RC Combat Jõhvis

Teavita toimuvatest võistlustest ja kokkusaamistest ning treeningutest.

Moderators: Marek, mart63

Post Reply
Marek
Posts: 2912
Joined: Tue Jul 26, 2005 15:43

RC Combat Jõhvis

Post by Marek »

Tere!!!

12-13 aprillil toimus Jõhvis rc combat (õhuvõitlus) võistlus. Minul oli au osaleda pühapäeval, kui oli vaba klassi võistlus. Laupäeval olid õhus II MS lennukite 1:12 koopiad. Kuna üritus oli väga tasemel, siis mõtlesin, et kirjutan veidi sellest.

Ma ei hakka lahti kirjutama mis on rc combat jne, seda saate googlist lugeda isegi.

Kuna kuulsin sellest võistlusest ise juba aegsasti enne selle toimumist, siis oli mul ka ettevalmistuse aega ja ma muretsesin endale käest visatava 1 m tiivaga Spitfire mudeli, mis kunagi Kuno oma olnud, siis Andruse käes vedeles ja lõpuks minuni jõudis. Mootori panin samuti Kuno kunagise, mis vahepeal ühe Lõuna Eesti mehe käes oli ja lõpuks minuni jõudis. Lennukit mudisin veel kuni pühapäeva öötundidelgi, kuskil kella 01:30ni. Elektroonika tundus töökorras aga mootorit ei hakanud teatavatel põhjustel öösel testima :) Kell 8:30 oli äratus ja kell 11:15 olime Anatoliga juba Jõhvis. Ilm oli sitt :) - nagu võistlustel ikka.
Võistlus pidi algama kell 11 aga kuna eelmine päev oli palju kaotusi (kokkupõrked õhus), siis osalised olid eelneval õhtul korralikult alkoholi tarbinud ja uni pikem. Kella 12ks olid enamus siiski juba platsis ja kuskil poole ühe ajal alustati esimeste lendudega. Selleks hetkeks oli mul juba esimene test-lend tehtud ja kõik toimis: Vanalt saadud vasutvõtja, Kuno vana mootor ja kõik muu ka.
Osavõtjaid oli tosina jagu. Enamus loomulikult kohalik rahvas aga imestama pani see, et viitsiti kohale tulla Venemaalt ja Lätist isegi.
Ah ja! Enne kui unustan. Jõhvis on super tingimused mudelistidele. Vana lennuväli (muru kattega), sarnane Viljandi lennuväljaga täiesti nende kasutada ja linna lähedal (2 km vmt). Õnnelikud inimesed :)
Lennati kahes grupis 3 vooru ing lõpus finaal. Ehk siis 6 lennukit korraga õhus 10 meetrised lindid sabas. Vaatepilt ja hääl oli vaimustav. Mind loositi loomulikult esimesse gruppi ja seega pidin tundmatus kohas vette hüppama :) Õnnega pooleks õnnestus isegi start, mis nägi välja nii, et lennukid seisid pilootide sektrois ja piloodid oma 20 m eemal kambas, seejärel anti vile ja kõik tormasid oma lennumasinate juurde, et neid käivitada ja õhku visata :) See oli lahe. Minule tegi ära aint üks ja ainuke elektrikas :D Alguses ei saanud ma mõhkugi aru kuhu lennata ja mida teha aga minuti-kahe pärast pikeerisin juba mõnuga :)
Väga tähtis osa oli ohutusel. Pilootidel ja kohtunikel olid kiivrid peas, mis on sellise võistluse puhul ka arusaadav, sest crashe õhus oli tihti ja alla kukkuv lennuk on väga ohtlik. Peale selle pidi kinni pidama ka lennualast. Pealtvaatajad seisid 50 m eemal ja autod umbes 75 m eemal.
Võistlus oli vaatemänguline. Erilist eufooriat tekitasid muidugi kokkupõrked. Imelikul moel minu lennu ajal ühtegi ei toimunud. Peamine eesmärk oli vastase lindi lõikumine, mis pole üldsegi kerge arvestades kiirusi ja objektide laotust suht suurel alal. Minu lend oli vägagi edukas kuni pidi hakkama maanduma, sest kütus hakkas vist otsa saama. Kahjuks tegin lolli vea ja läksin rajale pöörates liiga järsu kurviga vastu tuulde, mille tulemusena varisesin läbi ja kukkusin nina ees maasse :) Sellega lõppes minu osavõtt, pisut kurvalt aga samas kogemuse võrra rikkamalt.
Ülejäänud voore me vaatama ei jäänud, sest külm tuul ja vihm tegid oma töö.
Järgmine etapp on 22 juunil, ehk minu sünnal.

PS! Üks F3A võitlus Juulis on see aasta minu korraldada ja ma kaalun tõsiselt seda teha seal.

