Kriitiliselt kollasest

Teavita toimuvatest võistlustest ja kokkusaamistest ning treeningutest.

Moderators: Marek, mart63

Post Reply
vana

Kriitiliselt kollasest

Post by vana »

Ei pannud nimme seda küsimust "ei vaba teema", "üldise arutelu" või "naljaviluks" alla.
Midagi hakkab seal kollasel looma. Plaanerimeestele on juba täna kõik OK, kuid ratastega mudelitele on puudused suured.
Alustame "peenrast". Siledus on lootustandev ja ka rulli lohistas eile Ropka kohale. Mis aga viga? Meie murukülv on ikaldunud. Seeme idanes millegipärast, pakun 10-15%. Paras jama, eriti kui ees on põuaperiood. Ise loodan sinna külvata enne rullimst 1-2 kg valget ristikut, mis peaks asja pisut parandama. Rullida on veel pisut vara.
Kuno pügatud rist. Maapinna üldine tasapinnasus pole piisav. On kõva ja madala muruga, kuid väga jõnkslik. Käiva mootoriga maandumisel on propi terveksjäämine tubli vedamine.
Olen siin (ja nagu igal pool mujal) radikaalse lahenduse poolt. Tuleb palgata tehnika ja maandumisrada siluda.
Greideri töötund on 800.- kandis, kui leiaks selle lähedusest, saaks 2000 eegiga hakkama.
Probleem on muidugi ka maaomanikega. Lennutada võime seal igameheõiguse alusel, muru pügamiseks on luba. Nüüd võiks omanik lubada ka õige pisut siluda. Loomulikult ei tohi mingist greiderist mitte kõssatagi.
Kogu seda asja ajame väga väikse grupiga, mina isiklikult alla ei anna...
Marek

Post by Marek »

Toetan igati! Üks uus nutsakas raha on vaja kokku ajada ja ühed-kahed korralikud töötalgud veel teha: valmiva esindusplatsi ümbrusest munakivid (nüüd juba kahjuks kõrge muru peidus) ära korjata ja niita 5 m ulatuses radade ümbert (muidu ei leia varsti kohtagi üles :) ja maandudes takerdub telik maltsa latva). Kahjuks eelmine kord, kui kutsusin kive korjama jne, parkisid kõik ennast sinna varuplatsile ja niideti seal, mis pole paha aga põhi platsil pole enam ammu keegi midagi teinud - ja mul oli veel labidas kaasas ja puha :( aga no üksi ma seal ka rügama ei hakka kui teised lendavad kõrval. Kui need kivid sinna maha jäävad siis pole asjal üldse mõtet ja võibki seda varu platsi kasutama jääda, seal pole vähemalt veidi mööda maandudes totaalset hävingut karta.

Mina olen alati valmis tööd seal platsil tegema ja veidi raha köhin ka välja kui keegi kogub. Rohkemat initsiatiivi ma üles ei näita, sest muidu hakkab võim pähe :D nagu ajalugu näitab. Nii, et kes see keegi on, kes inimesed kohale kutsub, tööd kätte jagab ja rahad korjab on teie kõigi otsustada.
Kuno

Post by Kuno »

Vanale - arvan,et ära ristikut külva,õigem oleks külvata kitsalehelisi.Probleem väga lihtne - tulevikus ilmselt tuleb arvestada võilille rünnetega ja kõige efektiivsem vahend selle vastu on keemia,aga keemia hävitab ära ka ristiku ning tulemuseks on must maa.Kõige õigem on külvata nn.pallimuru,mis koosneb mingist minule tundmatust kitsalehelisest rohust - kannatab suurepäraselt tallamist,kuivust ja võililletõrjet (kogu teema koduaias ära katsetatud).Muidugi võiks rohuvaip koosneda ka võilillest,kuid võilill ei kannata tallamist ja ei moodusta tolmu kinni hoidvat vaipa.
Praeguse idanemisega arvan,et võib isegi peaaegu rahul olla - las kasvab,võibolla külvata vähe seemet juurde,aga arvan,et pilt on üldiselt ootuspärane.Rullida on vaja,et tekiks sile ja kõva pind ja võiklill ei võtaks võimust.Tegelikku tulemust arvan nägevat peale jaanipäeva.
vana

Post by vana »

Kunole.
Valge ristiku lisamist pidasin mõttekaks, kuna sel on pea ainuke seeme mida tasuks veel külvada. Seemned on ümmargused rasked terad, mis peituvad kergesti maapinda. Tavaline kõrreliste seeme on mingid pebred, mida ilma sisserehitsemiseta külvata ei tasu.
Ausalt, me peenral ei kasva mingi monokultuur. Seal on kõike, alates orasheina ja võililledega, meie külvatud kõrreliste murutaimedega lõpetades.
PS. Valget ristikut kavatsesin ainult pisut lisada tema suhtelise põuakindluse ja väetamisomaduste tõttu. Loodan samuti, et teeks me muru ka vähe tihedamaks.
Keemilisele umbrohutõrjele pole ausalt öeldes veel mõelnud.
Üldisel jäävad seal kasvama ainult madalat niitmist ja rullimist taluvad taimed.
tola555

Post by tola555 »

