood on? :) Jalad on maast lahti kogu aeg vist?
Scoop

Post by Scoop »

striker wrote:
Scoop wrote:
Hetkel ei oska kahjuks öelda. Olen sattunud alati lennutama suure tuulega või kitsas kohas ning pole saanud terve aku aja õhus olla. Pakun 15-20min.
Lennuaeg jääb enamasti 15-16 minuti kanti. See on selline tavaline lend, et koguaeg liikumises.

Avanes meeldiv võimalus uut raami proovida - Raam_V3. Tegemist on 3mm vineerist tehtud raamiga, mis on AutoCAD jooniste alusel laseriga välja lõigatud. Hetkel on asi veel nö testifaasis ja lennuomadusi kommenteerida ei oska. Täna sai käidud korra proovimas, aga sellise meeletu tuulega ei ole mõtet võidelda. Lisan illustratsiooniks ka mõned pildid:

Image Image Image Image Image Image Image

Võrdluseks vana raamiga. Kui vana kaalus 495g, siis see kaalub 270g. Jalad on lõigatud täpselt nii pikad, et aku ulatuks maast pool sentimeetrit kõrgemale. Mootori kinnituseks on kohe raamil neli auku täpselt nendele mootoritele (kõikidel moooritel peaks muidu sama vist olema? 16mm/19mm tsentrist-tsentrisse). Kui lähemalt vaadata, siis on näha, et keskmised plaadid on nö "Octo-valmidusega", st vaid neli jalga juurde lõigata ja octo valmis. Kõige alumisel plaadil on augud täpselt HK Controlleri ja Power Board jaoks (45mm) ja kogu mant mahub keskele ära, st pole enam karpi tarvis. Käppade tugevndused on lausa loodud ESC'ide kinnitamiseks, sobivad täpselt nende alla. Eelmine kopter kaalus 1405g kokku, nüüd 1200g. M2M distants varem 46 cm, nüüd 74 cm. Suured tänud ka härrale, kes selle prototüübi mulle välja lõikas! :D 9" propsid näevad nii suure masina küljes eriti mannetud välja, aeg 12" vaadata :roll:
Last edited by Scoop on Sat May 19, 2012 9:18, edited 1 time in total.
Scoop

Post by Scoop »

striker wrote:
Scoop wrote:
Käisin uue raamiga ka proovimas. 20 minutit lendu on Lipol 12,6V -> 10,8V. St 4.2V per cell langeb 3.6V peale. Minu arust täitsa meeldiv tulemus. Alati võiks muidugi rohkem saada lennuaega... :D
striker

Post by striker »

Kas see raam_V3 on ikka kohapealne toode? Kas tulevikus on võimalik endale ka soetada :)
Scoop

Post by Scoop »

striker wrote:Kas see raam_V3 on ikka kohapealne toode? Kas tulevikus on võimalik endale ka soetada :)
Jah, raam_v3 on Eesti toode. Eks seda näha ole, kas ka teised soetada saavad, mitu huvilist olnud juba :)
pohjakas

Post by pohjakas »

ilusaim multikopteri raam mida näinud olen! palju selline maksma läheb? kust kaudu soetada saab? :shock:
Scoop

Post by Scoop »

pohjakas wrote:ilusaim multikopteri raam mida näinud olen! palju selline maksma läheb? kust kaudu soetada saab? :shock:
Küll aeg näitab. Kõigepealt tuleb läbida testifaas :wink:

Katsetamisse läks Raam_V4 :)

Uus raam on mõõtudelt oluliselt väiksem ning seetõttu ka äkilisem. Kogu kopteri kaal vähenes ca 42g võrra. Keskosa on tunduvalt suurendatud, et kogu vajalik kraam (controller, power board) sinna ära mahuks. Lisaks sellele on raam kordades tugevam kui Raam_v3. Kasutatud on 3M kruve, et raam kindlalt koos püsiks.

Image

Peagi ehk ka FPV komplekt kohal, saab vähe pikemaid otsasid tegema hakata :)

Lisaks - küsimused kogenenud vanadele.

1. Missuguse arenenuma controlleri poole tuleks edasi vaadata?
2. Kas FPV komplekti kaamera tuleks gimbaliga liikuma panna või statsionaarselt kinnitada?
3. Mis materjali täpselt BlueBeam antenni tegemiseks kasutatakse ja kust seda soetada?
tommi

Post by tommi »

Scoop wrote: 3. Mis materjali täpselt BlueBeam antenni tegemiseks kasutatakse ja kust seda soetada?
Sa vist mõtled seda IBCrazy Cloverleaf antenni FPV lendamiseks jah?
You will want to use a good stiff wire. Copper is a bit too soft, but copper clad steeel works really well. .020-.045 mig welder wire is great and you can probably get it from your local machine/weld shop for free. Memory wire from Hobby Lobby is also a good choice.
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1388264
k3rpzor

Circular polarized antennid

Post by k3rpzor »

Tegemiseks vajad SMA pistikuid. Kui tegemist on Hobbykingi FPV vastuvõtja ja saatjaga, vajad RP-SMA. Ehk siis sellist http://www.crack-wifi.com/forum/img/ima ... Female.gif.
Lisaks vajad koaksiaalkaablit. Kõige rohkem soovitatakse RG316, sest seda on kõige parem tinutada ja see ei sula. Sobivad ka RG58 ja RG174.
Veel vajad mingisugust traati, mis oleks võimalikult tugev ja mida oleks võimalik tinutada, kas siis vasetatud MIG traat või mingisugune hõbetatud traat. 5.8 Ghz puhul võiks traadi jämeduseks olla 0.6mm ja 2.4 Ghz puhul 0.8mm. Traadi paksus on tegelikult väga oluline.

Esialgu tasub kaamera vist ikka täielikult kinni panna. Ilma stabilisatsioonita kopteriga toob kaamera liikumine kaasa ainult õnnetust. Kopteriga lennates tuleb kogu aeg maapinna liikumist jälgida. Lennukiga on loomulikult lihtsam FPV-ga lendamist alustada. Kopteriga alustades kasuta võimalikult tugevat raami :lol:
rallikas

Post by rallikas »

Kui tahad antenni natuke odavamalt ehitada võid originaal "rubber ducky" antenni ära lammutada- saad sobiva pistiku, mille otsas on jupp koaksiaalkaablit.
aero

Post by aero »

Teema jätkuks, sai ka siis ehitatud saatjale "blubeam" antenn, aga ei leia palju peab olema kaabli pikkus. Kasutan 2,4GHz ja kaabel on rg316
pohjakas

Post by pohjakas »

kas raam V3'ga ja raam V4'ga on ka videosid tehtud? :) kuidas kergematele põrutustele ja kukkumistele vastu peavad :shock:
palju raam V3 ja V4 mõõtmed on?
Post Reply