DSM2 piraatide küüsis

Teemast mööda vestlus... ehk kõik mis pole seotud mudelismiga!
Post Reply
cuprum

DSM2 piraatide küüsis

Post by cuprum »

JazZ wrote: Loomulikult on patentimine kasulik ainult selle omanikule, üldjuhul oli tema ka see kes selle toote arendusse investeeris, seega mina selles probleemi nagu ei näe. Minu meelest see selle asja mõte ongi.
Nujah, väljendasin eelnevalt ilmselt puudulikult, kuna "ülikasulik" või "mittetõine tulu" tundusid kohmakad ja kohatud.
Ei, ma ei väida, et arendamine/leiutamine/standardite väljatöötamine peaksid jääma tasustamata. Tahan väita seda, et võibolla on selle tasustamisega mindud pisut liiale, niiet tu "tasustamine" võimaldab konkurentidele efektiivselt kaikaid kodarasse torgata. Kui nüüd pisut absurdi meelde tuletada, siis minu mäletamist pidi kuskil (vist oli Austraalias) on olemas ka kehtiv patent *rattale* (ümar objekt, mida saab kasutada sõitjate ja koormate transpordiks).
JazZ wrote: Sinu arvates võiks siis piraat mängud ja heliteosed ka vabalt müüki lasta, peale seda kui nende tootja on sussid püsti visanud? Või siis juba varem, et äkki viskab sussid püsti?

Kui ma õieti mäletan, siis vähemalt heliteoste/raamatute ja muu sellise kraami puhul seadus tõesti näeb ette teatava aja pärast "vabaks kasutamiseks" muutumist. See aeg tundub muidugi pisut pikana, aga nii see siiski on. Muideks, ka patendid garanteerivad eksklusiivse kasutusõiguse teatud ajaks.

JazZ wrote: Kusjuures ei saa öelda et Spektrum ei ole kellelgi lubanud oma DSM2 kasutada, nii palju kui mina tean, kasutab JR oma toodetes DSM2 täiesti legaalselt.
Pagan nende väljamaa kontsernide suguelu nii täpselt teab. Kunagi vist sai jahutud sel teemal, et kas need firmad mitte üksjasamma ei ole, või et kes neist kellele ja mida täpselt teeb. Neid kahte ma igatahes täiesti eraldatuks ei loeks.

JazZ wrote: Kas Spektrum peab andma oma DSM2 kasutada igaühele kes küsib?
Siin on mitmed erinevad nüansid...
Täisdokumentatsioon - andma => JAH. Lisatingimus: õiglase tasu eest.

Lahti muukimise (rev-eng) peale halama => Ei ole 100% kindel. Formaatide patendindus on (ma kordan veelkord et minu isikliku arvamuse järgi) suhteliselt saadanast. Dokumentatsioon, kaubamärgindus,.. see kuulub loomulikult kasutuslepingute alla, kuid selles osas, kui keegi eetrit pealt kuulates suudab sama asja jäljendava jublaka valmis töötada - pigem las ta näeb vaeva ja saab selle eest ka tasu. Omaette teema on see, kui need teadmised on kuskilt "läbi tilkunud" - siis ei ole kahtlust. Tegu on vargusega.

JazZ wrote: Mina küll nii ei arva, mismoodi siis nende toodete kvaliteet ja ühilduvus tagatakse?
Kvaliteet on üks asi. Tootmisliini taga passiva tegelase pohmakas vist meil siin jutuks ei tule? ;)
Kvaliteetne ühilduvus on omaette probleem. Kõige parem oleks siinkohal see, kui toimuks avalik standardi litsensi ost. Samas, isiklikult mina ei mõistaks väga suurelt hukka ka *puhta* rev-eng toote pakkujaid - seda senikaua, kuni ostjat ausalt teavitatakse, et tegu EI OLE originaaltootega, ning et ühilduvus on "nagu on".
Kvaliteet tagatakse viimasel juhul siis odavama(!?) koopia ostnud tegelaste pidevate katsetuste ja ka äpardumiste tulemusena.

JazZ wrote:
Aga üldiselt läheb see teema metsa ja minu meelest ei anna see meie vaidlemine mitte midagi, lõppkokkuvõttes meie ju ei otsusta kas neid järgi tehtud asju tohib müüa või mitte. Või noh kui täpne olla, siis mina juba otsustasin, et minu ettevõte ei müü neid (jah, neid on mulle isegi pakutud).
Täiesti ühel nõul Sinuga. Meie siinne vaidlus tõenäoliselt ei muuda mitte midagi. Ainus kasu on see, et meil on omal võimalus oma isiklikku arvamust levitada/kaitsta. Aga see jah meie, kui eraisikute täiesti isiklik süütu lõbu ;)
JazZ

Post by JazZ »

