Saatja modulatsiooni protokollid

Saatjad, vastuvõtjad, servod, elektroonika jms
Post Reply
jux
Posts: 25
Joined: Sat May 24, 2014 10:36
Location: Viimsi

Saatja modulatsiooni protokollid

Post by jux »

Kui plaanida raadio kontrolleri ostu, siis üks kvaliteedi näitaja on kõik kellad ja viled, mis saatja küljes on: kanalid, konfigureerimisvõimalused, jt funktsionaalsused. Kindlasti määrab hinna ka ehituskvaliteet, vastupidavus jms.

Kõige tähtsamaks aga võiks ikka pidada seda, et lennukit juhtida saaks. Et lennuk kuulaks kogu aeg sõna ja kaugustesse ära ei lendaks. Seda peaks tagama saatja/vastuvõtja side kvaliteet.

Selle kohta tahakski küsida. On olemas odavamaid ja kallimaid lahendusi, mida siis vastavalt peetakse halvemateks/paremateks. Oskab keegi välja tuua konkreetsed puudujäägid ja erinevused erinevate modulatsioonide juures - signaali katkemised, levi kaugus, viivitus (latency)?

Kuidas võrrelda neid omavahel: (HK, FlySky) T6A; (Orange) DSMX, DSM2; (FrSky) FASST, ACCST.
User avatar
nemo
Posts: 157
Joined: Sun Sep 30, 2012 19:04
Location: Siin ja seal
Contact:

Post by nemo »

Ma vastan ühele väitele enne, kui keegi ette jõuab ja väidet kinnitama hakkab.
Oskab keegi välja tuua konkreetsed puudujäägid ja erinevused erinevate modulatsioonide juures - signaali katkemised, levi kaugus, viivitus (latency)?
Vastus: 2.4GHz peal kasutavad kõik moodulid FM modulatsiooni ehk sagedus modulatsioon. Koolis ei õppinud ka keegi meist, et FM on raadiolaine ja tont teab mis modulatsioon.
Tootjad sogavad vett oma nimetustega. Näit DSM - Digital Spektrum Modulation. See ei ole modulatsioon, see on protokoll. Sest näit lühendist FHSS ei loe sa kuidagi välja nimetust modulation, aga seda FHSS'i kannab FM modulatsioon. Sama on ka teiste moekate lühenditega.
Ise kasutan FrSky ACCST. Pidavat lollikindla leviga olema ja mis kõik veel.
Tundes raadiolainete levimist ja neile mõjuvaid elemente, siis pole ka FrSky lollikindel - nimelt saab ka seda va moodsat ACCST protokolli maha tappa laiaribalise 2.4GHz signaaliga FM modulatisoonis ning seda on mul korra isegi juhtunud, kui 300m pealt ca paari minuti jooksul vastuvõtja ei kuulnud saatjat.
Ja vabandust väljendi eest, aga sitt wifi ruuter võib lennuplatsi läheduses palju paksu pahandust tekitada oma harmoonilistega. Kõige rohkem tasuks karta pikki vahemaid wifi rohkes keskonnas - FPV harrastajatele suunatud soovitus. Kindlasti tekib mõnel mõte, et siis juba UHF moodul ehk 433MHz, aga sealgi peetakse sidet ja suurte võimsustega ning kui veel FM-s, siis kino kui palju ja ei aita siin ka moodne protokoll, kui sul ikka sagedus võimsama signaaliga kinni taotakse.
Teine teema on antennid ise, on tootjaid, kes teevad need õige pikkusega ja ehitusega. Aga on ka neid, kes kas tahtlikult või mis, aga antennid vale pikkusega ja pole ehitus ka just kõige parem. Ostsin FrSky jaoks pikemad vastuvõtja antennid, mis veidi teist tüüpi kui originaalid. Ehk maa elemendiks pandud metallhülss. Aktiivosa on õige pikkusega, aga see hülss liiga lühikene, telemeetria RSSI kukkus juba mõnekümne meetri pealt röökima ja ega pidu kauaks polnud, kui side nagu noaga läbi lõigatud. Kodus katkusin hülsid maha joota ja uus test ning näitude vahe nagu öö ja päev. Nimelt arvutuste põhjal oli hülsiga häälestus kõrgemale sagedusele kui tarvis - mõne jaoks on see võibolla muinasjutt, aga häälestus on antennide puhul sama oluline kui see, et kõige parem võimendi on antenn ise.
Minu jutt pole mõeldud hirmutamiseks, vaid hoiatuseks, kui tekib soov pikka lendu lasta. Sel juhul võiks end raadiosidega kurssi viia ja ühtteist kõrva taha panna, siis pole vähemalt pärast kellegi või millegi süüdistamist levi surmas peale iseenda hulljulguse või lolluse.

Võimalik, et osa teksti veidi segane, aga kes tahab, see saab aru - mina ei oska seletada, võin puust ja punaselt ette teha ja sellest minu arvates piisab
The ground is the limit not the sky
  • Eachine Racer 250
  • KingKongSmart100
  • Fox EPO Glider 2.32m
  • Taranis ja FrSky kampott
  • 1/10 SCT
  • Camera: Runcam 2
Võsalendur
jux
Posts: 25
Joined: Sat May 24, 2014 10:36
Location: Viimsi

Post by jux »

Jah, eks füüsika ole ka tähtis, kuid mind huvitab esialgu mis vahe erinevatel toodetel on.

Kui sa kasutad FrSky ACCST-d, siis kas ainult selle pärast et räägiti, et pidavat parem olema või oled sa seda paremust ka tunda saanud võrreldes mõne odavama lahendusega? On enne üleminekut ACCST-le midagi vahet?

Ehk siis küsiks uuesti, kuidas võrrelda neid (mida pean silmas modulatsioonide all) omavahel: (HK, FlySky) T6A; (Orange) DSMX, DSM2; (FrSky) FASST, ACCST.

Mis füüsikasse puutub, siis sai endale elektroonika õpikud ära tellitud. Vaatab kas raadio-elektroonikani kah jõuan :)
Erki.K
Posts: 274
Joined: Sat Feb 15, 2014 1:03
Location: Saare mk

Post by Erki.K »

Mina pole ka nendest modulatsioonidest aru saanud ,et mis neil vahet.
Ise kasutan odavat 2,4gHz FHSS (GFSK) ja töötab kenasti ka 500 meetri peal.
User avatar
nemo
Posts: 157
Joined: Sun Sep 30, 2012 19:04
Location: Siin ja seal
Contact:

Post by nemo »

jux wrote: Kui sa kasutad FrSky ACCST-d, siis kas ainult selle pärast et räägiti, et pidavat parem olema või oled sa seda paremust ka tunda saanud võrreldes mõne odavama lahendusega? On enne üleminekut ACCST-le midagi vahet?
Ma ei ostnud FrSky'd mitte juttude põhjal ja ega ka mitte ACCST pärast, vaid seetõttu, et oli vaja telemeetriat ning failsafe ühes tükis, mitte eraldiseisvate lahendustena. Eks määras ka hind osaliselt valiku põhjust. Praegu D8R-II plus vastuvõtja koos DJT mooduliga, Aga süües kasvab isu ning praegu juba seedin mõtet X8R vastuvõtja ja sellega sobiva saatjamooduli ostuks järgmise hooaja alguseks
The ground is the limit not the sky
  • Eachine Racer 250
  • KingKongSmart100
  • Fox EPO Glider 2.32m
  • Taranis ja FrSky kampott
  • 1/10 SCT
  • Camera: Runcam 2
Võsalendur
Post Reply