odav HD FPV

Tri, Quadro, Hexa, Octo, "Droonid" jne
Post Reply
indur
Posts: 44
Joined: Sat Apr 06, 2013 16:59
Location: Harjumaa

odav HD FPV

Post by indur »

Hei,

Kui keegi pole veel märganud, siis üks vahva tegelane nimega "befinitiv" on teinud lahenduse, kuidas odavalt saada HD FPV pilti lennuvahendilt maapeale.
Kasutab Raspberry PI'd ja WiFi't, aga mitte klassikalisel moel ja see teeb sellest projekti päris töötava asja.
Lühidalt - nii saatja kui vastuvõtja wifi kaardid töötavad "monitor" reziimis ja mingit IP'd vahel pole, samuti ei mingit access-point'iga sidumist jms, mis wifi FPV jaoks kasutuskõlbmatuks muudaks.
Saatja "injectib" raspberry kaamera raw datat otse eetrisse ja vastuvõttev pool saab selle nii kätte nagu saab - ehk et väga analoogedastuse moodi. Loomulikult võib vastu võtta rohkem kui 1 vastuvõtja samaaegselt. Toimib ka diversiti (vastuvõtvaid wifi kaarte vöib olla mitu).

Olen seda ka ise nüüd mõnda aega kasutanud ja pean ütlema, et töötab päris hästi. Delay on küll olemas (jääb hinnanguliselt sinna 100 - 200 ms kanti), aga aeglaselt ringi lennates see ei häiri. FPV raceri peale seda muidugi (veel) ei pane.
Kasutan hetkel veel nii saatmiseks kui vastuvõtmiseks TP-LINK TL-WN722N kaarte, tiba võimsam wifi kaart tellitud. Need kaardid on 100mW vöimsusega.
Üldiselt iga wifi kaart ei sobigi väga hästi. Olulised on paar kriteeriumit - kaardi injection rate peab olema piisavalt hea
ning vöiks toetada ka fcsfail flag'i (et vastuvõttev pool ei dropiks vigase checksum'iga frame'e).
Selle pulga originaal tagasihoidlike 4dB antennidega olen ma lennanud ca 350m raadiuses. Parema antenniga kopteril ja suundantenniga maal on lennatud sama lahendust kasutades, kui mälu ei peta, sinna 900m - 1km kanti.
Lisaks saab kasutada mitut erinevat kanalit, näiteks ühte kanalit video jaoks ja teist kanalit telemeetria jaoks.
Ma viskasingi kopterile peale ühe arduino nano, mis istub Naza ja GPS'i vahel ja võtab sealt GPS koordinaadid, ning ühtlasi möödab ka aku pinget ning edastab need teist kanalit kasutades maapeale. Chrome'i extension näitab siis kaardipealt kus kopter asub, ning ühtlasi ka akupinget, kaugust koduni jne.

Muidugi see mingi plug-and-play lahendus pole, jebimist on omajagu. Kasuks tuleb, kui järgmised mõisted pole tundmatud: compileerimine, firmware, kerneli moodulite compileerimine jne.

Aga minuarust on see paljulubav projekt.
Ahjaa, kogu jutt asub siin: https://befinitiv.wordpress.com/wifibro ... ideo-data/

--
terv,
Indur
jarno83
Posts: 16
Joined: Tue May 12, 2015 14:37

Post by jarno83 »

Huvitav projekt.... Millega sa pilti vastuvõtad? On sul oma setupist pilte ka näidata? Tänud.
User avatar
felch
Posts: 1462
Joined: Wed Apr 22, 2009 16:48
Location: Tallinn, Nõmme
Contact:

Post by felch »

Wifi on 2,4 GHz. Puldid töötavad samal sagedusel. Probleeme ei teki ???
Pole midagi paremat halvast ilmast !
indur
Posts: 44
Joined: Sat Apr 06, 2013 16:59
Location: Harjumaa

Post by indur »

Eks ta veel selline work-in-progress on, seega setup pole veel nii ilus ja paika loksund nagu tahaks.
Pilt 1
Pilt 2

Vahetasin tavalise suure raspberry välja A+ vastu, mis on väiksem ja kergem. Kaamera on servo küljes ja servo ühendatud Naza gimbali pitch väljundisse, siis ei pea kaamera nurgaga koguaeg võimlema.

Pilti võtan veel hetkel arvutiga vastu, kuid pmst tööatb ka juba raspberryga. Kasutan neid wifi dongleid (2 tk. diversity jaoks):
Pilt 3

Kui pult töötaks 2.4 GHz peal, siis tekiks kindlasti probleem, aga mul UHF.

--
terv,
Indur
User avatar
ulmeKulgur
Posts: 279
Joined: Fri Oct 02, 2009 21:12

Post by ulmeKulgur »

Vau, väga äge. :)

See on taseme võrra parem, kui minu parim tulemus tänase päevani (mul oli H264 üle RTP üle UDP). Minu variandi puhul paketikadu ei seganud, aga assotsieerumise kadu võttis ühenduse raksuga maha. Sellel ei võta. :) Proovin lähiajal järgi. :)
Post Reply