Klaasriidest/vaigust lennukikere

Ehitusnipid, materjalid, joonised, konstruktsioon...
Post Reply
tarmotaja

Klaasriidest/vaigust lennukikere

Post by tarmotaja »

Millaski suve alguses tuli vaim peale, et katsetaks klaasfiiber lennukikere tegemist. Ostsin siis kokku vajaminevad asjad ja asusin nikerdama.
Esmalt mudeli tegemine, siis vorm ja edasi vormi parandamine ning mitmed "tõmmised" vormist.
Ohhh.... odavam olnuks osta lennuk poest. Kuid ega kalamees ka ei mõtle spinningut ostes kala kilohinnale külmletis. Niisiis kord ei tahtnud lennuk vormist välja tulla, kord tuli kere liiga raske, kord jäi värv vormi kinni, kord ei jäänud värv kere külge kinni.... Katsetatud sai palju ja ehk sai natukene targemaks. Kaks keretoorikut jäi üle ka.

Kuid tulemus sai midagi sellist:
http://gallery.pistik.com/view_photo.ph ... d=P8200118
http://gallery.pistik.com/view_photo.ph ... d=P8200119

Midagi F3A võimekusega mänguasja sarnast. Tiivaulatus 95cm, kere pikkus ka umbes sama. Lennukaal 750g ( pinnakoormus 45 g/dm2 ). Sümmeetriline tiivaprofiil.
Esialgu oli lennukaal üle 800g - siis lendas ainult mootori jõul ja esimeste maandumistega lõhkusin propellereid. Peale väikest nuputamist ja kogu tehnika sokutamist kere etteotsa, sai ballast tina välja visatud ( raskuskeskme jaoks oli ennem tarvilik ). Lisaks veel klapitav propeller ( igaks juhuks ). Lennuk hakkas ka paremini lendama. Lisaks annab mootor piisava jõu, et püstloodis otse üles lennata.

Peaaegu rahul, kui veel saaks kuidagi raadiohäiretest lahti. Kuna lennuk on kiire ja väike, siis iga häire ( või kuidas selle raadiohäire peenem nimi oligi - glitch ) mõjutab lendu päris kenasti ja paneb lennuoskused vägagi proovile. Nüüd saab siis ka väheke F3A kava nuusutama hakata ( kui ainult ilma ja aega oleks ).
Kui kellelgi on midagi head ja lihtsat pakkuda häirete vastu, siia palun. Vastuvõtja on mootorist, regulaatorist ja akust eemal. Antenn peagu täies ulatuses kerest väljas ( loomulikult õige pikkusega ). Tõsi jah, vastuvõtja on kahe servo vahel ( peaks vist nendest ka natukene eemale panema ). Ilmselt ei aitaks. Regulaatori kaabli küljes on ferriitrõngas. Plaan on teha PIC'ide baasil väikesed fail/safe moodulid koos LED indikaatoritega servode vahele. Et kui peale lendu LED vilgub, on fail/safe lennu ajal rakendunud ( juhul, kui fail/safe lennukit ise maha ei too ja on pärast mida vaadata ).

Et selline lennuk siis. Päris algajale ei soovitaks. Muidu lendab lahedalt. Ühe akutäiega ca 10+ minutit.

Tarmo
Last edited by tarmotaja on Thu Aug 21, 2008 13:37, edited 1 time in total.
Ropka

Post by Ropka »

kas sul regulaator on jahutusradikaga?

kas äkki kannataks regu tinapaberiga varjestada, tugevad voolud ja kiiresti lülitavad jõutransid teevad oma töö igasuguse kiirguse tekitamiseks

mul "mootoriga" lennukil on vastuvõtja kahe servo vahel ka olnud ja antennikaabel üle ja ümber teiste juhtmete, raadiohäiret sellest pole küll tekkinud... et siis tasuks seda võimast generaatorit väheke edasi uurida
kogun vanu vene lennukimootoreid
tarmotaja

Post by tarmotaja »

Sellel eksemplaril on 40A regulaator. Reaalne vool on 12..16 A vahel. Regul on nagu ikka alumiiniumplaadid nii all kui üleval. Kuid hea mõte see regulaatori fooliumisse peitmine. Katsetan kindlasti ära!

Tarmo
tarmotaja

Post by tarmotaja »

Kahjuks see fooliumi upgrade ei aidanud. Ikka tõmbleb taeva all. Järgmise sammuna vahetan välja kvartsi ja asun fail/safe asju kokku panema...

