Hei,
ütleks mõne sõna nende 2-mootoriliste odavate lennukite (a la Silverlit X-twin) kaitseks.
Esiteks - ma ei tea, kas vanadel kaladel on meeles see esimene rõõmuvärin poisikesepõlves, kui mingi asi mida nad omasid või ehitasid, suutis oma jõuga õhus püsida? Need 2-kanalilised lennukid on just sellised - nad suudavad ise õhus püsida. Kõik muu muutub tähtsaks hiljem.
Teiseks, nad on väikesed, kerged ja seetõttu ka tugevad. Kui on ostetud selline mudel, kus propellerid asuvad mootorist tagapool, siis on suht võimatu lõhkuda teha, lenda kuhu vastu tahad. Ja nendega lennataksegi igale poole vastu, sest juhitavus on piiratud (aga siiski olemas). Ma olen olnud olengul, kus üks selline lennuk sai pidevalt vatti, käis korduvalt puu otsas ja lendas vastu majaseina ja ei midagi, vurises rõõmsalt edasi kui jälle õhku sai. Ta ei põhjustanud ka mingit kahju nendele asjadele, millega ta põrkus.
Kolmandaks, nad on ikkagi peaaegu nagu päris lennukid. Nende idee on see, et ilma mootoriteta nad lauglevad, poole gaasiga püsivad õhus ja täisgaasiga võtavad kõrgust. Ja õnneks või kahjuks, neid siiski tuleb mõnikord häälestada, et nad tõpoolest kenasti laugleksid kui mootorid väljas on. Kui se tehtud siis nad on puhas rõõm.
Nende nõrkus on see, et nad ei pruugi karbist võttes kenasti lauelda, võib juhtuda et vaibanoaga tuleb stabilisaatoril ülevalt või alt õhuke kiht vahtu eemaldada või siis raskuskeset natuke timmida. Algaja sellega reeglina hakkama ei saa või ei julge ja siis tal sellest mänguasjast eriti rõõmu ka pole, aga vähemalt pole ta ka eriti palju raha kulutanud.
Igal juhul, ma eelistan iga kell neid 2-kanalilisi mänguasju alla-meetrise tiivaulatusega harjadega mootori ja Nixx akudega n.ö. "algajate lennukitele", just fun-faktori ja odavuse tõttu. Esimene
päris lennuk võiks samas olla Lipo aku ja 3-faasilise mootoriga plaaneritüüpi asi, mida suurem tiivaulatus seda parem, 2M on paras. Ja kindlasti eleronidega.
AndrusK
EDIT: eleron, ingl. k. aileron, on kaldtüür.
http://en.wikipedia.org/wiki/Aileron
Eleronidega lennuk on oluliselt paremini juhitav kui ilma eleronideta lennuk.