LiPo laadimine 5C vooluga ???
- mg3a1@hot.ee
LiPo laadimine 5C vooluga ???
Tellisin hiinast LiPo akusid ja peal kleepekas mitte ületada laadimisel:
Turnygi 2C ja Rhino akul 5C. Kas keegi on relselt laadinud 5C´ga LiPo´t?
Turnygi 2C ja Rhino akul 5C. Kas keegi on relselt laadinud 5C´ga LiPo´t?
Nii see nüüd küll poletitan wrote:Aga mis seal teist moodi on? Valid laadijalt lihtsalt 5C ja tema paneb ise pinge. Voolu valid nagu tavaliselt kuni 1/10 mahtuvusest. On 5C jaoks ka balansserid olemas.
1/10 mahtuvusest on ju 1C voolu e. 3300 mAh puhul 3,3A .
5C sama akuga on hoopis 16,5A (5*3,3)
Selliseid laadijaid on aga turul vähe ja nad on ka kallid.
Sealsamas hiina HC-s on kõige võimsam selline laadija :
http://www.hobbycity.com/hobbycity/stor ... oduct=9005
Sellega saab 8-purki laadida max 10A, 6-purki 13,5A
ja 4-purki tõesti max 20A. (max 350W)
Üle 2C ei soovitata ikkagi laadida ja ka siis peab laadima balansseri-
reziimis. Suurema vooluga laadimisel aku eluiga (loe: tsüklite arv)
väheneb igal juhul.
Titani postitused segaduse vältimiseks kustutatud
Üldiselt on nii, et mõningaid uusi LiPosid tõepoolest lubatakse kuni 5C-vooluga laadida, kuid kas seda teha just tasub. Mida suurema vooluga laed, seda rohkem aku kannatab. Ka võib tekkida probleeme suure vooluga laadimise puhul aku balanseerimisega, mida tehakse siiski üpris väikese vooluga. Võib tekkida olukord, kus väheke kehvema akupaki puhul (elemendid erinevad) ei jõua balanser oma tööd teha.
Pealegi... kui sul on näiteks 3Ah LiPo ja tahad seda 5C-vooluga laadida tähendab see 15A. Ei ole neid laadijaid just palju, mis üle 7A või 10A voolu välja annavad
Hyperion oli üks esimesi, kes oma "3Generatsiooni" LiPodega välja tuli, mis kannatavad kuni 5C laadimist. Üldiselt pole need akud midagi erilist (loe: pole oma hinda väärt) ja kui võrrelda HobbyKingi omadega, siis on mõtekam sealt pigem kolm akupakki sama raha eest võtta ja laadida 1-2C-ga
Üldiselt on nii, et mõningaid uusi LiPosid tõepoolest lubatakse kuni 5C-vooluga laadida, kuid kas seda teha just tasub. Mida suurema vooluga laed, seda rohkem aku kannatab. Ka võib tekkida probleeme suure vooluga laadimise puhul aku balanseerimisega, mida tehakse siiski üpris väikese vooluga. Võib tekkida olukord, kus väheke kehvema akupaki puhul (elemendid erinevad) ei jõua balanser oma tööd teha.
Pealegi... kui sul on näiteks 3Ah LiPo ja tahad seda 5C-vooluga laadida tähendab see 15A. Ei ole neid laadijaid just palju, mis üle 7A või 10A voolu välja annavad
Hyperion oli üks esimesi, kes oma "3Generatsiooni" LiPodega välja tuli, mis kannatavad kuni 5C laadimist. Üldiselt pole need akud midagi erilist (loe: pole oma hinda väärt) ja kui võrrelda HobbyKingi omadega, siis on mõtekam sealt pigem kolm akupakki sama raha eest võtta ja laadida 1-2C-ga
Lauri Laidna - www.pistik.com
- mg3a1@hot.ee
Ma tuttavale tellisin ja no ega mina seda UH lehelt küll kusagilt välja ei lugenud, et tegemist sellise akuga. Hind, mahtuvus ja tühjakslaadimis andmed sobisid ja asi tellitud. Mulle tuli täitsa üllatusena, et selliseid akusid olemas on. Ma usun, et ega ta ei julge seda ikka 5C laadida.