Tarmo
Last edited by tarmotaja on Sat Aug 23, 2008 22:09, edited 1 time in total.
mart63

Post by mart63 »

Kuidas käitub madalal kiirusel(high alpha),kui kiiresti maandub, külili lendab?
tarmotaja

Post by tarmotaja »

Erinevatel kiirustel käitub lennuk täiesti suurepäraselt. Kuigi nüüd mõtlen, et oleks võinud söeroovituse ka tiivatala ( balsa ) peale panna. Oleks kuidagi julgem katsetada trikke täiskiirusel. Samas on üks tiivapool vaid 45 cm pikk ja otsast kitsenev. Ehk ei juhtu midagi. Lausa piinlik, et see lennuk lendab kiiremini kui mistahes impeller minu lennukipargist.

Lennuki maandumiskiirus on ... selline normaalne. Flapid peale ja pole häda midagi. Täitsa talutav maanduda ilma ratasteta rohu sisse. Tänu klapitavale propellerile ei pea ka maandumisel propelleri asendit jälgima. Isegi külili lendu teeb. Kuid miskipärast vaid ühel küljel. Kas siis tõukur ei suuda tüüri piisavalt lükata ( kui tõukur tõmbab tüüri, siis on asi OK ) või siis asi on piloodis ( ilmselt piloodis ).

Kuid lennuk tahab natukene harjumist. Eriti, kui glitch'id ründavad. Peabki õppima natukene kõrgemal lendamist ( siiani olen miskipärast tahtnud ikka maa lähedal lennata ).
Leidsin kodust ka ühe pindmontaaziga 12 seeria PIC'i. Peaks selle fail /safe valmis nikerdama ja vaatama, kas midagi muutub ( esialgu mootorile - kõige ohutum kanal ).

Tarmo
mart63

Post by mart63 »

Kas tiivad küljes kinni või ärakäivad, toruga,keelega?
Mis suuruses/võimsusega servod?
Mis tiivaprofiil? Naca 0011 käiks küll?
tarmotaja

Post by tarmotaja »

Sellel lennukil on tiivad kere küljes kinni. Läbi kere on aetud kaks alumiiniumtoru, mis ulatuvad kummagi tiiva sisse ca 10 cm. Selle lahenduse tegin maha ühe lennuki sabakonstruktsioonilt. Niimoodi sain tiivad ilusti kinni ja see muutis ka kere keskelt jäigemaks. Tiibadel kasutasin S8035 profiili. See on peaaegu sama, mis NACA0014. Tänu paksule profiilile on tiib ka tugev. Miks just see profiil ... lihtsalt vaatsin ja võrdlesin erinevaid. Sellel profiilil oli kasutusalaks märgitud RC aerobatic. Nii ta siis sai valitud. Tiib on balsast ja ainult 6 ribiga. Eestpoolt tala on kaetud 1 mm paksuse balsaga - tüüpiline balsatiib.
Tüüre liigutavad 2 Robbe 10g servot - eleronid ja 2 GWS 10g servot ( Naro Max/BB ) - kõrgus- ja pöördetüür. Võinuks olla parem valik. Kuid need servod olid kodus olemas. Natukene aeglased servod. Samas jälle õnnestunud valik seni kui glitchidest lahti saan ( ehk annab häiretele leevendust see, et panin antennitraadi piki lennuki kere põhja jooksma ).
Veosüsteem koosneb TURNIGY 40A regulaatorist ja TURNIGY mootorist TR35-30C-1100. Majapidamises oli ka 30A regu, kuid Turnigy lubab kuni 3A voolu servodele. Lisaks veel 1800mAh 3S1P LiPo aku lubatud koormusega kuni 20C. Propeller on AeroNaut klapitav propeller CamCarbon mõõduga 10x6. Ehk täisti piisav... Viimane lend oli selles setupis ca 18,5 minutit.

