Akude parallellülitus
Akude parallellülitus
Kahe või enama aku ühetüübilise ja sama väljundpingega aku paralleelne ühendamine näib esmapilgul täiesti korrektne.
Näiteks võtame kaks laetud 3S LiPo akut, minupärast esimene 1000mAh ja teine 2000mAh ja ühendame paralleelselt. Üldiselt võrdne pinge saab veel võrdsamaks. Koormates langeb mõlema pinge koos, kuni näit. ESC selle lubatud piiril välja lülitab.
Taolise süsteemi mahtuvus oleks nagu mõlema summa, so. 3000mAh ja max. vool mõlema aku voolude summa?
Järjestikusel lülitusel oleks asjad kindlapeale halvad, kuna nõrgima akupaki(purgi) langeks normaalolukorras kindlasti alla lubatud piiri, kui just balnzeri sisendiga ESC ei juhtu olema.
Mida härrad arvavad, äkki on keegi selle küsimusega tegelenud
Tänades
Näiteks võtame kaks laetud 3S LiPo akut, minupärast esimene 1000mAh ja teine 2000mAh ja ühendame paralleelselt. Üldiselt võrdne pinge saab veel võrdsamaks. Koormates langeb mõlema pinge koos, kuni näit. ESC selle lubatud piiril välja lülitab.
Taolise süsteemi mahtuvus oleks nagu mõlema summa, so. 3000mAh ja max. vool mõlema aku voolude summa?
Järjestikusel lülitusel oleks asjad kindlapeale halvad, kuna nõrgima akupaki(purgi) langeks normaalolukorras kindlasti alla lubatud piiri, kui just balnzeri sisendiga ESC ei juhtu olema.
Mida härrad arvavad, äkki on keegi selle küsimusega tegelenud
Tänades
Teooria on praktikas ka kasutust leidnud [J] poolt näiteks.
Ise olen mõelnud ja juurelnud selle üle, kas ja mis juhtub akude esimesel paralleelsel kokkuühendamisel.... teoorias võib pingete ühtlustumise ajal ka suht suur vool ühest akust teise joosta, aga praktikas seda vist ei juhtu. Siin oleks võimalus akud esialgu mingi suure takistiga kokku ühendada ja siis mõne aja pärast takisti asemele väikese takistusega kontakt panna.
Ise olen mõelnud ja juurelnud selle üle, kas ja mis juhtub akude esimesel paralleelsel kokkuühendamisel.... teoorias võib pingete ühtlustumise ajal ka suht suur vool ühest akust teise joosta, aga praktikas seda vist ei juhtu. Siin oleks võimalus akud esialgu mingi suure takistiga kokku ühendada ja siis mõne aja pärast takisti asemele väikese takistusega kontakt panna.
Lauri Laidna - www.pistik.com
Peaks tekkima täpselt niisuur vool kui on aku enda sisetakistus. Muuljuhul nagu koormust ei teki. Aga kurat võta seda kinni, ei tea mis on aku takistus jne. Peaks mingid kiired mõõtmised tegema koolifüüsika/elektrotehnika appi võtma ja kiired arvutused tegema.
Krt see on see kui pole teooriat tükkaega tuustinud, vaid kindla suunaga igapäev tegelenud.
Krt see on see kui pole teooriat tükkaega tuustinud, vaid kindla suunaga igapäev tegelenud.
Loomulikult tasub ühendada laetud akusid.
Algul mõtlesin samuti Lauri toodud ühendamishetke voolude peale.
Välja mõtlesin. Akud on enamvähem ühtlaselt laetud. Kes LiPo tühjenemisgraagikut on näinud, mäletab täislaetult on pinge üle nominaalse. Selline nominaalsest kõrgem pinge kukub kohe väiksemagi koormuse korral ja pinded ühtlustuvad. Ka nominaal pinge korral ei juhtu midagi katastroofilist, graafikult näeme palju pinge langeb näit. 5C või 10C koormuse juures. St. pinged ühtlusuvad igaljuhul.
Loodame, et [J] ütleb ka oma sõna.
Algul mõtlesin samuti Lauri toodud ühendamishetke voolude peale.
Välja mõtlesin. Akud on enamvähem ühtlaselt laetud. Kes LiPo tühjenemisgraagikut on näinud, mäletab täislaetult on pinge üle nominaalse. Selline nominaalsest kõrgem pinge kukub kohe väiksemagi koormuse korral ja pinded ühtlustuvad. Ka nominaal pinge korral ei juhtu midagi katastroofilist, graafikult näeme palju pinge langeb näit. 5C või 10C koormuse juures. St. pinged ühtlusuvad igaljuhul.
