mehitamata õhusõidukite riigilõiv

See on koht, kus rääkida kõigest mudelitega seonduvast, mis teiste teemade alla ei lähe.
snoopy
Posts: 112
Joined: Sat May 01, 2010 11:22

Post by snoopy »

See pühapäeva pärastlõunal pargis lapsega hubsani lennutamiseks 3 päeva varem lennuloa taotlemine on juba isegi sealt Rohke Debelaki uudiste valdkonnast, riigilõivust rääkimata.
Eks näis millal Maanteeamet eeskuju võtab, ehk oleks aeg ka maapealsete mehitamata liiklusvahendite reguleerimise peale mõelda, olgu siis puldiga juhitavad või nööriga järelveetavad.
User avatar
Oehh
Posts: 1196
Joined: Thu Jul 12, 2007 1:23
Location: Tallinn

Post by Oehh »

Mis puutub Toompeal piketeerimisse siis tooksin teile sellise "kodanikuühiskonna" näite nagu "Töövõime reform".

Komisjonid ja riigikogu tegid naeratades "kaasavat" poliitikat ainult PR-s.
Reaalselt suruti reform läbi praktiliselt sellisena nagu ta plaanitud oli
ja mille vastu inimesesed teerulliga Toompeal käisid.

Kuna jälgisin selle reformi sündi hoolega siis võin väita, et kodanikud ega kodanikeühendused Eestis mingeid seadusi tegelikult mõjutada ei suuda.
Isegi Kikilips saatis puudikud ja nende hooldajad naeratades sinna-samasessegi.

Me võime küll avalikkuse tähelepanu tõmmata aga seadused tehakse ikka nii nagu seal "üleval" keegi eelnõu-projekti kokku on kirjutanud.

Ja kui arvestada milline keskaegne pime viha ja foobia on ühiskonnas droonide suhtes siis loobitakse meid seal meeleavaldusel kividega lihtsalt surnuks.

P.S. piisab kui loed läbi alguse ja siis scrollid alla lõppu ja loed kes on pöördumisele alla kirjutanud.
Saad aru kui mõttetu on RIIGIGA suhelda. :(
http://g3.nh.ee/images/pix/poordumine-70189157.pdf
MellK
Posts: 298
Joined: Wed Jul 16, 2014 20:57
Location: Tartu
Contact:

Post by MellK »

Kahjuks on meie eesti võimu organid muutmas seda riiki a/s "Eesti Vabariik" äriühinguks kus korjatakse ka muuhulgas õhukasutamismaksu. Huvitav millega seda riigilõivu põhjendatakse. Kas tasu lennujuhi tülitamise eest?
Vägisi tekib vimm ja tusk meie poliitikute vastu. Vali keda iganes sinna riigikogusse ikka võidavad kõige suuremad jobud ja jälle lastakse Toompealt rahvale kaarega. Varsti hakkab politsei ka hubsanide lennutajaid nagu suuri pätte mööda parke taga ajama.
MellK
Posts: 298
Joined: Wed Jul 16, 2014 20:57
Location: Tartu
Contact:

Post by MellK »

Natuke offtopic aga kuidas on juriidiliselt reglementeeritud siseruumides lennutamine? Kas selleks peab ka taotlema lennuameti luba, kui hoone asub lennuinfo tsoonis? Kõlab juba absurdselt, kui nii ongi :lol:.
mel
Posts: 68
Joined: Tue Mar 10, 2015 22:55
Location: tallinn

Post by mel »

Ma soovitaks kõik need regulatsiooni absurdsed ja vähem absurdsed küsimused saata ecaa@ecaa.ee, ehk saab järgmises redaktsioonis neist lahti.
Kui ei saa siis läbi ajakirjanduse ikka saab kus mõni "kõrge nina" peab neile vastama hakkama :).
fpv racing
meduus
Posts: 109
Joined: Tue Aug 18, 2009 21:53

Post by meduus »

Mingi reguleerimine võiks ju olla aga kui hakkatakse niigi kalli hobi juures veel lisaks raha küsima õhu eest siis no sorry käigu sinna kust kunagi tulid.

