Kuidas ehitada lennukit?

Uued ja juba vastuse leidnud küsimused algajatele
Post Reply
daapn

Kuidas ehitada lennukit?

Post by daapn »

Hei!

Mõtlesin, et võtaks kätte ja hakkaks tasapisi lennukit ehitama.
Elektrimootoriga. Üle meetri siruulatust ei taha. 4 kanalit.
Üldiselt meeldivad mulle topelt tiibadega lenukid aga see ei ole praegu tähtis.

Rääkige nüüd välja, kust alustada? Kuidas ma sobitan kokku saatja, vastuvõtja, servod, mootori, propelleri, kiiruse regu, lennuki kaalu, tiibade pindala. Olen kuulnud veel mingist BEC-ist. Hinnaga ka kuskile üle pilvede minna ei taha.

Käiks asjad pulkhaaval läbi, koondaks infot, äkki on wiki tegemisel abiks?

Mis asjad mul selgitamist vajaks..

1) harjadega vs harjadeta mootor.
2) olen kuulnud termineid standard servo, micro servo, kallis servo, odav servo. mis värk on?
3) propi valikust on eraldi teema olemas, seda ehk seletama ei pea enam. kuigi mina isiklikult ei ole viitsinud veel seda endale selgeks teha.
4) Muu (kindlasti tuleb veel küsimusi)

Äkki ongi kavalam vastata viidetega materjalidele, et nolk, mine loe sealt.

Ausõna, ma ei viitsinud tervet foorumi materjali läbi lugema, väljamaa foorumitest rääkimata.

daapn
lauri
Administrator

Post by lauri »

No kui eriti lugeda ja infot otsida ei viitsi, siis on ainult paar võimalust:
* osta lennuk ja kõik vajaminev, valmis komplekt
* saada abi mõne ringi juhendajalt või kogenud sõbralt-tuttavalt

Ise nullist lennuk välja mõelda (joonis, mõõdud jne) ei ole keeruline, kuid eeldab arvutamist (selleks on programmid ja valemid olemas). Lihtsam on võtta mõni sobiv joonis ja teha lennuk 1:1 selle järgi. Joonisel on ära näidatud ka ribide, talade, tugevduste jms asukohad, mida ise esimese korraga ja ilma kogemuseta välja ei mõtle! Jooniste kodulehe link on siin foorumis korduvalt läbi käinud - ausõna, ma ei viitsi hetkel otsida seda.

Servod on peamiselt kahte mõõtu - standard (umbes 40x20x40mm) ja micro (umbes 20x10x20mm). On ka erandeid, kuid need sind ei huvita. Meetrise tiivaga elektrikal võib tõenäoliselt micro-mõõdus servosid kasutada.

Kui lennuk on välja valitud ja mõõdud paigas, tuleb veosüsteem välja arvutada. Selleks kasuta www.motocalc.com programmi (30 päeva tasuta!) ja juhendi leiad siit - http://forum.pistik.com/viewtopic.php?t=1167

Veosüsteem koosneb: aku, kiiruseregulaator, mootor, reduktor (ei ole hädavajalik), propelleri kinnitus, propeller - kõik need saad MotoCalc abil välja valida ja veenduda, et kogu komplekt sobib lennukile!

Mootorid (ja ka regulaatorid) on kahte tüüpi: harjadega (brushed) ja harjadeta (brushless). Tänapäeval tasub vaadata ainult harjadeta (brushless) mootorite ja regulaatorite poole - võimsamad ja suurema kasuteguriga.

Akuks sobib esialgu mõni NiMH akupakk. Võib ka LiPo valida, kuid sellega peab olema hoolas, vale kasutamise korral suur tuleoht ja lihtsam aku ära rikkuda ka mitmel moel!

Kui kiirueseregulaatoril on ka BEC, saab sellest kiiruseregulaatorist toidet ka vastuvõtja ja servod, vastasel juhul on nende jaoks eraldi toidet vaja.

Selle info puhul vali nüüd lennuki joonis. Sisesta selle joonise järgi info MotoCalc'i ja edasi juba juppe tellima ja ehitama!
Lauri Laidna - www.pistik.com
daapn

Post by daapn »

Ma olen vastusega väga rahul. Aitähh, Lauri!
Hakkan homme edasi sobrama.

Materjalidest võiks veel mingi vihje saada.

Eks ma küsin jälle, kui targemaks olen saanud, et oskan oma küsimusii juba snastada.

daapn
lauri
Administrator

Post by lauri »

Kui ehitamine meeldib, siis võib nii alustada. Kui lennutamine meeldib, oleks kaval mõni täiskomplekt võtta (Multiplex EasyStar, Graupner ElektroUHU vms). Lisaks ehitamisele ja mudeli lennuvalmis seadmisele tuleks ka lennutamine selgeks saada... kas siis mõne raskelt-puruneva mudeli või simulaatori abil.