Kui aku kannatab ilusti 2-2,5C laadimisvoolu, siis hakkab see elektriga lendamine kah juba "jumet" võtma. Saad poole tunniga akud täis. Ma peale nitro maitsemist enam elektrist ei hoolinud, kuna alati mingi laadimis jama. Nitroga paras peale maadumist üks suits, tankimine ja jälle lendu.
Kui aku kannatab ilusti 2-2,5C laadimisvoolu, siis hakkab see elektriga lendamine kah juba "jumet" võtma. Saad poole tunniga akud täis. Ma peale nitro maitsemist enam elektrist ei hoolinud, kuna alati mingi laadimis jama. Nitroga paras peale maadumist üks suits, tankimine ja jälle lendu.
Mina peale nitro "maitsemist" sain hoopis aru, et tuleb sellest kiiremas korras loobuda.mg3a1@hot.ee wrote:Kui aku kannatab ilusti 2-2,5C laadimisvoolu, siis hakkab see elektriga lendamine kah juba "jumet" võtma. Saad poole tunniga akud täis. Ma peale nitro maitsemist enam elektrist ei hoolinud, kuna alati mingi laadimis jama. Nitroga paras peale maadumist üks suits, tankimine ja jälle lendu.
Nüüd kogu loomaaed elektri peal, kuidagi puhtam, kuivem ja muretum tunne.
Aga jah, tegelikult pole suurema vooluga laadimine akule mingi probleem,
niikaua kuni balansser suudab purkide erinevusi siluda.
Ennemini lastakse ta suure koormusega lõhki, kui et laadimisega liiga
tehakse.
Nii et "go for electric"
Pole selle jutuga päris nõus. Kui arvestada ka posti kuludega, siis on HK LiPode hind umbes 50-60% Hyperioni omadest, mis tähendab, et 1 Hyperioni aku eest saab heal juhul 2 odavat.lauri wrote: Hyperion oli üks esimesi, kes oma "3Generatsiooni" LiPodega välja tuli, mis kannatavad kuni 5C laadimist. Üldiselt pole need akud midagi erilist (loe: pole oma hinda väärt) ja kui võrrelda HobbyKingi omadega, siis on mõtekam sealt pigem kolm akupakki sama raha eest võtta ja laadida 1-2C-ga
Kui nüüd vaadata testide tulemusi, siis Hyperionid kestavad vähemalt 250 tsüklit kuni ~350 ennem kui kaotavad 20% mahtuvusest (Seda ka juhul kui laadida 5C vooluga)
Isiklike kogemuste põhjal, ja selle mida kuulnud olen, töötavad HK akud hästi vaid kuni esimesed 80-100 tsükklit
Hei!
Lipod on jöudsasti arengus edasi läinud küll, kannatavad nii laadimist, kui ka tühjaks ladimist.
Vöistlusspordis antakse neile ikka kövasti valu.
F5B masinates tühjakslaadimine üle 300A ja laadimine 5C´ga igapäevane.
Huvitaval kombel kestavad Lipod paremini, kui NiMh´id kunagi.
Ega sellise valu juures akude eluiga palju üle 200 tsükli pole, kuid sinnani käivad väga hästi. Parimad, mida tean on NEU omad.
Raha tahetakse ka muidugi saada nende eest, teisi pole katsetanud, ei oska öelda.
Mul kasutuses NEU2600SP , 40/80C tühjaks ja 5C täis.
200A tühjakslaadimisel, ca 10sek pole miniks probleemiks. Kasutan 6s1p lülitust.
Vähetestitud (-tuntud) Lipo´dega soovitan olla ikkagi ettevaatlik. Pölema ja plahvatama saab nad pea köik ikkagi.....
Mart.
Lipod on jöudsasti arengus edasi läinud küll, kannatavad nii laadimist, kui ka tühjaks ladimist.
Vöistlusspordis antakse neile ikka kövasti valu.
