Töökoja tolmu jms tsüklonseparaator

Teemast mööda vestlus... ehk kõik mis pole seotud mudelismiga!
Post Reply
User avatar
tikka
Posts: 902
Joined: Wed Jan 31, 2007 13:33
Location: Rakvere

Töökoja tolmu jms tsüklonseparaator

Post by tikka »

Lisasin Oneida Dust Deputy oma Stepcraft CNC masina tolmueemalduse süsteemile. Proovisin tavalist metallämbriga tuhafiltrit, mis on ehituspoodides saadaval, aga selle filter vajas sagedast puhastamist. Manuaalis kirjeldatud raputamine eriti ei aidanud. Seepärast otsustasin teha väikese ümberehituse.
Enne modifikatsiooni:

Image

Image

Suure ava lõikasin ja käiasin Proxxon IBS/E kohvris leiduvate korund lõike- ja käiamis ketaste abil. 8mm poldi avade puurimine tekitas mõningaid mõlke, aga ei tundu hullu olevat. Puidust plaat on tehtud 4,3mm mitmekihilisest vineerist.

Image

Tihendid lõikasin vaibanoaga 5mm paksusest siledast kummist. Avad tihendis on puuritud akudrelli ja puidupuuri abil.

Image

Tsüklonseparaator oma kohal:

Image

Staatilise elektri juhtimise moodus nii nagu ma manuaalist aru sain. Metallteip ja juhtme otsa kinnitatud seib, mis peaks põrandal vedelema.

Image

Metallrõngad on seal väiksemate ämbrite kinnitamiseks, et oleks mugavam väikeste laastukogustega tegeleda. Neid ämbreid mul hetkel veel ei ole.

Image

Mõned ühendamise võimalused:
1. Tolmuimeja on tsükloniga ühendatud lisavarustuses oleva elektritööriista adapteri ja tavalise santehnika torumuhvi kaudu (see on sama ka järgnevatel juhtudel). Proxxoni tööriista tolmueemalduse voolik on samuti ühendatud vastavate santehnika torumuhvide kaudu. CNC masina voolik on suht väikese diameetriga ja on võimalik, et tsükloni normaalseks tööks tuleb süsteemi lasta lisaõhku.

Image

2. Originaalne metallsisemusega tuhafiltri voolik ühendub tsükloni külge läbi santehnika torumuhvi. Seda saab kasutada üldiseks puhastamiseks.

Image

3. Timberduc PUR 531 SE-AS mittepõleva ja antistaatilise puidutööstuse vooliku saab ühendada otse separaatori külge. Selle avastasin juhuslikult, kui käisin sobivat kummist tihendi materjali otsimas.

Image

Esimese katsetuse tegin toa tolmuimejaga ja tundus normaalselt töötavat.

Video Youtube`ist: https://www.youtube.com/watch?v=hq-z_qm-m8U
Teistsuguse disaini näide: https://www.youtube.com/watch?v=3QCAOwSqrko

Netist võib leida veel igasugu "tee ise" variante.
Post Reply