Minu poolt sinna kopikat ei laeku ja lendamisest ma ei loobu löögu või maha.
MellK
Posts: 298
Joined: Wed Jul 16, 2014 20:57
Location: Tartu
Contact:

Post by MellK »

meduus wrote:Mingi reguleerimine võiks ju olla aga kui hakkatakse niigi kalli hobi juures veel lisaks raha küsima õhu eest siis no sorry käigu sinna kust kunagi tulid.

Minu poolt sinna kopikat ei laeku ja lendamisest ma ei loobu löögu või maha.
Maha ei lööda aga politsei(või MUNPOL Tallinnas) hakkab patrullima ja loata lennutajaid retsidega ühele pulgale seadma. Varsti kehtestatakse ka kohustulik kindlustus nagu autodel ja ülevaatuse nõue ka veel juurde nii lennuohutuse parendamise mõttes, et saaks veelgi parem. Ja härrased miks pole juhilube? Mis see nüüd olgu, et iga suvaline koolitamata kodanik lennutab. Vaja ka veel teha riiklik koolituskava, kus on sees libeda- ja pimedaaja lennutus koolitus. Arenguruumi veel on kust raha teenida.
User avatar
IDSuRnUaEd
Posts: 61
Joined: Tue Jan 27, 2015 21:03
Location: Põltsamaa

Post by IDSuRnUaEd »

:D
Masinad angaaris:
RC T640 C
No.CX-10
DJI Phantom fc 40
User avatar
tikka
Posts: 902
Joined: Wed Jan 31, 2007 13:33
Location: Rakvere

Post by tikka »

Kui läheks avalikuks meeleavalduseks, siis üheks variandiks oleks võtta kaasa mingeid vanu purulennatud mudeleid ja nende juppe ning need kõik hunnikusse kokku visata. Teeks lärmi ja paneks kõik lõpuks põlema vms.

Üks idee veel. Lennundusüritustele, kus meedia on kohal, ei võtaks enam mudeleid demo lennutamiseks kaasa, vaid mudelid oleks maapeal ning hoiaks plakateid või väljendaks muul viisil oma meelsust nende s*****e reeglite vastu. Ühesõnaga keelduks lennutamast sellistel üritustel enne, kui reeglid on normaalsemaks tehtud. Siia alla ei kuuluks mudellennu võistlused ja ainult mudellennu üritused, aga nii võiks teha näiteks Minimaailmal, Eesti lennupäevadel ja muudel lennupäevadel. Üritust külastavatele huvilistele muidugi tutvustaks mudelismi nagu ikka, aga ei lennutaks ühtegi mudelit.

Niisama on muidugi hea rääkida, organiseerimine on juba teine teema.
User avatar
kyylik
Posts: 1181
Joined: Sun Feb 20, 2011 21:53
Location: Rakvere

Post by kyylik »

Tikka.. See oli kyll hea idee!!! :) tõsiselt 5+ ning kuna laup vist pisi demo lennutamine siis kanname särke kirjaga "nii need lennukid välja surid,nagu mammutid!"
MellK
Posts: 298
Joined: Wed Jul 16, 2014 20:57
Location: Tartu
Contact:

Post by MellK »

Idee meeleavaldusest on hea aga kahjuks vaevalt see midagi muudab. Eespool oli ka juttu palju suuremaid huvigruppe puudutavast seadusest. Korraldati meeleavaldus koos suure meediakajastusega ja tulemus nagu ikka. Rahvaesindajad lasid suure kaarega jälle rahvale pähe ja tegid ikkagi mida ise tahtsid. Tunnen Tallinna lennutajatele kaasa. Tartus on õnneks elu kergem. Meil siin vaja luba ainult lennujuhtimistorni tööaegadel (tavaliselt 6.00-16.00). Tartus pole Munpolitseid ja Lasnamäge. Õlut võib juua lausa raekoja taga. Edgar on praegu meie juures aga sellepärast, et siin paremad arstid.
S4ND3R
Posts: 100
Joined: Sat Mar 30, 2013 23:24
Location: Tallinn

