Simpropi Intelli bi-power laadija lõppnäidud

Saatjad, vastuvõtjad, servod, elektroonika jms
Post Reply
tarvo

Simpropi Intelli bi-power laadija lõppnäidud

Post by tarvo »

Tere

Panin tavalise NiMH (üksik element) laadima vooluga 0.2A. Elemendi mahtuvus on 1800mAH.
Kuna aku oli uus, siis võis prognoosida, et laadimiseks kulub kuskil 7 tundi.
Paar esimest tundi aegajalt jälgisin ka protsessi kulgu ning kõik näidud olid loogilised ja kooskõlas.

Aga hommikul asja uurima tulles oli laadimine ilusti lõppenud (ajaliselt olekski pidanud), laetud mahtuvus ka normaalne (1520mAH), lõpp-pinge oli 1.373 V, kuid ajanäit oli imelik (201:19).

Juhendis on kirjas, et see aeg peaks olema kogu laadimisprotsessi aeg, samas mahtuvust 1.5AH laeb 0.2A vooluga ju üle 7 tunni.
Ma arvan, et laadimine kestiski kuskil 7 tundi, sest ma korra vaatasin seisu, kui protsess oli jooksnud umbes kolm ja pool tundi (siis oli mahtuvust veel alla 1AH, aga vot ei mäleta, mida see taimer näitas, kuid ilmselt oli ta ok, sest ei pannud tähele, et imelik näit oleks olnud.

Kuskohas siin konks on?
Näitab see aeg hoopis midagi muud?
Tõstab laadija lõpupoole laadimisvoolu?

Juhendi järgi ei peaks kumbki kehtima.

Tarvo
[J]

Post by [J] »

Paistab, et peab lisateste tegema ja asja kõrvalt jälgima. Minu laadijad näitavad kõik laadimiseks- või tühjakslaadimiseks kulunud aega. Kui laen etteantud vooluga peab laadija sellest täpselt kinni, autorežiimis muutub vool vastavalt laadija enda tarkusele.
pipercub

Post by pipercub »

Nikkelakude nn. laadimistegur on 1,6, mõnedel 1,4. St. nt., et sisse läheb
1600 mAh ja välja tuleb 1000mAh.
Klassikalised NiCd laadijad nii töötavadki, 16h 0,1C laadimist.

Koduakude maht on reeglina ülepakutud, isegi Sanyo ja Panasonic panevad
AA pulkadele paarsada mAh juurde.

Kui aku on uus või seisnud, pole teda enne 3 treeningtsüklit mõtet mõõta, ka
NiMH akusid.
Treenimata NimH akudel ei saa laadija mõnikord deltaV-le pihta.

200*201/60=670mAh
tarvo

Post by tarvo »

pipercub wrote:Nikkelakude nn. laadimistegur on 1,6, mõnedel 1,4. St. nt., et sisse läheb
1600 mAh ja välja tuleb 1000mAh.
Klassikalised NiCd laadijad nii töötavadki, 16h 0,1C laadimist.

Koduakude maht on reeglina ülepakutud, isegi Sanyo ja Panasonic panevad
AA pulkadele paarsada mAh juurde.

Kui aku on uus või seisnud, pole teda enne 3 treeningtsüklit mõtet mõõta, ka
NiMH akusid.
Treenimata NimH akudel ei saa laadija mõnikord deltaV-le pihta.

200*201/60=670mAh
See samas ju ei seleta minu küsimust.
See mahtuvus, mis ta näitab, peaks ju olema ikkagi tal voolu ja aja korrutis, et kaua mis vooluga laadis. Ta ei saa ju seda niisama mõõta.

Mind tegelikult huvitaks konkreetselt kohe, kas Simpropi laadijal see mahtuvus, mis ta lõpus näitab, ei ole tema näidatud aja ja alguses valitud voolu korrutis?
200mA * 201/60h = 670mAh != 1520 mAh

Pigem ma olen kindel, et see aeg ei saanud olla kogu laadimisaeg, sest meeldetuletamise järgi see veel neljanda tunni lõpus käis.
ak

Post by ak »

Hei,

mul on kah Simpropi Intelli-BiPower ja üldiselt ta näitab aega õigesti, pole veel märganud et ta midagi väga valet näidanud oleks. Ta reeglina ei ületa etteantud laadimisvoolu ja NiXX puhul ka eriti ei vähenda seda, aga päris voolu ja aja korrutis mahtuvus olla ei saa, kuna ta laadib tsükliliselt, aeg-ajalt ka mõõdab akut, ehk siis mitte kogu aeg ei kulu voolu akusse pumpamisele. Ma ei ole küll päris kindel, kuidas ta väga väikeste vooludega (0.2A) käitub, kas laadib pidevalt või delta-peak'iga.

Ehk siis, ei oska Sinu märgatud anomaaliat seletada.

Minu laadija anomaalia on see, et ta ei lae LIPO akusid 1C vooluga mitte mingi valemiga, 2500mAh algne laadimisvool on alguses amper umbes ja siis hakkab vähenema. Ei ole suurt vahet, kas laadin oma Liposid Simpropi Intelli-Bipower'iga või siis E-Sky odavakesega, mis by design üle 0.8A välja ei anna, ajakulu on suht sama.

