AKULAADIJAD

Saatjad, vastuvõtjad, servod, elektroonika jms
Ervin2

AKULAADIJAD

Post by Ervin2 »

Plaanis soetada korralik akulaadija (hetkel ainult hädavajalik Speed400)
Seoses sellega küsimused.
Kui oluline,ja kas on oluline akude tühjakslaadimise reziim?
Mõlema toite olemasolu,st.220V ja 12V(ilmselt on hea kui on)?
Li-Po akude puhul vjaliku lisaseadmed?!
Mida soovitate,turg on lai?
Silma on jäänud Ultramat 14 ja Swallow AC/DC.
businessman

Re: AKULAADIJAD

Post by businessman »

Ervin2 wrote:kas on oluline akude tühjakslaadimise reziim?
niipalju kui kuulnud olen, laetakse NiCd akud tavaliselt enne täis laadimist tühjaks, aga NiMh akusid tühjaks tundub, et ei laeta
Kristoka

Post by Kristoka »

businessman wrote:
niipalju kui kuulnud olen, laetakse NiCd akud tavaliselt enne täis laadimist tühjaks, aga NiMh akusid tühjaks tundub, et ei laeta
Loll jutt suhu tagasi siinkohal,Tühjaks on soovitatav kui mitte vajalik kõik akud laadida peale Lipo (millel puudub laadimismälu).
Kui niCd või niMh tühjaks ei lae ja lased peale ,vähendab see aku elu iga st. rikub seda,seega tühjakslaadmise režiim on siiski üsnavajalik.
Edu laadija otsimisel!
Kristo
[J]

Post by [J] »

Tühjakslaadimisega saab mõõta näiteks aku tegelikku mahtuvust (sisse läheb alati rohkem - kaod soojenemisest jms. ja seda eriti "küpsel" akul). Tühjakslaadimisvoolu võiks olla võimalik seadistada vähemalt 3A-ni.
Laadimisel-tühjakslaadimisel peaks laadija näitama kindlasti mAh-sid, "pimedas" elada ma küll enam ei suudaks.
220V toide võib olla eraldi blokina, minu meelest mugavam.
Superlaadija on selline:
http://shop.pistik.com/product_info.php ... d5d2df57e5
Puuduseks sellel muidugi, et elektriasjades nõrgemal inimesel võtavad võimalused pea ringi käima.
Usun, et mingi 1,5 kiloga peaks hetkel juba päris hea laadija saama, sest uusi tuleb turule, nagu sügisel seeni.
Kui laadija ostetud, tasub valmistada korralike kuldkontaktidega ja suure ristlõikega ühendusjuhtmed. Pingelangud suurte laadimisvoolude korral halval juhtmel tekitaksid laadimistel vigu.
vana

Post by vana »

Akulaadija tuleb valida aku järgi.
CdNi ja NiMh laadimisseade peaks kindlasti omama mahalaadimis reziimi,
LiPo laadija aga ekvalaiserit-balanzerit.
LiPo ja NiMh max. lubatud laadimisvool ei ületa tavaliselt 1C, kui on CdNi akud, tasub eriti väliolukorras suuremat laadimisvoolu lubada.
Kindlasti peab laadija olema nn. kompuuterlaadija. Kel see on, ei taha “pimedusest”, nagu [J] juba märkis, enam kuuldagi
Ropka

Post by Ropka »

laadija võrgutoitele saamiseks kõige odavam viis on kasutada normaalset (normaalse võimsusega, seega üsna kaasaegset) arvuti toiteplokki.

Natuke jootmist, lõikamist ja puurimist ja nii paari tunniga on korralik pistikupesadega kuubik laua peal.

Aga prosega laadija on üle kõige, sellega saab kindel olla, et kui ise midagi valesti ei tee, siis ei küpseta akusid läbi ka.

edit: illustreerimiseks pilt kah http://www.hot.ee/bestia/PB210240.JPG
sissepoole on lisatud koormustakisti 5V otstele, et 12V stabiilne püsiks.
Last edited by Ropka on Thu Jan 18, 2007 13:24, edited 1 time in total.
kogun vanu vene lennukimootoreid
lauri
Administrator

Post by lauri »

12V alalispinge ja 110-230V vahelduvpingega töötav laadijad ongi reeglina veidi lihtsustatud ja vähemate võimalustega. Hea laadija siin on näiteks Ultramat 14, millel on kõik vajalik olemas, nuriseda saab ainult tühjakslaadimise puudumise üle (kompromisslahendus, et hinda all hoida). Samas on kogu laadimisprotsess vaiksem, kuna pole vaja reeglina ventilaatoriga toiteplokki!