Marek wrote:... Kui need kivid sinna maha jäävad siis pole asjal üldse mõtet ja võibki seda varu platsi kasutama jääda, seal pole vähemalt veidi mööda maandudes totaalset hävingut karta.
Mina pooldan kah, et tuleks see külvatud muruplats lõpuni teha. Kui elumajade lähedal lennutada suuri mootorlennukeid, siis ikka leidub keegi kellele ei meeldi see müra. Kaugemal majadest oleks ehk parem. Plaanerid muidugi lendavad kus tahavad :P

Ja meie muruplats on põhiliselt orasheinast koosnev. Tõmmake üks taim välja ja näete, et pikk, jäme ja kole juur on järgi. külvatud rohuliblel on seeme all. Edu otsimisel :)
vallojoe

Re: Kriitiliselt kollasest

Post by vallojoe »

vana wrote:Meie murukülv on ikaldunud. Seeme idanes millegipärast, pakun 10-15%. Paras jama, eriti kui ees on põuaperiood. Ise loodan sinna külvata enne rullimst 1-2 kg valget ristikut, mis peaks asja pisut parandama. Rullida on veel pisut vara.
Hei. Ma arvan, et sa natuke kiirustad ikaldumise kuulutamisega - minu eelmise aastane kogemus näitab, et normaalse tiheduse saavutab muru alles 2-3 kuu pärast. Osad liigid, mis seemnesegus on, vajavad oma poolteist kuud idanemiseks, see mis kohe välja vupsab on ainult üks taimesort.
Ropka

Post by Ropka »

võibolla tegeleb see meie seeme ikkagi juurestiku kasvatamisega, see pidavat maa alla oma dzungli rajama, pinna peal paljast seemet ju eriti näha ei ole enam, seega uuesti rehitsemine rikuks kogu senise ootamise.

Eks teeb praegune pilt natuke meelehärmi küll, sest mujal kus tänavu on muru külvatud, on ka igast seemnest mingi karv ka nähtaval juba, aga seal on ka peale külvi kastetud ka kohe.
ju see siis meie peenral asjade kulgu pikendab.
kogun vanu vene lennukimootoreid
Kuno

Post by Kuno »

Minuarust ei ole ka praegu veel paanitsemiseks põhjust - hakkame aga rullima ja vaatame,mis peale jaanipäeva toimub.Kasta oleks muidugi hea,aga see käib meil vist küll üle jõu (kui kellelgi tuttavat tuletõrjujat või jumalat ei ole!).
arne

Post by arne »

1) peale külvi oli ju masendav põud - ma arvan, et enamus seemnest on lihtsalt hukka saanud.

2) 100% kõrreline on väga hea mõte. Keemia nimi on Starane, see võtab kõik kaheidulehelised (k.a. ristik, võilill ja muu jura) ja jätab üheidulehelised alles. Väga efektiivne - kasutada kasvamise algfaasi - s.t. kui keegi tahaks kuskilt miskit rohtu valikuliselt hävitada siis hetkel on umbes viimane aeg. Ja arvestades seda võilillemerd mis seal ümber on, on võimatu seda platsi ilma keemiata võilillest vaba hoida.

Arne
tola555

Post by tola555 »

mina arvan, et peaks uuesti külvama kui tuleb soodne ilm. Ja eelmine kord panime liiga vähe minumeelest, siin kohalikud panevad 2x rohkem kui meie panime.

Muru peaks olema juba 10cm pikk. Teepoolses servas on vist seemnekott ümber läinud ja seal on väike saareke. Vot seal on pundar 10cm pikkust muru. Mujal peaks kah olema selline.

Kastmise kohapealt on vesi põhimõtteliselt olemas. Ligikaudu 2..4 kuupmeetrit paak aga sellel ei ole väljalaskmisel survet - ise voolab läbi 5 cm toru.

Ja seal lähedal on ühel mehel(vahel on kollase liikuriga mööda sõitnud kui keegi näinud) olemas ka järelkäru peal käiv päris suur pump, diisel vist. Ei ole teada kas see on imemiseks või saab ka survega vett loopida. Ja hüürus on ka tuletõrje masinad. Sellised võimalused siis.
vana

Post by vana »

Ausalt öeldes on kõigil omajagu õigus, uurisin murukasvatamist internetist ja konsulteerisin professionaalidega. Internetis õpetavad põhiliselt ärimehed: põhimõte - mida rohkem, seda parem. Professionaal naeris mu mure välja ja küsis, kas ma tsuksi kartulikasvataja anekdooti mäletan.
Hinnangu saab anda alles 3 kuu pärast, seemned sattusid eri sügavusele ja mõne kõrrelise idanemisaeg ongi 2-3 kuud.
Siiski soovitas ta pisut valget ristikut lisada, kuna kõrreliste seemet enam niisama lihtsalt lisada ei õnnestu.
Ostsingi 1 kg seemet ja viskasin sellest ca 0.6 kg peenrale. tuleb vihma - hakkab idanema, kui ei, siis ootab paremaid aegu.
Järgmine etapp oleks võimalikult lähedalasuva greideri leidmine…
tola555

Post by tola555 »

Eks kõik on proffessionaalid :)
Aga erinevast sügavusest võib küll asi olla, et seal peenra ääres sisse rullimata ja kasvas suuremaks.
vana

Post by vana »

Omavahel öeldes lubas üks mees vallast seda greideriasja uurida.
PS. Meil on kombeks, et oma sõna ka peetakse...
Post Reply