F5B masinates tühjakslaadimine üle 300A ja laadimine 5C´ga igapäevane.
Huvitaval kombel kestavad Lipod paremini, kui NiMh´id kunagi.
Ega sellise valu juures akude eluiga palju üle 200 tsükli pole, kuid sinnani käivad väga hästi. Parimad, mida tean on NEU omad.
Raha tahetakse ka muidugi saada nende eest, teisi pole katsetanud, ei oska öelda.
Mul kasutuses NEU2600SP , 40/80C tühjaks ja 5C täis.
200A tühjakslaadimisel, ca 10sek pole miniks probleemiks. Kasutan 6s1p lülitust.
Vähetestitud (-tuntud) Lipo´dega soovitan olla ikkagi ettevaatlik. Pölema ja plahvatama saab nad pea köik ikkagi.....
Mart.
Eks kalliste brändiga lipode puhul maksadki nö kindlustunde eest - maksad ja tead, et saad hea asja. Samal ajal kui viitsid uurida, otsida ja katsetada, siis võid ka täpselt samahea HobbyKing või muu noname aku saada kordades odavamalt. On ka kalleid brände, mis täielikku jama müüvad. Vähemalt mõned aastad tagasi oli reaalselt lipo elemente tootvaid tehaseid suurusjärgus 3tk.
Ise katsetan hetkel 4S 5Ah 35C ja 40C kirjadega akusid 1:8 elektriauto peal. Sai otsustatud just odavate HobbyKingi akude kasuks, kuna negatiivseid kogemusi foorumites väga vähe. Ka minu akupakid tunduvad väga head, üks parem kui teine Turnigy pakis elemendid VÄGA võrdsed ja 4.2V-3.5V tühjakslaadimisel annab 4900mAh välja ehk siis mahtuvus kenasti rohkem kui kirjas. Zippy pakk väheke ebaühtlasem ja seni vähem katsetatud. Keskmine vool suht väike hetkel ehk 20A kanti ja piigid vast sinna 100-150A vahele.
Kusjuures alla 3.5V per purk tühjaks ei lae (1C vooluga) ja võimalusel väldin üle 1C laadimist. Eks vaatame, kaua kestavad nii. Tõenäoliselt kuluvad füüsiliselt ära enne kui keemiliselt
Ise katsetan hetkel 4S 5Ah 35C ja 40C kirjadega akusid 1:8 elektriauto peal. Sai otsustatud just odavate HobbyKingi akude kasuks, kuna negatiivseid kogemusi foorumites väga vähe. Ka minu akupakid tunduvad väga head, üks parem kui teine Turnigy pakis elemendid VÄGA võrdsed ja 4.2V-3.5V tühjakslaadimisel annab 4900mAh välja ehk siis mahtuvus kenasti rohkem kui kirjas. Zippy pakk väheke ebaühtlasem ja seni vähem katsetatud. Keskmine vool suht väike hetkel ehk 20A kanti ja piigid vast sinna 100-150A vahele.
Kusjuures alla 3.5V per purk tühjaks ei lae (1C vooluga) ja võimalusel väldin üle 1C laadimist. Eks vaatame, kaua kestavad nii. Tõenäoliselt kuluvad füüsiliselt ära enne kui keemiliselt
- mg3a1@hot.ee
Tuntud bränd hiinast Polyquest. Üsna kallid kaa, ja siis selline juhus. Peale balanseeritud laadimist(Robbe laadija) eemaldas mudelist aku laadijast ja pani laetud aku lauale. 15minuti möödudes aga hakkas tuld välja purskama. Koos leegi ja paksu suitsuga lendas ka selliseid hõõguvaid helbeid, mis maadumiskohta sisse sulasid. Asi lõppes aku aknast välja viskamisega. Pool tuba olla kärssand(kardinad lagi laelamp jne. Naine oli väga kuri olnud. Samas olen odavaid hiinakaid igat moodi piinanud, lühistanud torkinud peksnud mudinud kuumutanud, natuke soojaks lähevad, muud ei midagi.