Loodame, et [J] ütleb ka oma sõna.
mina ei paneks erinevaid akusid paraleeli ka
sisetakistused siiski ju erinevad ja tühjenevad erinevalt ja ikka hakkavad tühjenedes üksteist sööma, st. kogu energia ei lähe tarbijale vaid ka akude omavahelisele kaklemisele
suurema mahtuvusega aku jaksab ka suuremat voolu välja anda, mida aga see piseb ei pruugi enam välja kannatada ja muutub temagi tarbijaks
ei lubata autodelgi (diisel Transit) erinimelisi akusid omavahel paraleeli kütta
jadaühenduse on kindlasti kõik ära proovinud. ntx paned taskulampi ühe tühja ja ühe täispatarei ja naks on pirn läbi põlenud
sisetakistused siiski ju erinevad ja tühjenevad erinevalt ja ikka hakkavad tühjenedes üksteist sööma, st. kogu energia ei lähe tarbijale vaid ka akude omavahelisele kaklemisele
suurema mahtuvusega aku jaksab ka suuremat voolu välja anda, mida aga see piseb ei pruugi enam välja kannatada ja muutub temagi tarbijaks
ei lubata autodelgi (diisel Transit) erinimelisi akusid omavahel paraleeli kütta
jadaühenduse on kindlasti kõik ära proovinud. ntx paned taskulampi ühe tühja ja ühe täispatarei ja naks on pirn läbi põlenud
kogun vanu vene lennukimootoreid
Mina tean neid asju samasugustena, nagu vana kirjeldas.
Siin pole vist päris selgelt seni öeldud, et paralleelühendusest saab juttu olla ainult liitiumakude puhul. Teistele akutüüpidele pole see tervislik.
Sülearvutite akudes ja paljudes mudeliakudes kasutatakse paralleelühendust massiliselt. F3A-vigurlennumehed ja helikopterimehed ei saaks muud moodi naljalt üldse vajalikke ampertunde kokku.
Paralleelsete akude pinge on alati ühesugune - nagu põhjast ühendatud anumates veetase. Kõige väiksem anum ei saa saada kuidagi enne tühjaks kui kõige suurem.
Olen ühendanud nii 3V-ni tühjaks laetud akuelemente omavahel ühtseks akupakiks, kui ka lõpuni täis laetud valmis akusid pistikutega omavahel. Kui pinged on ühesugused, probleeme ei teki.
Ühesuguste laetud akude ülendamiseks on müügil ka spetsiaalsed pistikutega ühendusliistud:
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=444937
Veel üks vigurlennuaku:
http://users.tkk.fi/~jkarppin/f3a/wc200 ... ge_13.html
Siin pole vist päris selgelt seni öeldud, et paralleelühendusest saab juttu olla ainult liitiumakude puhul. Teistele akutüüpidele pole see tervislik.
Sülearvutite akudes ja paljudes mudeliakudes kasutatakse paralleelühendust massiliselt. F3A-vigurlennumehed ja helikopterimehed ei saaks muud moodi naljalt üldse vajalikke ampertunde kokku.
Paralleelsete akude pinge on alati ühesugune - nagu põhjast ühendatud anumates veetase. Kõige väiksem anum ei saa saada kuidagi enne tühjaks kui kõige suurem.
Olen ühendanud nii 3V-ni tühjaks laetud akuelemente omavahel ühtseks akupakiks, kui ka lõpuni täis laetud valmis akusid pistikutega omavahel. Kui pinged on ühesugused, probleeme ei teki.
Ühesuguste laetud akude ülendamiseks on müügil ka spetsiaalsed pistikutega ühendusliistud:
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=444937
Veel üks vigurlennuaku:
http://users.tkk.fi/~jkarppin/f3a/wc200 ... ge_13.html
aga pangem tähele seika: packs of the same cell count and capacity
kuskil pole erinimelisi omavahel kokku suratud
kondensaatoritel sisetakistus võib mõõta kilooomides, kõikidel alalisvooliallikatel oom või alla selle isegi
üks kord võib arvata kas Kristjani kopteri "telliskivis" on paraleelis erineva mahtuvusega elemendid....
kuskil pole erinimelisi omavahel kokku suratud
kondensaatoritel sisetakistus võib mõõta kilooomides, kõikidel alalisvooliallikatel oom või alla selle isegi
üks kord võib arvata kas Kristjani kopteri "telliskivis" on paraleelis erineva mahtuvusega elemendid....
kogun vanu vene lennukimootoreid
Ka NiMH-e pannakse paralleelselt. Nii mahtuvuse kui ka töökindluse suurendamiseks. Viimasel juhul peab kummagi pakiga järjest olema diood, siis ei söö surnud pakk elusat ära.
