saatja antenni ehitamine???

Saatjad, vastuvõtjad, servod, elektroonika jms
aretaja

saatja antenni ehitamine???

Post by aretaja »

murdisn enda saatja antenni pooleks, ja nüüd uut vaja. kuna teleskoopantenni pole eriti kuskilt võtta, mõtlesin et teen ise miskit. Olen näinud et tehakse selliseid painduvaid lühikesi antenne, mis pidid täiesti toimima.

siit ka küsimus, et kas keegi oskab aidata selle konstruktsiooniga? Seal antennis ei ole ju midagi keerulist, vaja teada ainult õigeid mõõte. Saatja on 35 mhz. Levi vaja vast mingi 150-200meetrit.
mart63

Post by mart63 »

See ei ole ilmselt nii lihtne, asi peab ikkagi väga täpselt olema tehtud ja saatja häälestatakse ka enamasti tööle konkreetse antenniga.
Mis saatjaga tegu?
aretaja

Post by aretaja »

mart63 wrote:See ei ole ilmselt nii lihtne, asi peab ikkagi väga täpselt olema tehtud ja saatja häälestatakse ka enamasti tööle konkreetse antenniga.
Mis saatjaga tegu?
saatja mingi hiina päritolu, nimi e-fly 100c
felch

Post by felch »

mart63 wrote:... asi peab ikkagi väga täpselt olema tehtud ja saatja häälestatakse ka enamasti tööle konkreetse antenniga.
Mis saatjaga tegu?
See on nii suurtel võimsustel ja teoorias. Sõjaväe jaamades häälestati tõesti antennivõnkeringi ja puha. Mudeli saatjal pole asi nii hull. Ja pealekauba - häälestus sültub ju ka antenii pikkusest: kui palju välja tõmmatud.
Teleskoopantenni leiab aga kasvõi Oomi poest. Mingi jupp on mul ka alles aga diameeter ei pruugi sobida.
Pole midagi paremat halvast ilmast !
aretaja

Post by aretaja »

felch wrote:
mart63 wrote:... asi peab ikkagi väga täpselt olema tehtud ja saatja häälestatakse ka enamasti tööle konkreetse antenniga.
Mis saatjaga tegu?
See on nii suurtel võimsustel ja teoorias. Sõjaväe jaamades häälestati tõesti antennivõnkeringi ja puha. Mudeli saatjal pole asi nii hull. Ja pealekauba - häälestus sültub ju ka antenii pikkusest: kui palju välja tõmmatud.
Teleskoopantenni leiab aga kasvõi Oomi poest. Mingi jupp on mul ka alles aga diameeter ei pruugi sobida.
täpselt, mul vaja ming 200m levi maksimum, see ei tohiks probleem olla ka mingi homemade antenniga. oomipoest vaatasin, nood jäävad liiga peenikeseks ja jakke on vähe. mul on vaja 9-10mm läbimõõduga ja üle meetri pikka.
felch

Post by felch »

On olemas antenn vanalt kantavalt telekalt välisdiameetriga 7,98mm ja pikkusega üle 1m. kui huvi siis PS.
Aga MArt63 jutt on siiski põhimõtteliselt õige - vale häälestuse korral on levi halb sest enamus saatja energiast läheb kliima soojendamiseks. Osad saatjad taluvad seda ja ei põle maha (Optic 6) ja osad jälle (odavad hiinakad) ajavad saatja lõppastme hõõguma. E-sky näiteks, proovitud.
[J]

Post by [J] »

Kõlbaks iga hea elektrijuht. Pikkus peab olema nagu originaalil oli, läbimõõt pole oluline.
aretaja

Post by aretaja »

[J] wrote:Kõlbaks iga hea elektrijuht. Pikkus peab olema nagu originaalil oli, läbimõõt pole oluline.
ega ikka ei kõlba küll, võtsin terastraadi 1,7 mm läbimõõduga, täpselt samapika kui originaal antenn, levi vaevalt 50m
mart63

Post by mart63 »

Siis oled juba midagi läbi lasnud ehk? :lol: Ega sa ilma antennita katsetanud?
aretaja

Post by aretaja »

mart63 wrote:Siis oled juba midagi läbi lasnud ehk? :lol: Ega sa ilma antennita katsetanud?
ei ole miskit läbi, toda originaal pooleksmurdund antenni hoiad käega koos siis on levi. :D
[J]

Post by [J] »

Terastraat hea elektrijuht küll ei ole, kasutatakse mõnikord parema puudumisel takistustraadina vahtplasti lõikamisel. Kuidas ühendus oli tehtud?
Jooda vana antenn kokku, ta ei pea ju üleni koos käima.
aretaja

Post by aretaja »

too oligi juba kokku joodetud :) too on juba mitu korda ukse vahele jäänud, 3 korda pooleks murtud. Toda ei ole mõtekas enam paigata. Aga kas siis antenni läbimõõt üldse ei mõju w ? Võtan siis prooviks oomipoest tolle 6mm antenni, kui keegi mulle mingeid jooniseid antenni tegemiseks ei taha jagada.
felch