Nüüd me vist hakkame jõudma selleni, et mul on tõesti rohkem infot kui Sul.
Selgituseks siis, et minule pakuti mingi aeg tagasi Spektrum DX6i'sid ja neid vastuvõtjaid veel varem. Nendes pakkumistes ei olnud kirjas et tegu ei ole Spektrum'i toodetega. Mina kusjuures arvasin et need saatjad ongi originaalid ja oleks ma hirmus kasupeal väljas olnud, siis ma oleks võibolla ka tellinud neid. Kuna ma üritan seda mudeliäri ajada legaalset viisi ja ei näinud ka mõtet HH'ga riidu minna, siis ma ei teinud seda.
Ma vedasin asja alles nüüd kokku kui sain HH'st infot selle kohta kes neid koopiaid toodab ja vaatasin et nende Spektrum'i toodete pakkuja oli sama firma.
Lõpptulemus oleks võinud olla see et ma oleks Teile siin ise müünud mitte päris originaal tooteid sirge seljaga.
Ja sellest tulenevalt ma postitasingi selle info siia, et kui kellegile midagi pakutakse, siis nad vähemalt teavad millega tegu võib olla.
Fast Hobbies - Mudelipood internetis
Pärnu mudelipood - Lao tn 10-5, Pärnus
Tel: (+372) 712 00 11
E-post: info@fasthobbies.eu
Internetis: www.fasthobbies.eu
cuprum

Post by cuprum »

JazZ wrote:Nüüd me vist hakkame jõudma selleni, et mul on tõesti rohkem infot kui Sul.
Tundub küll niimoodu olema

JazZ wrote: Selgituseks siis, et minule pakuti mingi aeg tagasi Spektrum DX6i'sid ja neid vastuvõtjaid veel varem. Nendes pakkumistes ei olnud kirjas et tegu ei ole Spektrum'i toodetega.
Sellisel juhul tõepoolest suur häbi-häbi pakkujale ka minu poolt. Minu algseks seisukohaks oli see, et HK-s pakutakse kloone, kuid seal täiesti normaalselt teavitatakse ostjat, et tegu EI OLE originaaliga.
Kas ja kuidas kellegi patente rikutakse ma tõesti ei tahtnud sõna võtta - kuna lihtsalt infot ei olnud.

JazZ wrote: Ja sellest tulenevalt ma postitasingi selle info siia, et kui kellegile midagi pakutakse, siis nad vähemalt teavad millega tegu võib olla.
Info on alati abiks. Eriti, kui tegu sellise infoga, mis võimaldab "lohku tõmbamist" vältida.

Muideks, käisin ja nuusutasin pisut HH lehte, aga kahjuks suuri pealkirju "kloonide sõjast" küll silma ei hakanud. Äkki oskad vähemalt sealt mõne lingi visata - krt, muidu vehklen tõesti ringi, suur kartulikott peas.

Kui nüüd pisut isiklikuks minna, siis igatahes minu respekt Su kindla joone osas kindlat tootjat pakkuda ja seda ka avalikult kuulutada.
JazZ

Post by JazZ »

Aga palun, vana teade vastuvõtjate kohta http://www.spektrumrc.com/Articles/Arti ... cleID=2162

EDIT: Tuleb välja et teadet on juba uuendatud ja sisaldab juttu ka saatjatest.
Seal Spektrum'i lehel on küll kirjas: "most likely selling a counterfeit product".
Kirjas mis mulle saadeti on kirjas: "Horizon Hobby has acquired each of the offered products and has determined that none of the products are authentic Spektrum goods; they are counterfeits."
cuprum

Post by cuprum »

JazZ wrote:Aga palun, vana teade vastuvõtjate kohta http://www.spektrumrc.com/Articles/Arti ... cleID=2162
Thnx, selgub, et mina käisin vale puu all nuuskimas (HH versus Spektrum).

Aga jah, probleem on uue suuna võtnud. Nemad seal kurdavad võltsitud toodete üle. Meie tolmukera hakkas keerlema HK poolt pakutavatest OrangeRC toodetest, mida isegi suht algajal ei ole võimalik originaaliga segi ajada. Artikkel oli põhimiselt pühendatud aga justnimelt originaalidele äravahetamiseni sarnaste ja originaalide pähe müüdavatele "toodetele".

Meie kontekstis pakub muidugi veel huvi see, et Spektrum teatab selge sõnaga, et nemad ei ole litsentsi andnud mitte kellelegi (ainult Spektrum & JR). See, et nemad kloonidele garantiid ei anna peaks olema siilile kah selge ;)
JazZ

Post by JazZ »

Mina ei ole rääkinud HK'st ega OrangeRC'st, selle firma nimi kellelt mina pakkumise sain ja kellest HH räägib on hoopis miskit muud. Kuna HH ei ole seda nime mingil põhjusel avalikustanud, siis ei tee ka mina seda.
Kuigi ma isiklikult julgen arvata et kõik need järgi tehtud asjad tulevad siiski ühest kohast, lihtsalt mõnda ei müüda Spektrumi originaaltoote välimusega. Ka HH kirjast jäi mulle mulje et nad räägivad ka ühest firmast ainult.
Post Reply