Kui tahta ka tühjakslaadimisega laadijat, tuleks võrgutoite võimalus ära unustada ja hankida toiteplokk või ehitada see mõnest arvuti toiteplokist (lihtne teha). Siis on valida kümnete ja kümnete laadijate vahel! Hinnad algavad samast suurusjärgust (1000kr) nagu Ultramat 14, aga võimalusi on rohkem.

Ühele sobib üks, teisele teine.
Lauri Laidna - www.pistik.com
Ervin2

Post by Ervin2 »

Akude tühjendamiseks ei pea ju seade vist vooluallika külge ühendatud olema?
Kuna kasutan suht palju NiCa akusid on tühjakslaadimine ilmselt oluline.
Ja see (J) poolt näidisena pakutud laadija on mulle liiga super.
Leidsin järgmised,millest ka ülevalpool juttu oli: http://www.modelflight.com.au/rc_model_ ... llow_2.htm

http://www.modellhobby-shop.de/e-vendo/ ... ad4f4f05fa

vahetasin lingid,need peaks avanema.
Last edited by Ervin2 on Sun Jan 07, 2007 11:27, edited 3 times in total.
Võsalendur

Post by Võsalendur »

Minu Ultramat 30 nõuab toidet ka tühjakslaadimise ajal.
[J]

Post by [J] »

Mikroprotsessoriga laadijad, mida siin soovitatakse, on täpsed mõõteriistad ja vajavad töötamiseks eraldi toidet.
Koos laadijaga on kindlasti ka toiteblokk vajalik (kui ühes karbis juba pole) ja nad on koos tõsine investeering.
Eks kasutama õppiminegi võtab mõne päeva ja esialgu ollakse nagu "siil udus". Mobiiltelefonist on nad igatahes lihtsamad.
Mina ostaksin endale tõenäoliselt mingi Simpropi INTELLI-CONTROL V3.xx, Schulze 330, Triton2, Graupner ULTRA DUO PLUS 30 või neile väga sarnase. Paremad laadijad kontrollivad ka laetava aku temperatuuri.
Need lingid eespool tunduvad ühesugused ja viivad vähemalt mind ainult poe esilehele. Endale tundmatut laadijat pildi ja mõne numbri järgi on võimatu õigesti hinnata. Tegelikkuses saavad nad olla isegi programmeerimisvigadega tarkvaraga ja mõne akutüübiga halvasti toimida. Jutu järgi on üks parem kui teine.
lauri
Administrator

Post by lauri »

Aga ega neid korralike laadijate tootjaid palju pole. Eelmainitud nimekiri täitsa õige, kindlasti mõned eksootilisemad veel olemas, samas mõned jällegi kattuvad (üks tootja, erinevate brändidega laadijad). Kõik nad tahavad alati 12V toidet saada. Muidugi saab ka mingeid "poolkõvasid" toiteplokke kasutada, näiteks mõne läptopi vana toitekas, mis heal juhul ka nii 12-14V vahel on. Seal kirjas maksimaalne võimsus ja selle järgi võid välja vaadata, kui suure vooluga oma akupakki laadida tohid :)

Ise naudin Ultramat Duo Plus 30 kahti väljundit. Teine on kuni 500mAh ka deltapeak laadija vastuvõtja- või saatjaaku laadimiseks. Saab näiteks lennutama minnes teepeal kõik akud täis laetud!

Uuemad laadijad näitavad ka aku sisetakistust lausa oomides, vanemate puhul saab tõesti aku seisukorda (sisuliselt sisetakistust) vaadata automaatse laadimisvoolu järgi.

Minul need Staufenbiel'i lingid lahti ei löö toodet...
mart

Post by mart »

Eks see laadija küsimus üks rahakoti küsimus ole.
Hea laadija, millega köike teha saab ja köigeks sobib maksab ka piisavalt.
Kui seda viimast "tippu" vaja pole, ei lennuta mudeleid MM´l vöi pole niisama süvahuviline, siis saab väga hästi ka väiksemate asjadega hakkama.
Kasutan akude laadimiseks:
1. Arvuti toiteplokist ümberehitatud 12V plokki, mis 10A voolu annab. Lisaks ka 5V väljund vastuvötjate, servode jne..... testimiseks ja mudeli häälestamiseks. Plokk sai vöetub vanast arvutiromust ja investeeritud vaid aega.
2. NiMh ja NiCd akude ja lipo akude laadimiseks, kui neid korraga mitmeid laadima ei pea, kasutan Multiplexi Multicharger LN-5014 Laadiajt.
3. Lipo akude balanssis hoidmiseks kasutan Robbe Lipoly Equalizer`it.