Post by felch »

Tegelikult on kõrgsageduslikul signaal nn. skin-effekt. ehk laine (signaal) levib vaid materjali pinnakihis. Sel juhul peaks materjali diameeter ka arvesse tulema. On veidi üllatav et juba nii madalal sagedusel nagu 35 MHz mõjub aga ju siis on nii.
Teine asi on antenni kontakt saatjaga. See peab ka hea olema, määrdunud terastraat ei pruugi eriti head ühendust anda.
[J]

Post by [J] »

Kunagi "mängisin" igasuguste 35 MHz antennidega ja tulemust vaatasin spektrianalüsaatoriga (endine Sideamet). Läbimõõt mõjutas nii vähe võrreldes näiteks kehvavõitu kontaktiga logu teleskoobi jätkude vahel, et seda pole enam viitsinud eriti arvestada (eeldusel, et läbimõõduga äärmustesse ei minda).
Korralike saatjate häälestus on nii hea, et pikkus mõjutab väga oluliselt.
cuprum

Post by cuprum »

aretaja wrote: saatja mingi hiina päritolu, nimi e-fly 100c
Khmm, kas poleks lihtsam/ilusam näiteks... http://www.helihobby.com/html/esky_helicopters.html ... see oli ESIMENE koht, mille ~30 sek. võrgus nuuskimist andis.
pipercub

Post by pipercub »

Jamasin ka kunagi MX-16 teleskoopantenniga. Vahetasin lülisid, jootsin kokku, ostsin raadiopoest uue sama pikkusega jne. Kõik osutus tühjaks ajaraiskamiseks.
Lõpuks tegin 2-st tükist kokkukruvitava ja rohkem muret pole olnud. Lühem Ø12 tükk ulatub parasjagu saatjast välja. Pikem tükk koosneb Ø4 al. torust ja selle sees olevast Ø3 süsinikvardast. Juure pool on jäikuseks veel Ø5 torujupp peale pandud. Kinnitus on Ø10 al. tükk, ühel pool Ø5 ava antennile ja teisel pool koonus ja M4 kruvi kinnituseks.
aretaja

Post by aretaja »

cuprum wrote:
aretaja wrote: saatja mingi hiina päritolu, nimi e-fly 100c
Khmm, kas poleks lihtsam/ilusam näiteks... http://www.helihobby.com/html/esky_helicopters.html ... see oli ESIMENE koht, mille ~30 sek. võrgus nuuskimist andis.
kõige odavam post seal 25$ :o , kui ma õieti aru sain
cuprum

Post by cuprum »

aretaja wrote: kõige odavam post seal 25$ :o , kui ma õieti aru sain
Nu ei viitsi ma rohkem, kui paar minutit kulutada :roll:
Kordan veelkord, et see oli ESIMENE koht, mis võrgust ette jäi. Tõenäoliselt ei ole see ainus koht maailmas, kus midagi antennilaadset pakutakse. Samuti ei tarvitse see olla kõige odavam. Lihtsalt orjentiir juhuks, kui tahad miskit enam-vähem originaalilaadset saada, ning ei viitsi ise aretada, katsetada ning riskida.

PS. Minu isiklik soovitus: Kui täpselt ei tea, mida teed, siis jäta palun saatja/vastuvõtja rahule. Võimalik kahju on tunduvalt suurem, kui isegi kõige "kirvemad" originaaljupid. Seda isegi siis, kui "depronplaati" lennutad.
aretaja

Post by aretaja »

kõige suurem kahju võib olla 400.-, mis ma saatja ja vastuvõtja eest maksin. eelnimetatult lehelt antenn tellides läheks sama kalliks. Leidsin lehe Heliguy.com, on keegi sealt tellinud? Sealt tuleks antenn alla 100.- koju kätte.

A täna tegin veel katsetusi tolle traadiga, jootsin korraliku keermega vaskjublaka otsa, et ühenus oleks perfektne. sain miski 100m levi, siis tuli juba viivitus sisse ja suts kaugemale minnes hakkasid ka servod tõmblema. Muidugi vahele võis jääda puid , mis võivad ka mõjutada. Väikesele vahukale piisab äkki??, lagedal maal peaks vähe paremini signaal levima.
cuprum

Post by cuprum »

aretaja wrote:kõige suurem kahju võib olla 400.-,
VALE VASTUS
Kõige suurem kahju saab olla kõige kallim läheduses sõitev auto + selle reisijate elud!

Kujutame ette situatsiooni, kus juhitavuse kaotanud mudel lendab maanteele, ning "maandub" seal sõitnud auto esiklaasi....
aretaja

Post by aretaja »

cuprum wrote:
aretaja wrote:kõige suurem kahju võib olla 400.-,
VALE VASTUS
Kõige suurem kahju saab olla kõige kallim läheduses sõitev auto + selle reisijate elud!