Odav on ikka ohutum, selline põhk, et isegi põlema ei lähe
Odav on ikka ohutum, selline põhk, et isegi põlema ei lähe
Hiinast saab odavalt ka selliseid asju:
http://unitedhobbies.com/UNITEDHOBBIES/ ... oduct=4134
Põlemiskahjud vähenevad kordades.
Ainus häda, et see pood kasutab alati meie raha paar nädalat protsendita laenuna, enne kui kauba posti pistab.
http://unitedhobbies.com/UNITEDHOBBIES/ ... oduct=4134
Põlemiskahjud vähenevad kordades.
Ainus häda, et see pood kasutab alati meie raha paar nädalat protsendita laenuna, enne kui kauba posti pistab.
No olgem ausad. Ilma põhjuseta ükski lipo põlema ei lähe. Kindlasti oli selle akuga üht või teist valesti tehtud. On see kuulujutt või sinul isiklikult juhtus nii?mg3a1@hot.ee wrote:Tuntud bränd hiinast Polyquest. Üsna kallid kaa, ja siis selline juhus. Peale balanseeritud laadimist(Robbe laadija) eemaldas mudelist aku laadijast ja pani laetud aku lauale. 15minuti möödudes aga hakkas tuld välja purskama. Koos leegi ja paksu suitsuga lendas ka selliseid hõõguvaid helbeid, mis maadumiskohta sisse sulasid. Asi lõppes aku aknast välja viskamisega. Pool tuba olla kärssand(kardinad lagi laelamp jne. Naine oli väga kuri olnud. Samas olen odavaid hiinakaid igat moodi piinanud, lühistanud torkinud peksnud mudinud kuumutanud, natuke soojaks lähevad, muud ei midagi.
Miks lipo võib põlema minna (parandage, täiendage):
- Mõni element laetud üle 4.2V. Võib juhtuda suuremate vooludega laadides, kui balanseerimisvoolust ei piisa erinevuste tasandamisest. Võib olla kehv balanseerimispistiku kontakt või kehv/rikkis balanseerija. Võib juhtuda ka siis, kui laetakse suurema vooluga ainult läbi balanseerimispistiku.
- Füüsilised vigastused
- Aku lastud liiga tühjaks. Toimunud keemiline muutus mis võib hiljem põhjustada aku sisest lühist!
- Aku tõsiselt ülekuumutatud mingil eluhetkel
HobbyKing minu 2 pakki küll umbes 2 päevaga teele pannud. Sealhulgas EMS-iga tuli pakk alla nädalaga kohale nagu peabki.
LiPo on LiPo ja kui midagi valesti läheb võib ikka põlema minna, olgu odav või kallis.
Viimase aastaga on akud ikka kõvasti arenenud ja pinge ka tühjaks laadimisel palju kõrgem, kui mõned aastad tagasi. 3,5V on uuemate akude kohta kindlasti liiga madal pinge(mõni minut pärast lendu)
Selleks et kinni pidada 80% reeglist peaks aku pinge jääma vähemalt 3,7V või rohkem. Üldiselt saab seda hinnata tagasi laetud mahtuvuse järgi.
http://www.rcgroups.com/forums/showthre ... st10981333
Üks näide kuidas tühjakslaadumise % mõjutab eluiga
http://www.kokam.com/english/product/kokam_Lipo_01.html
Viimase aastaga on akud ikka kõvasti arenenud ja pinge ka tühjaks laadimisel palju kõrgem, kui mõned aastad tagasi. 3,5V on uuemate akude kohta kindlasti liiga madal pinge(mõni minut pärast lendu)
Selleks et kinni pidada 80% reeglist peaks aku pinge jääma vähemalt 3,7V või rohkem. Üldiselt saab seda hinnata tagasi laetud mahtuvuse järgi.
http://www.rcgroups.com/forums/showthre ... st10981333
Üks näide kuidas tühjakslaadumise % mõjutab eluiga
http://www.kokam.com/english/product/kokam_Lipo_01.html
- mg3a1@hot.ee