Tarmo
mart63

Post by mart63 »

Tänud Tarmole suurepärase kere eest. Minu senine progress:
http://gallery.pistik.com/view_album.ph ... me=album87
Minu oma tuleb sisepõlekas; 2.5cc mootoriga.
Edit: Uued pildid!
mart63

Post by mart63 »

Kas keegi teab mis pahtlit kasutada klaasplastist kere remontimisel ning mida müüakse väikestes kogustes?
(pole vaja samale mudelile)
silver

Post by silver »

Autodel kasutatakse klaaskiud pahtlit, äkki see sobib :wink: müiakse väikestes topsides. Jääb üsna tugev pind ja nakkub ka hästi, ainult et lihvida suht raske.
53 401 449
Kopter: T-Rex 450 Sport , Mini Titan E325
Raadio: Spektrum DX6i 2,4GHz
mart63

Post by mart63 »

silver wrote:Autodel kasutatakse klaaskiud pahtlit, äkki see sobib :wink: müiakse väikestes topsides. Jääb üsna tugev pind ja nakkub ka hästi, ainult et lihvida suht raske.
Kust seda saaks? Tuleb lihtsalt parajalt panna siis. :)
silver

Post by silver »

Seda saab auto varuosade poest, sealt olen mina seda pahtlit ostnud.
53 401 449
Kopter: T-Rex 450 Sport , Mini Titan E325
Raadio: Spektrum DX6i 2,4GHz
mart63

Post by mart63 »

Mis maksta võiks?
seriff

Post by seriff »

mart63 wrote:Mis maksta võiks?

neid iga hinnaga aga näiteks
oleneb kelle toode olen ise kohanud 54.-
http://ladu24.ee/et/tarvikud/20,111,0,1/40311
53457079

Ridali lennuklubi.
Võsalendur

Post by Võsalendur »

kilone tops oli 160eek :D
mart63

Post by mart63 »

Ostsin kullost simpropi kiirpahtlit, päris peeneteraline,hästi lihvitav ning kiriesti kuivav, poole tunniga sai hakata lihvima.
http://www.simprop.de/Seiten/Modellbau/ ... LWEISS.htm
seriff

Post by seriff »

ise kasutan revell-i oma,põhimõtteliselt sama asi.
53457079

Ridali lennuklubi.
mart63

Post by mart63 »

Mu lennuk lendas, aga oli tohutult uimane sest pidin lisama raskust ette miski 100g + lennuk tuli värvi pärast suht raske kokku, lennuk lendas @ 1200g ja 65g/dm2. 2.5cc mootor ja 100cc paak.
Sedasi lennata oleks suht mõttetu, vigureid peaaegu ei saanudki teha.

Saagisin nina maha ja panin ette 6.5cc kyosho mootori. Lennukaal 1400g ja pinnakoormatus 80g/dm (meetrisel lennukil). Paak 180cc.
Video (kiirel möödalennukatsel lendas magnetitega kinni olnud kabiin minema): http://www.youtube.com/watch?v=Y_18Wx8wR5c
Muus osas on lennuk super, lendab kui midagi palju suuremat, eridi dual rate peal, jõudu on roppumoodi, alla poole gaasiga teeb vabalt 100m surmasõlmi.

Image
saarlane

Post by saarlane »

sellise maandumisega näitadki noortele eeskuju? :lol:
56481228- Erkki
mart63

Post by mart63 »

Ma hoiaks su asemel niikaua suu kinni selle koha pealt, kuni ise suudad sellise lennukiga maanduda samades tingimustes paremini. See oli hädamaandumine ning lisaks tegu oli esmalennuga, ei tunnetanud lennuki aeglast lendamist absoluutselt. Kellelegi eeskujuks olemine polnud eesmärgiks. Lennuk on terve, see on kõige tähtsam. :?

PS. Lisasin kere alla plaadi, et laiali hajutada telikult tulevaid jõude, enne oli lihtsalt kere sees klots mis koos kere põhjaga igatpidi väändus. See plaat tegi asja palju paremaks.
Image
Last edited by mart63 on Sat Sep 06, 2008 19:39, edited 1 time in total.
saarlane

Post by saarlane »

ei mitte et ma pahapärast. Ise ma loomulikult sellise lennukiga lennata ei oskaks ja selle koha pealt pole mul midagi kaasa rääkida. Uhke asi on ta igaljuhul.

ps. mina olin kaasa arvatud see noor.
56481228- Erkki
tarmotaja

Post by tarmotaja »

Juhuuuuu....
Ta lendab siiski! Kui ma selle kere välja mõtlesin, siis pidasin silmas maksimaalselt 900g elektrilennukit. Aga et see ka peaaegu poole raskema lennuki küljes toimib ... teeb ainult rõõmu.

Go Mart!

Tarmo
Post Reply