Sama peab olema elementide arv ja tüüp. S.t. 5 NiMH paralleelselt 5 NiMH-ga. Kui ühendada paralleeli erinevalt laetud pakid, siis laeb täis pakk tühjemat kuni pinged ühtlustuvad. Kui pinged väga erinevad on, siis võib laadimisvool tõesti suureks minna. Dioodide kasutamine välistab selle jama.
Kui panna eri mahuga pakid paralleelselt, siis tohib sealt voolu võtta kuni nõrgem tühjaks saab. Ehk siis kui 100mAh ja 1000mAh on paralleelselt, siis saad sealt 200mAh kätte (100 ühest ja 100 teisest).
Sama peab olema elementide arv ja tüüp. S.t. 5 NiMH paralleelselt 5 NiMH-ga. Kui ühendada paralleeli erinevalt laetud pakid, siis laeb täis pakk tühjemat kuni pinged ühtlustuvad. Kui pinged väga erinevad on, siis võib laadimisvool tõesti suureks minna. Dioodide kasutamine välistab selle jama.
Kui panna eri mahuga pakid paralleelselt, siis tohib sealt voolu võtta kuni nõrgem tühjaks saab. Ehk siis kui 100mAh ja 1000mAh on paralleelselt, siis saad sealt 200mAh kätte (100 ühest ja 100 teisest).
Pole siiani üritanud erineva mahtuvusega ja vanusega lipo akusid paralleeli ühendada, köikjal kirjas, et see lubamatu tegevus. Laiskusest pole ka viitsinud senini juurelda, et miks.
Nüüd proovisin ka möttejöu abil asjasse süveneda, kuid ei tea, kas asja sai.
Üritan kokku ühendada erinevaid LiPo akusid.
1. Igal akul olemas sisendtakistus, mida lihtsustatud mötte vöiks vaadelda kui pingeallikaga järjestikku asuvat.
2. Erinevatel akudel erinevad täislaadumise ja tühjakslaadumuse pinged.
Ülevalpool akusid vörreldud kondensaatoritega, ühendatud anumatega jne....
Mulle tundub, et peamiseks teguriks, mis kogu protsessi möjutama hakkab on voolutugevus.
Erinevad komponendid, tänu oma erinevale sisendtakistusele, hakkavad voolu suurenedes tunduvalt erinevalt käituma.
Näiteks, kui ühendatud anumate puhul ühendustoru küllalt peenike on.....
Asi kisub toreetilises osas mulle liiga raskeks olema.
Köige parem selguse jaoks oleks ikkagi katse.
Nüüd proovisin ka möttejöu abil asjasse süveneda, kuid ei tea, kas asja sai.
Üritan kokku ühendada erinevaid LiPo akusid.
1. Igal akul olemas sisendtakistus, mida lihtsustatud mötte vöiks vaadelda kui pingeallikaga järjestikku asuvat.
2. Erinevatel akudel erinevad täislaadumise ja tühjakslaadumuse pinged.
Ülevalpool akusid vörreldud kondensaatoritega, ühendatud anumatega jne....
Mulle tundub, et peamiseks teguriks, mis kogu protsessi möjutama hakkab on voolutugevus.
Erinevad komponendid, tänu oma erinevale sisendtakistusele, hakkavad voolu suurenedes tunduvalt erinevalt käituma.
Näiteks, kui ühendatud anumate puhul ühendustoru küllalt peenike on.....
Asi kisub toreetilises osas mulle liiga raskeks olema.
Köige parem selguse jaoks oleks ikkagi katse.
Jah, see väide võib esmapilgul isegi tõesena näida. Ma esitan tagasihoidliku küsimuse: kuidas saab "jäigalt" paralleellülituses olev aku üks akudest (jutt on LiPo´dest) enne teisi "kustuda"? Pinged on ju neil kõigil võrdsed. Pine langeb koormamisel võrdselt ja koos nad ka lõpetavad.Kui panna eri mahuga pakid paralleelselt, siis tohib sealt voolu võtta kuni nõrgem tühjaks saab. Ehk siis kui 100mAh ja 1000mAh on paralleelselt, siis saad sealt 200mAh kätte (100 ühest ja 100 teisest).
