Postitan oma loo siia teemasse, ehkki see juhtus teises kodus, mitte Kiilis.
Olin peale pikkasid ootamisi ja ettevalmistusi saanud lõpuks oma Radian PRO lendama. Esimesena pult, järgmise kuu eelarvest kauaoodatud mudel ja lõpuks ekslikult ostmata jäänud sobiv aku ehk ideest materjaliseerumiseni oma kaks ja pool kuud. Esimene lend pakkus uskumatut naudingut. Uskumatu kiirus, millega kõrgust võttis, uskumatu aeglus, millega tagatiivad väljas maanduma tuli. Uskumatu stabiilsus ja ilu, kui kondorina pilvede all laugles ja uskumatult lahe "pea alaspidi" lendamine. Natuke ajasin vareseid ka taga

Ühesõnaga kaif oli suur ja peale aku laadimist läksin kohe teisele ringile. Otsustasin mõõta mootori lennuaega puldi pealt ja lisaks stopperiga üldlennuaega. Teadsin, et järgnev veerandtund või rohkemgi on puhas kvaliteetaeg.
Kõik oli ilus, kõrgust võttis miski 30 kraadise tõusunurgaga, siis natuke gaasi maha ja ringile. Esimene lennusuund kagusse, paralleelselt väikese kruusateega. Väike tuul oli seljatagant ja suht kiirelt jõudis aparaat metsa piirile, keerasin vasakule, paralleelselt metsaga. Mõne aja pärast tahtsin jätkata tõusu ja pööramist vasakule. Tundus, et mudel lendab omasoodu edasi ja ei reageeri. Andsin nii gaasi, kui kald- kui pöördetüüri järjest intensiivsemalt peale, kui ühel hetkel tegi lennuk järsu pöörde vasakule ja hakkas nina ees kõrgust kaotama. kõrgustüür põhja, aga tolku ei midagi, lennuk kündis ca 40-50 meetri kõrguselt otse maasse.
Siin siis toimunu skeem:
Hiigelpikana tundunud sekund hiljem kostus mütakas. Olen sarnast heli ühekorra varem lennuspordis kuulnud. Siis tuli sportlangevarjuga mees otse maha, et mitte öelda betooni, ja lahkus sealt kiirabiautos.
Rusude otsimine võttis päris kaua aega, otsisin algul valest kohast. Kui lõpuks leidsin, avanes suht kurb vaatepilt. Kõik, mis tiibadest eespool, oli laiali, isegi saba juures oli deformatsiooni näha, kuigi see ei puutunud maad: inertsiga murdus ilmselt. Aku oli tulikuum. Ühendasin lössis aku lahti ja kõik, mida nägin, korjasin kokku. Tuli meelde kunagi loetud kilekoti jutt. Et igal mudelistil on hetk, kus tal läheb vaja kilekotti, et oma mudel platsilt tagasi tuua. Edaspidi hakkan kilekotti kaasas kandma. Olgu see nagu kindlustus, mille kehtivuse ajal ühtegi õnnetust ei juhtu.
Masendus oli omajagu suur. Sellepärast ei tahtnud algul ka seda postitada, ootasin emotsioonide jahtumist. Kaalusin kogu kola mahamüümist ja teistele hobidele keskedumist. Siis aga mõtlesin samasuguse mütakaga mõlemad põlved murdnud langevarjurile, kes algul ratastoolis liikus, siis karkudega, seejärel longates ja nüüd kõnnib kahel jalal nagu tavaline inimene. Langevarjurina jätkas otseloomulikult

Sündis otsus: üks õnnetu juhus ei pane mind lennumudelismist loobuma.
Kopteritest küll. Pole kopterimudeleid kõrvaltvaadates ega neid ise lennutades kunagi tundnud seda kaifi, mis lennukitest. Võibolla olen ise koperdistega vähe lennanud. Olen küll asustamata saarte kohal väga kiiret madallendu saanud ja looduskaitsealal põtru taga ajanud, autorotatsiooni harjutuses kaaluta olekut kaifinud ja muudki, mis kõik tavainimesel kogemata jääb, aga siiski: mudelid ei paku seda rõõmu, mis elusuuruses aparaat.
Tagasi Radiani juurde: sain kõik tükid põllult kätte. Põhimõtteliselt võiks ohtra liimiga kere taastada ka, aga tean et lennunduses nii need asjad ei käi. Tahaks plaaneriga edaspidigi G-sid tõmmata, rokkida ja rollida. Ei taha näha, kuidas mõnel kriitilisel hetkel ütleb lennuk, et miski koha pealt on ta kõver või nõrk. Seega, tegin sama väljamineku, mis kaks kuud tagasi ja kokkupanemist ootab uus Radian PRO. Vanast saab ehk mõne tarviliku jupi edaspidi. Kui kellegil tarvis, küsigu julgelt!
Kuningas on surnud, elagu kuningas!
Nüüd aga põhjused: miks? Niipalju, kui ise aru saan, siis piloteerimisviga ma ei teinud. Mulle tundus, et side kadus, siis taastus hetkeks ja kadus taas. Kas süüdi võiks olla moblamast? Olen samas kohas ja isegi lähemal mastile lennutanud 35MHz sagedusel ilma ühegi probleemita. Kas võiks olla võimalik, et moblamast peab sidet teise omasugusega sagedusel ja võimsusel, mis summutab 2.4 MHz DSMX signaali? Seletus võiks olla, et mastist väljuv kiirtekimp on nii kitsas, et see ei tohiks ühtegi teist kasutajat segada. Lendavat mudelit seal kiirtekimbus pole lihtsalt arvesse võetud. Maapeale, kus ma puldiga seisin, need kiired ei jõua, küll aga sellisele parajale kõrgusele ja suunale, kus mu mudel lendas. Seega pult ei teadnud sidekatkestusest midagi, aga vastuvõtja oli segaduses. Läks failsafe asedisse, mis mul oli tagatiivad väljas horisontaallend. See seletaks ka tagatiivad väljas asendi rusudel. Sellest sain teada alles täna, kui Jazz mulle failsafe programmeerimisest rääkis. Juhuslikult oli puldil just selline seadistus bindimise hetkel.