NiCd akusid hoian tühjakslaetuna, mitte alla 1.1V purgi kohta. Köige lihtsam variant tühjaks laadimiseks on peale lendu mudeli mootor käima panna ja aku tühjaks lasta, regulaator löpetab. Neid akusid laen vahetult enne starti ja kirjutan märkmikku ka aku mahtuvuse. Pärast hea näha, kui aku kehvemaks muutuma hakkab, teen nii köikide akudega.
NiMh akusid hoian täislaetuna, ehk öhtul, peale lennutamist, kui akud juba mahajahtunud, laen nad täis ja vahetult enne lendu laen juuurde, et soojaks läheksid.
Liposid olen hoidnud selles seisus, nagu lennust tulevad. Ma ei lase neid lennutades kunagi tühjaks, ca 20..30% jääb sisse. Täis laen kodus, enne lennutama minekut. Platsil vötaks see liiga pikalt aega.
[J]

Post by [J] »

See Robbe Lipoly Equalizer on vist lihtsal valvur ning lülitab aku välja mingi elemendi probleemse pinge korral ja individuaalse järeleaitamisega ei tegale?
arne

Post by arne »

Kristoka wrote:
businessman wrote:
Loll jutt suhu tagasi siinkohal
Ole natuke viisakam, selline mõttetu ärplemine ei ilusta ei sind ega foorumit.
Kristoka wrote: ,Tühjaks on soovitatav kui mitte vajalik kõik akud laadida peale Lipo (millel puudub laadimismälu).
Kui niCd või niMh tühjaks ei lae ja lased peale ,vähendab see aku elu iga st. rikub seda
Ei ole sinuga siinkohal nõus. Väga paljud inimesed (k.a. mina) ei tühjenda enne laadimist NiMH-e ja ei tähelda sinu poolt kirjeldatud probleeme.

Akut rikuvad konkreetselt kaks asja: tugev ülelaadimine ja akupaki liigtühjenemine. See kas tuksi keeratud aku kohta sobib kasutada eufemismi "mäluefektiga aku" on maitseasi.

Muideks - aku mahtuvus väheneb iga tsükliga - see on paratamatu ja loomulik nähtus. Vaata tootjate teabelehti, seal on konkreetsed graafikud ära toodud.
Kristoka wrote: ,seega tühjakslaadmise režiim on siiski üsnavajalik.
Selles osas olen nõus. Aga see resiim peab olema kindlasti selline, mis mõõdab, palju akus energiat alles oli. Siis saab seda seadet kasutada akude olukorra hindamiseks.

Seni veel mainimata laadijatest julgeks nimetada Orbit Pocketladerit. Hind on sel kuskil 100eur kandis.

Arne
Ervin2

Post by Ervin2 »

Tundub et olen õigel teel,see Swallow 2,on korralike võimaluste,heade parameetitega ja ka hind on sobiv.
MM taset ma ei üritagi,saaks hädavajalikud akutööd mugavalt ja õieti ära teha.

http://www.ultimaterc.com/forums/showthread.php?t=67403
Last edited by Ervin2 on Sun Jan 07, 2007 19:14, edited 1 time in total.
arne

Post by arne »

Muideks - see Swallow näeb välja täpselt nagu see Simprop:

http://www.simprop.de/Seiten/Modellbau/ ... Power2.htm

Omadused olid kah samad niipalju kui vaatasin. Seda Simpropi ma nägin eelmine aasta elusast peast. Soft oli tal üsna lihtne - kui ma mäletan siis omanikule ei meeldinud mingi konkreetne feature selle asja juures - midagi mis oli seotud kombineeritud täis/tühjakslaadimisega aga detaile ei mäleta.

Arne
tulnuk

Post by tulnuk »

Robbe porer peak infinity 2 tundub üpris huvitav aparaat, hind on arvestades omadusi hea ja hetkel saadaval lausa
allahindlusega.
2 väljundit, kuni 5 ampriga tühjakslaadimine ja väga lihtsalt ise tehtava juhtme abil ka arvutiga ühendatav.

Samast laadijast uuemal versioonil on juba rohkem võimsust, piisavalt suur ekraan graafikute näitamiseks ja loomulikult ka kõvasti kõrgem hind.