Kui nad seda ei teeks, tuleks tõesti dioodid vahele panna.
Teine küsimus on kindlasti see, et kas tasub minged väga erinevaid kokku ühendada?
Ei tasu, juba pistikute - juhtmete jama pärast. Mõttetus.
Oma algse küsimese esitasin, kuna mu eri mudelid nõuavad eri võimsusi, konkreetselt üks 35A ja teine 60A. Liita soovin ikka umbes samasid akusid 2,2Ah 15C ja 2,1Ah 20C.
Need kaks akut on sama tehase toodang, samad mõõdud ja kaal. Numbrid on veidi erinevad. Need võivad isegi "samad" olla, oleneb ju millise vooluga mahtuvust arvestada. Selge ju et kui aku annab 33A´ga välja 2.2Ah, siis 44A korral tuleb sealt välja vähem.
arne mahtuvuse jutt on minu meelest dioodidega ühendatud NiMh või NiCa akudele. Kasutatakse küll nende akudega paralleelühendust, aga laadimisel-tühjendamisel tekkivate probleemide tõttu tootjad firmad seda ei soovita. Google pakub selle kohta rohkesti materjale.
LiPo-dega olen pidevalt kasutanud koos eri mahtuvustega akusid ( loomulikult samapingelised) ja probleeme pole siiani avastanud.
Laual katsetades annab ka summaarse mahtuvuse kenasti välja.
Olen näinud internetis kusagil vastavaid diagramme ja tulemust, et pole siin miskit hullu, kui akud on korras.
Igaks juhuks soovitatakse küll samamahtuvuselisi. Siin aga usun, et paljud kirjutajad lihtsalt kopeerivad eelnevaid ja mingeid tõsiseid argumente mul pole õnnestunud lugeda.
Ei pretendeeri absoluutsele tõele, aga selle võiks välja selgitada küll!
LiPo-dega olen pidevalt kasutanud koos eri mahtuvustega akusid ( loomulikult samapingelised) ja probleeme pole siiani avastanud.
Laual katsetades annab ka summaarse mahtuvuse kenasti välja.
Olen näinud internetis kusagil vastavaid diagramme ja tulemust, et pole siin miskit hullu, kui akud on korras.
Igaks juhuks soovitatakse küll samamahtuvuselisi. Siin aga usun, et paljud kirjutajad lihtsalt kopeerivad eelnevaid ja mingeid tõsiseid argumente mul pole õnnestunud lugeda.
Ei pretendeeri absoluutsele tõele, aga selle võiks välja selgitada küll!
Vot mina sellest mõttekäigust ikkagi aru ei saanudarne wrote:Kui panna eri mahuga pakid paralleelselt, siis tohib sealt voolu võtta kuni nõrgem tühjaks saab. Ehk siis kui 100mAh ja 1000mAh on paralleelselt, siis saad sealt 200mAh kätte (100 ühest ja 100 teisest).
Järjest ühendades on tõesti nii, et kui rohkem voolu võtad, siis väiksema mahutavusega aku saab täiesti tühjaks ja lõpuks laadub negatiivselt. Aga paralleelselt pannes peaks küll ikka mõlemast akust kõik kätte saama. Lihtsalt suurema mahutavusega akut läbib suurem voolutugevus. Asi peaks minu meelest täiesti sujuvalt ise reguleeruma.
EDIT: Mõtisklen veel natuke edasi...
Kuskil eespool nimetatud väitel, et paralleelselt võib ühendada ainult liitiumakusid, ma samuti mingi alust ei näe. Peamine, et samatüübilised oleks. Võimalik, et isegi NiCd ja NiMh kokku panemisel ei juhtu midagi halba... Küll võib kokku ühendamise momendil tekkida hetkeks suur vooluimpulss ja seetõttu juba mainitud takisti kasutamine on ilmselt hea mõte.
