Pakun 3D printimise teenust

Koht kus hea-ja-parem kraam leiab endale uue omaniku!
Post Reply
henri3D
Posts: 12
Joined: Sun Mar 02, 2014 12:55

Pakun 3D printimise teenust

Post by henri3D »

Kuna on olemas selline imeasi nagu 3D printer, ning enamus ajast seisab ta niisama nurgas, siis mõtlesin, et prooviks talle rakendust leida.
Materjalivalikus on hetkel sellised polümeerid : ABS, PLA, Nailon (väga-väga tugev!), painduv/elastne FPE ning puidutaoline Laywood.

-Printimisala on 225*145*150mm. Suuremaid tükke on võimalik vajaduse korral keemiliselt ja/või mehaaniliselt kahest väiksemast detailist liita.
-Maksimaalne täpsus/resolutsioon - 100 mikromeetrit aka 0,1 mm.
-Hinna luban teha võimalikult hea, sest eesmärgiks ei ole miljoneid teenida, vaid pisut printeri hinda tasa teenida :wink:

kontakt : henri@futuvabrik.eu
Last edited by henri3D on Mon Nov 24, 2014 13:46, edited 2 times in total.
Nowotny
Posts: 114
Joined: Mon Jul 19, 2010 8:34

Post by Nowotny »

mis formaadis peavad joonised tulema?
henri3D
Posts: 12
Joined: Sun Mar 02, 2014 12:55

Post by henri3D »

Ilmselgelt andis mu esimene postitus liiga vähe infot... Kogusin kõik saadetud küsimused kokku ning andsin neile samuti vastuse:

- Milline on prinditud detaili pind?
Tulemus erineb erinevate materjalide lõikes. ABS-i ja elastse filamendi (FPE) puhul sulanduvad printides kihid paremini ning lõpptoode on ühtlane ja üksikuid kihte sisuliselt ei erista. Nailoni ja ABS-ga prinditud esemetel on küünega üle tõmmates tunda kihtide vahelisi üleminekuid, kuid mõnekümne cm kauguselt kihte enam ei erista. Soovi korral saab väikse lihvi ja/või lakiga väga hea tulemuse. (vt pilte allpool)

- Materjalide omadused ja näited töödest:
ABS – esimene ja enimkasutatud filament 3D printimises – tegemist selle kõige tavalisema plastikuga, mis murdudes valgeks läheb. Näiteks Lego klotsid, plastikust detailid arvuti klaviatuuril, hiirel jne on valmistatud sellest samast materjalist.
Pilt ühest tuksi läinud detailist (sest pole tugimaterjali), aga annab hea ettekujutuse töötlemata ABS-i pinnast
Image
Igasuguseid pilte nii otse printerist kui ka töödeldud detailidest
Image Image Image
Image Image Image

PLA – Pind läigib rohkem kui ABS-l. Vähem painduvam kui ABS (ehk murdub lihtsamini), samuti sulab madalamal temperatuuril kui nailon või ABS (olen lugenud, et mõnel on autos päikese käes jupid ära sulanud). Selle eest on tegemist taastöödeldud taimse ollusega – ehk ohutu materjal, millest võib kasvõi toidunõusid või laste mänguasju teha!
Väike lambikatte katsetus. settingud olid paigast ära, sellest need väikesed plastikutilgad, kuid näiteks ehk kõlbab.
Image Image
Image

Siiani on olnud minu tehtud pildid – järgneb internetist leidud fotomaterjal, sest LayWood-ile, FPE-le ning Nailonile saame me näpud taha alles järgmine nädal!