Post by S4ND3R »

Ühe patustest oleks võinud näppupidi sinna rulli alla jätta, noh nii igaksjuhuks, küll siis hakkaks lipsudega härrased oma tööandjatega ka arvestama.
User avatar
cuprum
Posts: 1548
Joined: Fri Mar 09, 2007 22:16
Location: EEKE

Post by cuprum »

MellK wrote:Idee meeleavaldusest on hea aga kahjuks vaevalt see midagi muudab.
Juhul, kui muudab - on hea. Juhul, kui ei muuda pole tõenäoliselt kah katki midagi. Aga üks on kindel - võimalus millegi muutmiseks on seal tunduvalt suurem, kui ainult siin nutta tihkudes.
MellK
Posts: 298
Joined: Wed Jul 16, 2014 20:57
Location: Tartu
Contact:

Post by MellK »

cuprum wrote: Juhul, kui muudab - on hea. Juhul, kui ei muuda pole tõenäoliselt kah katki midagi. Aga üks on kindel - võimalus millegi muutmiseks on seal tunduvalt suurem, kui ainult siin nutta tihkudes.
Tsiteerin klassikat " Ainukesed kindlad asjad siin maailmas on surm ja maksud.". Eestlased ei ole meeleavaldaja rahvas. Paljud ei taha kaasa lüüa või neid ei huvita. Juba ammu oleks olnud aeg lipsudega härradele selgeks teha, et lõpetage oma tööandja ehk rahva mõnitamine aga eestlane valis ikka need samused mõnitajad tagasi. Olen täitsa nõus, et foorumis nutmine kindlasti ei muuda midagi. Kui leidub hakkajaid mehi tehke meeleavaldus ära.
User avatar
Kuno
Posts: 1436
Joined: Tue Apr 11, 2006 18:03
Location: Tallinn

Post by Kuno »

Püüdsin saada mingit selgitust olukorrale - sain sellise info -

Riigilõivu tuleb tasuda üks kord aastas, siis kui taotletakse ühekordset luba. Ühekordse loa taotlus tuleb esitada vabas vormis (esialgu), kus on kirjas, mis perioodiks ning kes taotleb (koos kontaktandmetega). Seda tuleb teha hiljemalt koos esimese lennu taotlusega.

Iga lend tuleb kooskõlastada ehk siis saada allpool näitena toodud kooskõlastus. Selle eest riigilõivu tasuma ei pea. Uuesti tuleb riigilõivu tasuda ja uus ühekordse loa taotlus esitada siis, kui ühekordne luba läbi saab ehk siis aasta pärast.

Ühesõnaga-saime mudellennu aastamaksu :evil:

Ärge väga paanikasse minge ja pole vist mõtet ka tormata kohe aastamaksu tasuma - mudelllennu ühendus tegeleb küsimusega - ootame lõpliku seisukoha ära :!:
Väljaspool Tallinna piirkonda ja mujal madalamal kui 500 jalga tohib muutusteta jätkata.
Kuuldavasti olla politseiametnikud juba ka lennutajate vastu huvi tundnud,aga rohkem infot veel pole :cry:
martc
Posts: 394
Joined: Tue Jan 08, 2008 21:47
Location: jüri

Post by martc »

'ise sorkisite sitta, äitahh andrus t ja muud tropid...........te lollkad ei tea seda vist.et sita torkida ei tasu...............
User avatar
tikka
Posts: 902
Joined: Wed Jan 31, 2007 13:33
Location: Rakvere