NB - kui veel pole käinud, siis tule uudista ka lennutamisi. Näed enamvähem kõikvõimalikud mudelid ära (sisepõlemismootoriga, elektrimootoriga, plaanerid jms)
Ervin2

Post by Ervin2 »

Osta valmis mudel on tunduvalt odavam,kui ehitada nullist.
Samas ehitamine on põnev tegevus(mulle ka väga meeldib),väga aega ja kannatust nõudev(seda viimast on vaja ikka kõvasti,sest paljud asjad ei tule alati nii välja nagu vaja,tahavad ümber ja uuesti tegemist).
Lisaks läheb vaja ka väikest puutöökogemust,abiks tuleb ka hea ümberkäimine liimidega ja nenede tundmine,väike rauatöö oskus pole ka paha ja praegusel ajal kindlasti ka võiks elektroonikaga kursis olla.
Poleks paha ka Kullo mudelismiringi asja uurima minna.

Minu nullist ehitamisi,mõned neist isegi lendavad.

Image

Image

Image

Image
Harjumaa-Tallinn-Harjumaa
Spectrum DX9 2,4G
FOX EPO Glider 2,3M
DISCUS CS 2,6M
PROXIMA II 2,8M
CONDOR 2,5M
VOLARE 230
ELIPSOID EVO 280
Hot Pepper 3D
Durafly™ HyperBipe 900mm EPO
lauri
Administrator

Post by lauri »

See viimane pilt on hea näide, miks on joonise järgi lihtne ehitada. Kõik mõõdud, asukohad jne on välja mõeldud ja paremini või halvemini ka läbi mõeldud! Ise kogemust omamata on üpris lootusetu teha mõistliku konstruktsiooniga lennuk, mis oleks vajalikest kohtedest piisavalt tugev ja õigesti ehitatud.

Ervini soovitustele lisaks on vaja ka häid tööriistu! Teravad "hobinoad", liivapaberid, viilid, metall joonlaud, nööpnõelad jne. Ehitamisel oleks väga suureks abiks ka pehmest puidust sirge alus, kuhu saab nööpnõelu sisse suruda - nendega balsajuppe fikseerida. Välismaal kasutatakse palju ka metall-alust, kuhu külge spetsiaalsed kinnitusvahendid magnetitega käivad (tiiva ehitamise puhul peamiselt).

Image
prederik

Post by prederik »

Sarnane skalpell oli just Mikromaailmas (30 kr, 3 tagavaratera). Sealt saab ka liime, nagu UHU Por (kummiliim vahust jm detailide jaoks). UHU epo-liime on neil ka olnud.

Algajal soovitaks balsast ribidega konstruktsiooni asemel vahust mudeleid (depron jm), muidu võib ehitamise ja lendamise aja suhe valusalt suur tulla :)

Otsing "DIY model plane" aitab,
http://www.flyelectric.ukgateway.net/ jne jne

Variandiks on ka osta ja motoriseerida mõni EPP-st vabalennu mudel. Selliseid on poodides võimalik katsuda, Hobikeskuses ntx.
Ets

Post by Ets »

Tere

Sügis on käes...tormised ja vihmased ilmad samuti. Niisama kevadet oodata on ka igav. Seega sooviksin talvel midagi ehitada ja oskusi täiendada nii näputööga kui aju arendusega.
Olen otsinud netist jooniseid ja neid on tõesti palju. Vaatasin hoolega sellist lehekülge nagu ;http://www.thestuarts.eclipse.co.uk/
Tundub et neid oleks paras talvel ehitada...
Silma jäid ka sellised joonised nagu Koolibri omad. Millegipärast hakkasid huvitama sloflyerid.
Ootan huvia teiepoolseid soovitusi millest võiks alustada ja kust võiks leida lihtsamaid balsa puust lennuki jooniseid. Mõned joonised on varustatud ka nimekirjaga materjalidest...need oleksid eriti teretulnud. Vaatasin et ka pistiku shopis on joonised müügil, aga nende lennukite nimed suurt midagi veel ei ütle. Kas nende jooniste seas võiks olla mõni mille juures ei ole vaja profi kogemusi 8)
cbjuss

Post by cbjuss »

Ehituslaua katteks soovitaks kasutada rohelist tuuletõkke plaati(muud tuuletõkkeplaadid ei kõlba-liiga pehmed)Sinna sisse on hea nõelu pista,et detaile fikseerida ja ta on parasjagu nii tihke ja jäik,et ei anna igasugusele survele järele.
tann200

Post by tann200 »

Hobikeskuse Fik 80 sai just hiljuti elektriseeritud ja sobib algajatele suht kenasti.
Post Reply