LayWood – Plastikust sideaine ja taastöödeldud puidu segu. Lisaks puidusarnasele väljanägemisele on lahe asi see, et printimistemperatuuriga saab mõjutada eseme tumedust. Samuti saaks väidetavalt määrata, kas eseme pind on sile või kare.
Image
Siin videos näide mosaiiksest detailist : http://www.youtube.com/watch?v=9mKbrndOXO8

Painduv/kummine FPE (flex polyester) – Tegemist painduva plastikuga. Lõpptulemus põhimõtteliselt selline nagu need painduvad mobiiltelefonide kestad. Sulamistemperatuur (NB! eset mitte rikkuv temperatuur on ~50 kraadi madalamal sulamistemperatuurist!) – 158 kraadi.
Image Image

Nailon (Nylon) – Siiani tugevamaid materjale (ka keemiliselt), millega tavakasutaja printida saab. Sellest materjalist valmistatakse näiteks proteese - ka kehasiseseid! Kõrge sulamistemperatuur - 218 kraadi. Nailonist valmistatud esemeid saab hõlpsasti ka värvida ning prinditud eseme pind on väga ilus sile.
Image Image

Lisaks nendele on mul järgmine nädal tulemas ka filament, mida saab kasutada tugimaterjalina keerulisemate detailide printimiseks. Tugimaterjal võimaldab nö. „õhku” printida, mille peale printimist detaili küljest ära saab lahustada. Sisuliselt võimaldab see printida iga soovitavat kujundit mureta.
Näiteks midagi sellist:
Image

- Temperatuuritaluvus?
Kui vaja kõrget temperatuuri taluvat detaili, siis parim võimalik variant on nailon – ligemale 200 kraadi peaks nailonist prinditud detail vastu pidama küll.

- Hind. Kujuneb vastavalt sellele, kui suur on prinditud esemele kulunud plastiku hulk ning valitud materjal. Kui detail vajab printimiseks ka tugimaterjali, siis liidan ka selle kulu juurde. Üks ilus näide – ühe 50% täitega kanamuna suuruse objekti hind on 1.5€. Kusjuures siiani üle 25% ei ole ühelegi detailile täidet pannud, sest lihtsalt ei ole vajadust,seega see 1.5€ on ülepakutud.
Pilt täidete %-dest :
Image

- Mis formaadis failid sobivad? .stl oleks parim, kuid tänapäeval niikuinii enamustest formaatidest saab seda lihtsalt ümber väänata, hätta jäämisel võin aidata. Peaasi, et ruumiline joonis oleks :)
User avatar
ulmeKulgur
Posts: 279
Joined: Fri Oct 02, 2009 21:12

Post by ulmeKulgur »

Aitäh reklaamimast, et säärane masin olemas ja läheduses on!

Ma hetkel ei tea veel, kas teenust tarvitama pean, sõltub suuresti sellest, kas mul õnnestub väike pink kokku klopsida, mis laseriga süsikiudu lõiguks. Kui terveks jään ja süsikiudu lõikuda suudan, ei pea 3D peale mõtlema. Kui omal silmad välja lasen, on niikuinii moot point. :D Kui silmad pähe jäävad aga laser süsikiudu lõikuda ei suuda, vot siis on küsimärk suur ja võib küll mingi printimise teema tekkida...
seriff
Posts: 737
Joined: Wed Dec 19, 2007 22:16
Location: Põlvamaa

Post by seriff »

teenus küll aga vastust ei saa kuidagi.
53457079



Ridali lennuklubi.
henri3D
Posts: 12
Joined: Sun Mar 02, 2014 12:55

Post by henri3D »

vabandust, ei käi siin keskkonnas liiga tihti! Kui sõnumites mult vastust ei saa, siis pange email - hingelman@gmail.com, seda loen mitu korda päevas
primaat
Posts: 414
Joined: Sat Dec 22, 2007 9:45
Location: võrumaa

Post by primaat »

.....et pakud,jah?Kuidas siis oleks taolise asjaga? http://www.shapeways.com/model/1388904/ ... ?li=aeTabs ja fail oleks siin https://www.dropbox.com/s/69zrbzy1lz53x ... 20v1.5.stl
henri3D
Posts: 12
Joined: Sun Mar 02, 2014 12:55

Post by henri3D »

primaat wrote:.....et pakud,jah?Kuidas siis oleks taolise asjaga? http://www.shapeways.com/model/1388904/ ... ?li=aeTabs ja fail oleks siin https://www.dropbox.com/s/69zrbzy1lz53x ... 20v1.5.stl
Tundub et popp värk, sheriff ka küsis sama asja. Ikka saab, hind 3€ + transport. Asun Tartus, saab ka käest-kätte asju üle anda...

