Kõige väiksem kuulliigend?

Ehitusnipid, materjalid, joonised, konstruktsioon...
Post Reply
arne

Kõige väiksem kuulliigend?

Post by arne »

Keegi ehk oskab öelda kui väikseid kuulliigendeid (nagu see siin
http://shop.pistik.com/product_info.php ... ts_id=2431
) tehakse.

Huvitab kuuli diameeter.

Arne
Kuno

Post by Kuno »

Olen kunagi ostnud selliseid asju Kullo Mudelipoest,vist olid samasugused,vähemalt ühendusmõõtmed on samad.Kuuli läbimõõt on u 4mm,täpselt küll pole mõõtnud.
arne

Post by arne »

Nojah, 4mm on liiga suur. Ma unistaks näiteks 2mm kuulist. Tegelikult huvitab mind auguga kuul. Äkki oleks lihtsam mingile olemasolevale kuulile auk sisse puurida? See võiks tegelt täitsa toimiv tehnoloogia olla kui järgi mõelda. Pressiks kuuli näiteks kahe balsaklotsi vahele (kuuli välispind ei tohi kahjustada saada). Hmm, et kust kuule saaks :) Kuullaagrist tulevad kuulid on kardetavasti puurimiseks liiga kõvad?

Arne
lauri
Administrator

Post by lauri »

Neid kuul-liigendi kuule on ka peamiselt kahest materjalist: alumiinium ja teras (nii vabalt väljendades). Kulumise kiiruse vahe umbes 4-5 kordne, teraskuuli kasuks loomulikult, samas seda puurida pole vist ka lihtne. Löön õhtul kataloogid lahti ja vaatan, mis on kõige väiksem saadaolev minu poolt.

Ise väga väikese kuul-liigendi kasutamisesse eriti ei usu, kuna isgi suurte puhul on oht, et liigend lahti hüppab. Oleneb muidugi kasutuskohast...
Lauri Laidna - www.pistik.com
arne

Post by arne »

Alumiinium on aut. Mul on tegelikult plaanis ehitada liugelaager, kus varda otsas olev kuul, mis on kahe metallplaadi vahel liugleb seal pilus ja kallutab neid plaate. Plaadid mõtlesin ziletiterast teha - peaks olema piisavalt kõva ja jäik. Kuul võiks ka siis terasest olla.

Ma üritasin oma kataloogidest uurida aga seal oli antud vaid augu diameeter, mis küll kuhugi 2mm ringi jäi. Samas on ju olemas ülimikrokopterid - kas seal ei kasutata kuulliigendeid?

Arne
lauri
Administrator

Post by lauri »

ülimikrodel on sellised asjad plastikust ;) võin oma trex450 kuulid üle mõõta, peast ei mäletagi nüüd küll nende mõõtu.
Lauri Laidna - www.pistik.com
pipercub

Pärlid käsitöökarbist

Post by pipercub »

Mudellennus on jõud kangidel väikesed, saaks kasutada plastikust nööriauguga pärleid. Omal ajal leidis neid tüdrukute käsitöökarpidest. Poisikesena sai pärlist, nööpnõelast, kahest helkivast ilukettast ja plekknurgikust tehtud kummimootorile propelleri pukke.
mart

Post by mart »

Tere Arne,

mul on lahtisi 2- 12mm, 0.5mm sammuga, roostevabu kuule küll. Kui suurt auku mötled sinna puurida?
Ma kasutan ka ühte kahe metalllehe vahel likuvat liigendit, kus kuul otsas.
Seal on 3.5 mm kuul ja see kuul on joodetud, höbejoodisega, 3mm varda otsa.
Arvan, et 2mm kuuli saaks ka joota. Vöi peab varras kuuli sees ka ringi käima?
Olen ka kuulidele, mitte kuullaagri omadele, auke sisse puurinud. Selleks olen kuuli kahe suht jäiga plastik pinna vahele ülesse vötnud, freesiga tasapinna kuulile freesinud, tsentripuuriga jälje ette teinud ja hiljem puuriga puuurinud.
Kas plaanid seda liigendit eleronidele?
Kuno

Post by Kuno »

Kullost ostetud liigenditel olid kuulid pronksist.Augu puurimise teema kuuli sisse võib tavatehnoloogiaid kasutades ära unustada.See on ilmselt võimalik vaid mingit laserit kasutades.Mul oli vaja sellesama pronkskuuli sees auku vähe suuremaks saada,koduste vahenditega oli see peavalu kuubis-seda kuuli on sigaraske kinni hoida.Kui pigistada kõvasti,siis saab kas välispind kahjustada või läheb kuul loperguseks.Aga samas,nii väikeste mõõtmete juures milleks see kuul seal plaatide vahel üldse vajalik on-arvan,et liugetakistus traadil on sama kui selle väikese kuulikese veeretakistus.
arne

Post by arne »

Jah, liigend eleroonidele. Hetkel on mul selline liigend kus varras liigub kahe plaadi vahel. Selle probleem on see, et üks vabadusaste on puudu. Ja kui see konstruktsioon piisavalt tihe ehitada siis venitab elerooni kevlarhinge puruks. Natuke parem konstrukstioon oleks varras kahe varda vahel. Aga ideealne on kuul kahe plaadi vahel - see on mehhaaniliselt korrektne ja why settle for less :)

Järgmine mõte mis tuli oli see, et eraldi kuuli ehitamise asemele lihvida 2mm roostevaba terasvarda ots munakujuliseks. Seda munadust seal väga palju pole vaja - kui +-10 kraadi munakujuline on siis ei poo see liigend enam üldse. Proovin nädalavahetusel järgi.

Kunole: see kuul ei veere seal vaid liugleb. Lihtsalt liuglemise käigus peab ta natuke pöörduda saama. Proovin õhtul paari animatsiooni üles panna mis ideed selgitavad.

Arne
PeepK

Post by PeepK »

Robbe Eolo kopteril on 4mm kuulid, trex450-l mälu järgi 4.75mm. Eologa aga see jama et kuulid pole auguga vaid on treitud ühes tükis kinnituspoldiga millel keere peal.

Peep
[J]

Post by [J] »

Kaubamajas graveerijad teevad metallprilliraamide laserkeevitust. Jääb korralik ja kõva. Nemad saaksid need kuulid ilmselt varda külge küll. Näiteks tilk metalli traadi otsa pole minu meelest neil mingi probleem.
arne

Post by arne »

arne wrote: Järgmine mõte mis tuli oli see, et eraldi kuuli ehitamise asemele lihvida 2mm roostevaba terasvarda ots munakujuliseks. Seda munadust seal väga palju pole vaja - kui +-10 kraadi munakujuline on siis ei poo see liigend enam üldse. Proovin nädalavahetusel järgi.
Jep, see oli paljulubav idee. Ehitan mingi pisikese proovika ja vaatna kui hea või halb tuleb niimoodi tehes.

Arne
Post Reply