Üks vägevamatest nö võistluslaadijatest mis saadaval, tundub olevat kuskil Poolas tehtud Pulsar 2, vähemalt rcgroupsi kamp räägib küll asjast ülivõrretes. http://pp-rc.de/SHOP/epulsar2.htm
Ropka

Post by Ropka »

[J] wrote:See Robbe Lipoly Equalizer on vist lihtsal valvur ning lülitab aku välja mingi elemendi probleemse pinge korral ja individuaalse järeleaitamisega ei tegale?
ei ole valvur, aitab laadides kõik elemendid ühel tasemel hoida.saab ka tühjaks laadida sellega(ilma laadijata)

kui talitlus õigesti meenub, siis laadimine toimub ikka jämedast kaablist (kõiki elemente korraga)ja vajadusel koormatakse üksikuid(teistest kõrgema pingega) elemente impulssidega, et kõik oleks võrdsed, seda siis peenikese kontrollkabli kaudu.

tähele olen pannud seda, et alati on 3ses pakis olevad elemendid täiesti ebaühtlaselt tühjenenud, st balanceril on kohe tööd, laetakse ntx ühte või kahte elementi, kolmandat hoitakse kõvasti tagasi.
ilma balancerita oleksin ilmselt juba õhku lasnud selle väikese dünamiidi...
Last edited by Ropka on Mon Jan 08, 2007 11:11, edited 1 time in total.
vana

Post by vana »

kui talitlus õigelti meenub, siis laadimine toimub ikka jämedast kaablist ja vajadusel koormatakse vajalikke elemente impulssidega, et kõik oleks võrdsed, seda siis peenikese kontrollkabli kaudu
On olemas laadijad, kus laetakse lausa otse ekvalaiseri sisendi kaudu.
LiPo optimaalne säilitamine: täislaetuna toatemperatuuril, pikemaajaliselt ka külmikus (+4C), aastane isetühjenemine kuni 2% korras aku puhul
[J]

Post by [J] »

Teemast küll mööda, aga kas äkki kellelgi LPo-de vananemise kohta pole infi kätte sattunud. Minul on vanemad 3 aastat ja mõned %-d on mahtuvus alla läinud.
vana

Post by vana »

Lugesin vast kuu tagasi soliidse firma sellelaadseid uuringuid. Mäletan vaid seda, mida pidasin endale vajalikuks.
LiPo isetühjenemine on väga väike, max 2% aastas, säilidada laetult, opt. +4C.
Saab nagu aru, et vananemine on miimaalne ja säilitada saab aastaid.
lauri
Administrator

Post by lauri »

Ropka wrote:tähele olen pannud seda, et alati on 3ses pakis olevad elemendid täiesti ebaühtlaselt tühjenenud, st balanceril on kohe tööd, laetakse ntx ühte või kahte elementi, kolmandat hoitakse kõvasti tagasi. ilma balancerita oleksin ilmselt juba õhku lasnud selle väikese dünamiidi...
Huvitav... Sul võibolla halvasti komplekteeritud pakk, juustu firma elemendid või siis koormad akut väga selle piiri peal? Mina enda akudega olen just imestanud, kuivõrd sarnaselt elemendid tühjenevad ja väga võrdsed on!

EDIT. Huvitav tähelepanek on see, et pakis on kõige nõrgem aku tavaliselt keskmine. Kuna suurte voolude puhul on tema jahutus kõige halvem, seega töötingimused kõige kehvemad! Selle peale ise tulla on raske, kuskilt juhtumisi lugesin, täitsa peab paikka!

Eks see teema kisub jälle offtopicuks tõesti
Last edited by lauri on Mon Jan 08, 2007 13:01, edited 1 time in total.
vana

Post by vana »

Olen samuti jälginud balanzeri tööd, minul "silub" hinnanguliselt viimaseid protsendikümnendike.
Ervin2

Post by Ervin2 »

Kas ehk ka kohe se balanzer juurde võtta,ilmselt lipodega tuleb tulevikus kõvasti tegemist.
mart

Post by mart »

Kui lipod plaanis, siis balancer´ist ümber ei saa.
lauri
Administrator

Post by lauri »

2007 kindlasti levivad lõpuks ka laadijad, millele see balancer sisse ehitatud, ehk siis suudab laadija korraga 2-X lipot laadida! Samas endiselt vist odavam laadija ja balancer eraldi osta, kuna eelmainitud laadijad on hetkel suht-koht kallid!
Ervin2

Post by Ervin2 »

Vormistasin tellimuse just ära,võtsin Swallow ja ka lipo jaoks balanceri.
Lõpuks ka Elipsoidi.
vana

Post by vana »

Müügil on LiPo kuni 4S balancerlaadijad, samaga saab laadida ka NiMH delta piigi väljalülitusega.
Ropka

Post by Ropka »

"robi" oma on küll 5S equ :roll:
vana

Post by vana »

Ma rääkisin mitte equśt vaid balancer- e. equLAADIJAST
Post Reply