Erinevused hakkavad tekkima laadimisel. NiMh ja NiCd korral peaks kõiki paralleelselt ühendatud elemente ilmselt eraldi laadima. Liitiumakude ja pliiakude puhul see vist ei ole isegi vajalik. Aga pliiakusid vist lendavate mudelite juures niikuinii keegi ei kasuta
Joel
Kui päris aus olla, siis minu kokkupuuted liitiumakudega on üsna minimaalsed Sellepärast ka see "vist" seal. Aga nüanssidesse laskumata NiMh ja NiCd laetakse püsiva vooluga, Li ja Pb akusid püsiva pingega. Seetõttu arvasin, et nende paralleelselt laadimine võiks vähemalt teoreetiliselt võimalik olla. Aga võib-olla on nüansid piisavalt olulised, et peab ikka neid ka arvestama...
Joel
LiPo/LiIon laetakse alguses püsiva vooluga ja kui on saavutatud 4.2V elemendi kohta, siis püsiva pingega 4.2V elemendi kohta vähendades koguaeg voolu (4.2V = const).
Lauri Laidna - www.pistik.com
Aga mis juhtub, kui see püsiv vool on natukene väiksem, kui tavaliselt?
Põhimõtteliselt on ju tegu voolupiirajaga püsiva pingega laadimisega. Seni, kuni nimipinget pole saavutatud, piiratakse maksimaalset voolutugevust, et ei kahjustaks liiga suure vooluga elementi. Kui nüüd mitu tükki paralleelselt panna, siis lihtsalt pikeneb see nimipinge saavutamise aeg ja iga elementi laetakse väiksema vooluga, aga lõpuks täis peaks nad kõik saama ja üle ei laeta ühtegi. Oleneb ainult, et kuidas on laadimise lõpetamine realiseeritud. Kui voolutugevuse kahanemisel mingi kindla väärtuseni, siis ei lülitata paralleelselt laadides õigel ajal välja.
Aga see on kõik selline talupojaloogika Li akude laadimine on vist suht täppisteadus ja ei pruugi ikkagi rakendatav olla see eelmine jutt...
Põhimõtteliselt on ju tegu voolupiirajaga püsiva pingega laadimisega. Seni, kuni nimipinget pole saavutatud, piiratakse maksimaalset voolutugevust, et ei kahjustaks liiga suure vooluga elementi. Kui nüüd mitu tükki paralleelselt panna, siis lihtsalt pikeneb see nimipinge saavutamise aeg ja iga elementi laetakse väiksema vooluga, aga lõpuks täis peaks nad kõik saama ja üle ei laeta ühtegi. Oleneb ainult, et kuidas on laadimise lõpetamine realiseeritud. Kui voolutugevuse kahanemisel mingi kindla väärtuseni, siis ei lülitata paralleelselt laadides õigel ajal välja.
Aga see on kõik selline talupojaloogika Li akude laadimine on vist suht täppisteadus ja ei pruugi ikkagi rakendatav olla see eelmine jutt...
Joel
Balancere kasutatakse järjestikku ühendatud akude laadimisel.Joel arvab, et LiPo akut võiks paralleellülituses laadida.
Peaaegu et võikski? Paraku peab aga igat paralleellülituses olevat elmenti eraldi (balanceriga) laadima.
Karta on, et see on üsna tülikas...
Kui on 10 elementi lihtsalt paralleeli ühendatud siis ei balansseerita mitte midagi.
Kui on 10 elementi paralleelselt ja nendega järjestikku veel 10 elementi paralleelselt siis on vaja kahte balanceri.
Individuaalselt arvan, et balanceri kasutamises ei ole midagi keerulist, lithsalt tuleb paar lisakaablit igal laadimisel ära ühendada ja pärast lahti ühendada.
Mingitest eri mahtuvusega akude paralleelühendusest ei ole mõtet ju rääkida, katsed jms näidaku mida tahes. Voolutugevused on suured, mõnel juhul 100 amprit, mingist sujuvast isereguleerimisest on asi kaugel. Ühendada aku paralleelselt alati teise täpselt sama akuga. Siis on koormus ja eluiga praktiliselt võrdsed.
K.
Kas keegi on näinud tööstuslikult toodetavaid akupakke, kus NiCa või NiMh on paralleelühenduses? Vastus küsimusele ütleb tegelikult kõik.
Liitiumeid paralleelühenduses on peaaegu kõigil kodus (tööstuslikud mudeliakud, sülearvutiakud jne.).
Tegelikult saab tõesti paraleelselt ühendada mida iganes, kui ainult teadmisi ja nuppu jatkub.
Liitiumeid paralleelühenduses on peaaegu kõigil kodus (tööstuslikud mudeliakud, sülearvutiakud jne.).
Tegelikult saab tõesti paraleelselt ühendada mida iganes, kui ainult teadmisi ja nuppu jatkub.