Tulemused, pildid:
http://www.funpilot.ee/rus.htm

Õhtul lisan oma tehtud pilte ka.
User avatar
arkna
Posts: 65
Joined: Sat Jan 05, 2008 4:29
Location: Rakvere,Tallinn

Post by arkna »

Tahtsin ka sinuga minna kuid kahjuks oli sugulaste üritus Haapsalus ja pidin naiste soovidele alla andma. Kahju.
skype:arknamar
Messerschmitt
Calmato Sport
Cessna 160 T2M
Sinus sport
Plaaner
Spektrum DX6i 2.4GHz
imm
Posts: 574
Joined: Sun Oct 01, 2006 22:54

Post by imm »

oli tore üritus, olenemata sellest, et jäin ilma kahest lennukist millega toimusid crashid, imelikul kombel kaebasid ka paljud kaasvõitlejad raadiohäirete üle :roll:
venemaalt tulnud kodanikelt oli nii mõndagi õppida, kuigi üks neist tiirutas küll minu arvates suvalisi ringe ning kohati ei saanud ma aru ,kas ta üritab suvaliselt hea õnne peale ,et ehk jääb kellegi lint ette?
tema see ilmselt oligi ,kelle tiirutava lennukile minu oma finaalis ette jäi, mispeale minu lennuk balsasajuna taevast alla langes :evil:
User avatar
Kuno
Posts: 1436
Joined: Tue Apr 11, 2006 18:03
Location: Tallinn

Post by Kuno »

Kahjuks tegin lolli vea ja läksin rajale pöörates liiga järsu kurviga vastu tuulde, mille tulemusena varisesin läbi ja kukkusin nina ees maasse
Nii ta paraku teebki :lol: Kas lõppes päris ära või jäi veel midagi parandada?Ilmselt on selle ala harrastamisel õige mudelitüüp sama,mis ohitategi puhul-kerge lihtne vaidtiib.Lähed võistlema,viskad auto pagasnikusse nii 10 mudelit umbes,pärast teed kerge lõkke ja lähed vile huulil uusi mudeleid viilima.Mõnel pildil oligi juba midagi sellist näha.Ka Koljal oli kunagi Haapsalus üks selline-oligi päris ohikast aretatud.Kahjuks selle lennuki ajalugu lõppes kõrgustüüri lagunemise tõttu üsna kurvalt,aga nähtud lennud olid muljetavaldavad.
martc
Posts: 394
Joined: Tue Jan 08, 2008 21:47
Location: jüri

Post by martc »

Aga, kas kellegil on veel vene- aegse võitlusohika jooniseid,miski pärast on endalegi nõmme lennuringi ajast, kõikse rohkem mällu sööbinud selle vaidtiiva saledad jooned................
Äkki on keegi seda mudelit kohandanud RC jaoks :?:
User avatar
Ropka
Posts: 1450
Joined: Mon Jun 12, 2006 16:47
Location: Tallinn

Post by Ropka »

vanad "Modelist Konstruktor" ajakirjad sisaldasid pea igas numbris ohikajooniseid
kogun vanu vene lennukimootoreid
seriff
Posts: 737
Joined: Wed Dec 19, 2007 22:16
Location: Põlvamaa

Post by seriff »

53457079



Ridali lennuklubi.
martc
Posts: 394
Joined: Tue Jan 08, 2008 21:47
Location: jüri

Post by martc »

Aga ,mihukese nime all siis osutatud saidil on vaidtiivaline vene combat mudel:?: Minu mäletmist mööda ca.25 aastat tagasi oli mingi ohikate võitlusklass, balsast ja värvilise kilega kaetud.On kellegil nendega kogemust :?:
seriffi näidatud lehekülg äratab küll nostalgiat........ :D
Marek
Posts: 2912
Joined: Tue Jul 26, 2005 15:43

Post by Marek »

airsill
Posts: 3
Joined: Wed Apr 23, 2008 23:48
Location: Sillamäe/Tallinn
Contact:

Re: RC Combat Jõhvis

Post by airsill »

Marek wrote: Võistlus pidi algama kell 11 aga kuna eelmine päev oli palju kaotusi (kokkupõrked õhus), siis osalised olid eelneval õhtul korralikult alkoholi tarbinud ja uni pikem.
Tervist!
:D sama lugu toimub iga aasta, seetõttu enne 12.00 ei tasu seal olla. Kahjuks ei saanud osaleda aega nappuse tõttu, loodan et juunil tulen küll !
Veel pilte: http://www.cyklop.planet.ee/12-13.04_rccombat/
User avatar
Aleksandr
Posts: 132
Joined: Wed Sep 27, 2006 9:36
Location: Tallinn

Post by Aleksandr »

Kui kellegil on tõeline nostalgia, võtke minuga ühendust. Kappis vedelevat kuus komplekti "Учебно-тренировочная модель самолета ЛАСТОЧКА" ja kolm RC komplekti "Учебная радиоуправляемая модель самолета МЕТЕОР, 1.5-2.5см"
Post Reply