Maandumisvõistlus

Teavita toimuvatest võistlustest ja kokkusaamistest ning treeningutest.

Moderators: Marek, mart63

Post Reply
Marek

Maandumisvõistlus

Post by Marek »

Täpsusmaandumine on kõikjal maailmas palju viljeletud ala nii päris, kui mudellennunduses. Ridali lennuklubi korraldab seda üritust igal aastal (see aasta 12 sept), nii mõtlesin, et ka mudelistid võiks sama proovida.

Mida kostate? Minu nägemus oleks siis selline, et osa võivad võtta kõik ja lennuvahend on vabalt valitav v.a. kopter. Maandutakse kindlaksmääratud alale ja kes täpsemalt maandub, see võidab. Auhinna saaks osavõtumaksust, mis oleks nii umbes 75 eek nägu. Kui leiduks sponsor, kes auhinnaga vähe kaasa aitaks siis oleks veelgi lahedam! Sponsor saaks nt oma reklaamid võistluse ajaks üles panna. Hüüru platsist möödakihutav rahavas kindlasti näeks ja tuleks uudistama (nagu viimasel F3A võistlusel).

Muide, meie lennuplats on juba suht kuulus üle Eesti ;)
Submarin

Post by Submarin »

Ma täpsimaandumises just tugev ei ole aga osa võtan kui toimub.
Futaba T8FG
TBS Discovery
GoPro 3 BE +

51980760
hommiku kohvi

Post by hommiku kohvi »

[J]

Post by [J] »

See plaanerimeeste igapäevane "leib". MM-i 25 esimest üle meetri üldjuhul iialgi ei eksi. Maandub hetke Eesti parim, Priit:
Image
Veel, et maanduda tuleb lisaks ka TÄPSELT ÕIGEL sekundil, et punkte ei kaotaks.
tarts

Post by tarts »

Kas ratastega lennuki puhul loeb see kus rattad maha puutuvad või kus lennuk seisma jääb?
Kui viimane variant, siis peaks üks tingimus olema, et mootor maandumise ajal ei tööta või on tühikäigul.
ja kas harrieris võib maanduda :lol:
cuprum

Post by cuprum »

tarts wrote:Kas ratastega lennuki puhul loeb see kus rattad maha puutuvad või kus lennuk seisma jääb?

.....

kas harrieris võib maanduda :lol:
Klassikaliselt peaks olema niimoodu, et loeb punkt, kus ratas(rattad) esimest korda maad puutusid. Lisapunkte peaks saama selle eest, kui 3 ratast korraga maad puutuvad.

Harrieris maandumine pole vast kõikse hullem lahendus. Pigem võiks piirata "ehmunud jaanalinnu"/"viskeoda" maandumist - et siis pea/nina mullas.
Marek

Post by Marek »

harrier läheks sinna kopterite klassi vist nagu ka rippumine. Peale maandumist peaks lennuk oma inertsist ka edasi liikuma ratastel ja terveks jääma ;) Ehk siis kõige klassikalisem maandumine :)

http://www.youtube.com/watch?v=jVnF7aYpE0Q
mg3a1@hot.ee

Post by mg3a1@hot.ee »

No plaanerid peaks ikka ikka eraldi olema. Või on tingimuseks rattad. Ma oma vesikaga tõusen ja maandun murule väga edukal. Ilma ratasteta, aga plaaneritega vist ikka sammu ei pea.
felch

Post by felch »

Seletage võhikule ka, mis stiil on harrier? Nina üles pidurdamine?
Pole midagi paremat halvast ilmast !
ak

Post by ak »

The McDonnell Douglas (now Boeing) AV-8B Harrier II is a family of second-generation vertical/short takeoff and landing or V/STOL ground-attack aircraft of the late 20th century.

Ehk siis, vertikaalselt startivast/maanduvast lennukist jutt. Võiks ka Ospreyd teha, aga minu arust on küsimus niikuinii puht teoreetiline, ma ei tea et kellelgi Eestis VTOL RC-lennukimudelit oleks. Või on???

Andrus
mart63

Post by mart63 »

Harrier on lennustiil, mida kirjeldatakse ka high alpha flight (kõrge kohtumisnurk) nime all, ehk lihtsamalt, lennuk lendab nina püsti ja osa tõstejõust toodab propeller. Lennuk lendab aeglasemalt, kui oleks seda võimeline ainult "tiivale toetudes" tegema. Näide: http://www.youtube.com/watch?v=37ls8z_A ... re=related
tulnuk

Post by tulnuk »

Plaaneritele eraldi maandumisvõistlus oleks jabur, Eestis on juba 3 täiesti adekvaatset plaaneriklassi, milles kõigis tuleb täpselt märgile maanduda, neist kahes on märgi läbimõõt 40cm.
cuprum