Post by tikka »

martc wrote:'ise sorkisite sitta, äitahh andrus t ja muud tropid...........te lollkad ei tea seda vist.et sita torkida ei tasu...............
Tsitaat UAV ja mudeliklass F8 alateemast:
AndrusT wrote:Eile toimus kohtumine MKM-is kõenaluse eelnõu teemal. Foorumi seltskonnast oli kohal veel cuprum ja Marek. Kohtumine oli hea näide huvipoolte kaasamisest ja osapoolte arvamuste ära kuulamisest. Meie ettepanekutega on arvestatud. :-)...
Ma ise ühelegi koosviibimisele ei sattunud, aga foorumi põhjal on jäänud mulje, et Andrus T ja teised asjaosalised üritasid pigem kõikide mudelistide jaoks midagi reaalselt kasulikku ära teha. Minu arusaamist järgi oli eelnõu niikuinii tegemisel, ainult mõned mudelistide "vägitükid" võibolla kiirendasid seda protsessi vähe.
User avatar
mcmatrix
Posts: 266
Joined: Wed May 09, 2007 17:01
Location: Peetri alevik / Harjumaa
Contact:

Post by mcmatrix »

martc wrote:'ise sorkisite sitta, äitahh andrus t ja muud tropid...........te lollkad ei tea seda vist.et sita torkida ei tasu...............
Sellist emotsionaalset vahtu võiks vähemaks võtta.
See ei ole mingi delfi kommentaarium, hoiame natukene viisakamat tooni.

Oleks päris naiivne loota, et kui panen pea liiva alla siis läheb paha üle.
Vaata mis toimub multikopteri lõppkasutaja turul ja palju on juurde tulnud lennutajaid. Paistab päris selge, et lennuamet pidi midagi tegema.
See džinn on lambist väljas ja tagasi ta enam ei lähe. Need 5a tagused rahulikud ajad on kahjuks minevik.

PS.
Ka mina saatsin Lennuameti Keale kirja palvega olukorda selgitada.
Kui saan vastuse siis jagan seda siin foorumis.
snoopy
Posts: 112
Joined: Sat May 01, 2010 11:22

Post by snoopy »

tikka wrote: Tsitaat UAV ja mudeliklass F8 alateemast:
AndrusT wrote:Eile toimus kohtumine MKM-is kõenaluse eelnõu teemal. Foorumi seltskonnast oli kohal veel cuprum ja Marek. Kohtumine oli hea näide huvipoolte kaasamisest ja osapoolte arvamuste ära kuulamisest. Meie ettepanekutega on arvestatud. :-)...
Vaadates selle järgi mis lõpuks vastu võeti, ei olnud tookord tegemist mitte huvipoolte kaasamisega, vaid tähelepanu kõrvalejuhtimisega.
User avatar
Oehh
Posts: 1196
Joined: Thu Jul 12, 2007 1:23
Location: Tallinn

Post by Oehh »

snoopy wrote:Vaadates selle järgi mis lõpuks vastu võeti, ei olnud tookord tegemist mitte huvipoolte kaasamisega, vaid tähelepanu kõrvalejuhtimisega.
See on klassikaline näide kuidas huvipooli on "kaasatud" meie "demokraatikku" seadusloomesse.
Nad teevad ainult nägu, et nad on tõsiselt sinu ettepanekutest huvitatud ja võtavad neid arvesse. :(
Kui puudikud suutsid oma proteste ja avaldusi meedias pidevalt "teemas" hoida siis riigikogu ja komisjonid olid pidevalt sunnitud meediale ilusid paljulubavaid pressiteateid avaldama.
Need valelikud pressiteted olid tegelikult suht näkku valetamine ja hoolitsesid ainult selle eest, et suur mass inimesi kes pole teemaga otseselt kokku puutunud, hoida "kaasa ärritumast"
Meil mudelistidel pole isegi mingit lootust kellegi "kaastunnet" võita. :(
martc
Posts: 394
Joined: Tue Jan 08, 2008 21:47
Location: jüri

Post by martc »