Mida ma täpsemalt ette pean kujutama?Hei Kristjan.
Kujuta palun omale ette nät kahte paralleellülituses oleva LiPo laadimist. Näiteks 3S paralleelis. Ja üks kuuest purgist on vähe väsinud ja vajab erikohtlemist. ???
3S on 3 elementi järjest. Või mõtled 3S2P ehk paralleelühenduses olevat kahe elemendist pakki pandud 3 tükki järjestikku.
Ja iga kord joodan paralleelühenduses olevad akud lahti ja balansseerin iga elemendi (st. ütleme nii et laen iga elemendi) eraldi?
Momendil kasutan kõige sagedamini 12S3P akupakke.
See on siis 12*3= 36 elementi.
Iga kord joodan lahti ja kokku uuesti 36 elementi?
Või ei saa ma täpselt aru ja räägime üskteisest mööda?
Ma umbes iga 10 lennu, või täpsemini laadimistsükli jooksul mõõdan tavalise voltmeetriga järjestikühenduses olevad akupakid üle. Kui esineb mingi märgatav erinevus, viitab see sellele, nagu sa ka mainisid, et tõenäoliselt on mõni element selles paralleelühenduse komplektis väsinud ning koormab ka teisi endaga paralleelis olevaid akusid.
Vähemalt Emcotecis saab ainult ülimalt valitud Kokami akusid, suvalisest kohast võib ka neid eraldi osta ja ise kokku joota aga siis on terve akupaki eluiga kõvasti lühem kuna üheskoos kasutada on soovitatav ainult väga sarnaseid elemente.
Mina ei tea, mis katseid sa korraldad ja millega tegeled.
Ise räägin sellest, mida ise olen kogenud.
Asja mõtet saab illustreerida mingi näitega. Näiteks automaatkastiga autoga teise auto vedamine. Näha on et toimib ju, veab ära küll aga persse läheb ka selle võrra kiiremini. Kuidas asju kohtled, sellist tulemust on ka oodata.
K.
Vot selle viimase lausega vist ongi kõik paika pandud[J] wrote:Kas keegi on näinud tööstuslikult toodetavaid akupakke, kus NiCa või NiMh on paralleelühenduses? Vastus küsimusele ütleb tegelikult kõik.
Tööstuslikult toodetud akupakke, kus NiCd või NiMh paralleelühenduses, ei ole ilmselt väga lihtsal põhjusel - elemente peab eraldi laadima. Kui nad niikuinii laadimise ajaks on vaja lahti võtta, siis pole mõtet neid hakata tööstuslikult kokku jootma/kiletama.
Ma ei ürita siin praegu nui neljaks selgeks teha, et võib küll paralleeli panna. Tunnistan ausalt, et pole ise proovinud, aga kavatsen seda mõne aja pärast teha (NiMh elementidega). Lihtsalt siiamaani on esinetud ainult väidetega, et ei tohi, aga keegi pole ühtegi mõistlikku põhjendust toonud, et miks ei tohi. Lahmimine stiilis "tööstuslikult keegi ei tee" või "katsed näidaku mida tahes, aga erinevaid akusid paralleeli ei tohi panna" ei ole just eriti veenvad argumendid...
Kui kellelgi on veel mingeid loogiliselt põhjendatud mõttekäike, et mis halba võib juhtuda paralleeli ühendades, siis kuulaks huviga. Siin teemas varasemalt mainitud takisti ja dioodide kasutamine on väärt näpunäited.
Joel
-
Krisrtjan: räägime mööda osaliselt.
Pole probleeme kuni kõik elemendid on korras. Milleks joota? Kas balnceri väljundit pole?
Automaatkäigukasti näide? Ne ponljal. Omal on olnud viiekäiguline Tiptronic, kus kas arvuti või ise valin sobiva käigu. Muide seal on ka 2 erineva aeglustusega mäestiku-maastikukäiku. Pole probleemi.
Joelile ütleks: kui saab ilma , on elu kindlasti lihtsam
Pole probleeme kuni kõik elemendid on korras. Milleks joota? Kas balnceri väljundit pole?
Automaatkäigukasti näide? Ne ponljal. Omal on olnud viiekäiguline Tiptronic, kus kas arvuti või ise valin sobiva käigu. Muide seal on ka 2 erineva aeglustusega mäestiku-maastikukäiku. Pole probleemi.
Joelile ütleks: kui saab ilma , on elu kindlasti lihtsam