Post by cuprum »

tulnuk wrote:Eestis on juba 3 täiesti adekvaatset plaaneriklassi, milles kõigis tuleb täpselt märgile maanduda, neist kahes on märgi läbimõõt 40cm.
Nu eks osalt sellepärast ka see jauramine siin ;)
Ma ei usu, et sellistel proffidel meie algajate märgi tabamine eriti pinevust tõstaks. Samas, hmm, usun, et isegi, kui mulle selline "täppismaanduja" pihku pistetaks, et siis tulemused väga head tuleksid. Seega, ei tahaks ka otsesõnu õelda, et sellel planeeritaval võistlusel on plaanerid saadanast :twisted:
Minu jaoks isiklikult on selle jahumise mõte siiski saada enam-vähem võrdsed võistlejad, et kõigil oleks huvitav - ka viimasel kohal.
[J]

Post by [J] »

Vaidlustes pidavat tõde sündima! Eelduseks muidugi, et isiklikuks ei mindaks.
Mina väidaks veel, et varblase suuruse lennuki ja ka sellise, mis lehma jäksab kanda lend on mõlemal PÄRIS.
Seega pean lendavate liigitamist "päris lennuk ja muud lennukid" veidi mõtlematuks.
Marek

Post by Marek »

Minu seda lauset mõtled või? "Täpsusmaandumine on kõikjal maailmas palju viljeletud ala nii päris, kui mudellennunduses."
[J]

Post by [J] »

Ei mõista täpselt jah miks see sõna päris seal on. Füüsikaliselt erinevad need mittepäris lennukiteks jäänud ainult mõõtmetelt ja piloot ei pea kaasas loksuma.
Marek

Post by Marek »

Aga ma ei rääkinud ju lennukitest vaid lennundusest. Aga mis oleks parem väljend neid kahte ala eristamaks? Mõtlematu Marek ei suuda välja mõelda kahjuks.
[J]

Post by [J] »

Mina ei tea, suurte lennukite terminoloogiat pole uurinud.
See maandumisvõistluse plaan on aga minu arust väga hea. Suur osavõtumaks kindlasti vähendab saabujate arvu.
Marek

Post by Marek »

Vot just "mina ei tea", aga seda tead, et mina olen mõtlematu :) Tean seda isegi! ;)

Aga teemast rääkides - osavõtumaks võib ka olematu olla aga siis pole lihtsalt auhinda. võibolla tõesti 75 eek on liiga suur summa. Vot sellist arutelu tegelt rohkem ootasingi siin. Samas ei näe ma suurt eelist plaaneritel ja kui üks mees plaaneriga 40 cm sisse maandub siis pakun mina talle kindlasti mootorlennukiga ka konkurentsi :p Ei, tegelt eks see paistab esimesel korral kas on mingeid väga suuri eeliseid erinevatel elnnukitel või mitte.

Mina pakuks välja nt juba homme korraldada esimene selline võistlus. Teeme kasvõi niisama, ilma auhinnata. Teadmine, et võitsid ja tunnustus foorumis on ju ka suurepärane auhind.

Kuidas siis oleks, kes tuleks maanduma nt homme kell 18:30 Hüüru?
JazZ

Post by JazZ »

Mis selleks auhinnaks olema peaks...?
Fast Hobbies - Mudelipood internetis
Pärnu mudelipood - Lao tn 10-5, Pärnus
Tel: (+372) 712 00 11
E-post: info@fasthobbies.eu
Internetis: www.fasthobbies.eu
Einar Ridalist

Post by Einar Ridalist »

Asi ei ole auhindades, vaid suhtumises. Auhinnad tulevad hiljem. Klubi maandumisvõistluste võitjad on käinud korduvalt edasi-tagasi reisina kahele Hispaanias, Soomes, Londonis. Kunagi alguses said Ridalis maandumisvõistluste võitjad "umformereid". Võiks natuke toetada auhindade puhul.
Marek

Post by Marek »

Just, asi ei ole auhinnas kui osavõtjaid ei ole - heal juhul kaks võistlushuvilist jääb väheks. Ei tea kas teema on vales kohas või keegi ei viitsi enam foorumit lugeda või lihtsalt kõigil suur masu peal.
Lennutamiste ja kokkusaamiste teema on vist üldse väljasurnud :) Kui nüüd mõni uus huviline kogemata lehel satub, siis tundub, et kõik ainult müüvad RC stuffi - see on veel ainuke aktiivne teema (Ost/müük) :)
mg3a1@hot.ee

Post by mg3a1@hot.ee »

Korraldage Pärnu lähedal ja olen käpp. Ka 75 eeku ei killi. Talvel ju Ants Selgoja vist korraldand neid vabalennu võistlusi. Mere jääl vist. Noh orgunnige sinna maandumis võistlus kah. Laht on üsna suur, ja ruumi peaks jaguma, kui ikka jää peale tuleb. :lol:
mg3a1@hot.ee

Post by mg3a1@hot.ee »

Ma võin omaltpoolt reklaamiga toetada.
Marek

Post by Marek »

Võibolla tuleb mõni hooaja lõpuüritus ja seal siis võiks seda maandumise asja proovida ;)
Post Reply