Kujutame ette situatsiooni, kus juhitavuse kaotanud mudel lendab maanteele, ning "maandub" seal sõitnud auto esiklaasi....
Teil seal tallinnas jh sellised probleemid, kus mina lennutan seal on lähim maantee 3km, ala ümbertringi metsaga piiratud. Ja kui mul side kaob, jääb mootor seisma ja lennuk kukub potsti alla. Eelmine kord kui side kadus oli allakukkumine sekundite küsimus.

karta on et ma mingit suurt kallist plaanerit sellise raadioga lennutama ei lähe. :)
titan

Post by titan »

Ei tasu soovituste peale silmi midagi punnitada! Kahte head korraga ei saa, üks, mis on odav ja teine mis on hea!
Selleks olemegi mehed, et ise õige valik teha ning otsus langetada.
Last edited by titan on Sat Dec 12, 2009 19:39, edited 1 time in total.
Raptor X50/Airwolf/Mi-24 Hint/Agusta 109/AH-1 Cobra/T-28 Trojan
don`t fly faste then yours angel can fly!
felch

Post by felch »

Huvitav ikkagi mis on traadijupi puhul teisiti kui pikkus sama. Ja 35MHz puhul ei peaks olema tegu just väga perfektselt häälestatud antenniga nagunii.
Äkki oli traat rullis? Raadiolevi spets ei ole aga kummaline ikkagi.
aretaja

Post by aretaja »

felch wrote:Huvitav ikkagi mis on traadijupi puhul teisiti kui pikkus sama. Ja 35MHz puhul ei peaks olema tegu just väga perfektselt häälestatud antenniga nagunii.
Äkki oli traat rullis? Raadiolevi spets ei ole aga kummaline ikkagi.
ei tea jh, traat täiesti sirge. Panin veel prooviks vana antenni otsast tolle punni ka traadile tinaga otsa, aga too ei muutnud midagi. proovin sealt heliguy-st ära tellida antenni, ei ole ka maailmalõpp kui tost sotist ilma jään.

ega keegi ei oska juhuslikult rääkida selle antenni pikkusest/läbimõõdust?
http://www.heliguy.com/Electric-RC-Heli ... l-Antenna/
tarts

Post by tarts »

äkki vask kiud juhtmega oleks parem? Vastuvõtja puhul ju toimib?
[J]

Post by [J] »

Üks pildike minu tuulekindlast antennist - teleskoopantenni asendajast. http://records.fai.org/photo.asp?id=14784-2&from=f
Tavalistel lendamistel kasutan teleskoopi.
Last edited by [J] on Sun Dec 27, 2009 21:08, edited 1 time in total.
[J]

Post by [J] »

Panin veel prooviks vana antenni otsast tolle punni ka traadile tinaga otsa
See "punn" on selleks, et terava orgiga endale ja teistele hirmus lihtne silma poleks torgata ja töökaugust see ei mõjuta.
aretaja

Post by aretaja »

[J] wrote:
Panin veel prooviks vana antenni otsast tolle punni ka traadile tinaga otsa
See "punn" on selleks, et terava orgiga endale ja teistele hirmus lihtne silma poleks torgata ja töökaugust see ei mõjuta.
kle räägi sest juhtmeantennist, kui pikk see on sul? Ja ma ei saa täpselt aru kuhu too juhtme teine ots kinnitub/läheb
Kuno

Post by Kuno »

ka siit ei leia sobivat...
http://www.oomipood.ee/index.php?a_k=AN ... ANANTTELES
ei ole võimalik,et see uue antenni leidmine nii keeruline on.Kunagi oli mul aparatuur "Skysport" nelja kanaliga,sel õnnestus ka antenn propi vahel lühemaks "saagida",asendatud sai mingi suvalise poest ostetud antenniga,mis oli tõsi küll,mingi 10 cm lühem originaalist,aga mingeid anomaaliaid ei märganud - maa peal toimetas nii kaugele,et levist ei viitsinudki "välja jalutada" - paarsada meetrit igal juhul.
cuprum

Post by cuprum »

Kuno wrote: tõsi küll,mingi 10 cm lühem originaalist,aga mingeid anomaaliaid ei märganud
Julgen arvata, et selles sagedusdiapasoonis see 10cm väga palju võnkeringi "häälest ära" ei aja.
Mis aga puutub "tavalisse" traadijuppi, siis sellega tõenäoliselt tekkivad ühendus ja ka järskudes murdekohtades küllalt omapärased takistused/nende muutused, mis on juba omaette teema, kuna selliselt "mitte just kõige puhtamalt" ühenduskohalt tagasi peegeldunud laine hakkab "antenni" sees omapäi seisulaineid ja muud sellist huvitavat (kuid rakmati seisukohalt õudusunenägusid tekitavat) moodustama.
Järgmine teema, mis traadijupiga tekib, on antenni efektiivne pikkus. Kas nende eelpool kirjeldatud katsete käigus seda traadijuppi ikka viisakalt kikkis kah hoiti ;)
Post Reply