Küsimus: Mõlemal detailil on põhja peal umbes millimeetri kõrgused taskud/lohud - kas need vajalikud aju või millegi kinnitamiseks?
Ehk kas peaks printima tugimaterjaliga või neil ei ole erilist tähtsust?

Selgitav pilt:
Image
primaat
Posts: 414
Joined: Sat Dec 22, 2007 9:45
Location: võrumaa

Post by primaat »

Vaevalt neil nüüd erilist tähtsust on,kas ilma või nendega,minu jaoks vahet pole aga ma muidugi loll kah......ja ehk annaksin oma telefoni,saad säästukõne teha kui asi valmis! 56223894
k3rpzor
Posts: 70
Joined: Mon Feb 13, 2012 18:26
Location: Hiiumaa

Post by k3rpzor »

Kiidan! Tükid täitsa ilusad.
User avatar
ulmeKulgur
Posts: 279
Joined: Fri Oct 02, 2009 21:12

Post by ulmeKulgur »

Aitäh, tükid käes ja igati abiks katsetamisel! Kui katse tehtud, küsiks kindlasti tootmiseks kah tükke.

(Soovisin selliseid tükke, mille juures printer veidi vaeva nägi, aga tuli toime ilma tugivahtu alla printimata. Teadmiseks neile, kes tahavad midagi üles minnes väljapoole laienevat, et laienemise nurga muutudes järsuks, on vajalik lasta printeril eenduvale osale vahust toed alla ehitada.)
Last edited by ulmeKulgur on Thu Apr 17, 2014 21:03, edited 1 time in total.
User avatar
mcmatrix
Posts: 266
Joined: Wed May 09, 2007 17:01
Location: Peetri alevik / Harjumaa
Contact:

Post by mcmatrix »

Pange siis valmis tükkidest ka mõned ilupildid üles.
User avatar
ulmeKulgur
Posts: 279
Joined: Fri Oct 02, 2009 21:12

Post by ulmeKulgur »

Mina tellisin oma 20-tahuka kujulisele tulevasele lendrobotile sõrestiku nurkasid. Rõhutan, et ma ei palunud piltilusaid osi, vaid võimalikult ruttu 30 tk ligilähedaselt sobivaid osi, et kontrollida, kas ma arvutasin õigesti või mitte.

Siin on PNG renderdus sellest, mihuke üks taoline ideaalis on:
http://droid.eu.com/varia_img/misc/20_tahuka_nurk.png

Siin on pilt tulemusest, rohelised on edukalt prinditud, sinine on näide ära vajumisest ja aluse kumerdumisest, kuna toimus ilma tugivahuta "õhu otsa ehitamine". (Rohelised on kah õhu otsa ehitatud, aga õigema konfiguratsiooniga, mistõttu alus on sirge ja eenduv haru ei vajunud kuhugi, kuigi ehitati väga järsult eenduvat detaili.)

Minu telefoni kaamera on kahjuks koba ja ei suuda peegeldava PLA pinna peale fokuseerida, mistõttu pole õnnestunud detailide ilus pinnatekstuur ebaõnnestunu omast hästi eristatav.

Kokkuvõttes väga abiks, käsitsi oleks 3 ööd ja päeva nökerdanud 30 sihukest detaili ilma et oleks saanud muu peale mõelda kui nurkade mõõtmisele (pool 60 nurgaga 20-tahukast, nagu öeldud siis hetkel on katsetus, mitte tootmine), aga veel üks vihje: väikesed augud tuleb joonistel üle dimensioneerida, või tagantjärgi üle puurida. Printeriga on raske saada sellist augu diameetri täpsust, nagu puuriteraga.

Image
vax
Posts: 19
Joined: Sat Feb 12, 2011 18:06

Post by vax »

Jah, sellise asja oleks pidanud tegelikult ühe jala otsa "püsti" printima, kuna siis on õhus olev nurk soodsam. Aitab ka kui raft alla teha.
henri3D
Posts: 12
Joined: Sun Mar 02, 2014 12:55

Post by henri3D »

täpsustaks, et erinevus ei tulnud mitte tugimaterjalist vaid teise materjaliga printimisest - PLA on tunduvalt vähem kapriisne, mis puutub õhku printimisel (kasvõi tugimaterjaliga) ja kihi üles tõusmisel.