+1 Oehh,nõus...........
mcmatrix oled veidi naiiivne...kui ämm kilekoti ei anna siis ei tule sealt midagi positiivset..................
User avatar
mcmatrix
Posts: 266
Joined: Wed May 09, 2007 17:01
Location: Peetri alevik / Harjumaa
Contact:

Post by mcmatrix »

lennuameti lehel on nüüd natukene detailsem info selle riigilõivu kohta.
Ühekordse loa riigilõiv mehitamata õhusõiduki käitamiseks
Lennuameti ühekordne luba peab olema vastavalt Lennundusseaduse § 51 lennundusvõistluse või avaliku lennundusürituse korraldamiseks, samuti lennuks,
mille puhul ei ole võimalik järgida lennureegleid, või muuks erakordse iseloomuga lennuks.

Vastavalt Lennundusseaduse § 51 lg 5 tuleb lennuameti ühekordse loa taotluse läbivaatamise eest tasuda riigilõivu. Vastavalt riigilõivuseaduse § 168 on riigilõivu suurus 32euri.

Lennuamet väljastab ühekordse loa maksimaalse kehtivusega üks aasta. Pärast ühekordse loa väljastamist on loa alusel mehitamata õhusõiduki käitamiseks vajalik iga konkreetne lend mittekontrollitavas õhuruumis ülalpool 500 jalga maa- või veepinnast, kontrollitavas õhuruumis ja lennuinfotsoonis Lennuametiga endiselt kooskõlastada, kuna sellega tagatakse, et mehitamata õhusõidukid on teistele õhuruumi kasutajatele teada ning lennuohutus tagatud.

Ühekordse loa saamiseks tuleb esitada Lennuametile vabas vormis taotlus ja riigilõivu tasumist tõendav dokument.
martc
Posts: 394
Joined: Tue Jan 08, 2008 21:47
Location: jüri

Post by martc »

Minu vahust MPX Mentor on ikka räige oht ülemaailmsele turvalisusele ,
makstes 32 eurot muidugi muutub see olematuks.............
Aga seltsimehed aktivistid, tõstatage üles teema vahumudelite lennutamise
aktsiisist.....
P.S keegi vanainimene õpetas mind kord-sinna kuhu on ette kirjutatud Eesti
selliste asjadega ei tohi tegemist teha.......Ega nad muidu ei vaheta nimesid nigu eesti post=omniva, eesti telefon -elion jne............
Siit ette panek -lennutades tuleb kanda naiste riideid ja kaasa võtta mõni neeger -sellise asja kritseerimise ja trahvi tegemisega ei riski ükski ametkond....
Last edited by martc on Sun Apr 12, 2015 12:58, edited 1 time in total.
MellK
Posts: 298
Joined: Wed Jul 16, 2014 20:57
Location: Tartu
Contact:

Post by MellK »

martc wrote:+1 Oehh,nõus...........
mcmatrix oled veidi naiiivne...kui ämm kilekoti ei anna siis ei tule sealt midagi positiivset..................
Kui üldse midagi ette ei võta siis on veelgi vähem võimalusi, et midagi muutub. Ärge nüüd näkku lööma hakake aga eesti rahvas on lasknud ise sellisel olukorral tekkida. Juba ammu oleks olnud aeg poliitikutele selgeks teha kes on nende tööandjad. Mitte halama ainult foorumites ning kommentaariumides kui halb ikka on. Huvitav kui kaua veel see politikute poolne rahva mõnitamine ja seljas trampimine kestab enne kui rahvas midagi selle vastu ette võtab. See võimalus midagi muuta oli kuu aega tagasi märtsi alguses.Kuid hiljutised valimised näitasid, et rahvale selline elu meeldib ja valisid samad näod uuesti valitsema. Tulemusi loete igapäevastest uudistest.
martc
Posts: 394
Joined: Tue Jan 08, 2008 21:47
Location: jüri

Post by martc »

Olemas mootorata kiiver ja kaitsmed ,meetrise toru võin ka rellakaga ära teritada.. ...maidan 2 :?:
mel
Posts: 68
Joined: Tue Mar 10, 2015 22:55
Location: tallinn

