Kvartsid

Saatjad, vastuvõtjad, servod, elektroonika jms
Post Reply
lauri
Administrator

Kvartsid

Post by lauri »

Tekkis küsimus, kas Graupner/JR vastuvõtja kvarts töötab näiteks Futaba vastuvõtjas. Olen alati teadnud, et ei tööta ja polegi proovinud. Kuid tekkisid kahtlused... Uurisingi asja, et kindel olla!

Väike eestikeelne kokkuvõte tarkusest kvartside kohta (ingl.k. info põhjal):
Kvartsi abil määratakse ära sagedus, millel saatja ja vastuvõtja töötab. Süntesaatoriga (synthesizer) saatjal ja vastuvõtjal on tugisageduse kvarts (mitte-vahetatav), mille sagedusest sünt teeb vajalikud sagedused.
Ilma kvartsita saatja ei saada signaali, vale kvartsiga saadab saatja signaali valel sagedusel! Ilma kvartsita vastuvõtja püüab õhust häireid ja rämpsu ning vale kvartsiga vastuvõtja töötab valel sagedusel. Saatja ja vastuvõtja kvartsid peavad olema sama kanali omad ehk siis neil olev number peab vastama.

On peamiselt kolme tüüpi kvartse:
1.) saatja kvarts - märkega Tx (transmitter)
2.) vastuvõtja kvarts - märkega Rx (receiver) - vahel ka SC Rx (Singel Conversion receiver)
3.) DC vastuvõtja kvarts - märkega DC Rx (Dual Conversion receiver)

Dual Conversion on kahekordne sagedusmuundus vastuvõtjas, mis teeb vastuvõtja tundlikumaks ja selektiivsemaks. Neid kolme erinevat kvartsi ei tohi omavahel segamini ajada - saatja kvarts ei tööta vastuvõtjas ja vastupidi, SC vastuvõtja kvarts ei tööta DC vastuvõtjas ja vastupidi.

PCM vastuvõtja (ja saatja) ei vaja erilist kvartsi ning kvartsi valimine käib ülaloleva juhendi järgi.

Kõige kindlam on ALATI kasutada sama tootja (brändi) kvartsi - Futaba vastuvõtjas Futaba kvarts, Graupner/JR vastuvõtjas Graupner/JR kvarts jne. Kvartside tööpõhimõte on alati sama, kuid nad võivad olenevalt toojast veidi erineda. Seetõttu näiteks Futaba vastuvõtjas Graupner/JR kvartsi kasutamine ei taga töökaugust (töökaugus võib olla näiteks 50% sellest, kui kasutad õiget Futaba kvartsi!).

Nagu öeldud, ühe tootja kvarts võib töötada teise tootja vastuvõtjas või saatjas, aga TÖÖKAUGUS EI OLE GARANTEERITUD. Niiet arvesta, millega riskid, ja enne kui riskid, kontrolli töökaugust!

Töökaugust kontrolli: aseta saatja kinnilükatud antenniga maha ja kõnni töötava vastuvõtjaga (mille küljes ka 1 servo) saatjast eemale. Olenevalt vastuvõtja kvaliteedist peaks töökaugus olema vähemalt 50-100m enne kui servo hakkab värisema.

Mõni tootja võib kasutada teise tootja kvartse, kuid sellel juhul on see kindlasti eraldi märgitud - nt. Schulze kasutab Futaba kvartse.
Last edited by lauri on Mon Aug 28, 2006 8:50, edited 1 time in total.
Lauri Laidna - www.pistik.com
Ropka

Post by Ropka »

noh mul on Sanwa/Airtronixi, Futaba ja JR/Graupneri kvartsid, eks võib ju kõik variandid ära proovida, et mis juhtub erinevate tootjate vahel. praegu on lennanud iga firma kvarts omas vastuvõtjas
kogun vanu vene lennukimootoreid
[J]

Post by [J] »

Soovitan ka õigete vastuvõtja kvartsidega hoolas olla. 60. kanali kvartsiga ostetud vastuvõtja võib 82. kanali kvartsiga tunduvalt väiksema töökaugusega olla. Kanali laius on tavaliselt 10 kHz ja Eestis lubatud 35MHz kanalivahemiku laius 220 kHz. Nii laias ribas ühtlast ja kõrget vastuvõtja tundlikkust saavutada on tehniliselt raske, kuigi vastvõtja kindlasti töötab kogu selle sagedusriba ulatuses.
Testimine lühikese saatja antenniga ei nõua sadade meetrite taha minemist ja enda aparaatide testkauguse teadmine tasub vaeva ära (ilma antennita saatja "põleb sisse" või ülekuumenemine rikub kindlasti saatja väljundtransistorit).
Seega vastuvõtja tehase kvartsi sagedusest kaugele (kvarts, millega vastuvõtja tuli) ilma testimata ei tasuks kolida. Kannatada saanuid olen ise näinud.
tulnuk

Post by tulnuk »

kvarts, millega vastuvõtja tuli
Aga kui palju on müügil vastuvõtjaid millel kohe kvarts kaasas, ma isiklikult pole nagu eriti trehvanud selliseid.
[J]

Post by [J] »

Komplektides on kvarts reeglina vastuvõtjale olemas ja kanal rasvaselt karbile kirjutatud. Ka minu Futaba R149DP -del (enne 2048 PCM-i ilmumist oli Futaba tipp Rx) olid kvartsid kaasas ja sagedus koguni MHz-des topsi kvartsiava plastikkattele kirjutatud.
Mina olen näinud palju nii kvartsiga kui kvartsita variante.
Post Reply