Raft/tugimaterjaliga printimisel ongi üks suur probleem see, et ta võib ju toetada prinditavat detaili, kuid kahe erineva materjali haakuvus ei ole eriti hea ning kui ABS (või näiteks nailon) jahtub, siis ta tõmbub kokku ning seetõttu tulevad teatud kohad tugimaterjali küljest lahti ja tõusevad üles (kohad kus siis ei ole sama plastikut all või nurgad, mis jahtuvad kiiremini ülejäänud detailist). Üks lahendus on kasutada teatud võtetega sama plastikut tugimaterjalina, kuid bakatöö lähenev tähtaeg ei ole lubanud asja katsetada...
User avatar
prosper
Posts: 1621
Joined: Mon May 11, 2009 18:22
Location: Hiiumaa
Contact:

Post by prosper »

Kui pisikesi juppe printida saab? Ja kas nii ka teed, et toon jupi ning selle järgi nuputad ise kuidas valmis saad ? Tegemist sellise jupiga (see tald ) http://www.scalextric.com/shop/pit-lane ... ide-blade/
Selgitus miks ma originaal juppe ei osta on see, et tegemist plastikuga mis kiiresti purunub just laste hasardi juures autosid raja peale tagasi pannes. Printimise materjal tundub elastsem.
henri3D
Posts: 12
Joined: Sun Mar 02, 2014 12:55

Post by henri3D »

Kuna tegelen praegu bakatöö kirjutamisega, siis on hetkel kõik asjad pausi peal! 14 päeva pärast võtan kõik pooleli olevad asjad uuesti ette. Vabandust ootamiste pärast!!!

Prosper - Väikseim kiht mida printer teeb on 0.1mm, sellest tulenevalt arvan, et väikseim prinditav objekt on kuskil 1 mm kandis :)
Joonise tegemisest - põhimõtteliselt saaks, aga mudeli joonistamise eest tuleks lisatasu vastavalt ajakulule.
henri3D
Posts: 12
Joined: Sun Mar 02, 2014 12:55

Post by henri3D »

Bakatöö tehtud, pommitage küsimiste/tellimistega! :)
henri3D
Posts: 12
Joined: Sun Mar 02, 2014 12:55

Post by henri3D »

Heiho!
Vahepeal on hulk aega mööda läinud ning võin öelda, et oleme vääääga palju edasi arenenud kvaliteedi ning võimalike prinditavate objektide osas! Püüan panna siia lähipäevil värsket pildimaterjali kuid kel facebook võib meid ka seal jälgida ( www.facebook.com/futuvabrik ).

KÕIGE TÄHTSAM - Lõuna-Eesti rahvas on oodatud reedel Ahhaa keskuses toimuvale Maker Faire-le, kus oleme oma pundi ja printeriga väljas!
User avatar
prosper
Posts: 1621
Joined: Mon May 11, 2009 18:22
Location: Hiiumaa
Contact:

Post by prosper »

Ikka küsin mind huvitavate jublakate kohta. Ma saan lausa ühe näidise saata. Miks just printimine ,sest see materjal tundub mulle elastsem kui see plastik mis meil kiiresti puruneb.
henri3D
Posts: 12
Joined: Sun Mar 02, 2014 12:55

Post by henri3D »

prosper wrote:Ikka küsin mind huvitavate jublakate kohta. Ma saan lausa ühe näidise saata. Miks just printimine ,sest see materjal tundub mulle elastsem kui see plastik mis meil kiiresti puruneb.
Hea uudis - nüüd meil (põhimõtteliselt) joonestaja ka olemas. Niiet saada näidis! Suhtleme ps edasi
henri3D
Posts: 12
Joined: Sun Mar 02, 2014 12:55

Post by henri3D »

vahepeal paar pilti väga lahedast projektist. Nagu näete, on juppide kvaliteet KÕVASTI paranenud ajaga...

https://scontent-b-fra.xx.fbcdn.net/hph ... e=54E82A0F

https://fbcdn-sphotos-b-a.akamaihd.net/ ... 6e035c7b92

https://scontent-a-fra.xx.fbcdn.net/hph ... e=54D16719
Post Reply