Post by mel »

fpv racing
User avatar
Ervin2
Posts: 1787
Joined: Thu Mar 23, 2006 23:24
Location: tallinn & harjumaa
Contact:

Post by Ervin2 »

Ma nüüd ei tea,kas teemasse,agajuba päris mitu aastat maksan FAI lisentsieest,samuti FUN FLY CLUB liikmemeaksu............
Et siis võiks selle klubi ka kuidagi toimima panna - idee tegelikult lihtne,vaja oleks hästi korrastatud leegalset lennuplatsi,kuis keegi,kunagi inisema ei tuleks.......
Ok ma saan aru,et hobi on kallis ja see teeks ta veelgi kallimaks,aga ilmselt Tallinna (ma ei mõtle väga lähiümbrust) ümbruses ikka midagi leiduks.......
No lõpuks võiks ju ka mõned kümned kilomeetrid läbida,et normaalselt normaalsetes tingimustes saaks oma mänguasjadega mängida.........
Maksku see siis mis maksab aga organisatsiooni vastu on kergem minaa teise organisatsiooniga.........
Võiks ju üles otsida kellegi mõjuka reformierakondlasest riigikogulase,kellel äkki huvi mudellendamise vastu.........ehk on kellelgi tuttavaid.........
Mõtteid on veelgi aga.........ma ei tea kas sellisel asjal oleks jumet.....?
Harjumaa-Tallinn-Harjumaa
Spectrum DX9 2,4G
FOX EPO Glider 2,3M
DISCUS CS 2,6M
PROXIMA II 2,8M
CONDOR 2,5M
VOLARE 230
ELIPSOID EVO 280
Hot Pepper 3D
Durafly™ HyperBipe 900mm EPO
snoopy
Posts: 112
Joined: Sat May 01, 2010 11:22

Post by snoopy »

Aga võiks ju Lennuametist kohe päris otse küsida, jah/ei vastustega ja ilma keerutamata, kas näiteks sellise kopteri (mida konkreetselt saab ka Juku poest osta) lennutamiseks Harku metsas on vaja:
1) taotleda ühekordne luba aastaks ning tasuda 32EUR riigilõiv: jah/ei
2) iga kord 3 päeva enne taotleda konkreetseks lennuks eraldi lennuluba: jah/ei
[J]
Posts: 2776
Joined: Sun Aug 28, 2005 22:42
Location: Tallinn

Post by [J] »

Mulle tundub, et riik ei saa minu aias õhuruumi mulle müüa. Kobigu oma lennukitega mujale kui segamist kardab.
Lukas
Posts: 25
Joined: Mon Nov 17, 2014 2:07
Location: Kaerepere

Post by Lukas »

On härradel aimu , kuidas naaberriikides asjad korraldatud ? Meil räägitakse ääremaastumisest , rahvast jääb vähemaks . Hobilennuvälju (``päris lennukitele``) on vähe , s.t. päris kogemata Cessnaga kokku ei saaks põrkuda . Kohaliku tähtsusega liinilennundust on ka eriti hõredalt . On meie reeglid äkki copy-paste EU direktiivist , mis arvestab 10+ korda suurema rahvastiku tiheduse(loe transpordi, k.a. õhutranspordi) tihedusega .
Meie peaspetsialistid tegid asja korraga ära, musta valgeks . Nagu paljude elualadega seotult on meil tehud .
Lugedes lennuameti kirjakest , saan aru (planeristi-elektriplaneristina) ,et soovides teha lennukõlbuliku laupäeva jooksul 35 lendu , kus Altis 200 meetri peal mootoriga tõusu lõpetab , pean Lennuametile tegema taotluse 35 lennu peale ???.......
Ervini plaan on hea , kas eestlased-mudelistid-klubikaaslased ka vajalikus kokkuleppele jõuavad , on teine asi .
Post Reply