Andrus
tarvo

Post by tarvo »

Noh kui võtta eelduseks, et ta ei kuluta kogu aega otseselt voolu pumpamisele, vaid aegajalt teeb mingeid mõõtmisi veel, siis seda hullem see lõppnäitude probleem tundub, sest mul mitte ei jääks nagu aega üle, vaid kõvasti puudu: kuidas ta sai 201 minutiga 200mA vooluga 1520mAh mahtuvust?

Selle ajaga sellise vooluga ei tohiks üle 700mAh ju saada.

Üks neist näitudest (kas aeg või mahtuvus) peab ju jama olema, või on tõesti võimalik, et laadija ise oma suva järgi otsustab laadimise käigu voolu suurendada?

Lugedes juhendit, ei saa ma üldse aru, et oleks režiimi, kus laadimisvool saaks varieeruda. Lipode puhul ma küll täpselt ei süvenenud, sest see mind hetkel ei puuduta, kuid nikkelakude puhul pole kuskil juttu, et oleks selline variant.
Huvitav ongi, et ega see laadija ju ei pakugi sisuliselt mingeid varieerimisvõimalusi tavaliseks täislaadimiseks: ma saan ju valida vaid voolu ja kogu moos. Iseasi, kas rohkem ongi vaja, aga seda laadijat ostes jäid mulje, et tegu on keerukamat sorti asjaga.
tarvo

Post by tarvo »

Kuskil juhendis (inglisekeelses) ei hoiatata (mainita), et laadija võib muuta minu etteantud voolu laadimisprotsessi käigus. (vähemalt nikkelakude puhul)
pipercub

Post by pipercub »

Ma räägin, kuidas ma ise uute nikkelakudega käitun. Kõigepealt panen nad
väikese vooluga (0,2C) nii pooleks tunniks laadima. Seejärel tühjendan
laadijaga.
See kõik selleks, et aku formeeruks, et laadija hakkaks aru saama, millega tegemist on.
Alles peale seda hakkab õige töö pihta.

Pulsslaadimise peamine eelis pidi olema akude väiksem kuumenemine, tänu
millele saab suuremat keskmist voolu kasutada.
arne

Post by arne »

Mul käis peast läbi mõte, et äkki on sealt 201 eest midagi kadunud. 1 näiteks. Ehkki 20 tundi on natuke palju. Samas - võibolla saab ajaloendur mingi muu numbri kui 1000 juures täis. Ehkki, see oleks tõesti imelik, kui selle laadija konstrueerimisel ja testimisel sellist viga poleks märgatud.

Tõe teadasaamiseks tuleks tõenäoliselt teha uus katse ja jälgida pisteliselt seda näitu.

Arne
tarvo

Post by tarvo »

arne wrote:Mul käis peast läbi mõte, et äkki on sealt 201 eest midagi kadunud. 1 näiteks. Ehkki 20 tundi on natuke palju. Samas - võibolla saab ajaloendur mingi muu numbri kui 1000 juures täis. Ehkki, see oleks tõesti imelik, kui selle laadija konstrueerimisel ja testimisel sellist viga poleks märgatud.

Tõe teadasaamiseks tuleks tõenäoliselt teha uus katse ja jälgida pisteliselt seda näitu.

Arne
Arvutuste järgi eeldaks ma näitu umbes 1520 mAh / 200mA = 7.6h = 456m. Et selle järgi lisakohti poleks veel vaja.

Peab jah testima veel, kahjuks nädala sees annab leida momenti, mil saaks nii pika perioodi vältel aegajalt laadija juures olla.
prederik

Post by prederik »

Näiteks mu Swallow AC/DC laadijal on 8-bitine minutite arvestus, ehk kui 256 minutit täis saab, siis hakkab jälle nullist edasi lugema. Kui 4 tundi näidatud ajale lisada, saabki sobiliku 7,6-tunnise laadimisaja :)
tarvo

Post by tarvo »

prederik wrote:Näiteks mu Swallow AC/DC laadijal on 8-bitine minutite arvestus, ehk kui 256 minutit täis saab, siis hakkab jälle nullist edasi lugema. Kui 4 tundi näidatud ajale lisada, saabki sobiliku 7,6-tunnise laadimisaja :)
Korraldasin uue proovilaadimise ja tõepoolest kuskil 250 minuti kandis (magasin õige hetke maha) läks loendur nulli.
Üsnagi üllatav minu jaoks, et selleks põhjuseks on see, et loendurile vaid 1 bait eraldatud. Ilmselt on siis kasutatud riistvaralist loendurit, mitte tarkvaralist (kasvõi ühebaidise riistvaralise loenduri pealt), mille jaoks saaks mälus vast ka kaks baiti anda.

Juhendis on kõike muud, kui see kirjas.
prederik

Post by prederik »

Sama selle Swallow-ga, et asi tuli lihtsalt praktikas välja ja manuaal vaikib.
tarvo

Post by tarvo »

prederik wrote:Sama selle Swallow-ga, et asi tuli lihtsalt praktikas välja ja manuaal vaikib.
Igal juhul aitäh õiges suunas mõtlesmise ja ka õige tähelepaneku eest.
Post Reply